Skip Navigation LinksLuipaardstraat (Kortrijk) » Opleidingen » Toerisme en recreatiemanagement » Het leven zoals het is bij Howest Toerisme en recreatiemanagement

Het leven zoals het is bij Howest Toerisme en recreatiemanagement

Delen via:  

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

Alle info over onze opleiding vind je op onze opleidingspagina. Wij vinden het interessant om je ook even een blik achter de schermen te gunnen. Een rondleiding "1 jaar toerisme", in vogelvlucht.

Het eerste jaar:
Een stevige basis en een eerste praktijkduik!

In het eerste jaar kregen de studenten een eerste, uitgebreide kennismaking met de toeristische sector in het algemeen inclusief boeiende uitwisselingsprojecten met Waalse studenten, een driedaagse naar het oosten van ons land én een project met de Gavers in Harelbeke.

We zoomden in op touroperating en er ging veel aandacht naar toeristische bestemmingen en luchtvaart.

Daarnaast gaven we de studenten een stevige basis economie en marketing mee en leerden ze hoe je – in Excel - de kostprijs berekent voor eenvoudige toeristische pakketreizen.

In de lessen Frans kregen de studenten een heus taalbad door onze nauwe samenwerking met toerismestudenten uit Doornik (#tousensemble).

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

We sloten dit project af met een driedaagse naar het oosten van ons land… een fijne manier om, vlak voor de examens, de groepsbanden aan te halen én onze productkennis te verruimen.

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

Het leukst waren ongetwijfeld onze twee projecten. In het project Sectorvaardigheden lag de focus op de zoektocht naar de eigen “klik” met de sector, onder meer door al eens kijkstage te lopen.

In het tweede semester werkten we rond teamskills en creativiteit, met een kick-off in de Gavers in Harelbeke. Hier kregen de studenten ook een uitdaging voor de rest van het semester voorgeschoteld: “Ontwerp een creatief concept waarmee je senioren en hun kleinkinderen naar de Gavers kan trekken”. Eén groep studenten ontwikkelde een digitale game, dat prompt bekroond werd met een eervolle vermelding in de OJOO-competitie!

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?
Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?


Het tweede jaar: Grenzen verleggen!

In het tweede jaar verkenden we de wereld. We gingen met zijn allen naar Londen en Berlijn en een tiental onder ons beleefden zelfs China from within! Op het thuisfront lag de klemtoon heel sterk op projectwerk.

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

In het tweede jaar lag de focus zoals gewoonlijk op de wereld… In november gingen we op verkenning in Londen, in maart waren al onze tweedejaars in Berlijn voor een nieuwe editie van WOWBerlin. Een superervaring, want hier werkten ze vijf dagen lang intensief samen met toerismestudenten uit heel Europa én bezochten ze de ITB-Beurs – de grootste toerismevakbeurs wereldwijd.

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

Tot slot konden we ook dit jaar weer een tiental studenten afvaardigen naar China from Within.

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

Uiteraard waren de tweedejaars af en toe gewoon “bij ons” in Kortrijk. Maar ook hier lag de klemtoon toch heel sterk op projectwerk: reizen ontwikkelen, een website en een Facebookpagina ontwerpen, een brochure maken, én een eerste keuzemodule, gekoppeld aan een stage van drie weken.

De echte durvers kozen voor een Franstalige stage in Brussel of Doornik. Sowieso kregen alle tweedejaars in de lessen Frans opnieuw een taalbad, tijdens het project Capinnovaction: een samenwerking met studenten toerisme uit Doornik en Rijsel.

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?


Het derde jaar: doen, doen, doen!

En onze derdejaars? Die werden zoals gewoonlijk klaargestoomd voor de praktijk. Nog enkele keuzevakken om de eigen specialisatie te verdiepen, maar voor de rest: doen, doen, doen!

Bijvoorbeeld: doen in de Bachelorproef, waar onze studenten een professioneel product ontwierpen dat ze straks, eind juni, voorstellen aan een professionele jury.

Maar zeker ook: doen tijdens de afsluitende stage: 13 weken lang volwaardig meedraaien in een toeristisch bedrijf van hun keuze, in binnen- of buitenland.

Dit jaar zwermden onze studenten uit over de hele wereld: Frankrijk, Spanje, Senegal, de Verenigde Staten, Guatemala, Nieuw-Zeeland, Ecuador, Aruba, de Filipijnen en Indonesië.

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?


Toerisme: iets voor jou?

Wat maakt van jou dé toerismeprofessional van de toekomst?

Wij hadden het afgelopen jaar zoals steeds het voorrecht om met heel fijne, gepassioneerde jonge mensen te mogen samenwerken. Stuk voor stuk hebben ze een grote passie voor reizen. Daarnaast houden ze ook van de sector zelf en zijn ze niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Want vergis je niet: toerisme is hard werken.

Sommige studenten worden afgeschrikt door onze pijler economie en marketing. Eigenlijk is dat niet nodig. Voorkennis is niet vereist. En de weg naar succes is voor iedereen, voor alle vakken, en zoals in elke opleiding: voldoende regelmatig de lessen volgen, en genoeg tijd uittrekken om opdrachten uit te werken en te studeren.


Toerisme: serieus?

Vooroordelen over onze sector kloppen niet steeds.
Tot op vandaag blijft toerisme wereldwijd de sterkst groeiende sector.

Tot slot nog even dit: als onze sector, en onze opleiding je boeit, laat je dan niet afschrikken door kritische vrienden, familieleden of leerkrachten die denken dat toerisme geen ernstige opleiding of sector is…

Het klopt dat de sector soms klappen krijgt – denk maar aan 22 maart in Brussel – maar het herstel komt altijd vlot op gang, en tot op vandaag is toerisme wereldwijd de sterkst groeiende sector. Toerisme staat voor jobs, inkomsten en investeringen en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.  En ja, bepaalde klassieke beroepen staan onder druk, maar onze sector is wendbaar en creatief genoeg om steeds opnieuw zichzelf uit te vinden. Ook de booking.coms en de airbnb’s van deze wereld hebben heel veel nood aan toerismeprofessionals!

Wat mag je verwachten in een opleiding toerisme?

De opleiding zelf geeft je een stevige basis economie en marketing en vreemde talen mee. Hiermee heb je voldoende bagage om later een succesvol professioneel leven, binnen of buiten de toeristische sector op te bouwen. En wie na zijn bachelor nog verder wil studeren, heeft vlot toegang tot diverse masteropleidingen!