Wijs door de overgang: de menopauze

Wijs door de overgang: de menopauze

De professionele bacheloropleiding Verpleegkunde van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen), campus Rijselstraat, nodigt u uit voor een studieavond over de menopauze.

De menopauze is een belangrijk keerpunt in het leven van een vrouw, met heel wat veranderingen op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. In België ligt de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de menopauze komt op 51 jaar. De verschijnselen van de perimenopauze (de fase voor en na de laatste menstruatie) kunnen zich gedurende een aantal jaren manifesteren, over het algemeen tussen 40 en 60 jaar. Een aantal vrouwen kunnen echter al in hun dertiger jaren veranderingen ervaren die naar de menopauze leiden. Er zijn ook vrouwen die door een medische behandeling vervroegd in de menopauze komen.

Het is mogelijk dat tijdens deze levensfase gezondheidsklachten opduiken die de levenskwaliteit doen dalen. Na de menopauze hebben vrouwen gemiddeld nog ruim een derde van het leven te gaan. Aandacht besteden aan de overgang is belangrijk voor het behoud van een goede levenskwaliteit.

Niet alleen de vrouwen zelf, ook gezondheidszorgprofessionals weten echter bitter weinig over de menopauze, de gevolgen, gezondheidsrisico’s en mogelijkheden om de klachten aan te pakken.

Gastspreker Régine Cornelus, bachelor in de Verpleegkunde en menopauzeconsulente, brengt een uiteenzetting met onder meer volgende thema’s:

  • Wat is de menopauze?
  • Duur van de overgang en de verschillende fasen
  • Welke gezondheidsrisico’s zijn er (ook op langere termijn)?
  • Welke ongemakken duiken op? De typische en atypische klachten
  • Hoe kunnen die klachten worden aangepakt? Wat kan de vrouw zelf doen?
  • Wat met hormonale behandelingen?

Doelgroep

Deze thema-avond staat open voor alle mogelijke geïnteresseerden. Professionals uit de gezondheidszorgsector en alumni zijn van harte welkom.

Inschrijven

U kan zich online inschrijven tot en met 10 november 2017

Schrijf het gepaste bedrag over op ons rekeningnummer BE22 0012 6531 1547 met vermelding: BDB 1313 MENO17 naam en voornaam + ‘Studie-avond menopauze’

Meer info?

Voor meer informatie contacteer je Sven Vereecke.