Overslaan en naar de inhoud gaan

Help je onze digitale wereld veiliger maken?

De student verdiept zich in de specifieke problemen op gebied van beveiliging en leert hoe men er zich kan tegen wapenen. Als Cyber Security Professional word je opgeleid in de allernieuwste technologieën en technieken op het vlak van cybersecurity, cybercrime en cyberwarfare. De Cyber Security Professional zorgt voor meer veiligheid en privacy in de digitale wereld.

De opleiding Cyber Security Professional is gesteund door de Cyber Security Coalition vzw.

Howest - Cyber Security Professional

Jouw lesrooster

Vanaf het tweede jaar heb je minstens een halve dag per week geen les. Tegelijk laten we de lesuren zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster 2e jaar, 2e semester Academiejaar 2022-23

Student watching a screen

Eerste jaar

De studenten maken pas hun definitieve keuze na het eerste jaar. In dit eerste jaar hebben alle studenten dus samen les. De lesdagen worden telkens ingedeeld in een deel hoorcollege (voormiddag) en een werkcollege (namiddag).

De theoretische leerstof die je krijgt in de voormiddag wordt toegepast in de namiddagsessies. De lessen in de voormiddag volg je in groep terwijl in de namiddag je via de coaches individuele begeleiding en feedback krijgt.

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je al een aantal specialisatiemodules uit je keuzetraject. Naast een aantal basisvakken verdiep je je ondermeer in Web Pentesting, Web Technology Security, Forensische analyse, IT-wetgeving en Reverse Engineering.

Derde jaar

Het laatste jaar wordt opgesplitst in twee helften. In de eerste helft vervolledig je je kennis rond Network Infrastructure Security, Threat and Risk Management, Cryptography en voer je een heuse security audit uit in een echte organisatie. De tweede jaarhelft bestaat uit een stage en een bachelorproef.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
students during a job fair

Tal van jobkansen

Cyber Security Professional is een knelpuntberoep. Tal van jobkansen dus, zoals:

 • Netwerk & Systems Engineer
 • Forensics Expert
 • Penetration Tester
 • Risk & Security Consultant
 • IT Consultant
 • Data Privacy Officer
 • Secure Software Developer
 • ...

KMO of multinational?

Je kan zowel in een grote multinational als een kleine KMO functioneren.

Veel studenten komen uit andere provincies bij ons studeren. Niet enkel voor onze unieke keuzetrajecten, vele praktijkprojecten en werkcolleges op maat, maar ook omdat we de reputatie hebben bij het werkveld om een kwalitatief diploma af te leveren.

Dagonderwijs

Deze opleiding kan via een driejarig dagtraject volgen. Het eerste jaar is gemeenschappelijk met de studenten uit de verschillende keuzetrajecten. Vanaf het tweede jaar krijg je je unieke keuze- of specialisatiemodules.

Verkort traject

Heb je reeds een diploma in de toegepaste informatica in een ander keuze- of specialisatiedomein dan kan je via een verkort programma het keuzetraject Cyber Security Professional volgen.

Via dit verkorte traject kan je op 1 jaar tijd een tweede diploma met een andere specialisatie behalen.

Afstandsonderwijs

Het Cyber Security Professional keuzetraject kan ook volledig vanop afstand worden gevolgd. We hebben hiervoor 2 trajecten van 1 jaar ontwikkeld die je asynchroon en zelfstandig kan combineren met een full-time job.

Meer informatie over deze navormingstrajecten kan je vinden op de pagina van CSP@HOME Essentials en CSP@HOME Expert.

Kostenraming voor deze opleiding
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Kom langs op onze infodagen

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

100% werkzekerheid

SnapChat, LinkedIn, Dropbox, Yahoo!,… slechts een kleine selectie van bedrijven die recent te maken kregen met cybercriminaliteit. Nog nooit is de vraag naar security specialisten zo groot geweest! Als Computer & cyber crime professional word je opgeleid in de allernieuwste technologieën en technieken op het vlak van cybersecurity. Je bent bedreven in zowel de aanvallende als de verdedigende kant van de cybercrime en ook wetgeving is u niet vreemd!

Met een diploma van Cyber Security Professional bent u enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Met 1000den openstaande vacatures voor security experts kunt u zowel in binnen als buitenland meteen aan de slag met 100% werkzekerheid!

Zin in ondernemen?
Heel wat van onze studenten starten ook hun eigen bedrijf! In 2017 start Howest met een incubator Cybersecurity & Blockchain in Brugge!

Certificaten

Het behalen van een certificatie is voor vele mensen een echte boost voor hun carrière. Deze kosten vaak bij andere instanties duizenden euro’s. Howest biedt de mogelijkheid om tijdens uw opleiding, gratis of aan een zeer sterk verminderde prijs, heel wat certificaten te behalen!

