Online & Offline Graphic Design (keuzetraject)

Graduaat Digitale Vormgeving

Online & Offline Graphic Design (keuzetraject)

Leer je creatieve ideeën vertalen in aantrekkelijke grafische ontwerpen

Ben je een creatieve doener? Iemand die in beelden denkt? Wil je mensen verbluffen met je mooie grafische designs? Dan is de designgerichte opleiding Digitale Vormgeving - Online & Offline Graphic Design (met keuze uit Foto & Video Skills of 3D Modeling Skills) écht iets voor jou. Een graduaat waarin je leert hoe je de ideeën in je hoofd feilloos omzet in bits en pixels!

We leven vandaag in een beeldcultuur. Om ervoor te zorgen dat jouw ontwerpen op grafische en digitale media opvallen door hun kwaliteit en functionaliteit, heb je computerskills nodig. In dit graduaat leer je alle nodige programma’s en tools kennen waarmee je teksten, beelden en video’s moeiteloos bewerkt en online zet. Niet met pakken theorie, wel integendeel: alles wat je leert, zet je meteen om in de praktijk. Onze ateliers, het hart van de opleiding, zijn een soort ontwerpbureau waar je hands-on ontdekt hoe je offline communicatiedragers (logo’s, huisstijlen, flyers, brochures, magazines …), websites, beursstanden, 3D models of video’s aantrekkelijk en functioneel ontwerpt. Vaak crossmediaal en steeds op maat van de klant en doelgroep bovendien. Want dat is misschien nog het belangrijkste: eerst inleven in de vraag, daarna pas creatief aan de slag.

Twee keuzetrajecten

Graphic Design + … 
Foto & Video Skills of 3D Modeling Skills!

Kies het studieprogramma dat het best bij jouw interesses aanleunt. Naast grafisch ontwerpen bieden we jou de keuze om je skills uit te breiden met Foto & Video of 3D Modeling. Vanaf semester 2 start je dan met coole video’s te monteren, grafische animaties te maken en krachtige foto’s te nemen. Of je maakt de keuze om knappe illustraties, aantrekkelijke displays en uitnodigende beursstanden in 3D te ontwerpen.

Wil je meer zien, volg dan zeker het werk van onze studenten via onze Instagram-account (@howest_oog).

Is deze opleiding iets voor mij?

Online & Offline Graphic Design is bij uitstek een opleiding voor praktische creatieve doeners. Geen examens, wel veel taken en projecten. Want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen!

Een haalbare overstap van secundair

Door de focus op praktijk en het feit dat we van nul starten, is dit voor veel studenten een behapbare opleiding. En al zeker voor wie een bachelor te zwaar vindt.

Deze designgerichte opleiding is tevens een mooie aanvulling voor wie reeds een diploma hoger onderwijs in handen heeft en zich nu ook de grafische skills wil eigen maken.

Omwille van de praktijkgerichtheid wordt deze tweejarige opleiding ingericht als een voltijdse dagopleiding.

Eenmaal je jouw diploma op zak hebt zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben! Kers op de taart? Je kan je als Howest-student creatief volledig uitleven in onze Mind- and Makerspace (MaM), de speeltuin op onze campus voor creatievelingen voorzien van foto- en videostudio’s, laser cutter, 3D printers, snijplotter, etspersen, keramiek- en glasoven, …

We heten je graag welkom aan deze opleiding voor de creatieve doener: wij zetten alles in op oefenen, toepassen en experimenteren. Met je laptop als onafscheidelijke buddy!

Veel succes met het maken van jouw studiekeuze en hopelijk tot binnenkort!

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157716562669852

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST1

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Spoorwegstraat 4
8200 Brugge
+32 50 68 26 66
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wanneer is deze opleiding iets voor mij?

Ben je een creatieve doener? Iemand die in beelden denkt? Wil je mensen verbluffen met je mooie grafische designs? Dan is de opleiding Online & Offline Graphic Design écht iets voor jou. Een graduaat waarin je leert hoe je de ideeën in je hoofd feilloos omzet in bits en pixels!

In welke sector kom ik terecht?

