Opleidingspijlers

Het opleidingsprogramma van de opleiding Bachelor Sociaal Werk bestaat uit duidelijk herkenbare pijlers en keuzetrajecten.

Pijler 1: Wetenschap en ethiek

DSC08477.JPG

Werken met mensen doe je niet zo maar. Je verdiept je in de menswetenschappen. Je leert hoe een samenleving werkt en je verkent wat welzijn is. Je denkt na over maatschappelijke ontwikkelingen en je kan menselijk gedrag interpreteren en verklaren.

Vakken zoals sociologie, recht, filosofie en psychologie zijn de wetenschappelijke basis waar de opleiding op gebouwd is.

Pijler 2: Methoden en technieken

Screen Shot 2017-11-28 at 15.52.21.png

Als sociaal werker weet je op welke manier je maatschappelijke en persoonlijke uitdagingen aanpakt. Je kent heel wat methoden om met individuen, gezinnen, groepen en buurten aan de slag te gaan en kunt die ook in de praktijk met elkaar verbinden.

Je maakt als de beste gebruik van gespreksvaardigheden, overleg, reflectie, teamwerk…

Pijler 3: Students Empowering Society

Screen Shot 2017-11-28 at 15.52.52.png

Je kiest voor een beroep waarin persoonlijkheid en professioneel engagement erg belangrijk zijn. Al vanaf het eerste jaar proef je van het echte werk. Door studiebezoeken, uitstappen en gastsprekers leer je de sector kennen. In Sociaal labo scherp je je eigen visie en kritische ingesteldheid aan.

Vanaf het tweede jaar ga je echt aan de slag: In Doelgroepstage leer je een doelgroep (en een organisatie, werking…) van dichtbij kennen. De projectstage dan weer zet je letterlijk met twee voeten in het werkveld. In het derde jaar van de opleiding zijn twee uitgebreide stageperiodes voorzien.

Je leert ons werkveld dus in volle actie kennen! We zijn pas tevreden als zowel jij als ons werkveld de opleiding ervaren als een students empowering society!

Pijler 4: Zicht op het werkveld (keuzetrajecten)

Screen Shot 2017-11-28 at 15.51.25_0.png

Al vanaf de start van de opleiding leer je het bijzonder brede werkveld van het sociaal werk kennen. Op die manier hebben zowel de sectoren/terreinen als de concrete jobs voor jou geen geheimen meer.

Het opleidingsonderdeel Werkterreinen zorgt ervoor dat je in het tweede jaar heel bewust kan kiezen uit één van onze vier keuzetrajecten: