Skip Navigation LinksGraaf Karel de Goedelaan (Kortrijk) » Opleidingen » Devine - Digital Design and Development » De opleiding Devine

De opleiding Devine, digital design and development

Delen via:  
Howest bachelor Digital Design and Development

Waarom Digital Design and Development (Devine) studeren aan Howest?

Digital design and development (Devine) is een driejarig keuzetraject binnen de bachelor Multimedia en Communicatietechnologie. Je kunt dit traject enkel volgen aan Howest in Kortrijk.

Als deviner leef je digitaal en online. Je bent geboeid door design, motion graphics, code en digitale technologie. Je leest je favoriete magazine op je tablet, deelt de laatste trends op Snapchat en checkt het bioscoopaanbod via je smartphone. Kortom, je bent een creatieveling die gepassioneerd is door de combinatie van design en development. Een deviner leeft, leert en werkt op het online kruispunt van creativiteit en development.

Als Deviner leer je responsive sites ontwikkelen. Je zet concepten blindelings om in smartphone en tablet apps. In het laatste jaar laat je jouw design en development skills los op dé devices van morgen.

We houden ons curriculum continu up to date. Docenten scholen zich elke dag bij en zoeken de beste manier om alle studenten te laten schitteren in de digitale sterrenhemel.

Volg Devine op Facebook

Digital design and development: eerste jaar

Devine: eerste jaarEen jaar vol ontdekking en verkenning. Je bekijkt je omgeving met andere ogen, slorpt ze op en zet deze gegevens om in vernieuwende concepten.

Vanaf nu: spreek je in programmeertaal, denk je door middel van brainstorms en communiceer je aan de hand van jouw unieke grafische stijl.

Je leert dit jaar o.a. CSS/HTML, de designtools, javascript, conceptueel schetsen, wireframes maken ... Kortom, een Deviner wordt geboren.

Digital design and development: tweede jaar

Devine: tweede jaar Smartphones en tablets zijn de nieuwe platformen waar je jouw code op loslaat. Je integreert Twitter en Facebook om gebruikers te laten communiceren vanuit jouw webapplicaties. De projecten worden groter en studenten werken in team samen op een efficiente manier.

Naast brainstormen en prototyping krijg je in de modules van het tweede jaar ook de kans jezelf te ontplooien als motion graphics expert. Regen en sneeuw beschouw je voortaan als particles. After Effects heeft voor jou geen geheimen meer...

In de integratiemodules werk je met je team digitale campagnes uit, van concept tot eindproduct en dat op verschillend platformen.

Digital design and development: derde jaar

Devine: derde jaarDe crossmediale wereld is jouw speelterrein. Je gaat in interactie met de fysieke wereld in Experimental Development en doet onderzoek naar de laatste nieuwe webtechnologieën. Vanaf nu denk je concepten uit voor online campagnes en gebruik je de juiste trends om je doelgroep aan te spreken. In Interaction Design verfijnen we de user experience op vlak van animatie en data visualisatie. Innovatieve interfaces voor web en mobile worden uitgepuurd en verfijnd, net als jouw kennis. We scherpen de banden met de bedrijfswereld aan op verschillende manieren. We laten de sector aan het woord, opdrachten worden reëel, stages krijgen vorm. Kortom, jouw werkwereld ligt aan de horizon.

Showreel

Internationaal: San Francisco onder jouw voeten

In Devine is één van de hoogtepunten ongetwijfeld de studiereis naar San Francisco. Je krijgt een unieke blik achter de schermen bij grote kleppers als Google en Adobe, en brengt ook een bezoek aan tal van digital agencies in Silicon Valley. Ook een trektocht door Yosemite National Park en een NBA match staan op het programma.

Devine: San Francisco onder jouw voeten

Digital design and development: de stage

Klaar voor het werkveld?

Om helemaal klaar te zijn voor het werkveld, trekt een Deviner ook op stage. Je sluit je opleiding af met de start van je bedrijfscarrière en loopt een 12 weken durende stage bij een gerenommeerd multimedia/online marketing bedrijf. Topbedrijven van zowel binnen- als buitenland staan op ons lijstje.

Devine studenten trekken er graag op uit. Bijna 50% van de studenten gaat op stage buiten België. De wereld ligt aan je voeten…

We laten de studenten op een relaxte manier kennis maken met het werkveld op events zoals 'De Vrije Markt'. De studenten krijgen de kans om hun werk voor te stellen aan de bedrijfswereld en zo de ideale stageplaats of job te vinden.

Een greep uit onze stageplaatsen:

Devine: inspirerende momenten

Bij Devine organiseren we inspirerende momenten in de vorm van een creativiteitsweek, workshop, museumbezoek, gastlezing, rebootweek ,...

