Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarover?

 • De microdegree 'Sociale wetgeving' focust op alle aspecten van sociale wetgeving. Zowel het arbeidsrecht als het sociaal zekerheidsrecht worden grondig uitgespit. Daarbij wordt telkens de link gelegd met de hr-praktijk.
 • In de microdegree 'Instroom, doorstroom, uitstroom' word je ondergedompeld in de wereld van rekrutering, onthaal en loopbaan- en uitstroomondersteuning.

Voor wie?

Onze doelgroep zijn professionals die

 • een carrièreswitch overwegen naar de hr-sector
 • aan het begin van een hr-carrière staan
 • het hr-beleid (mee)willen uitbouwen in hun organisatie

Waarom?

"Wanneer je de evolutie op de arbeidsmarkt bekijkt, kan je er niet meer omheen."

Human Resource Management wordt belangrijk in elk bedrijf, of het nu gaat om burn-outpreventie, competentiemanagement, changemanagement, wendbaar en werkbaar werk, ... Elk toekomstgericht bedrijf moet investeren in HRM, zowel een kmo als een multinational.

AIHP

Algemeen

In deze microdegrees leer je theoretische handvaten aan om de hr-uitdagingen van vandaag aan te gaan.

De microdegree 'Sociale wetgeving' wordt gespreid over twee semesters, en bestaat uit 20 studiepunten.

De microdegree 'Instroom, doorstroom, uitstroom' loopt tijdens het tweede semester. Deze microdegree bestaat uit 12 studiepunten.

Uiteraard kunnen beide microdegrees samen in eenzelfde academiejaar gevolgd worden.

Jaarhelft 1

Tijdens de eerste jaarhelft worden volgende vakken georganiseerd:

 • Wetgeving in de hr-praktijk 1
 • Wetgeving in de hr-praktijk 3

Jaarhelft 2

Tijdens jaarhelft twee worden volgende vakken georganiseerd:

 • Wetgeving in de hr-praktijk 2
 • Loopbaan- en uitstroomondersteuning
 • Werving, selectie en onthaal
Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding

Datum en locatie

Er kan gestart worden met de microdegree 'Sociale wetgeving' bij de start van het academiejaar (half september). Met de microdegree 'Instroom, doorstroom, uitstroom' kan gestart worden in februari, bij aanvang van het tweede semester.

Duurtijd

Deze opleiding duurt één academiejaar wanneer je inschrijft voor de microdegree 'Sociale wetgeving' of wanneer je beide microdegrees wenst te combineren.

De opleiding duurt één semester wanneer je enkel voor de microdegree 'Instroom, doorstroom, uitstroom' inschrijft.

Aantal studiepunten

De microdegree 'Sociale wetgeving' bestaat uit 20 studiepunten.

De microdegree 'Instroom, doorstroom, uitstroom' bestaat uit 12 studiepunten.

Wens je beide microdegrees te combineren, dan neem je dus 32 studiepunten op.

Organisatie opleiding

De opleiding volg je in afstandsonderwijs. Aan de hand van doordachte online leeractiviteiten en online contactmomenten, begeleiden de verschillende docenten je doorheen de leerstof.

Je sluit aan bij de studenten afstandsonderwijs Graduaat HR-support. De lessen gaan online door op dinsdag- en/of donderdagavond van 19u30 tot 21u30.

De schoolvakanties worden gevolgd. Er zijn dus geen lessen in juli en augustus, en tijdens de herfst-, kerst- en paasvakantie.

Getuigschrift

Wanneer je slaagt voor alle vakken, ontvang je een getuigschrift.

Kostprijs

Info volgt.

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2023-2024 kan vanaf 1 juli 2023 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat. Je inschrijving verloopt online via de online registratie.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Ontmoet
Howest Academy

Ontmoet Howest Academy

Blijf op de hoogte

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Kortlopend traject

Deze opleidingen zijn kortlopende trajecten, waarbij je op een efficiënte manier de nodige kennis vergaart.

Getuigschrift hogeschool

Je ontvangt een getuigschrift van de gevolgde microdegree.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Aanspreekpunt afstandstrajecten

Julie Loridon - julie.loridon [at] howest.be

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diploma-contract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques. 

Ja, dat is mogelijk. Stuur jouw rekeningnummer en de facturatiegegevens door naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaald inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van ontvangst van de betaling met de KMO portefeuille. Je zal dus tijdelijk een dubbele betaling lopende hebben.

Indien je opleiding gedeeltelijk of volledig wordt vergoed met een financiële tegemoetkoming (KMO, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams zorgkrediet, Vlaamse opleidingscheques) dan is het belangrijk de modaliteiten van het financieel stelsel te screenen op verplichte aanwezigheid. Als student ben je zelf verantwoordelijk om je aanwezigheid formeel te laten registreren door de lectoren.

De coördinator van jouw opleiding zal aangeven via welk systeem er zal gewerkt worden in kortlopende opleidingen. Voor langlopende opleidingen staat je lesmateriaal op leho.howest.be. Inloggen kan met de gegevens die je ontvangen hebt na de verwerking van jouw inschrijving door het studentensecretariaat.

Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.

Voor kortlopende navormingen is een rechtstreekse inschrijving via de webpagina bindend en definitief. Voor diplomacontracten en creditcontracten zoals bachelors, microdegrees en postgraduaten is de voorregistratie niet bindend, maar het verzekert jou wel van een plaatsje in de opleiding.

Voor een Postgraduaat:

Je bent definitief ingeschreven nadat je je voorregistratie online hebt afgewerkt en deze digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de studentenadministratie, ontvang je je inloggegevens en de factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

Voor een Microdegree:

Je bent definitief ingeschreven nadat je voorregistratie door onze studentenadministratie verwerkt werdt en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dat kan manueel of digitaal via het digitaal leerplatform fat ter beschikking wordt gestled van de studenten. https://leho.howest.be/ (shortcut onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

De betaling van het inschrijvingsgeld dient te gebeuren uiterlijk op 1 oktober of - wanneer de opleiding op een ander moment start - binnen de 15 dagen na inschrijving. Bij betaling met factuur is de uiterlijke betaaldatum die vermeld staat op de factuur van toepassing. In ZEER uitzonderlijke gevallen kan een spreiding van betaling toegestaan worden mits voorleggen van een afbetalingsplan en mits akkoord van Howest financieel verantwoordelijke, neem hiervoor contact op via howestacademy [at] howest.be