Graduaat Transport en Logistiek

Graduaat Transport en Logistiek
"Kiezen voor de graduaatsopleiding Transport en Logistiek is kiezen voor een praktijkgerichte opleiding waarin je wordt opgeleid tot een van de volgende drie knelpuntberoepen: douanedeclarant, dispatcher wegtransport of magazijnbeheerder."

Wil je later aan de slag in de boeiende wereld van transport en logistiek? Meesurfen op de populariteit van e-commerce? Of internationale zendingen vlot op hun bestemming doen geraken?

In de praktijkgerichte graduaatsopleiding Transport en Logistiek leggen we de focus op het stroomlijnen van logistieke processen. Je leert knelpunten in de logistieke keten signaleren, problemen analyseren en verbeteringen doorvoeren. Op basis van je interesses of toekomstplannen kies je een van de drie afstudeerrichtingen: dispatcher wegvervoer, douanedeclarant of magazijnbeheerder.

NIEUW in Brugge

Zonder logistiek zijn er geen goederen in de winkels, worden geen online bestelde pakjes thuis bezorgd, liggen geen geneesmiddelen in de apotheek en kunnen productiebedrijven geen goederen maken.

Logistiek is echter meer dan alleen transport. Inkoop, voorraad, magazijn en distributie maken deel uit van het hele proces. 
Ben je benieuwd naar elk van deze facetten en wil je er ook praktisch mee aan de slag? Dan is de graduaatsopleiding Transport en Logistiek je op het lijf geschreven.

Transport en Logistiek aan Howest is een brede opleiding. Tegelijk plaatsen we drie profielen centraal die knelpuntberoepen zijn en in onze regio dus zeer gegeerd zijn: 

  • Dispatcher wegvervoer
  • Douanedeclarant 
  • Magazijnbeheerder

Praktijkgerichte graduaatsopleiding

In deze opleiding leer je al doende. Nog meer dan in de afstudeerrichting Supply Chain Management (Logistiek Management) van de bachelor Bedrijfsmanagement vormen de praktijk en concrete voorbeelden altijd de aanzet voor de theorie. Meer dan de helft van het programma bestaat uit ‘werkplekleren’. Je leert dus van en met het werkveld. Je lost echte praktijkcasussen op, de lesgevers hebben veel praktijkervaring en staan veelal ook nog deels in het werkveld.

Uniek stagetraject

Tijdens je opleiding leg je een uniek stagetraject af. Je loopt namelijk 3 keer stage verspreid over 2 jaar. In het eerste jaar ga je op stage in de tweede helft van het tweede semester. In het tweede jaar krijg je de mogelijkheid om via twee ingroeistages binnen hetzelfde stagebedrijf alle finesses van je gekozen afstudeerrichting te leren kennen.

Begeleiding op maat

Deze opleiding staat voor een persoonlijke aanpak, kleine klasgroepen en bereikbare lesgevers die je bij naam kennen. Stap voor stap helpen we je om je plaats in de sector te vinden. 

In semester 1 verkennen we de wereld van de logistiek en de mogelijke stageplaatsen en bedrijven waarin je kan terechtkomen. In semester 2 ga je een eerste keer op stage. In je tweede jaar draai je actief mee op je stageplaats die je kan kiezen op basis van je talenten en specialisatie (wegvervoer, douane of magazijnbeheer). Na twee jaar ben je als afgestudeerde helemaal klaar om het werkveld in te stappen.

Erkend als knelpuntberoep

De opleiding is erkend als knelpuntberoep. Via de VDAB kan je de opleiding volgen met aanvullend een financiële ondersteuning. Meer informatie om deze opleiding via de VDAB aan te vragen.

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

De opleiding Transport en Logistiek bereidt je voor op drie specifieke profielen: Dispatcher Wegvervoer, Magazijnbeheerder en Douanedeclarant.

Onze troeven

Vanaf dag 1 leer en oefen je met concrete vraagstukken uit de praktijk. De focus ligt dus op de praktijk, net zoals later in je job.

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Transport en Logistiek? We helpen je graag verder!

