Waarover?
Tijdens de opleiding leer je hoe je een succesvolle digitale transformatie in een maakbedrijf kan ondersteunen. Je krijgt helder inzicht in beschikbare technologieën, processen en relevante spelers, en je bent als eerste op de hoogte van alle nieuwe evoluties. Je leert ook tools zoals Sensoring, IOT, motion, data-analyse, process artificial intelligence, cloud based data management, industrial security en netwerk riskmanagement toe te passen.
Voor wie?
Bij de implementatie van deze hot items worden zowel grote bedrijven als kmo's geconfronteerd met belangrijke strategische en technologische keuzes. Wil je die keuzes mee helpen maken? Dan biedt dit postgraduaat een stevige basis!
Het postgraduaat Maakindustrie is een aanvullende vorming voor afgestudeerde technologische bachelors en voor technici uit het werkveld.
Waarom?
Digitale transformatie, Industrie 4.0, procescontrole, artificiële intelligentie en cybersecurity staan al jaren bovenaan de agenda. Bedrijven en organisaties die digitale technologie omarmen kunnen heel wat meerwaarde voor hun klanten en medewerkers creëren. Omgekeerd: wie niét op de digitale trein springt, laat mooie kansen voorbijgaan en raakt uiteindelijk hopeloos achterop. Toch is digitaal voor veel bedrijven en organisaties nog niet het nieuwe normaal.

Wat zal je leren?
Module 0: Digitale Transformatie Fundamentals
- Digitale transformatie in maakindustrie
- Industrie 4.0 fundamentals
Module 1: IIoT en IoT
- Team industrial automation (Philip Vanloofsvelt)
- Standaarden in connectiviteit
- Concepten van dataopslag
- Case 1: remote connectivity met NodeRed
Module 2: Smart sensors
- Team industrial automation (Philip Vanloofsvelt, Iñigo Fernandez)
- Sensoren voor visie en productherkenning
- Inhouse locatiebepaling, Lidar, AGV
- Case 1: IO-link sensor & master
- Case 2: MIR autonomous mobile robot system
Module 3: AI toepassen in een industriële omgeving
- Team Sizing Servers (Pieter Bovyn)
- Computer Vision fundamentals
- Case 1: Anomalie detectie
- Case 2: Kwaliteitscontrole
Module 4: Cybersecurity in de maakindustrie
- Team Security & Privacy (Kurt Schoenmaekers)
- Industrial Security fundamentals (OT/ICS)
- Case 1: Beveiligingsbeleid in 10 stappen
- Case 2: implementatie privaat 5G netwerk
Module 5: Extended reality (XR) in de maakindustrie
- Team HitLab (Jelle Demanet)
- XR fundamentals en visualisatie
- Case 1 : XR voor de operator
- Case 2 : Design sprint XR toepassing
Module 6: Motion & Smart Mobility
- Team industrial automation (Iñigo Fernandez)
- Robotics, drones en motion systems
- Case 1: ABB robot in productielijn
- Case 2: Sinamics motion system
- Droneport Oostende
Module 00: Start to Digital Twin
- Team Hitlab (Jelle Demanet) en Team Sizing Servers (Pieter Bovyn)
Data en locatie
de lesmomenten gaan wekelijks door op vrijdag (16,00-20,00) of op zaterdag (9,00-13,00).
De fysieke lesmomenten worden ondersteund met online lesmateriaal. De opleiding vindt zowel online, bij Howest Campussen Kortrijk en Brugge, bij Vives campus Kortrijk en bij geselecteerde bedrijven plaats.
Tijdsinvestering
De opleiding omvat 20 studiepunten en loopt over een volledig academiejaar. 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd.
Resultaat
Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname.
Extra info
Dit postgraduaat is een unieke samenwerking tussen Howest en VIVES en is zo opgevat dat er een directe aansluiting mogelijk is met jouw specifieke (huidige of toekomstige) werkcontext. De fysieke lesmomenten worden ondersteund met online lesmateriaal. De opleiding vindt zowel online, bij Howest Campussen Kortrijk en Brugge, bij Vives campus Kortrijk en bij geselecteerde bedrijven plaats.
Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille
Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code ODB-1002002.
Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.
Kostprijs
De kostprijs van deze opleiding in 2022 bedraagt €1950.
Steunmaatregelen

Vlaams opleidingsverlof
Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

KMO-portefeuille
De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Opleidingscheques
Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
Inschrijven
Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2023-2024 kan vanaf 1 juli 2023 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat.
Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 10% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.
Welke documenten hou je klaar?
- Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
- Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.
Online inschrijven
- Open je online registratie en controleer of alle nodige documenten zijn opgeladen.
- Alle documenten in orde? Stel nu je studieprogramma samen en onderteken het.
Na je registratie
- Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
- Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Ontmoet Howest Academy
Troeven van de opleiding
Link met de bedrijfswereld
Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.
Straffe docenten
Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.
Altijd up-to-date
Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.
Officieel diploma van de hogeschool
Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.
Nieuws
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.

FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.
De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diploma-contract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.
Ja, dat is mogelijk. Stuur jouw rekeningnummer en de facturatiegegevens door naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaald inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van ontvangst van de betaling met de KMO portefeuille. Je zal dus tijdelijk een dubbele betaling lopende hebben.
Indien je opleiding gedeeltelijk of volledig wordt vergoed met een financiële tegemoetkoming (KMO, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams zorgkrediet, Vlaamse opleidingscheques) dan is het belangrijk de modaliteiten van het financieel stelsel te screenen op verplichte aanwezigheid. Als student ben je zelf verantwoordelijk om je aanwezigheid formeel te laten registreren door de lectoren.
De coördinator van jouw opleiding zal aangeven via welk systeem er zal gewerkt worden in kortlopende opleidingen. Voor langlopende opleidingen staat je lesmateriaal op leho.howest.be. Inloggen kan met de gegevens die je ontvangen hebt na de verwerking van jouw inschrijving door het studentensecretariaat.
Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.
Voor kortlopende navormingen is een rechtstreekse inschrijving via de webpagina bindend en definitief. Voor diplomacontracten en creditcontracten zoals bachelors, microdegrees en postgraduaten is de voorregistratie niet bindend, maar het verzekert jou wel van een plaatsje in de opleiding.
Je bent definitief ingeschreven nadat je voorregistratie door onze studentenadministratie verwerkt werkt en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dat kan manueel of digitaal via het digitaal leerplatform dat ter beschikking wordt gesteld van de studenten https://leho.howest.be (shortcut onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).
De betaling van het inschrijvingsgeld dient te gebeuren uiterlijk op 1 oktober of - wanneer de opleiding op een ander moment start - binnen de 15 dagen na inschrijving. Bij betaling met factuur is de uiterlijke betaaldatum die vermeld staat op de factuur van toepassing. In ZEER uitzonderlijke gevallen kan een spreiding van betaling toegestaan worden mits voorleggen van een afbetalingsplan en mits akkoord van Howest financieel verantwoordelijke, neem hiervoor contact op via howestacademy [at] howest.be