Educatief graduaat in het secundair onderwijs

"Dankzij je ervaring als bakker, bouwvakker, kapper, pc-technicus, elekrtricien, zorgkundige, … , ben je een inhoudelijk expert. Nu wil je ook anderen enthousiasmeren voor jouw vakgebied en de stap naar het onderwijs zetten. Je wordt lesgever, opvoeder en begeleider, innovator en creatieve organisator. Je werkt samen met leerlingen, ouders, een schoolteam en externe organisaties. Een veelzijdige en fijne uitdaging!"

Je beschikt over nuttige beroepservaring en het kriebelt om les te geven? Of je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden én/of het juiste diploma om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen? Dan ben je bij Howest aan het juiste adres. De opleiding kan gevolgd worden in campus Brugge, campus Oudenaarde en deels @home. 

Voor wie?

 • Je beschikt over minimaal 3 jaar nuttige beroepservaring. Die moet je kunnen aantonen om te kunnen starten met de opleiding. 
 • Je wilt lesgeven in het secundair onderwijs of andere vormen van onderwijs, zoals volwassenenonderwijs of tweedekansonderwijs.
 • Je wilt een (extra) diploma dat kansen schept op de arbeidsmarkt of dat je de mogelijkheid biedt om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen. 
 • Als werkzoekende of werkende wil je werken en studeren kunnen combineren.
 • Je wilt een flexibele opleiding volgen met variabele opleidingsduur rekening houdend met jouw persoonlijke situatie.

Getuigenissen

"Nooit te oud om te studeren!"

Greta Standaert

"Nooit te oud om te studeren!"

Greta Standaert

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Nooit te oud om te studeren!

In een vorig leven volgde ik een opleiding bedrijfsmanagement. Na 22 jaar gewerkt te hebben als bankbediende koos ik voor de specifieke lerarenopleiding.
Waarom onderwijs? Ik ben graag bezig met mensen en ik leg graag dingen uit. Een duidelijke info-avond beantwoordde al mijn vragen. De lectoren waren enthousiast maar vooral zeer realistisch. Ik zou hard moeten werken, en de combinatie van een job, een gezin, studeren én stage zou zeker geen peulschil worden.

Het kunnen kiezen of combineren van contactonderwijs én afstandsonderwijs was fantastisch. Die vrijheid is belangrijk, omdat iedereen een andere werksituatie of gezinssituatie heeft. De lectoren begeleiden je tijdens je stage van zeer dichtbij. Ik kreeg zeer goede coaching en steun, en dat kun je soms goed gebruiken! Ze geloofden in mij en zo durfde ik de sprong in het duister te wagen, zonder enig vooruitzicht op een lesopdracht.

Na enkele maanden nagelbijten heb ik 6 maanden gewerkt in het secundair onderwijs. Een hele uitdaging én fantastische ervaring. Maar ik had de smaak van het studeren te pakken gekregen en een bijkomende opleiding heeft mij op mijn droombestemming gebracht: docent Nederlands voor anderstaligen bij SNT in Brugge. Voor mij de job van mijn leven. Dus niet twijfelen, maar doen!

"Weet je wat ik een grote troef vind? Dat is de flexibiliteit die de school je biedt."

Isabel Smets

"Weet je wat ik een grote troef vind? Dat is de flexibiliteit die de school je biedt."

Isabel Smets

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Hallo,

Ik ben Isabel Smets.

Ik ben een zelfstandige en een gedreven “ondernemer”.  Reeds 15 jaar baat ik mijn eigen schoonheidssalon uit en blijf ik bij. Een 4-tal jaar geleden werd ik gecontacteerd door de directie van Syntra West en kreeg ik de kans om mijn kennis en ervaring door te geven aan toekomstige zelfstandigen. Intussen geef ik reeds 4 jaar les.

Het speelde al een tijd in mijn hoofd om mij ook op het vlak van “voor de klas staan” bij te scholen. Ik beheers mijn vakgebied maar voor de klas staan is niet vanzelfsprekend. Ik wil het lesgeven “LEREN”. Ik wil bijleren, zaken opsteken om vanuit een goede basis mijn eigen weg te vinden.

