Waarover?
In een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt, wordt ook het onderwijs uitgedaagd om mee te evolueren. Leerkrachten staan voor de taak om digitale tools op een doordachte en effectieve manier in te zetten. Ons navormingstraject helpt jou om de nieuwste technologieën te begrijpen, toe te passen en ze een meerwaarde te laten zijn in jouw klas.
Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor leerkrachten (derde graad basisonderwijs), leerkrachten secundair onderwijs en lectoren hoger onderwijs.
Waarom?
Technologie is meer dan gadgets en software; het is een krachtig middel om de leerervaring van leerlingen te verrijken en het onderwijs toegankelijker en effectiever te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat technologie écht impact heeft op het leren? Hoe bewaak je een gezonde digitale balans? Deze opleiding biedt antwoorden op deze en vele andere vragen.
Hoe?
Je kunt al het materiaal op je eigen tempo doornemen in onze online leeromgeving. Hier vind je alles wat je nodig hebt: opdrachten, video's en oefeningen die je helpen om de theorie in de praktijk te brengen.
We zorgen ervoor dat je goed op de hoogte blijft en ondersteuning krijgt wanneer dat nodig is. Daarom hebben we enkele online check-ins ingepland. Geen saaie hoorcolleges, maar gezellige en leerzame sessies waarin je vragen kunt stellen, ervaringen deelt en inspiratie opdoet bij je collega's. Zo leer je niet alleen van ons, maar ook van elkaar!
Heb je toch nog wat extra begeleiding nodig? Geen probleem! Je kunt individuele coaching aanvragen, waarbij we je persoonlijk verder helpen om alles nog beter in de vingers te krijgen. Wil je graag eens iets live uitproberen? Ook daarvoor staan we open.
We bieden actieve en inspirerende leermomenten, met alle ondersteuning die je nodig hebt.
Wanneer gaan de online check-ins door?
- Startmeeting
- dinsdag 15 okt 2024
- 18.30 tot 20.30
- Check-in 1 | Technologie in onderwijs
- dinsdag 19 nov 2024
- 18.30 tot 20.30/21.00
- Check-in 2 | Praktische tools
- dinsdag 17 dec 2024 🎄Kerstmeeting
- 18.30 tot 20.30/21.00
- Check-in 3 | Didactische inzet van tools
- dinsdag 14 jan 2025
- 18.30 tot 20.30/21.00
- Check-in 4 | Zelfregulerend leren
- dinsdag 18 feb 2025
- 18.30 tot 20.30/21.00
- SETT-meet: tijd om elkaar live te ontmoeten ✨
- woensdag 26 en donderdag 27 feb 2025
- woensdag 26 en donderdag 27 feb 2025
- Check-in 5 | Digitale trends
- dinsdag 25 maa 2025
- 18.30 tot 20.30/21.00
- Slotmeeting
- dinsdag 13 mei 2025
- 18.30 tot 20.30/21.00
Alles gaat online door via Teams.
Technologie in onderwijs: een doordachte aanpak
- Futureproof lesgeven
Digitaliseren... (Waarom) is dat nodig? - Technologie doordacht inzetten
Welke criteria hanteer je bij de selectie van educatieve technologie? - Digitaal klasmanagement
Hoe kan technologie je ondersteunen bij het uitbouwen van een optimale klasomgeving? - Digitale balans
Hoe vermijd je digitale overbelasting?
Praktische tools: structureren en begeleiden
- Tools voor de leerkracht
Voor leerkrachten zijn er tal van digitale tools beschikbaar die helpen om het werk efficiënter en georganiseerder te maken. Ze maken het makkelijker om lessen voor te bereiden, opdrachten te corrigeren en de leerresultaten van leerlingen te monitoren. Zo blijft er meer tijd over voor waar het echt om draait: het begeleiden en inspireren van leerlingen. - Tools voor de leerling
Digitale tools kunnen ook een grote impact hebben op het leerproces van leerlingen, o.a. op het gebied van inclusie en toegankelijkheid. Technologie maakt het mogelijk om lesmateriaal aan te passen aan de individuele behoeften van leerlingen.
