Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Netwerkeconomie » De opleiding Netwerkeconomie

De opleiding Netwerkeconomie

Delen via:  
Howest bachelor Netwerkeconomie

Waarom Netwerkeconomie studeren aan Howest?

Howest bachelor NetwerkeconomieNetwerkeconomie is een heel brede opleiding die je alleen maar aan Howest kunt volgen.

Niet alleen leer je de verschillende afdelingen binnen een bedrijf kennen, als Business Consultant kun je later ook overal terecht.

Netwerkeconomie  is een businessmanagementsopleiding met een sterke invalshoek vanuit de IT.

Door toenemende globalisering draagt het bedrijf duurzaamheid hoog in zijn vaandel. Dat zowel multidisciplinair als internationaal.

De opleiding Netwerkeconomie biedt dan ook een uniek helikopterzicht op de verschillende afdelingen binnen een onderneming. De netwerkeconoom begrijpt waar de boekhouder mee bezig is, maar weet ook wat een inkoper, human resource manager, verkoper, logistiek manager ... doet.
Kortom, de netwerkeconoom is een allrounder en multi-inzetbaar. Hij bekijkt het bedrijf vanuit al zijn facetten en werkt als manager over de verschillende afdelingen heen.

Ook buiten de onderneming bouwt de netwerkeconoom hechte en duurzame relaties op met leveranciers, klanten en andere bedrijven. Bedrijfsprocessen, hedendaagse software, goede communicatieve vaardigheden en ondernemingszin beantwoorden aan het nieuwe profiel waar het bedrijfsleven nu en morgen naar op zoek is.

Leren op de werkplek

De opleiding Netwerkeconomie stimuleert de studenten om op de werkplek te ‘leren’. Zo leer je de problemen van de bedrijven van dichtbij kennen en kun je effectief werken naar een strategische oplossing toe. Elk semester zijn er boeiende projecten, waarin creativiteit en ondernemingszin voorop staan. Als student start je zelfs een eigen bedrijf op in team en met een coach uit het beroepenveld.

Internationaal

In Netwerkeconomie is ook het internationale luik heel belangrijk.
Er worden innovation bootcamps georganiseerd, intensive programmes en internationale projecten.

Netwerkeconomie heeft een uitgesproken internationaal karakter, met o.m. een internationaal semester, de kans in het buitenland te studeren of stage te lopen, kortlopende uitwisselingsprojecten voor een paar weken ...

Loskomen van theoretisch onderwijs

Loskomen van theoretisch onderwijs, procesmatig denken en projectmatig werken, een multidisciplinaire aanpak, duurzaam opleiden en een internationale carrière zijn sleutelwoorden van de opleiding Netwerkeconomie.

De toekomst

Elke New Young Professional Netwerkeconomie is onmiddellijk inzetbaar om multidisciplinaire uitdagingen in het bedrijfsleven zowel in nationale en internationale context op innoverende manier op te lossen, met als uiteindelijke doel een evenwicht te vinden tussen economische en ecologische belangen.

Netwerkeconomie: meer dan een unieke opleiding

Door toenemende globalisering werkt het bedrijf van de toekomst op een duurzame wijze multidisciplinair en internationaal samen.

PROCESMATIG DENKEN STIMULEREN

Je ziet het geheel van grondstof tot klant als een logische opeenvolging van bedrijfsprocessen en je gebruikt hiervoor de meest hedendaagse software.

MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK

Door de verschillende afdelingen van een onderneming beter te doen samenwerken, kom je tot oplossingen. Met real life projecten speel je in op de snel veranderende markt en verkrijg je een helikopterzicht.

PROJECTMATIG WERKEN

Het planmatig aanpakken van uitdagingen, het tijdig bereiken van doelen, in overleg met anderen, maakt je zowel zelfstandig als een teamspeler

DE WEG WIJZEN NAAR EEN INTERNATIONALE CARRIÈRE

Tijdens de opleiding leg je internationale contacten en krijg je vele kansen om naar het buitenland te gaan.

DUURZAAM OPLEIDEN

door het beste in jou naar boven te brengen bekom je een ingesteldheid tot levenslang leren en dus tot duurzaamheid

LOSKOMEN VAN THEORETISCH ONDERWIJS

Je past je competenties in verschillende werksituaties toe.

Waar vind je de job van je leven?

Met het bachelordiploma Netwerkeconomie op zak kun je zowel in grote ondernemingen als in kmo’s aan de slag. Een greep uit de brede waaier van carrières van afgestudeerden Netwerkeconomie:

 • ACCOUNTMANAGER BIJ IT-CARE
  Julie werkt bij een IT-bedrijf dat informaticapakketten verkoopt, plaatst en onderhoudt bij kmo’s. Zij gaat op zoek naar nieuwe potentiële klanten (prospectie) en onderhoudt haar bestaande klantenrelaties. Zij is de ganse dag “op de baan” en is verantwoordelijk voor haar eigen klantenportefeuille.
 • PROJECT COORDINATOR BIJ SADEF
  Raisha werkt bij een metaalverwerkend bedrijf en volgt de verkoop en productieprojecten op van A tot Z. Zij verzorgt alle communicatie met de klant en de verschillende afelingen binnen Sadef. Daarbovenop wordt zij de sleutelfiguur binnen de implementatie van een nieuw softwaresysteem (Key-user van SAP).
 • IT AUDITOR BIJ PRICE WATERHOUSE COOPERS
  Jens werkt bij een consultancybedrijf en voert bij grote Belgische of multinationals evaluaties uit van hun IT-omgeving. Dit kan gaan van een analyse van het ganse systeem tot het opsporen van potentiële fraude.
 • LOGISTIEK VERANTWOORDELIJKE BIJ HEIJMANS
  Tobias is actief bij materiaalbedrijf Heijmans in Nederland. Hij staat in voor alle activiteiten die te maken hebben met de in-en uitstroom van de goederen. Hij is tevens het aanspreekpunt voor materieelaanvragen en storingsmeldingen binnen het magazijn.
 • JUNIOR MANAGER VERKOOP BIJ LIDL
  Lieven is zijn carrière gestart bij discounter LIDL. Hij is er verantwoordelijke goederenstroom en forecasting van het assortiment, acties en promoties. Dit was een opstapfunctie naar zijn huidige functie als manager verkoop van 4 grote winkels.
 • TENDER AND RATE MANAGER BIJ EEN TRANSPORTBEDRIJF
  Een ‘Tender’ is een uitdrukking voor een klanten die dagelijks transport nodig heeft naar verschillende landen. Tijdens het ‘tenderproces’, probeer ik een aantrekkelijk voorstel te formuleren dat tegemoet komt aan de wensen van de klant, uitsteekt boven andere aanbiedingen en bovendien niet nadelig is voor ons bedrijf. Dit vraagt continu overleg met het management, het verkoopteam en de operationele stafleden. De grootste uitdaging is winst genereren aan het eind van het project. Een andere verantwoordelijkheid is het uittekenen van transporttarieven.
 • ERP –CONSULTANT BIJ ADIFO, EEN SOFTWAREBEDRIJF IN DE VOEDER- EN VOEDINGSINDUSTRIE
  Yannick spreekt dankzij zijn brede vorming zowel de taal van de klanten als de programmeurs. Hij zorgt voor de nodige link bij de implementatie van het SAP-programma bij de binnen-als buitenlandse klanten.

Getuigenissen

Pieter-Jan

“Tijdens het overlopen van de vele studierichtingen bleek Netwerkeconomie de meest toekomstgerichte. Ook het laptopproject, de ligging van de school, de enthousiaste lectoren, de bewust beperkt gehouden groep, het persoonlijk contact,.. zijn van invloed geweest op mijn keuze. Bijna alle lectoren komen uit de bedrijfswereld en boeien mij door hun ervaring en kennis. Er worden verschillende bedrijfsbezoeken georganiseerd (Picanol, Televic, Bekaert, Barco, ...), waar we de praktijk meteen proeven. Elk semester is er een project waarvoor we zelf een bedrijf zoeken dat met ons samenwerkt om onze blik en kennis op de bedrijfswereld te verruimen. In het 2de jaar was the sky the limit : we organiseerden een netwerkevent waar we de volledige vrijheid in kregen en zelf konden bepalen hoe ver we gingen. In het 4de semester mochten we zelf een onderneming oprichten waarin we terug zelf het succes ervan bepaalden. Er werden veel grenzen verlegd in het 2de jaar en dat was precies waarnaar ik op zoek was. Gewoon je eigen ding kunnen doen en ervoor gaan! ”

Tom Van Beveren
Preventieadviseur arbeidsveiligheid Vlaamse overheid

“Netwerkeconomie is een opleiding waarbij het smeden van menselijke netwerken de kern is. De studenten zijn echte pioniers waarbij hun zin voor initiatief, organisatie, communicatie en projectmatige aanpak typerend is. Dit heb ik aan den lijve ondervonden door een groep 2e jaarsstudenten een opdracht te laten uitwerken in mijn bedrijf. Dit hield het volgende in: het voorbereiden van de installatie van een nieuw IT-systeem (ERP), het opstellen van een strategie van de interne dienst voor preventie bij de Vlaamse overheid. Zelf zoeken we steeds naar een win-win situatie waarbij zowel de student als onze organisatie baat heeft. Ik geef graag toe dat de begeleiding van studenten best een investering is en intensief kan zijn maar door middel van goed gekozen projecten krijg je een meer dan goede return on investment.”

Internationaal

In Netwerkeconomie is ook het internationale luik heel belangrijk. Er worden innovation bootcamps georganiseerd, intensive programmes en internationale projecten.

Netwerkeconomie heeft een uitgesproken internationaal karakter, met o.m. een internationaal semester, de kans in het buitenland te studeren of stage te lopen, kortlopende uitwisselingsprojecten voor een paar weken ...

Je krijgt de kans om je internationale horizon heel breed te maken: een congres in Edinburgh, drie weken naar China, twee weken Silicon Valley, een internationaal project in Portugal of Litouwen, een internationaal semester in Engeland of de V.S., stage in Spanje, Indië, China ...

Begin maar te dromen!

Bekijk alle internationale initiatieven

Verder studeren

Met je bachelor in de Netwerkeconomie kun je ook verder studeren! Je kunt binnen Howest via een verkort traject van één jaar verder specialiseren in één van de domeinen van Bedrijfsmanagement en dan heb je er een tweede (of een derde) bachelor bij.

Meer info

Binnen de associatie Universiteit Gent, kun je via een schakelprogramma dat naadloos op je opleiding aansluit, verder studeren om een master te behalen in de Handelswetenschappen of in de Toegepaste economische wetenschappen.

Nuttige info

Contact   |    Privacy & Copyrights ©2015 HOWEST.be - Lid van AUGent