Onze troeven

Inspelen op de gezondheidszorg van de toekomst

Het huidige gezondheidszorgsysteem is langzaamaan aan het wijzigen. Steeds meer beseft men de nood aan het inzetten op preventie, voorkomen is beter dan genezen. Zowel op maatschappelijk en/of beleidsniveau, binnen organisaties alsook individueel wordt de vraag naar ondersteuning van professionele gezondheidscoaches steeds groter.

Als afgestudeerde binnen de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen ben je dan ook direct inzetbaar binnen een zeer ruim beroepslandschap.

Gecoacht tot coach

TGW01.png

Practice what you preach vormt het uitgangspunt binnen de begeleiding binnen de opleiding. Tijdens de 3 jarige opleiding word je zelf intensief ondersteund door zowel docenten als medestudenten om je eigen sterktes en vaardigheden zoveel mogelijk te ontplooien.

De docenten benaderen iedere student vanuit een open en coachende houding, waarbij communicatie en eigenheid centraal staan. Daarnaast werk je vaak samen met andere studenten, krijg je één op één begeleiding en worden de praktijklessen gegeven in kleine groepjes om een optimale begeleiding te kunnen bieden.

Uniek in Vlaanderen

DSCF6496.JPG

De opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen aan Howest is de enige bachelor opleiding in Vlaanderen die studenten opleidt tot professionele gezondheidscoach.

De opleiding is uniek in zijn visie en aanpak en speelt hierbij in op de noden en behoeften van de gezondheidszorg van de toekomst.

Praktijkgericht

TGW02.png

Binnen de volledige opleiding wordt voornamelijk vanuit een praktijkgerichte visie gewerkt. Verschillende modules bieden niet enkel theoretische kaders en werkcolleges, maar includeren praktijkwerk waar studenten zelf aan de slag gaan met vragen vanuit het werkveld.

Studenten doen op deze manier onder begeleiding zeer concrete werk gerelateerde ervaring op doorheen hun opleiding. Zo werd in het verleden reeds samengewerkt met De Katrol, Bond Moyson, Mediawijs ...

 

Diverse doelgroepen

Screen Shot 2017-10-03 at 10.34.50.jpg

Als student kom je doorheen het volledige traject in contact met verschillende doelgroepen binnen zeer diverse settingen. Op deze manier doen studenten heel wat ervaring op omtrent het benaderen van diverse doelgroepen en leren ze zelf aanvoelen waar hun sterktes en interesses zich bevinden.

Deze projecten rond doelgroepen bevatten diverse thema’s en contexten. Bijvoorbeeld gaan samenwerken met de actieve bevolking rond ergonomie op het werk, met jongeren omtrent het gebruik van alcohol in het(fiets)verkeer, het uitwerken van een gezond beleid voor de brandweer, het begeleiden van vrouwen tijdens hun zwangerschap ...

Samenwerking met andere opleidingen

TGW03.png

Als gezondheidscoach in spe bieden samenwerking en netwerken een grote meerwaarde. Dit zowel met professionals binnen de zorg, en met professionals uit innovatieve sectoren.

In verschillende modules leren de studenten samen te werken met studenten uit andere opleidingen in het kader van het uitwerken van een gezondheidsbevorderend project. Dit kan variëren van het uitwerken van gezondheidsadvies samen met studenten Sport & Bewegen tot zelfs het uitdenken van een serious game of mobile applicatie samen met studenten Digital Arts and Entertainment of NMCT.

Jezelf ontplooien tot healthy being

Screen Shot 2017-11-28 at 16.04.27.png

Niet enkel het motiveren en inspireren van anderen speelt een belangrijke rol in het profiel van een gezondheidscoach. Gezondheidscoaches zijn gebeten door een gezonde levensstijl en ademen dit dan ook uit.

Studenten worden gestimuleerd om ook zichzelf uit te dagen hun eigen gezondheidsdoelstellingen te bereiken. Op deze manier ervaren studenten wat het veranderen van gedrag in de praktijk inhoudt, wat hun een echte ervaringsdeskundige maakt.

Ondernemerschap

Screen Shot 2017-11-28 at 16.18.06.jpg

Innoveren, evolueren en ‘out of de box’ denken zijn belangrijke waarden binnen een steeds veranderende maatschappij. Zowel de hogeschool op zich als de opleiding stimuleren hun studenten om ervaring op te doen omtrent ondernemerschap.

Droom je zelf ooit van een zelfstandig (bij)beroep waar je je eigen visie en doelen volledig in kwijt kan? In modules zoals Health Business Plan leer je onder andere de kneepjes van het vak hoe een eigen succesvolle onderneming uit de grond te stampen.

Docenten uit de praktijk

DSC06270.JPG

Elk van de docenten binnen de opleiding heeft een specifieke achtergrond en heel wat praktijkervaring binnen de gezondheidszorg (Verpleegkunde, psychologie, dieetkunde, bewegingsleer, etc). Ze spreken en ondersteunen vanuit zowel hun theoretische kennis als hun eigen ervaringen binnen het werkveld.

Naast de praktijkervaring van de docenten krijgen de studenten regelmatig les van boeiende gastdocenten die nog steeds in het werkveld staan.