Jouw toekomst

Gezondheidscoach

DSCF6549.JPG

“Enkel bij 30-jarigen in het leger geen obesitas”. “Depressie is de meest voorkomende reden voor invaliditeit ter wereld.” “Vervang seksles door volwaardig les over liefde”… Deze en andere thema’s komen aan bod.

Als gezondheidscoach van de toekomst krijg je evidence based coaching technieken mee om duurzaam gedrag te veranderen. Je leert wat een persoon zelf kan doen. Meer nog! Je leert ook hoe de omgeving een rol speelt in het stimuleren van gezond of ongezond gedrag. Zo leer je welke trucen uit de marketing- en reclamewereld in te zetten om gezond gedrag te stimuleren. Of hoe subtiel de gezonde keuze te stimuleren. Ooit van de pianotrap gehoord? Heeft Frank uit thuis effectief mensen aan het bewegen gekregen? De gezondheidscoach van de toekomst hanteert ook de nieuwste ontwikkelingen van de toekomst. Hoe fit-bits, diverse gezondheidsapps, serious games en nog zo veel meer inzetten om de gezondheid en levenskwaliteit positief te beïnvloeden. Helpt bijvoorbeeld lichttherapie om de slaapkwaliteit te verbeteren of om winterdepressie tegen te gaan. Is een e-sigaret gezonder dat een “gewone” sigaret?

Projectwerker

Screen Shot 2017-11-29 at 11.39.29.png

Je leert gezondheidsbevorderende campagnes en -acties uitwerken. Kom op tegen kanker, Slimmer in de zon, De fit in je hoofd campagne, 40-dagen zonder vlees, tournée minérale, tutti frutti, 10 000 stappen campagne …

Wat van deze campagnes zorgt voor effectieve gedragsverandering? Welke stappen zijn te zetten? Je leert het tijdens de opleiding.

Daarenboven heb je aandacht voor een goed management van projecten: wie doet wat, wanneer? Wat zal/mag het kosten? Waar zijn middelen te vinden?

Netwerker

Screen Shot 2017-11-28 at 16.19.52.png

Door samen te werken bereik je vaak meer dan op je eentje. Als de gezondheidscoach van de toekomst leer je samenwerken met diverse spelers in het landschap van preventie en zorg. Preventie kan wonderen verrichten, maar is geen magisch toverwoord. Ondanks vele inspanningen zijn niet alle ziektes, aandoeningen te voorkomen. Het goed doorverwijzen naar de geschikte hulp is een attitude die je aanneemt. Je krijgt een grondig bad in het wat en hoe van het preventie- en gezondheidslandschap. Daarenboven is weten niet voldoende. Heel wat netwerkvaardigheden, onderhandelingstechnieken, vergadertechnieken spekken je opleiding.

De job

tgw_jobs.png

Als bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen wacht je een heel divers en uitgebreid werkveld. Je kunt aan de slag in een groepspraktijk, bij een mutualiteit, in een zorginstelling, maar ook bij de diensten van steden en gemeenten. Steeds vaker zetten ook bedrijven in op gezondheidsbevordering en ziektepreventie en nemen hiervoor een expert in dienst. Uiteraard kun je je ook als zelfstandige expert in de gezondheidsbevordering installeren.

Verder studeren

Screen Shot 2017-11-29 at 11.38.55.png

Vanuit de bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen kan je via een schakeljaar aansluiten op de master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering.

Je kunt uiteraard ook een meer managementsgerichte studie volgen of een meer medisch gerichte opleiding.

Of je kan het postgraduaat Preventieadviseur niveau 2 volgen aan Howest. Meer info over het postgraduaat vind je hier.