Go international

Tijdens je studie krijg je talrijke mogelijkheden om je opleidingsprogramma een internationale dimensie te geven. De voorbije academiejaren trokken studenten Journalistiek voor studie, projecten of stages naar onder andere Washington (VS), Istanboel (Turkije), Aarhus (Denemarken), Tours (Frankrijk), Tilburg (Nederland) en zelfs Oeganda. Ontplooi je kansen door een internationale ervaring!

Een semester studeren of stage lopen in het buitenland (Europa, maar ook China, India, VS), samen met je medestudenten op studiereis gaan of een International Week op de campus bijwonen: het kan allemaal. Wie wil, kan zijn stage koppelen aan ontwikkelingswerk (bijvoorbeeld Oeganda). 

Maar de opleiding organiseert ook studiereizen die verankerd zijn in het opleidingsprogramma en waaraan lessen en opdrachten gekoppeld zijn.  Zo trekken we in het tweede jaar voor projectwerk naar het Europees Parlement in Straatsburg en in het laatste jaar op studiereis naar de Balkan.

Studenten aan het woord

Nathanja Louage.jpg
Marjoke 1.jpg

 

“Ik liep stage bij BBC Voices en BBC Norfolk en heb er drie fantastische en leerrijke maanden achter de rug. Onder leiding van gepassioneerde journalisten scherpte ik mijn montage- en interviewskills aan. Ik werkte er veel in team en schaafde mijn Engels bij. Stage lopen in het buitenland is een totaalbeleving. Ook na je werkuren leer je bij. Wat zijn de culturele verschillen en gelijkenissen? Hoe pakken de mensen daar problemen aan? Je leert er veel van! Dompel jezelf onder in een nieuwe cultuur en ga de uitdaging aan. Je zal er geen spijt van hebben.”
Lisa Leysen 
(afgestudeerde Journalistiek Howest)

“De kans om een half jaar in het buitenland te studeren, kon ik echt niet laten liggen. Een Erasmussemester in Denemarken was de perfecte aanvulling op mijn studie Journalistiek aan Howest. De opleiding TV and foreign reporting in de Danish School of Media and Journalism in Aarhus
is net zoals Howest praktijkgericht. Tijdens het semester werkten we aan vijf televisieprojecten in verschillende groepen en leerden we met vallen en opstaan televisiereportages maken.”
Marjoke Werbrouck (afgestudeerde Journalistiek Howest)

Europaproject

Journalistiek_007.jpg

Om te ervaren hoe een politiek journalist werkt, organiseert de opleiding jaarlijks het project ‘Eurojournalistiek’ voor tweedejaarsstudenten. Drie dagen lang ben je zelf journalist tussen de honderden journalisten van alle Europese persagentschappen. Je gaat op zoek naar nieuws, interviewt politici en maakt reportages vanuit het Europees Parlement in Brussel.

“Het was een indrukwekkende ervaring om als geaccrediteerd journalist aan de slag te gaan in het Europees Parlement. Als echte redactiemedewerkers gingen we aan het werk in de persruimte. Gewapend met micro, camera, pen en papier trokken we op pad: politici interviewen en zittingen meevolgen waren ervaringen op zich.“
Daisy Fonteyne (afgestudeerde 2014)

 

Balkanproject

Journalistiek_008.jpg

In het vijfde semester maken we een studie- en inleefreis naar het vroegere oorlogsgebied Servië en Bosnië-Herzegovina, op de grens tussen West- en Oost-Europa. Je leert hoe het is om als journalist buiten je comfortzone te werken. In de boeiende Balkanregio zie je de sporen van het gewelddadige conflict van eind vorige eeuw. Je spreekt er met getuigen van de Joegoslavische burgeroorlog: journalisten, vluchtelingen en onderhandelaars. Het bezoek aan Srebrenica, waar de grootste genocide in Europa plaatsvond sinds Wereldoorlog II, laat je niet onberoerd.

Je maakt ook kennis met het nieuwe Belgrado en Sarajevo, twee steden in volle heropbouw, met een rijk cultureel aanbod. In Belgrado bezoek je de gloednieuwe newsroom van Al Jazeera Balkan en ga je met je collega’s journalistiek van de Singidunum Universiteit op zoek naar authentieke verhalen.  En ook de studenten sportjournalistiek krijgen unieke kansen.

“Tijdens de Balkanreis in 2014 woonden we de interland Servië- Albanië bij. De rest van de groep zat op de gewone tribunes, maar wij kregen de kans om de match vanuit de perstribune te volgen. Een onvergetelijke ervaring want die avond haalde de wedstrijd het wereldnieuws toen een drone kwam overvliegen en er rellen ontstonden.”
Thibault Clarysse (afgestudeerde 2015)