Eerlijkgezegd is het geen evidente zaak om terug de stap te zetten naar de schoolbanken en opnieuw te studeren. De belangrijkste reden is dat het “veel” wordt. Men moet de zaak draaiende houden, les geven, les volgen, taken maken, het huishouden doen, aandacht hebben voor het gezin en nog vele andere engagementen nakomen. Vooral het voorbereiden voor een examen is niet evident omdat deze samenvallen met de drukke (vakantie-)periodes.

Na deze twijfels over de “druk” ,maar de goesting om mij verder te ontwikkelen, besloot ik toch de uitdaging aan te gaan .

 Vooruitkijkend... Naar de toekomst toe lijkt me dit een goede zaak. Ik wil mee investeren in het opleiden van goede vakspecialisten, ik wil bijblijven en mee evolueren.

Ik stel vast dat de opleiding “veel werk” is, maar ik krijg daarvoor zéér veel terug!!

 • professionele leerkrachten die mij met volle overgave “trainen”
 • een interessante en leerrijke leerinhoud
 • leren stilstaan bij specifieke onderwerpen
 • nieuwe inzichten
 • de kennis en ervaring van echte vakspecialisten
 • een open sfeer tijdens de lessen
 • contacten met supertoffe collega’s die dezelfde uitdaging aangaan
 • enz. enz. enz.

Dit alles zorgt ervoor dat ik deze extra inspanning met plezier aanga! De opleiding is boeiend en ik ga dan ook graag naar deze specifieke lerarenopleiding. Weet je wat ik een grote troef vind? Dat is de flexibiliteit die de school je biedt. Je krijgt de kans om de opleiding te volgen op je eigen tempo. Je volgt het ene trimester bv. 3 modules, het volgende trimester (in de erg drukke maanden) kies je er bv 2.   Op die manier doe je er iets langer over maar blijft het haalbaar. Want het moet vooral leuk en haalbaar blijven….. !!!

"Met zeer veel respect en voldoening geniet ik graag van de professionele aanpak van de docenten en het administratief team."

Geert Rosseel

"Met zeer veel respect en voldoening geniet ik graag van de professionele aanpak van de docenten en het administratief team."

Geert Rosseel

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Professionele en andere activiteiten combineren met bijstuderen is nooit een gemakkelijke opgave. De grote uitdaging voor mij kwam er dan ook toen ik besloot om mijn volledige onderwijsopdracht en lerarenopleiding met elkaar te alliëren.

Zelf had ik al enkele mogelijkheden onderzocht tot ik, in een vriendelijke collega, een ervaringsdeskundige mocht ontmoeten. De mond aan mond reclame heeft inderdaad alweer gewerkt. De gelukkige collega wist mij het volledige verhaal te vertellen over werken en studeren met een maximum aan slaagkansen.

Al snel viel mijn keuze op IVO-Brugge die als enige onderwijsinstelling een LIO-traject aanbiedt in afstandsonderwijs met verregaande autonomie. Vooral interessant vind ik het miniem aantal contacturen. Zonder tijdrovende avond- of zaterdagverplaatsingen kan ik alle beschikbare tijd zeer efficiënt verdelen en invullen met lessen voorbereiden, studeren en taken maken. Het LIO-traject van IVO-Brugge is bijgevolg voor mij het ideale middel om mijn ambities in het onderwijs te realiseren.

Daarbovenop kan ik meer dan 100% rekenen op een sterk professioneel team. Met respect voor de vrijheden en de zelfstandigheid van het afstandsleren staat men subtiel paraat met morele steun, raad en daad om bij te springen waar nodig. Ook de evaluaties en de feedback van zowel stages als theorie vind ik heel degelijk gefundeerd en zeer verrijkend.

