Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Office Management » De opleiding Office Management

De opleiding Office Management

Delen via:  
Howest bachelor Office management

Waarom Office Management studeren aan Howest?

In Officemanagement bieden we je twee boeiende trajecten aan:

In beide trajecten van de opleiding Office Management maak je kennis met de je toekomstig werkveld. Je verdiept je in alle aspecten van het bedrijfsleven of van de medische wereld. Je leert op een professionele manier rapporteren en presenteren. Time management heeft voor jou geen geheimen.

In ons skills lab train je je competenties met real life cases, vaak in een internationale context. Aan het eind van je traject ben je een startklare allround meertalige en IT-vaardige young professional.

Management Assistant

Als management assistant richt je je op het bedrijfsleven in al zijn facetten. Of je nu kiest voor de grote multinational of de kleine KMO, overal voel je je als een vis in het water. Naast een gemeenschappelijke basis, maak je vanaf het eerste semester een keuze uit 3 mogelijke trajecten:

Ben je geboeid door twee specialisaties en hou je van een uitdaging dan kun je dat extra vakkenpakket er tijdens je gewone opleiding bij nemen.

International Trade

Het bedrijfsleven stopt niet aan onze grenzen, zeker in West-Vlaanderen niet met zijn wijdvertakt internationaal netwerk. In het keuzetraject International Trade ligt het accent op internationale documenten, cross-cultureel communiceren en kennis van de internationale handelsstromen.

Het bijzondere aan dit traject is dat het voor een stuk in het Engels wordt gegeven, wat je een voorsprong geeft bij het solliciteren bij een internationaal bedrijf. Daarnaast kun je ook een eigen vreemde taal inbrengen in je opleidingsprogramma. Spreek je bijvoorbeeld al vloeiend Spaans, Russisch of Arabisch en kun je dit bewijzen door een C1-attest, dan komt die taal ook in aanmerking!

Human Resources Management

Het keuzetraject Human Resources Management richt zich specifiek op correct en efficiënt afhandelen en opvolgen van alle facetten van het human resources department: personeelsdossiers, loonadministratie... Je wordt de rechterhand van de Human resources manager!

Event & Project Management

In Event & Project Management ligt de spotlight op het opvolgen van alle aspecten die bij het organiseren van een event, ongeacht in welke sector of van welke omvang, aan bod komen. In dit keuzetraject ontwikkel je een uitgesproken projectmatige en flexibele aanpak die noodzakelijk is om zowel de commerciële, financiële als juridische aspecten van het event vlekkeloos op te volgen.

Medical Management Assistant

De medical management assistant kiest voor een werkplek in de gezondheidssector. Je competenties maken van jou de gedroomde medewerker voor de verschillende departementen van een ziekenhuis, voor de privépraktijk van een arts of andere zorgverstrekker.

We bereiden je op deze job voor door een doorgedreven kennis van medische terminologie, inzicht in de meest voorkomende pathologie, de organisatie van de gezondheidszorg, het belang van patiëntzorg enz.

Digitale knowhow

Als office manager beheer je naast de papieren dossiers ook de digitale documenten en archieven. Je houdt de website actueel en beheert de social media van je organisatie. Je weet hoe belangrijk het is voor een organisatie om in-de-wereld te zijn. Daartoe beheers je perfect de relevante ICT- en media tools. Je gebruikt de klassieke Office-pakketten spelenderwijs en je beseft dat schrijven voor het web een ander register vereist. Je weet precies welke tool je in welke situatie moet gebruiken: LinkedIn, Lync, Slideshare, Eventbrite, Google docs, Google bookmarks.

Tijdens je opleiding Office Management aan Howest kun je verschillende Microsoft Office-certificaten behalen: internationaal erkende bewijzen van je kennis van Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Daarmee ben je een stap voor op je concurrenten bij de zoektocht naar een job.

Papier, whiteboard, letters in het zand – Communicatietechnieken

In Office Management zijn sociale en communicatieve vaardigheden een essentieel onderdeel. Bedrijven en organisaties stellen eisen op het vlak van communicatie die verder reiken dan een vlotte meertalig- heid (Frans, Engels en Duits of Spaans).

Je maakt je de nodige vaardigheden eigen via meertalige, praktijkgerichte oefeningen: gespreksvaardigheden, schrijfsessies, presentatie- en vergader- technieken, rondetafelgesprekken, telefoontrainingen en real life situaties.

Dynamische en verantwoordelijke office managers zijn gegeerd

@work – doe het en groei

Howest kiest voor de kortste weg naar de praktijk.

In Office Management starten de @Workmodules al in het eerste semester, zodat je meteen praktijkervaring opdoet. Elk semester sla je je vleugels een beetje meer uit. Eerst word je via een kijkstage vertrouwd met het werkveld. Tijdens de projectweek ‘kantoor op de campus’ in het derde semester voer je voorbeelden van dergelijke opdrachten uit voor organisaties. Dat is een goede voorbereiding voor je twee weken inloopstage in semester 4. In het zesde semester betreed je het werkveld voor een binnen- of buitenlandse stage van veertien weken. Dan werk je ook een praktijktaak uit voor je bachelorproef.

Knelpuntberoep = werkzekerheid

Bachelors in het Office Management zijn heel gegeerd. Grote en kleine bedrijven, organisaties allerhande en ziekenhuizen en zorgcentra hebben nood aan dynamische en verantwoordelijke officemanagers. Zij rekenen op je talenten en competenties.

Grote vijver, Grote vis

Als management assistant ben je een gegeerde medewerker. Je kunt in vele sectoren aan de slag. Je hebt doorgroeimogelijkheden waar je al je talenten in uit kunt leven Traditionele werkterreinen zijn:

  • personeelsdiensten in openbare instellingen en privé bedrijven
  • kmo’s en multinationals
  • selectie- en wervingsbureaus
  • algemene ziekenhuizen
  • Centra Algemeen Welzijn (CAW)
  • privépraktijken
  • financiële sector
  • customer services
  • ambtenarenapparaat

Internationaal

Ontdek de wereld

Howest moedigt je aan om een stukje internationalisering aan je opleiding toe te voegen. In het tweede jaar kun je met ‘China from within’ drie weken lang les volgen aan onze partneruniversiteit in China. Je wordt ook ingeschakeld voor conversatielessen met Chinese studenten. En natuurlijk bezoek je de belangrijke culturele landmarks! Je kunt ook een semester studeren aan een buitenlandse partnerhogeschool van Howest of stage lopen in het buitenland. In de module Travelmanagement leer je hoe je een buitenlandse zakenreis voorbereidt en je brengt dat ook in de praktijk.

Bekijk hier alle internationale initiatieven

Mijn stage was een ongelooflijke leerervaring! - Marieke Amblard

Marieke Amblard ”Ik heb vijf maanden stage gelopen bij het departement Human Resources van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. Mijn stage was een ongelooflijke leerervaring. Ik hielp aan de lancering van het nieuwe e-learningplatform, ik was lid van de intern board en hielp ook mee met de organisatie van allerlei uitstappen en events. De culturele diversiteit binnen de werkomgeving was uniek. Omdat mijn collega’s uit alle hoeken van de wereld kwamen, werd het een gewoonte om meer te willen weten over iemand zijn thuisland.

Maar het was niet enkel werken bij WHO, het was ook een sociale ervaring. Met meer dan 200 stagiairs is WHO een van de grotere stagegevers binnen het VN-systeem. Stage lopen bij de Wereldgezondheidsorganisatie was een positieve ervaring en ik zou het aanraden aan iedereen die later wil werken voor een humanitaire organisatie of in de gezondheidszorg.”

Nuttige info