Zoals de naam van de opleiding al weggeeft, ga je aan de slag als digitaal vormgever met een passie voor grafisch ontwerp. Maar de omgeving die kies je zelf. Grafisch ontwerpbureau? Web agency, communicatie-, marketing- of evenementenbureau? 
Dienst communicatie? Het kan allemaal. En wie houdt je tegen om als zelfstandige aan de slag te gaan en je eigen bureau op te starten?
 Dankzij de combinatie van een brede blik, aantoonbare grafische skills en de nodige computervaardigheden, word je namelijk dé ondersteunende factor bij de uitvoering van de creatieve ideeën van je team.

Is voorkennis vereist?

Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module vanaf nul. Samen bouwen we verder aan jouw skills.

Graphic Design + … Foto & Video Skills of 3D Modeling Skills?

Kies het studieprogramma dat het best bij jouw interesses aanleunt. Naast grafisch ontwerpen laten we jou de keuze om je te verdiepen in Foto & Video of 3D Modeling. Je kiest er vanaf semester 2 voor om coole video’s te monteren, grafische animaties te maken en krachtige foto’s te trekken. Of je maakt de keuze om knappe illustraties, aantrekkelijke displays en uitnodigende beursstanden in 3D te ontwerpen.  

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Om op het einde van de opleiding een zo allround mogelijke grafisch designer in het werkveld te droppen, hebben we opleiding in vier pijlers opgedeeld. Op die manier kunnen we grondig ingaan op alle aspecten van grafisch ontwerp: nadat je Design Thinking, Design Skills, Web Development en Atelier hebt doorlopen, zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben! Kers op de taart? Je kan je als Howest-student creatief volledig uitleven in onze Mind & Makerspace (MaM), die uitgerust is met een state-of-the-art foto- en videostudio!

Wat is de pijler ‘Atelier’?

Ons atelier, het hart van de opleiding, is een soort ontwerpbureau waar je hands-on ontdekt hoe je offline communicatiedragers (logo’s, huisstijlen, flyers, brochures, magazines …) en websites aantrekkelijk en functioneel ontwerpt. Op maat van de klant en doelgroep bovendien. Want dat is misschien nog het belangrijkste: eerst inleven in de vraag, daarna pas creatief aan de slag!
In dit graduaat leer je alle nodige programma’s en tools kennen waarmee je teksten, beelden en video’s moeiteloos bewerkt en online zet. Niet met pakken theorie, wel integendeel: alles wat je leert, zet je meteen om in de praktijk.

Wat is de pijler ‘Design Thinking’?

Hier verdiep je je in de zo belangrijke aspecten van esthetiek en structuur, met als bedoeling op het einde van de rit tot het enige juiste grafische ontwerp te komen.

Wat is de pijler ‘Design Skills’?

Dit domein komt in wezen neer op veel oefenen: werken aan computervaardigheden die je toelaten om feilloos digitaal te ontwerpen, te tekenen en beelden en video’s te bewerken.

Wat is de pijler ‘Web Development’?

Een mooi grafisch ontwerp is één ding, maar je wil het vooral delen. In dit domein ontwikkel je de nodige technische skills om je ontwerp te vertalen in een efficiënt werkende website.

We gaan vaak aan de slag in … ‘MaM’?

De Mind- and Makerspace of kortweg ‘MaM’ is dé creatieve ruimte voor denkers en doeners in Brugge. Makers, creatievelingen, verenigingen en scholen zijn er allen van harte welkom! MaM beschikt over een breed gamma aan toestellen, van laagdrempelig tot hoogtechnologisch. Hier maken wij binnen en buiten de lesuren maar al te graag gebruik van. Net zoals onze opleiding kun je MaM terugvinden op onze Campus Howest Brugge Station.

Is dit een ‘zware’ opleiding?

Deze opleiding is een haalbare overstap van secundair: door de focus op praktijk en het feit dat we van nul starten, is dit voor veel studenten een behapbare opleiding. En al zeker voor wie een bachelor te zwaar vindt.

Hoelang duurt de opleiding?

In twee jaar kun je jouw diploma behalen. Na die twee jaar zwaai je af als grafisch ontwerper die zowel thuis is in de online- als offlinewereld.

Wat is het verschil tussen een graduaats- en bacheloropleiding?

