Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is peer support?

Peer support is een preventieve methode waarbij jongeren elkaar ondersteunen en zo een positief (school)klimaat helpen te creëren.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan peer support, zowel voor jongeren als voor opvoeders (bv. jeugdwerkers, leerkrachten, leerlingenbegeleiding) en organisaties (bv. jeugdwerk, school). Maatwerk, betrokkenheid en structurele inbedding zijn daarbij echter heel belangrijk.

Voor wie?

De opleiding Peer Support Coach is voornamelijk gericht op opvoeders, leerkrachten en leerlingenbegeleiders. Maar dit postgraduaat is toegankelijk voor iedereen die graag met jongeren werkt.

Heb je een diploma Bachelor/Master (of laatstejaarsstudenten) in de studiegebieden:

  • Onderwijs (bijv. bachelor basis- of secundair onderwijs, Specifieke Lerarenopleiding)
  • Bachelors sociaal-agogisch werk (bijv. bachelor toegepaste psychologie, bachelor sociaal werk, bachelor orthopedagogiek, …)
  • Masters psychologie en pedagogische wetenschappen (bijv. master psychologie, master pedagogische wetenschappen, master sociale agogiek, …)

Heb je een diploma Bachelor/Master (of laatstejaarsstudenten) in een ander studiegebied, maar wil je graag aan deze opleiding deelnemen? Stuur een mailtje naar inge.esselen [at] howest.be ( )

Waarom?

Inzetten op peers kan zeer waardevol zijn en wel om verschillende redenen:

  • Peers begrijpen elkaar vaak beter dan volwassenen. Ze delen dezelfde ervaringen en uitdagingen, waardoor ze beter aansluiting vinden bij elkaar.
  • Jongeren voelen zich ook meer op hun gemak bij leeftijdsgenoten. Ze hebben het gevoel dat hun peers hen begrijpen en niet zullen veroordelen, wat leidt tot meer vertrouwen.
  • Wanneer jongeren ondersteund worden door peers, kan dit hen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn in hun ervaringen en dat ze in staat zijn om zelfstandig problemen aan te pakken. Dit kan leiden tot een gevoel van empowerment en zelfvertrouwen.
  • Peers kunnen positieve rolmodellen zijn voor andere jongeren. Door leeftijdsgenoten te zien die succesvol zijn in het omgaan met uitdagingen, kunnen jongeren geïnspireerd raken om zelf stappen te zetten om hun eigen problemen aan te pakken.
AIHP

Wat zal je leren?

Peer supporters krijgen een training waarbij hun competenties versterkt worden om anderen te helpen. Geloof je in de kracht van jongeren? Wil je aan de slag met peer support? Met deze opleiding willen we (toekomstige) opvoeders, leerkrachten en jongerenwerkers trainen om peer support structureel en onderbouwd in hun organisatie toe te passen.

Module 1: Kader & uitgangspunten

  • Kennismaking met elkaar en met de opleiding
  • Psychologie van de adolescentie
  • De zelfdeterminatietheorie: autonomie, competentie en verbondenheid
  • Preventief werken: de preventiepiramide

Module 2: Jongeren en participatie

  • Jongeren en participatie.
  • Participatie, belang van participatie, participatieladder,…
  • De zelfdeterminatietheorie in de praktijk

Module 3: Verbinden - Vertrouwen - Begeleiden van jongeren

  • Verbinden, vertrouwen, coachen en begeleiden (een kader)
  • Verbindende communicatie
  • Good-practices
  • Vertrouwensleerlingen/ -jongeren

Module 4: Conflict & conflicthantering

  • Conflict en conflicthantering
  • Herstelgericht werken & Nieuwe Autoriteit
  • Peer mediation
  • Conflict en conflicthantering
  • (Preventieve) aanpak pesten
  • Conflict en conflicthantering in de praktijk

Module 5: Implementatie van Peer Support

  • Beleidsvermogen en de whole school approach
  • Peer support implementatie in praktijk
  • Actieplannen: presentaties en evaluatie

Peer Support-trajecten op maat

  • Peer Support Vlaanderen organiseert ook Peer Support-trajecten op maat van organisaties, jongeren en begeleiders. Neem gerust contact met inge.esselen [at] howest.be voor meer informatie.
Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding

Data en locatie

Deze opleiding gaat door van oktober 2022 tot mei 2023 in Campus Brugge Centrum.