Behaal als werkzoekende gratis je diploma

Ben je werkzoekende? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden gratis instappen in de opleiding via VDAB.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72177720296204733

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST1

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Spoorwegstraat 4
8200 Brugge
+32 50 68 26 66
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Getuigenissen

"We kennen elkaar bij naam en gaan elke dag samen voor het beste resultaat"

Peter & Stijn Gheeraert

"We kennen elkaar bij naam en gaan elke dag samen voor het beste resultaat"

Peter & Stijn Gheeraert

Graduaat Transport en Logistiek

Onze mensen zetten zich elke dag opnieuw in om bedrijven, winkels en klanten te bevoorraden. En zo spelen ze een belangrijke rol in tal van sectoren. Het belangrijkste voor een zorgeloos transport? De optimale samenwerking tussen onze magazijnbeheerders, planners en chauffeurs. Het is dus logisch dat mensen met stip op de eerste plaats komen: we kennen elkaar bij naam en gaan elke dag samen voor het beste resultaat. Het managementteam is heel toegankelijk en je kan steeds bij hen terecht. En ook de collega’s staan klaar om nieuwe mensen te begeleiden en op te leiden.

Heb jij ook een passie voor logistiek en transport? Dan willen we je als graduaat Transport & Logistiek graag leren kennen!

Nu aan de slag bij ...

Transport Gheeraert

"De samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld is een uitgelezen kans!"

Zoë Noyen

"De samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld is een uitgelezen kans!"

Zoë Noyen

Graduaat Transport en Logistiek

De wereld van transport en logistiek is een levendige sector, vol uitdagingen, recht door zee, met no-nonsensementaliteit en korte deadlines. Kiezen voor een job in deze sector doe je vanuit een uitgesproken passie. En je krijgt er heel wat voldoening voor terug. Ook in moeilijke tijden blijft de transport- en logistieke sector een sterkhouder en een absolute noodzaak. Er is ook altijd nieuw talent nodig om de groei op te vangen. To the point kunnen werken en elk praktisch probleem als een uitdaging zien, zijn daarbij essentiële eigenschappen. Om studenten daarvan te laten proeven, is de samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld een uitgelezen kans. Voor de (stage)bedrijven is het een extra kanaal in de zoektocht naar medewerkers. Het levert tijdswinst op tijdens de inwerkingsperiode en de voorkennis vergroot de kans op slagen.

Nu aan de slag bij ...

Transwest

"In deze opleiding leggen we de nadruk op praktijkgericht leren en de toepassing ervan"

Stefanie Linthout

"In deze opleiding leggen we de nadruk op praktijkgericht leren en de toepassing ervan"

Stefanie Linthout

Graduaat Transport en Logistiek

Je hoort vaak dat er ‘in de logistiek altijd werk is’ of dat een logistieke opleiding leidt naar een ‘job met werkzekerheid’. Niets is minder waar, en toch is ‘logistiek’ vaak nog onbekend en onbemind. Nochtans is het een onmisbare schakel in de (internationale) bedrijfswereld.

In deze opleiding leggen we de nadruk op praktijkgericht leren en de toepassing ervan. Met ons team van ervaren lectoren bieden we persoonlijke begeleiding en delen we onze ervaring uit het werkveld. De wisselwerking tussen de bedrijven, de sector en Howest zorgt ervoor dat we weten wat leeft en wat nodig is. Zo vormen we correct opgeleide profielen die klaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Als lector streef ik ernaar dat studenten zich tijdens de opleiding/stage kunnen ontplooien (zowel qua hard skills als soft skills), met als kers op de taart een jobaanbieding bij hun stagebedrijf.

"Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door hoe een product van bij de productie tot bij de consument belandt."

Jarne Desmet

"Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door hoe een product van bij de productie tot bij de consument belandt."

Jarne Desmet

Graduaat Transport en Logistiek

Zeker nu meer en meer via internet wordt gekocht. Computers, voedingsmiddelen, geneesmiddelen of een auto, allemaal leggen ze een hele weg af voor ze bij de klant terechtkomen. De graduaatsopleiding Transport & Logistiek is de ideale richting om inzicht te krijgen in dit proces. Het is ook een zeer afwisselende richting met veel mogelijkheden na het behalen van je diploma. Nog een belangrijk pluspunt: vacatures voor gediplomeerde logistieke medewerkers zijn er momenteel in overvloed.

"Je leert de supply chain efficiënt inrichten met de allernieuwste technologieën. Een prachtige uitdaging!"

Myriam Willaert

"Je leert de supply chain efficiënt inrichten met de allernieuwste technologieën. Een prachtige uitdaging!"

Myriam Willaert

Graduaat Transport en Logistiek

Ik geef les binnen de afstudeerrichting Logistiek Management binnen de opleiding Bedrijfsmanagement aan Howest. Ook in de nieuwe graduaatsopleiding zal ik mijn kennis over het beheer en de organisatie van de supply chain delen. Die supply chain wordt almaar belangrijker en evolueert bovendien mee met de technologische evolutie.

Logistieke bedrijven zullen in de toekomst dan ook innovatie en automatisering moeten omarmen om hun supply chain optimaal te organiseren. Denk aan 3D-printing of het inzetten van drones, maar ook aan de afweging tussen kosten en duurzaamheid. De e-commercemarkt groeit bovendien razendsnel en distributiecentra worden steeds groter. Doordat de huidige generatie studenten is opgegroeid met internet en smartphones kunnen ze na het volgen van deze hands-on opleiding meteen aan de slag in de logistieke wereld.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

"We zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar de juiste profielen"

LOGOS

"We zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar de juiste profielen"

LOGOS

Graduaat Transport en Logistiek

LOGOS is het vormingsfonds van het paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226). Onze bedrijven zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar mensen met het juiste profiel: douanedeclaranten, magazijnverantwoordelijken en transportplanners met de juiste futureproof skills en kennis van de supply chain.

De nieuwe graduaatsopleiding Transport en Logistiek is uniek en opent nu voor jonge mensen de boeiende en vaak onbekende wereld van internationale handel. Werk verzekerd in onze sector in de regio!

"Transportplanner en douanedeclarant zijn knelpuntberoepen voor VDAB"

Lieven Van Hyfte

"Transportplanner en douanedeclarant zijn knelpuntberoepen voor VDAB"

Lieven Van Hyfte

Graduaat Transport en Logistiek

Elk jaar publiceert VDAB een lijst met knelpuntberoepen. Dat zijn jobs waarvoor de invulling van de vacatures moeilijker verloopt dan voor de andere beroepen. Dat zowel douanedeclarant als transportplanner op de lijst van 2020 werden opgenomen, was voor ons geen verrassing. Zo is de instroom van douanedeclaranten momenteel zeer beperkt omdat de nodige vakkennis enkel op de werkvloer of via een specifiek postgraduaat verworven kan worden. Hetzelfde geldt voor de functies van transportplanner en expediteur.

Met het nieuwe graduaat Transport & Logistiek willen we het kwantitatieve en kwalitatieve tekort aan arbeidskrachten mee oplossen. Doordat we aan Howest volop inzetten op werkplekleren bieden we nog meer kansen op werkzekerheid.

Nu aan de slag bij ...

Lector & opleidingscoördinator Howest

"Logistiek is essentieel. Dat hebben de coronacrisis en bijhorende lockdowns wel duidelijk gemaakt."

Mario Demets

"Logistiek is essentieel. Dat hebben de coronacrisis en bijhorende lockdowns wel duidelijk gemaakt."

Mario Demets

Graduaat Transport en Logistiek

Nogal wat jobs zullen er binnen tien jaar niet meer zijn. Het tegendeel is waar voor de logistieke en transportsector. Douanedeclaranten, dispatchers, transportplanners, expediteurs… Allemaal zijn het echte blijvers. Zo zal logistiek altijd essentieel blijven om warenhuizen van voedsel te voorzien. Transport- en havenbedrijven blijven dan weer een noodzaak om goederen van de ene kant van de wereld naar de andere te versturen. En we kopen ook met z’n allen steeds meer online, waardoor e-commerce boomt. Die tendens hebben de coronacrisis en de bijhorende lockdowns alleen maar versterkt. Om deze groei aan te kunnen, zijn efficiënte logistieke processen en systemen nodig, maar uiteraard ook bekwame logistieke medewerkers. Als lector wil ik daar heel graag mijn steentje aan bijdragen.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"We kennen elkaar bij naam en gaan elke dag samen voor het beste resultaat"