 • Tentoonstellingen
  We pikken een leuke stad of tentoonstelling uit het aanbod om ons onder te dompelen in een andere omgeving. Je krijgt de briefing ter plaatse en werkt aan je opdrachten door een tentoonstelling of stad op een heel andere manier te beleven.
 • Bedrijfsbezoek
  Devine stemt regelmatig af met de sector, niet alleen digitaal maar ook fysiek. Met de tweedejaars gaan we alvast even de werksfeer opsnuiven bij de grote multi- mediabedrijven.
 • Rebootweek
  In deze week ligt de focus op je Bachelorproef en het opstarten van een eigen bedrijf. Workshops omtrent schrijven en spreken voor publiek worden afgewisseld met een leuke teambuilding activiteit zoals paintball. Daarnaast komt Unizo de laatstejaars onderdompelen in de mogelijkheden van het opstarten van een eigen zaak in hoofd- of bijberoep. Enkele ondernemers komen zelf getuigen over hun start-up verhaal.
 • Bump Festival
  Dit festival van creativiteit wordt georganiseerd door het Devine team. Op deze dag komen internationaal gerenommeerde sprekers inspirerende cases voorstellen voor een publiek van meer dan 600 aanwezigen uit binnen- en buitenland. De topics sluiten dan ook nauw aan bij het Devine curriculum: graphic design, motion graphics, UX en creative coding.
 • Week van het Ontwerpen / HOWEST
  De Week van het Ontwerpen is de grootste tentoonstelling van afstudeerwerken van creatieve opleidingen uit Vlaanderen. Heb je interesse in een creatieve bachelor? Kom zeker eens langs om het beste werk van de studenten uit Howest te bekijken.

Job

200% werkzekerheid

Als je voor Devine kiest, kies je voor werkzekerheid. Velen kunnen na een geslaagde stage meteen aan de slag bij hun stagebedrijf. Wekelijks worden nieuwe vacatures doorgestuurd naar onze alumni. Steeds meer digital agencies willen een Deviner in huis, de vraag is dan ook groter dan het aanbod.

Doordat ons curriculum de trends op de voet volgt ben jij alvast klaar voor de jobs van de toekomst: Smart watch Designer, Artificial Intelligence Interactions Developer, Chief Drone Experience Designer, Consumer Experience Architect, Car Intelligence Engineer

Het werkveld tweet

 • VincentVQuickenborne @VincentVQ
  Volgtip op vrijdag. Creative developer @pidera. Alumnus van @devine_howest, tophogeschool. En Kortrijkzaan.
 • Laurent Dochy @famousBrussels
  Bij Devine zijn ze goed bezig. Het gaat moeilijk zijn om te kiezen. #howest #sterkwerk cc @devine_howest
 • StartUps.be @StartupsBh
  Check out the @devine_howest 2014 Showreel! Students making awesome stuff. Startups are looking for your talent...
 • Hendrik Dacquin @studiomuscle
  Dat @devine_howest goed bezig is. Veel jonge gasten gezien met top werk.
 • Adobe Education Team @AdobeEdu
  Thrilled to have you here! RT @devine_howest Ready to get inspired by @Natzke at @Adobe San Francisco!

Getuigenis

Bram Seynaeve
Alumnus Devine

Wat wordt van een Deviner verwacht op de werkvloer?
“Met zowel design en develop skills, koos ik er toch voor om 100% als developer bij In The Pocket aan de slag te gaan. Althans dat was het plan, maar al snel werd me gevraagd om m’n design skills ook boven te halen. Developer met een goeie design kennis blijkt een zeer handige combinatie te zijn.

Wat boeit jullie het meest in de sector?
“Web en mobile zijn nog steeds een sterk evoluerende markt. Je hebt eigenlijk nooit echt gedaan met bijleren, maar net die vele veranderingen en nieuw opkomende trends maken het voor mij bijzonder boeiend.

Wat zou je een toekomstige Deviner aanraden?
“Voorkennis is altijd welkom, maar eigenlijk KUN je zonder voorkennis als Deviner beginnen, zolang je maar een grote interesse in het online gebeuren hebt. Creativiteit valt natuurlijk moeilijker aan te leren, maar je kan er zeker in groeien.”

Internationaal

Elke student kan kiezen om in het 3e jaar in één van onze partnerscholen lessen te volgen. Elk jaar breiden we onze partner lijst uit.

In het 2e jaar trek je er op uit naar Nederland. Je werk samen met de studenten van Hogeschool Rotterdam aan een project gedurende 3 weken.

Bekijk alle internationale initiatieven

BUMP Festival

Bump is een groot Europees event georganiseerd door Devine waar tal van nationale en internationale sprekers de nieuwste trends op gebied van nieuwe media en interactieve applicaties demonstreren.

Nuttige info