Didactische inzet van tools: technologie als leerondersteuning
- Voorkennis activeren
Digitale tools om voorkennis te activeren helpen niet alleen om een brug te slaan naar nieuwe leerstof, maar zorgt er ook voor dat leerlingen zich actiever betrokken voelen bij de les. - Instructie ondersteunen
Technologie kan een krachtige aanvulling zijn op je dagdagelijkes lespraktijk. - Oefenen met technologie
Ook het oefenen kan op een dynamische en afwisselende manier ondersteund worden door technologie. Als leerkracht krijg je inzicht in de voortgang van leerlingen en waar eventueel nog extra begeleiding nodig is. - Samenwerken stimuleren
Online samenwerkingsplatformen en gedeelde documenten maken het mogelijk om in real-time samen te werken aan projecten, zowel binnen als buiten de klas. Dit versterkt niet alleen coöperatieve vaardigheden, maar ook digitale vaardigheden en zelfstandigheid.
Zelfregulerend leren: technologie als motor voor zelfstandigheid
- Leerpaden
Digitale leerpaden stellen leerlingen in staat op hun eigen tempo door de leerstof navigeren. Leerpaden zorgen ervoor dat elke leerling toegang heeft tot de juiste ondersteuning en uitdagingen, zodat ze hun leerdoelen zelfstandig kunnen bereiken. - Blended en hybride leren
In een blended leeromgeving wisselen face-to-face lessen af met online leeractiviteiten, waardoor leerlingen toegang hebben tot rijke digitale content. Hybride leren biedt daarnaast de mogelijkheid om zowel in de klas als op afstand te leren, wat flexibiliteit en toegankelijkheid vergroot.
Digitale trends: de toekomst van onderwijs
- AI in het onderwijs
Kunstmatige intelligentie speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij, dus ook in onderwijs. We bekijken de vele mogelijkheden van AI en denken de beperkingen om. - XR (Extended Reality)
Extended Reality (XR), waaronder zowel Augmented Reality (AR) als Virtual Reality (VR) vallen, biedt ongekende mogelijkheden om leerlingen op een nieuwe manier te laten leren. Maar hoed doe je dat? - Computationeel denken
Computationeel denken is meer dan leren coderen. Het is ook logisch en systematisch nadenken, wat in vrijwel elke vakdiscipline van pas komt. Het is een manier van denken die leerlingen helpt problemen op te lossen door deze te ontleden in kleinere, beheersbare stappen. - Game based leren en gamification
Game based leren en gamification zijn krachtige manieren om de motivatie en betrokkenheid van leerlingen te vergroten. - De impact van digitale trends op onderwijs
Digitale trends brengen het onderwijs naar een nieuw niveau. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen?
Datum en locatie
Deze opleiding start in oktober 2024 en wordt online aangeboden.
We bieden mogelijkheden voor informele fysieke ontmoetingen (bv. SETT, ICT-praktijkdagen ...) Het is namelijk altijd nog fijner om elkaar live te ontmoeten!
Kostprijs
De kostprijs voor deze opleiding in 2024 bedraagt €395.
Contact
Wil je graag meer info, aarzel niet om contact op te nemen met griet.bogaert [at] howest.be.
Steunmaatregelen
Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.
De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.
Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
Inschrijven
Inschrijven voor de navorming Digitaal leren en lesgeven kan via onderstaand formulier.
Troeven van de opleiding
Link met de bedrijfswereld
Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.
Straffe docenten
Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.
Altijd up-to-date
Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.
Officieel diploma van de hogeschool
Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.
Nieuws
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.
De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.
Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.
Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.
De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.
Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.
Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.
- Voor een graduaats diploma:
Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld. - Voor microdegrees:
Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).
Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.
Ben je ingeschreven voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat, een micro degree en/of een navorming? Dan kom je niet in aanmerking voor financiële ondersteuning in je studiekosten.
Heb je hier toch vragen rond? Neem contact op met de sociale dienst van Stuvo