Postgraduaat Industrial Security

Postgraduaat Industrial Security
"Doelgerichte aanvallen gebeuren frequenter en vaak zelfs gerichter. "

Doelgerichte aanvallen gebeuren frequenter en vaak zelfs gerichter. Voorbeelden als Picanol, Asco en vele andere die onder de radar blijven, liggen vers in het geheugen. In de IT wereld zijn reeds een aantal veel gebruikte en gekende wapens beschikbaar om een verdediging op te bouwen tegen zowel de doelgerichte hacker als toevallige malware. Deze zijn echter vaak onvoldoende, ongeschikt of zelfs onbruikbaar in een industriële omgeving.

Deze opleiding brengt mensen uit de informatica wereld en de industriële wereld zoveel mogelijk op dezelfde hoogte door productie processen te demonstreren, PLC’s en andere toestellen te leren programmeren (d.m.v. hands-on op echte toestellen), monitoring tools op te zetten en zelfs een echte pentest uit te voeren op een industrieel netwerk.
 
Een extra parameter die meespeelt is het inschatten van de risico’s die gepaard gaan met het beheren, opzetten, monitoren en pentesten van (vaak oudere) industriële netwerken. De kans is reëel dat indien de gangbare informatica praktijken worden toegepast zoals gezien in andere security opleidingen (o.a. zoals deze van TI met betrekking tot pentesten en monitoring), deze de veiligheid van industriële omgevingen in gevaar brengen.

"In deze opleiding worden aandachtspunten gecombineerd met nieuwe technieken en pointers om tot een veilige methode te komen voor het bereiken van het doel: een veilig maar nog steeds bruikbaar, functionerend industrieel controle systeem." - Tijl Deneut, gastlector

Ontdek de opleiding Industrial Security

Praktisch

Dit postgraduaat bestaat uit masterclasses die worden gegeven door experts uit zowel Howest, werkveld als de IC4 onderzoeksgroep. De opleiding start op 24 september 2022. 
 
De opleiding is verspreid over 14 zaterdagen waarvan (naar schatting) een 7-tal live op campus. Bij de on campus sessies wordt dan de nadruk gelegd op begeleide hands on oefeningen en labo’s. De lessen zelf worden digitaal aangeboden.
 

Programma

Dit postgraduaat bestaat uit masterclasses die worden gegeven door experts uit zowel Howest, werkveld als de IC4 onderzoeksgroep.

Een aantal cursussen en webinars zal in het Engels worden aangeboden. Ook artikels, websites, videomateriaal, oefeningen kunnen Engelstalig zijn. De meeste lesgevers zijn Nederlandstalig, alle online lessen en contactmomenten zijn in het Nederlands.
 
Bij afstuderen krijgt u een postgraduaatsgetuigschrift.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.