Overslaan en naar de inhoud gaan

Web3 Engineer

Het keuzetraject Web3 Engineer richt zich op de nieuwste technologieën met een focus op ownership en vertrouwen. Als Web3 Engineer zul je leren hoe je innovatieve applicaties en netwerken ontwikkelt en beveiligt. Je gebruikt hierbij onder meer Ethereum, Solidity en Hyperledger Fabric. Je verdiept je in de beveiliging van smart contracts en consensus mechanismen op verschillende blockchain netwerken, zoals Ethereum en Hyperledger Fabric, en leert hoe je decentrale nodes opzet en beheert.

Naast de technische aspecten, zul je ook leren hoe je bedrijfsprocessen in kaart kunt brengen en aanpassen aan de vernieuwende concepten van Web3 zoals Self-Sovereign Identity en DeFi.

Je leert hoe je deze technologieën kunt toepassen in de praktijk en hoe je deze kunt gebruiken om bedrijven te ondersteunen in hun digitalisering.

Unieke Web3 Engineer opleiding in Europa

Howest lanceert een Engelstalig bachelor traject Web3 Engineer in Brugge, België. Als eerste gespecialiseerde Web3 bachelor programma in Europa wil dit programma studenten van over de hele wereld aantrekken die gepassioneerd zijn door cutting-edge technologie en in de spits van de Web3 revolutie willen staan.

Lees meer

students working together

Uitgebreide en diepgaande vorming

Sinds 2016 stuurt Howest Toegepaste Informatica blockchain onderzoeksprojecten en verankert het sinds 2017 in onderwijs. Door deel te nemen aan dit keuzetraject zullen studenten in staat zijn om de groeiende blockchain industrie mee te helpen vormgeven en een voorsprong te nemen op hun medestudenten.

Het traject maakt deel uit van de Bachelor Toegepaste Informatica, waardoor je ook grondig gevormd zal zijn op het vlak van software- en webdevelopment, databases en systeem- en serverinfrastructuur. De definitieve keuze voor dit traject maakt je pas na het eerste opleidingsjaar, wat een grondige afweging garandeert.

Erkenning en jobkansen

Onze expertise leverde landelijke erkenning op in een samenwerkingsverband met de beroepsfederatie Agoria en zijn dan 2000 technologische partners, UCL and Blockchain4Belgium. Op international vlak zijn we associate member van de Hyperledger Foundation, het wereldwijde globale ecosystem voor bedrijfgerichte blockchain technologie.

Innovatief profiel

Na het volgen van dit keuzetraject zul je in staat zijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan de groeiende blockchain en Web3 industrie en een voorsprong te nemen op je medestudenten.

Wees deel van de toekomst!

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd.

Student watching a screen

Eerste jaar

De studenten maken pas hun definitieve keuze na het eerste jaar. In dit eerste jaar hebben alle studenten dus samen les. De lesdagen worden telkens ingedeeld in een deel hoorcollege (voormiddag) en een werkcollege (namiddag).

De theoretische leerstof die je krijgt in de voormiddag wordt toegepast in de namiddagsessies. De lessen in de voormiddag volg je in groep terwijl in de namiddag je via de coaches individuele begeleiding en feedback krijgt.

Tweede jaar

Tweede jaar: In het tweede jaar krijg je al een aantal specialisatiemodules uit je keuzetraject. Naast een aantal basisvakken verdiep je je ondermeer in Web3 Fundamentals, Ethereum Development en Self-Soivereign Identity.

Derde jaar

Derde jaar: Het laatste jaar wordt opgesplitst in twee helften. In de eerste helft vervolledig je je kennis rond onder andere Smart Contract & Network Security, Decentralised Finance en bouw je een echt blockchain project uit. De tweede jaarhelft bestaat uit een stage en een bachelorproef.

Programma Web3 Engineer
Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
students during a job fair

Erkenning en jobkansen

Onze expertise leverde landelijke erkenning op in een samenwerkingsverband met de beroepsfederatie Agoria en haar meer dan tweeduizend technologische partners, UCL and Blockchain4Belgium.

Op internationaal vlak zijn we als enige Belgische onderwijsinstelling associate member van de Hyperledger Foundation, het wereldwijde globale ecosysteem voor bedrijfsgerichte blockchaintechnologie.

Innovatief profiel

Na het volgen van dit keuzetraject ben je helemaal klaar om een belangrijke bijdrage te leveren aan de groeiende blockchain- en Web3-industrie.

Dagonderwijs

Deze opleiding kan via een driejarig dagtraject volgen. Het eerste jaar is gemeenschappelijk met de studenten uit de verschillende keuzetrajecten. Vanaf het tweede jaar krijg je je unieke keuze- of specialisatiemodules.

Verkort traject

Heb je reeds een diploma in de toegepaste informatica in een ander keuze- of specialisatiedomein dan kan je via een verkort programma het keuzetraject Web3 Engineer volgen.

Via dit verkorte traject kan je op 1 jaar tijd een tweede diploma met een andere specialisatie behalen.

Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

Bekijk in hoeverre je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 1 juli
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Neem voorsprong

Sinds 2016 stuurt de opleiding Toegepaste Informatica van Howest onderzoeksprojecten rond blockchain. Sinds 2017 wordt blockchain ook verankerd in de onderwijsactiviteiten. Dit keuzetraject bereidt studenten voor om de groeiende Web3-industrie mee te helpen vormgeven en voorsprong te nemen op hun medestudenten.

