Waarover?
Deze complete cybersecurity opleiding combineert het geheel van offensieve technieken, defensieve technieken, build-technieken en governance. Alle technieken worden steeds behandeld met een mix van theorie en praktijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van realistische lab oefeningen. Je maakt kennis met DevSecOps principes als CI/CD pipelines, SAST, DAST en interactieve labo's in samenwerking met Everable.
Voor wie?
Het doelpubliek zijn mensen die een kennisniveau hebben dat equivalent is met dat van een vandaag afgestudeerde cybersecurity professional bachelor. Voor elk van de master classes is er een gedetailleerde beschrijving van de vereiste voorkennis. Indien nodig kunnen videolessen met deze voorkennis toegevoegd worden aan een specifiek opleidingstraject.
Waarom?
"Cybersecurity bedreigingen nemen niet alleen toe in aantal maar ook in complexiteit. "
Er is dan ook een steeds grotere nood aan up-to-date cybersecurity specialisten die ook steeds meer getraind moeten zijn volgens de meest recente aanvalstechnieken.
Hoe?
De opleiding bestaat uit 11 masterclasses (12 zaterdagen, 1 masterclass loopt over twee lesdagen), gegeven door experts uit zowel Howest als het werkveld. Elke master class bestaat uit 1 zaterdag live op de campus en 1 videogedeelte met de noodzakelijke theoretische achtergrond. Het videogedeelte wordt op voorhand door de deelnemers bekeken. Op deze wijze is er voldoende tijd om tijdens de live sessies de materie grondig te behandelen en de toepassing in de labs te bespreken. De meeste labs zullen verder thuis moeten afgewerkt worden.

Wat zal je leren?
De opleiding bestaat uit 11 masterclasses (12 zaterdagen, 1 masterclass loopt over twee lesdagen), gegeven door experts uit zowel Howest als het werkveld. Elke master class bestaat uit 1 zaterdag live op de campus en 1 videogedeelte met de noodzakelijke theoretische achtergrond. Het videogedeelte wordt op voorhand door de deelnemers bekeken. Op deze wijze is er voldoende tijd om tijdens de live sessies de materie grondig te behandelen en de toepassing in de labs te bespreken. De meeste labs zullen verder thuis moeten afgewerkt worden.
Module 1: Cybersecurity Defense (BLUE TEAM)
Detection technologies
Perimeter-based cybersecurity technology to detect and prevent intrusions
Behavior based detection
Technology for behavior-based detection and detection in cloud environments, including security orchestration and remediation capabilities
Incident response
Technology for incident response after the initial detection, including forensics and anti-forensics technologies
Threat intelligence and threat hunting
Using threat intelligence sources as input for threat hunting; threat hunting is the technique to formulate hypotheses and find proof of them
Module 2: Cybersecurity Offense (RED TEAM)
Embedded hardware hacking
Infrastructure red teaming
Advanced web attacks
Module 3: Application-Level Security (YELLOW TEAM)
Application security testing and automation techniques
An introduction to DevSecOps principles with CI/CD pipelines, SAST, DAST and hands-on labs in collaboration with devsecops-academy.com
Advanced cybersecurity development techniques
This includes encryption during use, quantum computing, as well as cybersecurity and AI
Module 4: Cybersecurity Governance (WHITE COLLAR TEAM)
Legal and cybersecurity frameworks
This covers the legal and technical frameworks to define and validate your overall security policy
Risk assessment, threat modelling, control effectiveness
This covers threat modelling as the center of risk assessment as well as identification of suitable controls
Data en locatie
De lessen vinden plaats van 9u tot 17u (koffie, ontbijt en lunch inbegrepen) op de campus Brugge Station 5. Rijselstraat 5 - 8200 Brugge
- 23/09/2023
- 30/09/2023
- 14/10/2023
- 04/11/2023
- 18/11/2023
- 25/11/2023
- 09/12/2023
- 16/12/2023
- 13/01/2024
- 10/02/2024
- 17/02/2024
- 24/02/2024
- 09/03/2024
- 23/03/2024
Tijdsinvestering
Deze opleiding omvat 20 studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd.
Evaluatiemethode
Voor de meeste onderdelen zijn dit praktische oefeningen die al dan niet gedeeltelijk gemaakt zijn tijdens de sessie.
Resultaat
Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname.
Toelatingsvoorwaarden
Dit postgraduaat advanced cyber security bouwt verder op de kennis uit het CSP en CSP@home traject van de opleiding. Het is dus belangrijk om al over een gedegen kennis in het veld van de cybersecurity te beschikken.
Twijfels over je voorkennis? Neem dan contact op.
Extra info
Een groot deel van het cursusmateriaal (cursus-notities, artikels, websites, video-materiaal, oefeningen) zal in het Engels zijn. De meeste lesgevers zijn echter Nederlandstalig en de contactmomenten zullen dus meestal in het Nederlands zijn.
Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille
Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code ODB-1001432.
Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.
Kostprijs
De basisprijs voor deze opleiding is €1.750, inclusief catering en licenties voor labs.
Contactpersoon
Johan Galle - johan.galle [at] howest.be
Steunmaatregelen

