Graduaat (HBO5)

Wat is HBO5?

watIsHBO5.png

Wil je je kansen op de arbeidsmarkt een boost geven? Dankzij een HBO5-opleiding kun je het diploma van Associate Degree (gegradueerde) behalen. Het hoger beroepsonderwijs (HBO5) situeert zich tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleidingen en biedt stuk voor stuk praktische en beroepsgerichte opleidingen aan.

HBO5 studeren aan Howest betekent voor jou:

 • Compacte en flexibele trajecten: een HBO5-opleiding is modulair opgebouwd. Je kiest zelf je modules die je wenst te volgen. Howest tekent modeltrajecten uit van 2 jaar (dagonderwijs) en 3 jaar (avondonderwijs).
   
 • Direct contact met de lector: het aantal studenten binnen een HBO5-opleiding is beperkt. Je krijgt les in kleine groepen, voor werkmodules worden groepen gespitst, waardoor je een sterke begeleiding krijgt van de lector. Doorheen het jaar maak je opdrachten en projecten. De feedback die je hierop krijgt van de lector zorgt ervoor dat je je sterke punten en aandachtspunten ontdekt.
   
 • Mogelijkheid om verder te studeren: binnen Howest bestaat er voor elke HBO5-opleiding een verwante bacheloropleiding. Heb je de smaak te pakken, dan kan je na je HBO5-diploma een verkort traject naar een bacheloropleiding volgen.

Voor wie is HBO5?

Howest biedt zowel dagopleidingen als avondopleidingen aan binnen HBO5. Hierdoor is een HBO5-opleiding interessant voor verschillende doelgroepen:

Voltijds studeren voor een diploma hoger onderwijs

Studeer je af aan het secundair onderwijs? Wil je een praktijkgerichte en compacte opleiding volgen die onmiddellijk leidt naar een concreet beroep? Dan is een HBO5-opleiding zeker iets voor jou!

“Bavo studeerde TSO Bouwtechnieken.Het bouwproces fascineert hem. Hij besliste om de praktijk- en arbeidsmarktgerichte opleiding “HBO5 Bouwkundig tekenaar” te volgen. Nu tekent hij vlot met AutoCad en kon hij zijn kennis over bouwtechnieken toepassen.”

HBO5 als alternatief voor de bachelorstudent

Vallen jouw studieresultaten binnen de bacheloropleiding tegen? Zoek je een opleiding die zich louter richt naar de vaktechnische kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor jouw toekomstig beroep? Overweeg dan zeker een HBO5-opleiding als alternatief.

“Tim volgde de bacheloropleiding NMCT (New Media and Communication Technology). De eerste resultaten vielen echter tegen. Hij besliste om onmiddellijk over te stappen naar de HBO5-opleiding Multimedia- en Inforamtietechnologie. Het niveau van deze opleiding is haalbaar voor hem, en hij behaalt nu goede resultaten.”

Groeien of heroriënteren in je job? HBO5 voor de werkstudent.

Altijd al gedroomd van een diploma hoger onderwijs? Wil je extra kansen creëren voor jezelf binnen je huidig bedrijf, of wil je een ander beroep uitoefenen? Volg een HBO5-opleiding die je toekomstplannen helpt realiseren. Dankzij avond- en weekendonderwijs, aangevuld met afstandsonderwijs, kan je je opleiding combineren met je huidige job.

“Sofie werkt in een familiebedrijf als receptioniste. Ze krijgt de kans om in de toekomst Management Assistant te worden. Daarom volgt ze de “HBO5-opleiding Management assistant”. Dankzij de combinatie contact- en afstandsonderwijs kan ze deze opleiding combineren met haar job.”

Praktische informatie

Kostprijs

Een module kost € 1,5 per lestijd, met een maximum van € 300 per semester (of € 600 per cursusjaar). Voor het modeltraject betaal je dus € 600 per jaar.
Korting via KMO-portefeuille of opleidingscheques is mogelijk.

Kindergeld

Ben je nog ten laste van één of beide ouders? Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij genieten van kindergeld als je het modeltraject volgt. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Modeltraject of individueel traject

Je kiest zelf of je het uitgestippeld modeltraject volgt. Dan behaal je je diploma in 2 of 3 jaar. Je kan ook een geïndividualiseerd traject volgen, en zelf de modules selecteren die je wenst te volgen. Per module ontvang je een deelcertificaat. Ben je voor alle modules geslaagd, dan ontvang je een diploma “Associate Degree”.