Tijdsinvestering

Deze opleiding bestaat uit 20 studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd.

evaluatiemethode

Voor elke module is er een taak op 20 punten, dit wordt herleid naar 40 procent en dan volgt er een implementatie taak die op 6O procent staat.

Resultaat

Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname.

Toelatingsvoorwaarden

Heb je een diploma Bachelor/Master (of laatstejaarsstudenten) in de studiegebieden:

  • Onderwijs (bijv. bachelor basis- of secundair onderwijs, Specifieke Lerarenopleiding)
  • Bachelors sociaal-agogisch werk (bijv. bachelor toegepaste psychologie, bachelor sociaal werk, bachelor orthopedagogiek, …)
  • Masters psychologie en pedagogische wetenschappen (bijv. master psychologie, master pedagogische wetenschappen, master sociale agogiek, …)

Heb je een diploma Bachelor/Master (of laatstejaarsstudenten) in een ander studiegebied, maar wil je graag aan deze opleiding deelnemen? Stuur een mailtje naar inge.esselen [at] howest.be ( )

Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille

Deze opleiding komt niet in aanmerking voor de KMO portefeuille.

Kostprijs

De kostprijs van deze opleiding in 2023 bedraagt €675. In deze prijs zijn inbegrepen: 8 lesdagen, de cursus, praktijkgericht handboek, koffie/thee en broodjesmaaltijden.

Contactpersoon

Inge Esselen

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Inschrijven

Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 20% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.

Welke documenten hou je klaar?

  • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
  • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

  • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
  • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Ontmoet
Howest Academy

Ontmoet Howest Academy

Blijf op de hoogte

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Inge Esselen

Aanspreekpunt Postgraduaat

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diploma-contract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques. 

Ja, dat is mogelijk. Stuur jouw rekeningnummer en de facturatiegegevens door naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaald inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van ontvangst van de betaling met de KMO portefeuille. Je zal dus tijdelijk een dubbele betaling lopende hebben.

Indien je opleiding gedeeltelijk of volledig wordt vergoed met een financiële tegemoetkoming (KMO, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams zorgkrediet, Vlaamse opleidingscheques) dan is het belangrijk de modaliteiten van het financieel stelsel te screenen op verplichte aanwezigheid. Als student ben je zelf verantwoordelijk om je aanwezigheid formeel te laten registreren door de lectoren.

De coördinator van jouw opleiding zal aangeven via welk systeem er zal gewerkt worden in kortlopende opleidingen. Voor langlopende opleidingen staat je lesmateriaal op leho.howest.be. Inloggen kan met de gegevens die je ontvangen hebt na de verwerking van jouw inschrijving door het studentensecretariaat.

Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.

Voor kortlopende navormingen is een rechtstreekse inschrijving via de webpagina bindend en definitief. Voor diplomacontracten en creditcontracten zoals bachelors, microdegrees en postgraduaten is de voorregistratie niet bindend, maar het verzekert jou wel van een plaatsje in de opleiding.

Voor een Postgraduaat:

Je bent definitief ingeschreven nadat je je voorregistratie online hebt afgewerkt en deze digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de studentenadministratie, ontvang je je inloggegevens en de factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

Voor een Microdegree:

Je bent definitief ingeschreven nadat je voorregistratie door onze studentenadministratie verwerkt werdt en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dat kan manueel of digitaal via het digitaal leerplatform fat ter beschikking wordt gestled van de studenten. https://leho.howest.be/ (shortcut onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

De betaling van het inschrijvingsgeld dient te gebeuren uiterlijk op 1 oktober of - wanneer de opleiding op een ander moment start - binnen de 15 dagen na inschrijving. Bij betaling met factuur is de uiterlijke betaaldatum die vermeld staat op de factuur van toepassing. In ZEER uitzonderlijke gevallen kan een spreiding van betaling toegestaan worden mits voorleggen van een afbetalingsplan en mits akkoord van Howest financieel verantwoordelijke, neem hiervoor contact op via howestacademy [at] howest.be