Een eigentijds digitaal leerplatform biedt alle moderne mogelijkheden waarbij ik kan beschikken over een uitgebreid aanbod aan syllabus, geluidsfragmenten, beeldmateriaal, presentaties, enz... Ook allerhande taken, opdrachten, testen, evaluaties en feedback van docenten vinden op die manier hun weg naar de werkplek thuis. Gewoonweg fantastisch comfortabel noem ik dat.

Met zeer veel respect en voldoening geniet ik graag van de professionele aanpak van de docenten en het administratief team. Bij deze mensen een opleiding mogen genieten is zeker de inspanningen waard. Ze zijn het kwaliteitslabel van IVO-Brugge.

Mijn oprechte dank.

"Een aanrader voor iedereen op zoek naar kwalitatieve scholing op maat!"

Tom Denolf

"Een aanrader voor iedereen op zoek naar kwalitatieve scholing op maat!"

Tom Denolf

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Ik wou een andere uitdaging in het leven, een andere job en dat vraagt een bepaalde studie en diploma. Met een gezin en een druk beroep is voltijds dagonderwijs geen optie. Vandaar was ik zeer blij toen ik de specifieke lerarenopleiding aan Howest-IVO ontdekte. De combinatie afstands- en contactonderwijs paste goed bij mijn privé-situatie. Vooral het afstandsonderwijs via webschool motiveerde mij tot het volgen van deze opleiding. 

Howest-IVO Brugge beschikt over bekwame lectoren die je positief begeleiden doorheen het traject.  De contacten met de medestudenten zorgen tevens voor een leerrijke wisselwerking.

Een aanrader voor iedereen op zoek naar kwalitatieve scholing op maat!

"Mensen vanuit verschillende sectoren en achtergronden komen er samen les volgen, wat resulteert in bijzonder boeiende gesprekken."

Marie Astaes

"Mensen vanuit verschillende sectoren en achtergronden komen er samen les volgen, wat resulteert in bijzonder boeiende gesprekken."

Marie Astaes

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Ik studeerde vorig schooljaar af als architecte. Dit klinkt voor vele mensen als een prachtige job, maar ik had het gevoel dat er iets anders voor mij was weggelegd. Toen ik nog in het middelbaar zat, kreeg ik al te horen dat ik een goede leerkracht zou zijn. Ik wou het toen niet geloven, maar dit bleef in mijn hoofd spoken, zeker toen ik aanvoelde dat architectuur eigenlijk niets voor mij was. Na mijn architectuuropleiding zag ik het niet zitten om nog een bachelor te volgen, want ik wilde stilaan op mijn eigen benen kunnen staan.

Toen kwam de lerarenopleiding in avondschool ter sprake. Zelf had ik hier nog nooit over gehoord, maar het klonk perfect om de combinatie tussen werken, op de eigen benen staan en studeren te kunnen waarmaken. Je kan volledig zelf een traject kiezen aangepast aan jouw situatie.

Daarnaast heb ik nooit het gevoel dat ik er alleen voor sta. Je krijgt heel veel steun van je medecollega’s en van de leerkrachten. De lerarenopleiding biedt iedereen een kans, waardoor er een enorm gevarieerd publiek de lessen volgt. Mensen vanuit verschillende sectoren en achtergronden komen er samen les volgen, wat resulteert in bijzonder boeiende gesprekken. Ook de unieke combinatie tussen jongere en oudere mensen zorgt voor veel dynamiek tijdens de lessen en soms hillarische momenten.

Kortom, de goede sfeer, de toffe leerkrachten en de flexibileit van de opleiding maken van de lerarenopleiding een echte aanrader!

"Het was ook uitdagend want je leert werken met nieuwe leermiddelen, ict, ... en door de praktijk oefenlessen leer je ook jezelf te analyseren en leer je groeien in het lesgeven."

Emmy Vanhaelemeersch

"Het was ook uitdagend want je leert werken met nieuwe leermiddelen, ict, ... en door de praktijk oefenlessen leer je ook jezelf te analyseren en leer je groeien in het lesgeven."

