Skip Navigation LinksGraaf Karel de Goedelaan (Kortrijk) » Opleidingen » Ergotherapie » De opleiding Ergotherapie

De opleiding Ergotherapie

Delen via:  
Howest bachelor Ergotherapie

Een beroep waar de medemens centraal staat

Ergotherapie is een opleiding die de zorg om de medemens centraal stelt. Ziekte of een handicap maken dagelijkse handelingen soms moeilijk tot bijna onmogelijk en de ergotherapeut helpt mensen om opnieuw zo zelfstandig mogelijk alle dagelijkse activiteiten uit te voeren. Of het nu gaat om wonen, leren, werken, spelen of genieten van de vrije tijd, het werkveld van de ergotherapeut is ruim.

De opleiding Ergotherapie heeft bovendien net dat tikkeltje meer en biedt op vraag van het werkveld een keuze tussen twee unieke minors:

Adaptation & Design

Binnen de unieke keuzemodule adaptation & design richt de student zich naar de noden van de leefomgeving van de cliënt door middel van het (her)ontwerpen, (her)inrichten of (her)aanpassen van de omgeving.

Lees meer

Wellbeing & Coaching

Binnen de unieke keuzemodule wellbeing & coaching bieden we de student unieke innovaties in de zorgsector waarbij de student zich naar de cliënt richt die vanuit de eigen kracht (= wellbeing) wil gecoacht worden middels complementaire technieken.

Lees meer

Hoor- en werkcolleges, projecten, studiebezoeken en vormingsdagen helpen je het verschil tussen gezondheid en ziektes bij de verschillende doelgroepen op een boeiende manier te leren kennen.

Waarom Ergotherapie studeren aan Howest?

Howest staat voor innovatie, creativiteit en ondernemerszin. Ergotherapeuten zijn binnen de thuis- en gezondheidszorg de geknipte profielen om dit in de praktijk te brengen. Op een creatieve manier oplossingen zoeken, vinden en realiseren zijn immers kerntaken van een ergotherapeut. Howest biedt de studenten de mogelijkheid om actief een brede waaier aan innovaties te verkennen binnen het domein van de ergotherapie.

De vier interventiedomeinen

ONTWIKKELINGSPROBLEMATIEK

Kinderen met aangeboren of verworven stoornissen, volwassenen met verstandelijke beperkingen, meervoudige beperkingen

FYSIEKE PROBLEMATIEK

Kinderen en volwassenen met aangeboren of verworven lichamelijke beperkingen

GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

Kinderen en volwassenen met psychische problemen

GERIATRISCHE PROBLEMATIEK

Volwassenen met ouderdomsgerelateerde ziekten en beperkingen

De twee minors

De twee minors, Adaptation & Design en wellbeing & Coaching zorgen ervoor dat je je studieloopbaan tot ergotherapeut kunt modelleren, volledig afgestemd op je talenten en voorkeuren. Bovendien kunnen studenten die al een diploma Ergotherapie hebben, de minors apart volgen.

Stage en praktijk

Onze praktijkruimtes: jouw doe-het-zelfruimte

Ergotherapie is een praktijkgerichte opleiding en dat betekent - naast stagelopen in het beroep - deelnemen aan practica waar je onder leiding en advies van praktijklectoren vaardigheden als onderdeel van jouw competenties eigen maakt. Hiervoor stelt Howest goed uitgeruste en aangepaste praktijklokalen en zelfs een heus skillslab ter beschikking.

Stage

In je afstudeerjaar van Ergotherapie groei je verder uit tot een New Young Professional dankzij een participerende stage en de mogelijkheden om ergotherapie ook internationaal te gaan ontdekken. Entrepreneurship, innovatie en professionalisering in de interventiedomeinen zijn jouw rode draad. Via je bachelorproefstage, gekoppeld aan de bachelorproef, bewijs je dat je de competenties van een beginnend ergotherapeut hebt verworven.

Job

Door de groeiende zorgverlening en de toenemende vergrijzing stijgt ook de tewerkstelling in de gezondheidszorg. Zowel de zorgverlening in de zorginstellingen als die binnen de thuiszorg winnen aan belang. Binnen de zorginstellingen vind je een brede waaier aan zorgaanbod voor elk interventiedomein. De wereld van de zorg en de zorginnovatie valt nooit stil, jij als ergotherapeut krijgt altijd en sowieso een noodzakelijke en belangrijke meerwaarde.

Getuigenis

Silvia Dumazy,
bachelor Ergotherapie

‘Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat ergotherapie mensen verder op weg zet. Je bent als het ware een ‘life-coach’. Het skillslab, het contact met enthousiaste lectoren die ook in het beroep staan, en de internationale dimensie zijn volgens mij de belangrijkste.’

Silvia is ook gastprofessor ‘Mindfullness voor kinderen’ in het keuzetraject wellbeing & Coaching.

Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk alle internationale initiatieven

Verder studeren

Studenten die al een diploma Ergotherapie hebben kunnen de minors Adaptation & Design en wellbeing & Coaching apart volgen. Onze bacheloropleiding is de perfecte voorbereiding op de interuniversitaire master in de Ergotherapeutische wetenschappen.

Ook in het buitenland vind je internationale uitdagingen: Entrepreneurial Spirit Improving European Welfare met partnerscholen, de Europese Masteropleiding.

Infodag en Proefstuderen

Je wil weten of deze opleiding bij je past? Kom dan naar onze eerste infodag op 22 februari en naar de Week van het proefstuderen tijdens de krokusvakantie (van 3 tot 7 maart 2014).

Nuttige info