Howest-studente uitgeroepen tot eerste Junior Energy Manager of The Year

Gisteravond werd Asha Vanderbauwhede, alumnus van Howest Energiemanagement, samen met Antwerpse student Jelle Milbou verkozen tot eerste junior energiemanager van het jaar. Met de award wil de jury de innoverende en opmerkelijke bachelorproeven van beide studenten eren. Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower kwam het energietalent persoonlijk in de bloemen zetten en overhandigde aan beiden een cheque van 500 euro.

Naar analogie met de jaarlijkse prestigieuze wedstrijd ‘Manager of The Year’ introduceerden Energik en Engie in samenwerking met AP Hogeschool en Hogeschool Howest de ‘Junior Energy Manager of the Year’- award. De award zet talentvolle jonge energiemanagers in de kijker en wil tegelijkertijd de aandacht vestigen op een zeer actueel vakgebied.

Een jury, bestaande uit professionals van energiebedrijf Engie, de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie Energik en een afgevaardigde van beide hogescholen, besloten twee kandidaten uit te roepen tot winnaar. “We hebben vooral gekeken naar de toepasbaarheid van het project in de huidige maatschappij en de graad van innovatie”, aldus Jozef De Borger, voorzitter van de jury.“De twee winnende projecten scoorden zeer hoog op beide standaarden en waren zo aan elkaar gewaagd dat we uiteindelijk besloten om twee winnaars aan te duiden”.

Algen

Jelle Milbou trok voor zijn stage en bachelorproef naar Finland:

Hij maakte met vier andere internationale studenten deel uit van een grootschalig Scandinavisch onderzoek naar het ontginnen van biobrandstof uit algen. Hij reikte vervolgens oplossingen aan om dit probleem aan de pakken.

Zonnepanelen en batterijopslag

Asha Vanderbauwhede (21) van Howest startte haar project dichter bij huis. Asha studeerde Energiemanagement bij Howest en toen ze, in het bijzijn van Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein, mocht speechen bij de opening van het academiejaar, kreeg ze spontaan een stageplaats aangeboden bij Minister Tommelein.

Ze deed er onderzoek naar de meest efficiënte en kostenbesparende manier van batterijopslag voor zonnepanelen.

“Ik verwierf via mijn stageplaats vooral een inzicht in het wettelijke kader van het Vlaamse energiebeleid en kreeg de kans om veel bedrijven te bezoeken”, zegt ze enthousiast.

Haar eindresultaten worden alvast meegenomen in de verdere uitrol van de beleidsplannen de komende jaren.Op de vraag waarom ze ooit koos voor energiemanagement aarzelt ze geen moment. “Ik wil vooral een positieve impact hebben op het toekomstige energiebeleid in bedrijven en organisaties met het oog op een positievere ecologische voetafdruk”.

De geldprijs wil ze dan ook efficiënt inzetten. “Wanneer mijn vriend en ik gaan samenwonen, spendeer ik het geld integraal aan een duurzame energieoplossing in onze woning. Op die manier wil ik ook mijn steentje bijdragen aan het milieu”, aldus Asha.

Intussen is Asha afgestudeerd en staat ze al met haar twee voeten in het werkveld. Ze ging immers meteen aan de slag bij het bedrijf Callens & EMK in Waregem.

junior energiemanager.png

Foto (van links naar rechts): Claude Marinower (schepen van Onderwijs Antwerpen) – Inga Verhaert (gedeputeerde Provincie Antwerpen) – Jelle Milbou (AP Hogeschool) – Asha Vanderbauwhede (Howest)– Kris Michiels (voorzitter Energik)