Emmy Vanhaelemeersch

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Mijn naam is Vanhaelemeersch Emmy, ik ben reeds 22 jaar werkzaam als zelfstandig kapster en geef 16 jaar les in Syntra in het volwassenenonderwijs en de leertijd.
Na mijn jaren ervaring en reeds lesgeven wou ik eigenlijk definitief gaan kiezen om les te geven in het secundair onderwijs!

Vandaar dat ik koos voor het Howest-Ivo te Brugge. Ik begon aan mijn lerarenopleiding en ik volbracht de opleiding in 2,5 jaar. De opleiding is modulair waardoor je kan kiezen welke modules je zal doen per semester en wat haalbaar is als je daarbij ook nog fulltime werkt. Het was een zeer leerrijk proces en ik zou het iedereen aanraden om voor deze opleiding te kiezen. Het was ook uitdagend want je leert werken met nieuwe leermiddelen, ict,.. .en door de praktijk oefenlessen leer je ook jezelf te analyseren en leer je groeien in het lesgeven. Mijn hoofdstage was echt super waardoor ik volop voor het secundair onderwijs zal kiezen!

Bedankt aan alle lectoren van het Howest-Ivo Brugge om de opleiding zo leerrijk te maken.

"De begeleiders weten wat het betekent om vandaag les te geven."

Gert Morreel

"De begeleiders weten wat het betekent om vandaag les te geven."

Gert Morreel

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Ik heb het grootste deel van mijn carrière les gegeven in het hoger onderwijs, maar was gebeten door de uitdaging om samen met een enthousiast team van leerkrachten een secundaire Freinetschool uit te bouwen.

De specifieke lerarenopleiding van Howest-IVO geeft me als LIO de kans om voltijds leerkracht te zijn en tegelijk mijn opleiding te voltooien, via een flexibel en stimulerend programma. De begeleiders weten wat het betekent om vandaag les te geven, staan heel open voor alternatieve onderwijsvormen zoals Freinet en stemmen hun lessen en opdrachten realistisch af op de praktijk van het lesgeven.

Een van de leukste aspecten van de opleiding is dat ik kennis maak met veel verschillende mensen, die voor hele andere uitdagingen staan in hun dagelijkse lespraktijk. Zelf geef ik talen en geschiedenis, maar ik vind het fijn om te zien hoe mijn collega’s op een bevlogen manier met elektriciteit, verpleging of zelfs boekhouding aan de slag gaan in de klas.   

Wist je dat ...

Gert is Doctor in de taal-en letterkunde, LIO-cursist Howest-IVO Brugge en leerkracht Engels, Nederlands, geschiedenis en project in Freinetschool Villa da Vinci, Sint-Niklaas.

"Howest-IVO Brugge sprong ervoor mij uit omwille van de flexibiliteit die deze opleiding biedt."

Fleur

"Howest-IVO Brugge sprong ervoor mij uit omwille van de flexibiliteit die deze opleiding biedt."

Fleur

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Ik was al sinds mijn middelbaar onderwijs van plan om het diploma van leraar te behalen. Na mijn universitaire studies ging ik dan ook op zoek naar welk centrum deze mogelijkheid bood. Howest-IVO Brugge sprong er voor mij uit omwille van de flexibiliteit die deze opleiding biedt. Het combineren van de opleiding met je huidige job en/of gezin is mits persoonlijke ondernemingslust zeker doenbaar!

De professionaliteit en eveneens de menselijkheid die deze vorming vooropstelt, zorgen ervoor dat je met veel enthousiasme doorzet tot het einde.
Daarnaast zien de lectoren erop toe dat je mee bent met de nieuwste onderwijstools, zodat je als een up-to-date-leerkracht voor de klas kan staan.

De passie waarmee ik ben opgeleid tot leerkracht zindert na enkele jaren nog steeds na en neem ik ook mee naar het werkveld!

Infomomenten

Online infodag

zaterdag
06/03 10u-16u
Online infodag

Infodag

zaterdag
08/05 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

vrijdag
10/09 17u-20u
Infodag
Deze opleidingen zijn misschien ook iets voor jou?