Een bacheloropleiding duurt drie jaar, een graduaatsopleiding slechts twee jaar. Bovendien draait een graduaatsopleiding meer om werkveldprojecten en minder om theorie. Een graduaatsopleiding is bovendien heel praktijkgericht, met veel opdrachten. Dankzij het aangepaste lesschema is hier ook de nodige tijd voor beschikbaar. In het laatste semester (van de 4) kun je aan de slag op een stageplaats.

Zijn er examens?

Dit is een opleiding voor doeners. Het is dan ook een volledig taakgerichte opleiding. En aan examens doen we niet: wij zetten alles in op oefenen, toepassen en experimenteren. Wel zijn er veel taken en projecten want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen! Uiteraard met je laptop als onafscheidelijke buddy.

Sta ik er helemaal alleen voor?

Binnen Howest maken lectoren er een erezaak van om jou optimaal persoonlijk te begeleiden en te coachen. We bieden jou binnen de opleiding ook de mogelijkheid om maximaal met je medestudenten samen te werken.

Ben ik na de opleiding helemaal klaar voor mijn eerste job?

Aangezien de opleiding voor één derde uit werkplekleren bestaat, kom je intensief in contact met bedrijven en bureaus. Je bouwt op die manier ook al snel een mooi portfolio op.

Welke laptop en/of fototoestel heb ik nodig?

Laptop

Voor de aanbevolen laptop verwijzen we je graag door naar de pagina over het laptopproject. (Momenteel betreft het een nieuw model en is het nog niet beschikbaar via onze website.)

Indien je reeds beschikt over een degelijke laptop dan kan je jouw toestel met de nodige specificaties voorleggen aan onze lector web: frederic.vlummens@howest.be

Fototoestel

Een goed fototoestel is vanaf semester 2 noodzakelijk voor alle studenten binnen de opleiding OOG (voor de vakken rond fotografie en video). Qua Prijs/kwaliteit adviseren wij normaal de Sony a6100. Maar door de globale schaarste aan grondstoffen is deze camera overal uitverkocht en ligt de productie stil. Studenten dienen zelf voor een camera te zorgen, er kan helaas geen camera aangekocht worden via Howest.

De fotocamera dient aan onderstaande eisen te voldoen:

  • Spiegelreflexcamera (DSLR) of systeemcamera (mirrorless) met mogelijkheid van verwisselbare lenzen. Met lichte voorkeur voor een systeemcamera omdat die op dit moment iets meer future-proof zijn
  • Fotograferen in RAW bestandsformaat
  • Handmatig instellingen (diafragma, sluitertijd, iso) kunnen bedienen (M, A, S, P – standen)
  • Een ‘hotshoe’ waar een externe flitser op kan gemonteerd worden
  • Een zoomlens met brandpuntafstanden van ongeveer 16 – 50 mm, 18 – 55mm, … Een ruimer zoombereik mag ook maar kost vaak iets meer.
  • Een zoeker, en dus niet enkel een lcd-scherm.

Aanvullende specificaties voor wie het studieprogramma Online & Offline Graphic + FOTO & VIDEOSKILLS volgt:

  • Mogelijkheid tot opnemen video
  • Een aansluiting voor een externe microfoon. In het 2e jaar leer je video’s opnemen en dan is de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten op je camera heel handig maar we verplichten die niet. Je kunt ook je geluid apart opnemen met je smartphone maar dan dien je beeld en geluid achteraf te synchroniseren. Deze manier van werken is wel omslachtiger en kost meer tijd. Wie zich verder wil verdiepen in video raden we wel aan om toch een toestel te kopen met een ingang voor een externe microfoon.

Indien je reeds beschikt over een degelijke (reflex)camera dan kan je jouw fototoestel voorleggen aan onze lector fotografie: joris.deleersnyder@howest.be.

Dien ik cursussen aan te kopen?

Je hoeft geen cursussen of boeken aan te kopen. Onze lectoren stellen zelf hun cursussen samen en stellen deze online beschikbaar.

Hoe kan ik me voorbereiden?

Snor alles op wat te maken heeft met beeldcultuur en kijk met een open blik naar de wereld rondom jou.

Waar gaat deze opleiding door?

Howest Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg en de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Studeren in Brugge?

Howest Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg en de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op onze campus is een gezellig studentenrestaurant met lekkere maaltijden, pasta en broodjes aan studentvriendelijke prijzen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Volg de graduaatsopleiding Online & Offline Graphic Design op sociale media