Uitgebreide en diepgaande vorming

Het keuzetraject Web3 Engineer maakt deel uit van de Bachelor Toegepaste Informatica. Je krijgt dus ook een grondige vorming op het vlak van software- en web development, databases en systeem- en serverinfrastructuur. De definitieve keuze voor dit traject maak je na het eerste opleidingsjaar, wat een grondige afweging garandeert.

Hyperledger Foundation

Op internationaal vlak zijn we als enige Belgische onderwijsinstelling associate member van de Hyperledger Foundation, het wereldwijde globale ecosysteem voor bedrijfsgerichte blockchaintechnologie.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. Wij staan elke weekdag voor je klaar tussen 9u en 17u. Stel andere vragen aan deze contactpersoon:

  Johan Galle

  Johan Galle

  Trajectverantwoordelijke Cyber Security Professional

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Voorkennis op het vlak van informatica is handig, maar geen noodzaak. Wil je je toch wat voorbereiden, dan is er onze instapcursus programmeren en web, maar die inhoud komt ook in de lessen aan bod.

  Voor wiskunde verwachten we dat je minimum 4 uur per week wiskunde hebt gehad in het secundair. Is dit niet het geval, dan zijn de instapcursussen wiskunde aanbevolen. Om je verder te helpen, richten we tijdens het academiejaar ook monitoraten in (herhalings- en begeleidingssessies). 

  We nemen de term toegepast in Toegepaste Informatica zeer letterlijk. Als professionele bachelor is het de bedoeling dat je dingen enigszins begrijpt maar de absolute meerwaarde zit in het uitvoeren en doen! Het vele projectwerk, de vele werkcolleges en labo’s bewijzen dat je zelf aan de slag gaat. We geloven dan ook dat passie en motivatie de sleutel is naar succes. Het euforisch gevoel na al het harde werk van een project valt dan ook niet te onderschatten. Hoe verder je in de opleiding vordert, hoe meer het belang van praktische taken naar boven komt. Helemaal op het einde is er dan de kers op de taart met de stage.

  De meeste studenten komen uit wetenschappelijke richtingen in het ASO of uit informaticabeheer en boekhouden-informatica in het TSO. Heb je geen informatica gehad? Dat is geen probleem. Wil je je toch al wat voorbereiden voor de lessen starten? Dan je een van de instapcursussen programmeren of web volgen. Er zijn ook instapcursussen wiskunde als je minder dan 4 uur wiskunde hebt gehad in het secundair. 

  We maken vanaf dag één gebruik van de modernste ontwikkeltechnieken. Onze code EN projecten worden beheerd door marktleiders binnen het vakgebied. We hanteren steeds de principes van Continuous Development & Integration. Dit helpt ons om een echte DevOps cultuur op te bouwen, en nieuwe technologie zoals bijvoorbeeld GitHub Copilot en chatGPT te omarmen. In de eerste jaren ligt de focus voornamelijk op het gebruiken van deze mogelijkheden, maar later bouwen we hierop verder om alles te integreren en ook zelf op te zetten. We differentiëren ons ook met het aanbod van onze specialisatiedomeinen. Zo zijn we marktleider in cybersecurity en bieden we een volwaardige afstudeerrichting Artificial Intelligence (AI) aan.  In het traject Software Engineering komen heel wat innovatieve ontwikkeltechnologieën aan bod en kan het DevOps verhaal volop uitgediept worden.   Daarnaast leer je in het uniek traject Web3 software veilig en gedistribueerd (democratisch) op te zetten, maar ook de principes van digitale eigendom en identiteit in bestaande applicaties te voorzien.

  Voor de meeste mensen klinken de termen onbekend, maar quasi iedereen heeft ermee te maken.

  Eenvoudig uitgelegd: iets bijhouden in je huis, is makkelijk. Je legt het in de kast en het blijft in je bezit. Iets bijhouden op het internet, is een heel ander verhaal. Je foto’s worden bijgehouden door Facebook of Instagram, je sportresultaten door Fitbit, je playlists door Spotify, … De grote technologiebedrijven hebben al je gegevens in handen. Als je je account verwijdert, ben je alles kwijt. Je hebt ook geen privacy meer. Dat wil Web3 voorkomen. Het is een gedecentraliseerde versie van het internet waarbij de uiteindelijke regie niet ligt bij grote technologiebedrijven, maar bij internetgebruikers zelf. In plaats dat Facebook jouw foto’s opslaat, kan je ze zelf opslaan in je persoonlijke datakluisje. Of je slaat ze ergens anders op, maar bewijst via een geheime sleutel dat jij deze bezit. Het gaat dus over eigenaarschap en privacy.

  De opleiding wordt ook in het Engels ingericht, net omdat we ons richten op studenten van over de hele wereld. Je hoeft geen voorkennis IT te hebben om de studie te beginnen. We leren onze studenten programmeren vanaf nul, maar wel aan een stevig tempo. De lessen vinden fysiek plaats op onze campus in Brugge. De stad is, als Unesco-Werelderfgoed, een troef voor internationals. Wie de opleiding tot een goed einde brengt, kan bovendien over de hele wereld aan de slag.