 • De Certified Ethical Hacker (CEH) training is een van de meest actuele en diepgaande security training in zijn soort. Het CEH certificaat staat internationaal bekend als een waardevolle aanvulling op Microsoft, Cisco of Linux certificaten.
 • Een Cisco Certified Network Associate, afgekort CCNA certificering uitgereikt door Cisco. Het certificaat wordt door veel bedrijven gezien als een indicatie voor het niveau van praktische netwerkkennis.

Bovendien word je goed voorbereid op de geavanceerde Certified Information Systems Security Professional (CISSP) en Certified Information Security Manager (CISM) certificaten.

Technieken

Offensieve security

Leer niet alleen denken als een hacker maar leer ook hun technieken en tools kennen om zelf de beveiliging van uw systemen te testen. Wacht niet tot een ander de zwakke schakel in uw verdediging ontdekt maar ga zelf op zoek!

Defensieve security

Behoud de controle over uw data! Leer alles over hoe je systemen en netwerken kan gaan beschermen tegen allerhande bedreigingen van buitenaf. Is er dan toch data naar buiten gelekt,.. geen probleem want u bent ook bedreven in beschermen van uw data doormiddel van cryptografie!

Kennis

Wetgeving en information management

Een goede kennis van de relevante wetgevingen is natuurlijk essentieel voor een cybercrime specialist. Naast uw praktische kennis zal u ook in staat zijn om de beveiliging binnen uw bedrijf te coördineren dankzij uw doorgedreven kennis van zaken zoals security management, threat and risk assessment, security frameworks,…

Practical Reverse engineering & Malware analysis

Leer alles over het analyseren van de nieuwste virussen en malware. Dit vak gaat verder dan enkel de theorie en laat u hands-on ervaring opdoen dankzij speciaal ontwikkelde samples.

Cyber Security Community

Door deelname aan tal van activiteiten en het bijwonen van diverse security conferenties zal je als Cyber Security Professional echt deel uit gaan maken van de internationale cybercrime community. Enkele van de events waar onze studenten dit jaar aan deelnamen: Brucon, Infosecurity, Cyber Security Challenge, Cebit, Chaos Communication Congress,

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Johan Galle

  Johan Galle

  Trajectverantwoordelijke Cyber Security Professional

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Voorkennis op het vlak van informatica is handig, maar geen noodzaak. Wil je je toch wat voorbereiden, dan is er onze instapcursus programmeren en web, maar die inhoud komt ook in de lessen aan bod.

  Voor wiskunde verwachten we dat je minimum 4 uur per week wiskunde hebt gehad in het secundair. Is dit niet het geval, dan zijn de instapcursussen wiskunde aanbevolen. Om je verder te helpen, richten we tijdens het academiejaar ook monitoraten in (herhalings- en begeleidingssessies). 

  We nemen de term toegepast in Toegepaste Informatica zeer letterlijk. Als professionele bachelor is het de bedoeling dat je dingen enigszins begrijpt maar de absolute meerwaarde zit in het uitvoeren en doen! Het vele projectwerk, de vele werkcolleges en labo’s bewijzen dat je zelf aan de slag gaat. We geloven dan ook dat passie en motivatie de sleutel is naar succes. Het euforisch gevoel na al het harde werk van een project valt dan ook niet te onderschatten. Hoe verder je in de opleiding vordert, hoe meer het belang van praktische taken naar boven komt. Helemaal op het einde is er dan de kers op de taart met de stage.

  De meeste studenten komen uit wetenschappelijke richtingen in het ASO of uit informaticabeheer en boekhouden-informatica in het TSO. Heb je geen informatica gehad? Dat is geen probleem. Wil je je toch al wat voorbereiden voor de lessen starten? Dan je een van de instapcursussen programmeren of web volgen. Er zijn ook instapcursussen wiskunde als je minder dan 4 uur wiskunde hebt gehad in het secundair. 

  We maken vanaf dag één gebruik van de modernste ontwikkeltechnieken. Onze code EN projecten worden beheerd door marktleiders binnen het vakgebied. We hanteren steeds de principes van Continuous Development & Integration. Dit helpt ons om een echte DevOps cultuur op te bouwen, en nieuwe technologie zoals bijvoorbeeld GitHub Copilot en chatGPT te omarmen. In de eerste jaren ligt de focus voornamelijk op het gebruiken van deze mogelijkheden, maar later bouwen we hierop verder om alles te integreren en ook zelf op te zetten. We differentiëren ons ook met het aanbod van onze specialisatiedomeinen. Zo zijn we marktleider in cybersecurity en bieden we een volwaardige afstudeerrichting Artificial Intelligence (AI) aan.  In het traject Software Engineering komen heel wat innovatieve ontwikkeltechnologieën aan bod en kan het DevOps verhaal volop uitgediept worden.   Daarnaast leer je in het uniek traject Web3 software veilig en gedistribueerd (democratisch) op te zetten, maar ook de principes van digitale eigendom en identiteit in bestaande applicaties te voorzien.