 

Welke opleidingen?

Howest-IVO biedt momenteel volgende opleidingen aan:

Meer informatie

Neem contact op met Randy Lamiere: Randy.Lamiere@howest.be

Waar heb ik les?

howest illustraties_locatie cropped.png
 • HBO5 opleiding Boekhouder
  De lessen gaan door in Howest,  Rijselstraat 5, Brugge
   
 • HBO5 opleiding Bouwkundig Tekenaar
  De lessen gaan door in Howest,  Rijselstraat 1 of 5, Brugge
   
 • HBO5 opleidingen Management Assistant en Informatica
  De lessen gaan door in Howest,  Rijselstraat 5, Brugge of in CVO IVO, Manitobalaan, Sint-Andries
   
 • HBO5 opleiding Multimedia- en Informatietechnologie (graduaat Industrieel informatica)
  De lessen gaan door in Howest,  Graaf Karel de Goedelaan, Kortrijk

Wat heb ik nodig om te starten?

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

Om deel te nemen aan de opleiding moet je:

 • Beschikken over een diploma secundair onderwijs
 • Slagen voor een toelatingsproef indien je geen diploma secundair onderwijs bezit (mail naar randy.lamiere@howest.be voor meer informatie hierover).

Let op
Voor de HBO5 opleiding Bouwkundig tekenaar beschik je ook over een laptop waar je tekenpakketten zoals SketchUp en Autocad kan op installeren. Voor de HBO5 opleiding Multimedia- en Informatietechnologie (graduaat Industrieel informatica) beschik je ook over een laptop waar je de nodige softwarepakketten op kan installeren. Deze softwarepakketten kan je aankopen tegen zeer voordelige studententarieven (totaal: € 104 per jaar voor alle software die je nodig hebt).

Cursusmateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld. Je hoeft dus geen dure cursussen aan te kopen. Het benodigde materiaal krijg je gratis (digitaal).

Kostprijs van de opleiding

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

De opleiding kost 1,5 euro per lesuur (met een maximum van € 300 per semester of € 600 per jaar). Personen die kiezen voor het modeltraject betalen dus € 300 per semester of € 600 per jaar.

Voor de opleidingen HBO5 Multimedia- en Informatietechnologie (graduaat Industrieel informatica), Informatica en Bouwkundig Tekenaar moet je ook in het bezit zijn van een laptop.

Voor de opleiding HBO5 Multimedia- en Informatietechnologie (graduaat Industrieel informatica) heb je ook nog softwarepakketten (€ 104) nodig.

Kindergeld en studiebeurs?

howest illustraties_programma cropped.png

Ben je nog ten laste van één of beide ouders?
Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij genieten van kindergeld als je het modeltraject volgt.

Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Hoe kan ik me inschrijven?

howest illustraties_programma cropped.png

Je kan langskomen op het secretariaat van Howest-IVO in Sint-Michiels.
Via volgende link vind je meer informatie waar en wanneer je ons kan vinden: http://www.ivobrugge.be/sint-michiels

 • HBO5 opleidingen Boekhouder, Management Assistant, Informatica en Bouwkundig Tekenaar
  Online-inschrijven is ook mogelijk. Dit kan via volgende link: www.ivobrugge.be
   
 • HBO5 opleiding Multimedia- en Informatietechnologie (graduaat Industrieel informatica)
  Daarnaast kan je inschrijven in Howest Kortrijk (Graaf Karel de Goedelaan) op woensdag tussen 9u en 17u (vanaf woensdag 12 september 2018) . Hiervoor maak je best een afspraak met Shari Rogiers via e-mail: shari.rogiers@ivobrugge.be

HBO5 infodagen

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

Kom eens langs op een van de infodagen:

Info over HBO5 Multimedia en IT (graduaat Industrieel informatica) wordt gegeven in Kortrijk

Info over HBO5 Informatica (programmeur en netwerkbeheerder), Boekhouden, Bouwkundig tekenaar en Management assisant wordt gegeven in Brugge

Opleiding / Dienst