Vlaams opleidingsverlof
Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

KMO-portefeuille
De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Opleidingscheques
Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
Inschrijven
Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2023-2024 kan vanaf 1 juli 2023 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat.
Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 10% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.
Welke documenten hou je klaar?
- Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
- Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.
Online inschrijven
- Open je online registratie en controleer of alle nodige documenten zijn opgeladen.
- Alle documenten in orde? Stel nu je studieprogramma samen en onderteken het.
Na je registratie
- Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
- Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Ontmoet Howest Academy
Troeven van de opleiding
Link met de bedrijfswereld
Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.
Straffe docenten
Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.
Altijd up-to-date
Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.
Officieel diploma van de hogeschool
Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.
Nieuws
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.

FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.
De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diploma-contract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.
Ja, dat is mogelijk. Stuur jouw rekeningnummer en de facturatiegegevens door naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaald inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van ontvangst van de betaling met de KMO portefeuille. Je zal dus tijdelijk een dubbele betaling lopende hebben.
Indien je opleiding gedeeltelijk of volledig wordt vergoed met een financiële tegemoetkoming (KMO, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams zorgkrediet, Vlaamse opleidingscheques) dan is het belangrijk de modaliteiten van het financieel stelsel te screenen op verplichte aanwezigheid. Als student ben je zelf verantwoordelijk om je aanwezigheid formeel te laten registreren door de lectoren.
De coördinator van jouw opleiding zal aangeven via welk systeem er zal gewerkt worden in kortlopende opleidingen. Voor langlopende opleidingen staat je lesmateriaal op leho.howest.be. Inloggen kan met de gegevens die je ontvangen hebt na de verwerking van jouw inschrijving door het studentensecretariaat.
Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.
Voor kortlopende navormingen is een rechtstreekse inschrijving via de webpagina bindend en definitief. Voor diplomacontracten en creditcontracten zoals bachelors, microdegrees en postgraduaten is de voorregistratie niet bindend, maar het verzekert jou wel van een plaatsje in de opleiding.
Je bent definitief ingeschreven nadat je voorregistratie door onze studentenadministratie verwerkt werkt en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dat kan manueel of digitaal via het digitaal leerplatform dat ter beschikking wordt gesteld van de studenten https://leho.howest.be (shortcut onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).
De betaling van het inschrijvingsgeld dient te gebeuren uiterlijk op 1 oktober of - wanneer de opleiding op een ander moment start - binnen de 15 dagen na inschrijving. Bij betaling met factuur is de uiterlijke betaaldatum die vermeld staat op de factuur van toepassing. In ZEER uitzonderlijke gevallen kan een spreiding van betaling toegestaan worden mits voorleggen van een afbetalingsplan en mits akkoord van Howest financieel verantwoordelijke, neem hiervoor contact op via howestacademy [at] howest.be