Skip to main content

Digitale toepassingen kunnen hele mooie dingen opleveren. Dat weet Lambrecht Trailers uit Kortemark. Het bedrijf deed via Voka Digihub een beroep op de knowhow en expertise van Howest, de hogeschool West-Vlaanderen, om een ai-model te ontwikkelen voor hun bestaande app. “Straks kunnen we aan onze klanten een extra service bieden.”

Op maat

Lambrecht Trailers ontwerpt en bouwt tanks voor droge bulkvoeding. Daarnaast behoren ook opleggers voor transport van drijfmest en vloeibare afvalstoffen tot hun gamma. Lambrecht Trailers is vooral actief in de voederindustrie. “Het is al vijftig jaar onze missie om onze knowhow te vertalen in een kwalitatief hoogwaardig voertuig: een bulkwagen volledig op maat van de klant”, zegt Greet Lambrecht van Lambrecht Trailers. “Dankzij Howest kunnen we hier weer een stapje verder in gaan.”

lambrecht trailers3
lambrecht trailers1

Slim systeem

De wagens hebben op vandaag al een halfautomatisch lossysteem (‘Silo CoNNect’) dat ervoor zorgt dat het juiste veevoer in de juiste silo wordt geleverd, mede dankzij het gebruik van tijdelijke tags. “Dankzij dit systeem kunnen we onze logistieke processen digitaliseren en het leveringsproces op afstand volgen. Een zeer goed systeem, al wil de eigenaar van de silo waar het product gelost wordt er geen extra administratie meer bovenop krijgen. We gingen dus op zoek naar een systeem waar geen tijdelijke tags meer moeten worden bevestigd aan de silo.”

Artificiële intelligentie 

De onderzoekers van de onderzoeksgroep Security en Privacy van Howest zochten tijdens de brainstormsessies naar een manier om dit te doen zonder aanpassingen aan de silo-installaties en bestaande technologieën. “Een smartphone kan voor zo’n toepassing een perfect toestel zijn, aangezien dit relatief goedkoop is en bij elke bulktank kan worden meegeleverd op een laadstation achteraan”, zegt onderzoeker Thijs Pirmez van Howest. “We kozen voor machine learning toe (AI), die aan de hand van een camerastream op een smartphone kan herkennen of er een vulslang is aangesloten op een silo. De app kan door middel van AI ook het silonummer op de buis scannen. Zo wordt het silonummer geregistreerd en weet het systeem welk vak er in de trailer moet worden vrijgegeven. Daarnaast herkent het systeem of de vulslang aan de juiste buis is verbonden aan de hand van objectdetectie. Als beide voorwaarden voldaan zijn, verschijnt een knop op de applicatie om het vulproces te starten.”

Howest mag de applicatie verder ontwikkelen en ook daadwerkelijk klaarmaken voor productie-uitrol. “We zijn dan ook zeer tevreden over de samenwerking met Howest en Voka Digihub”, zegt Greet Lambrecht. “De oplevering was echt wat we wilden bereiken met deze samenwerking. We willen dit system nu verder uitwerken zodat we dit kunnen mee verkopen met nieuwe bulktanks.”

lambrecht trailers2
Thijs Pirmez

Thijs Pirmez

Android & iOS developer, AI researcher (Cyber 3 Lab)