Peter & Stijn Gheeraert

"We kennen elkaar bij naam en gaan elke dag samen voor het beste resultaat"

Peter & Stijn Gheeraert

Graduaat Transport en Logistiek

Onze mensen zetten zich elke dag opnieuw in om bedrijven, winkels en klanten te bevoorraden. En zo spelen ze een belangrijke rol in tal van sectoren. Het belangrijkste voor een zorgeloos transport? De optimale samenwerking tussen onze magazijnbeheerders, planners en chauffeurs. Het is dus logisch dat mensen met stip op de eerste plaats komen: we kennen elkaar bij naam en gaan elke dag samen voor het beste resultaat. Het managementteam is heel toegankelijk en je kan steeds bij hen terecht. En ook de collega’s staan klaar om nieuwe mensen te begeleiden en op te leiden.

Heb jij ook een passie voor logistiek en transport? Dan willen we je als graduaat Transport & Logistiek graag leren kennen!

Nu aan de slag bij ...

Transport Gheeraert

"De samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld is een uitgelezen kans!"

Zoë Noyen

"De samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld is een uitgelezen kans!"

Zoë Noyen

Graduaat Transport en Logistiek

De wereld van transport en logistiek is een levendige sector, vol uitdagingen, recht door zee, met no-nonsensementaliteit en korte deadlines. Kiezen voor een job in deze sector doe je vanuit een uitgesproken passie. En je krijgt er heel wat voldoening voor terug. Ook in moeilijke tijden blijft de transport- en logistieke sector een sterkhouder en een absolute noodzaak. Er is ook altijd nieuw talent nodig om de groei op te vangen. To the point kunnen werken en elk praktisch probleem als een uitdaging zien, zijn daarbij essentiële eigenschappen. Om studenten daarvan te laten proeven, is de samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld een uitgelezen kans. Voor de (stage)bedrijven is het een extra kanaal in de zoektocht naar medewerkers. Het levert tijdswinst op tijdens de inwerkingsperiode en de voorkennis vergroot de kans op slagen.

Nu aan de slag bij ...

Transwest

"In deze opleiding leggen we de nadruk op praktijkgericht leren en de toepassing ervan"

Stefanie Linthout

"In deze opleiding leggen we de nadruk op praktijkgericht leren en de toepassing ervan"

Stefanie Linthout

Graduaat Transport en Logistiek

Je hoort vaak dat er ‘in de logistiek altijd werk is’ of dat een logistieke opleiding leidt naar een ‘job met werkzekerheid’. Niets is minder waar, en toch is ‘logistiek’ vaak nog onbekend en onbemind. Nochtans is het een onmisbare schakel in de (internationale) bedrijfswereld.

In deze opleiding leggen we de nadruk op praktijkgericht leren en de toepassing ervan. Met ons team van ervaren lectoren bieden we persoonlijke begeleiding en delen we onze ervaring uit het werkveld. De wisselwerking tussen de bedrijven, de sector en Howest zorgt ervoor dat we weten wat leeft en wat nodig is. Zo vormen we correct opgeleide profielen die klaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Als lector streef ik ernaar dat studenten zich tijdens de opleiding/stage kunnen ontplooien (zowel qua hard skills als soft skills), met als kers op de taart een jobaanbieding bij hun stagebedrijf.

"Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door hoe een product van bij de productie tot bij de consument belandt."

Jarne Desmet

"Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door hoe een product van bij de productie tot bij de consument belandt."

Jarne Desmet

Graduaat Transport en Logistiek

Zeker nu meer en meer via internet wordt gekocht. Computers, voedingsmiddelen, geneesmiddelen of een auto, allemaal leggen ze een hele weg af voor ze bij de klant terechtkomen. De graduaatsopleiding Transport & Logistiek is de ideale richting om inzicht te krijgen in dit proces. Het is ook een zeer afwisselende richting met veel mogelijkheden na het behalen van je diploma. Nog een belangrijk pluspunt: vacatures voor gediplomeerde logistieke medewerkers zijn er momenteel in overvloed.

"Je leert de supply chain efficiënt inrichten met de allernieuwste technologieën. Een prachtige uitdaging!"

