Skip Navigation LinksSint-Jorisstraat (Brugge) » Opleidingen » Toegepaste Gezondheids-wetenschappen » De opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen

De opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Delen via:  
Howest bachelor Ergotherapie

Waarom Toegepaste Gezondheidswetenschappen studeren aan Howest?

De bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen kun je alleen aan Howest studeren en is haar tijd vooruit. Toegepaste Gezondheidswetenschappen is de opleiding van de toekomst en heeft als kernwaarde dat voorkomen beter is dan genezen.

Een afgestudeerde bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen gaat een maatschappelijk engagement aan en vindt passie in een gezonde levensstijl en levensomstandigheden. De focus ligt op het preventieve luik van de gezondheidszorg in al zijn facetten. De afgestudeerde bachelor zet zich in om de gezondheid en de levenskwaliteit van het individu te optimaliseren. Vanuit een kritisch-analytische invalshoek ontwerpt, implementeert en evalueert de New Young Professional Toegepaste Gezondheidswetenschappen geïndividualiseerde en groepsgerichte preventietrajecten en -activiteiten.

Wie Toegepaste Gezondheidswetenschappen volgt is een expert in gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Samenwerken in een multidisciplinair team is noodzakelijk bij gezondheidsbevordering en ziekteprevenetie. Je werkt samen in een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen, maatschappelijke assistenten diëtisten, je bent lid van het human resourcesteam van een bedrijf. Tijdens de opleiding geeft Howest je ook een helikopterzicht mee op de andere zorgverstrekkers en hun domein.

Altijd ben je de bruggenbouwer tussen de verschillende partners en heel vaak vervul je een signaalfunctie.

Interessant om weten:

Met je diploma van bachelor in de Toegepaste gezondheidswetenschappen, traject organisatie en gezondheid, behaal je ook het attest van preventieadviseur niveau 2.

Toegepaste Gezondheidswetenschappen: pijlers

LICHAAM & GEEST

Je maakt kennis met het functioneren van het menselijk lichaam in gezondheid en ziekte.

COMMUNICATIE & COACHING

Je scherpt je communicatieve vaardigheden aan. Je bent na het volgen van de opleiding een coach die blijvende gedragsverandering bereikt. Je verscherpt ook je onderzoeksvaardigheden.

INTEGRATIEPIJLER

Je zet je kennis om in de praktijk. Dat mondt uit in de (internationale) stage en de Bachelorproef.

KWALITATIEF LEVEN

Je leert hoe je de kwaliteit van het leven van mensen en hun omgeving kunt verbeteren. In deze pijler leer je de nodige skills om dat te bereiken.

BEROEPSLANDSCHAP

Je maakt kennis met het toekomstige werkveld. Dat gebeurt aan de hand van werkveldbezoeken, wijkanalyses, projecten... Je maakt kennis met het traditionele werkveld van de gezondheids­- en welzijnszorg. Eveneens maak je kritisch kennis met alternatieve en complementaire trajecten.

Getuigenissen

Anke V.

"De opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen sprak mij aan, omdat we met een klein groepje zouden starten. Daardoor is er een laagdrempelig communicatie met de leerkrachten. Ik hou van de waaier van uiteenlopende vakken: anatomie, psychologie, communicatie, zorg­ en gezondheidslandschap ... Zeker een aanrader!"

Ymke D.

'De opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen heeft vele facetten: coaching, teamwork. Ze is evidence based. Doordat het een opleiding is die zich ook richt op het sociale aspect, leek dit me op het lijf geschreven. Ik heb na het infomoment dan ook geen seconde getwijfeld en heb me meteen ingeschreven.'

Verder studeren

Vanuit de bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen kan je via een schakeljaar aansluiten op de master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Howest rond haar gesprekken met UGent hierover af in academiejaar 2016-2017. Je kunt uiteraard ook een meer managementsgerichte studie volgen of een meer medischgerichte opleiding.

De job

Als bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen wacht je een heel divers en uitgebreid werkveld. Je kunt aan de slag in een groepspraktijk, bij een mutualiteit, in een zorginstelling, maar ook bij de diensten van steden en gemeenten. Steeds vaker zetten ook bedrijven in op gezondheidsbevordering en ziektepreventie en nemen hiervoor een expert in dienst. Uiteraard kun je je ook als zelfstandige expert in de gezondheidsbevordering installeren.

Toegepaste Gezondheidswetenschappen: Jobs


Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk alle internationale initiatieven

Nuttige info