CS4SME

"Het voorbereiden van ondernemingen en hun werknemers op de implementatie en het gebruik van Cybersecurity. In samenwerking met Skilliant en Portilog."

Het voorbereiden van ondernemingen en hun werknemers op de implementatie en het gebruik van Cybersecurity.

  • Partner: Skilliant 
  • Partner: Portilog

Heel veel technische opleidingen worden ontwikkeld i.v.m. cybersecurity. Maar als je geen IT-achtergrond hebt, is het bijna onmogelijk om deze te starten. Nochtans zitten cyberattacks in de kleine hoekjes en is niemand er vrij van. Daarom slaan Howest, Skilliant en Portilog de handen in elkaar om de bedrijven volledige cyberproof te maken. We willen dat iedere werknemer de juiste competenties verwerft inzake cybersecurity en dataprotection. In een eerste fase (dit kan nog wijzigen) is de bedrijfswereld opgedeeld in 12 profielen[1] van werknemers, die kwetsbaar zijn en voor wie op dit moment nog niet de nodige awareness/opleiding bestaat. Voor deze 12 profielen zijn trainingen uitgewerkt die telkens bestaan uit verschillende topics.

Niet ieder bedrijf heeft deze 12 profielen in-house. Bij de start van de opleiding wordt een CS maturiteitsscan en een intake-gesprek gehouden. In de eerste plaats wordt er nagegaan via een (bestaande) maturiteitsscan hoe cyberproof het bedrijf is. Dit is dus een scan op type data, datagevoeligheid en een scan op dataveiligheid (zowel technisch naar beveiliging via systemen als naar kennishiaten bij de medewerkers). Maar er wordt nog een stapje verder gegaan. Een intake naar het soort bedrijf is heel belangrijk. Een kleine onderneming zal andere modules/topics nodig hebben dan een middelgrote onderneming. Het ene bedrijf heeft heel veel kennis en is een aantrekkelijker bedrijf voor hackers dan een bedrijf zonder geheime informatie. Het is m.a.w. nodig dat we aanvoelen hoe een bedrijf in mekaar zit. Een bedrijf kan je maar kennen als er een grondige intake gehouden is. Dit zal gebeuren aan de hand van vragenlijsten. Beschikken de werknemers over de juiste kennis aangepast aan hun niveau?

Opleiding / Dienst