Myriam Willaert

"Je leert de supply chain efficiënt inrichten met de allernieuwste technologieën. Een prachtige uitdaging!"

Myriam Willaert

Graduaat Transport en Logistiek

Ik geef les binnen de afstudeerrichting Logistiek Management binnen de opleiding Bedrijfsmanagement aan Howest. Ook in de nieuwe graduaatsopleiding zal ik mijn kennis over het beheer en de organisatie van de supply chain delen. Die supply chain wordt almaar belangrijker en evolueert bovendien mee met de technologische evolutie.

Logistieke bedrijven zullen in de toekomst dan ook innovatie en automatisering moeten omarmen om hun supply chain optimaal te organiseren. Denk aan 3D-printing of het inzetten van drones, maar ook aan de afweging tussen kosten en duurzaamheid. De e-commercemarkt groeit bovendien razendsnel en distributiecentra worden steeds groter. Doordat de huidige generatie studenten is opgegroeid met internet en smartphones kunnen ze na het volgen van deze hands-on opleiding meteen aan de slag in de logistieke wereld.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

"We zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar de juiste profielen"

LOGOS

"We zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar de juiste profielen"

LOGOS

Graduaat Transport en Logistiek

LOGOS is het vormingsfonds van het paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226). Onze bedrijven zoeken in de regio Oostende-Brugge hopeloos naar mensen met het juiste profiel: douanedeclaranten, magazijnverantwoordelijken en transportplanners met de juiste futureproof skills en kennis van de supply chain.

De nieuwe graduaatsopleiding Transport en Logistiek is uniek en opent nu voor jonge mensen de boeiende en vaak onbekende wereld van internationale handel. Werk verzekerd in onze sector in de regio!

"Transportplanner en douanedeclarant zijn knelpuntberoepen voor VDAB"

Lieven Van Hyfte

"Transportplanner en douanedeclarant zijn knelpuntberoepen voor VDAB"

Lieven Van Hyfte

Graduaat Transport en Logistiek

Elk jaar publiceert VDAB een lijst met knelpuntberoepen. Dat zijn jobs waarvoor de invulling van de vacatures moeilijker verloopt dan voor de andere beroepen. Dat zowel douanedeclarant als transportplanner op de lijst van 2020 werden opgenomen, was voor ons geen verrassing. Zo is de instroom van douanedeclaranten momenteel zeer beperkt omdat de nodige vakkennis enkel op de werkvloer of via een specifiek postgraduaat verworven kan worden. Hetzelfde geldt voor de functies van transportplanner en expediteur.

Met het nieuwe graduaat Transport & Logistiek willen we het kwantitatieve en kwalitatieve tekort aan arbeidskrachten mee oplossen. Doordat we aan Howest volop inzetten op werkplekleren bieden we nog meer kansen op werkzekerheid.

Nu aan de slag bij ...

Lector & opleidingscoördinator Howest

"Logistiek is essentieel. Dat hebben de coronacrisis en bijhorende lockdowns wel duidelijk gemaakt."

Mario Demets

"Logistiek is essentieel. Dat hebben de coronacrisis en bijhorende lockdowns wel duidelijk gemaakt."

Mario Demets

Graduaat Transport en Logistiek

Nogal wat jobs zullen er binnen tien jaar niet meer zijn. Het tegendeel is waar voor de logistieke en transportsector. Douanedeclaranten, dispatchers, transportplanners, expediteurs… Allemaal zijn het echte blijvers. Zo zal logistiek altijd essentieel blijven om warenhuizen van voedsel te voorzien. Transport- en havenbedrijven blijven dan weer een noodzaak om goederen van de ene kant van de wereld naar de andere te versturen. En we kopen ook met z’n allen steeds meer online, waardoor e-commerce boomt. Die tendens hebben de coronacrisis en de bijhorende lockdowns alleen maar versterkt. Om deze groei aan te kunnen, zijn efficiënte logistieke processen en systemen nodig, maar uiteraard ook bekwame logistieke medewerkers. Als lector wil ik daar heel graag mijn steentje aan bijdragen.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

Deze opleidingen zijn misschien ook iets voor jou?

Volg de graduaatsopleiding Transport en Logistiek op sociale media