Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT)

Bachelor Multimedia en Creative Technologies (MCT)
"The next IoT generation"

Welkom bij de IoT-generatie! Van user interfaces tot artificial intelligence & augmented reality. Ben jij gebeten door innovatie en wil je de applicaties van het internet van morgen ontwikkelen met cutting-edge technologie, dan is de Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT) dé opleiding voor jou! 

Tijdens je eerste drie semesters als MCT-student bouw je een stevige IT-basis op. Vanaf het vierde semester kies je voor één van onderstaande keuzetrajecten.

Elk academiejaar krijg je de kans om met jouw talenten en alles wat je geleerd hebt een eigen project te realiseren. De combinatie van een stevige basiskennis met ervaring in het werkveld zorgt voor een zeer gewild profiel op de arbeidsmarkt maar geeft je ook alle kansen om verder te studeren voor een extra bachelor- of masterdiploma!

Naast de lessen en projecten krijg je ook de kans om je verder te ontplooien door internationale ervaringen (studiereizen en buitenlandse stage), inspirerende gastsprekers en stagekansen. 

Al afgestudeerd of aan het werk?

Ontdek nu ook ons traject AI @Home voor professionelen en werkzoekenden waar je in 1 jaar de vakken Machine Learning en Deep learning opneemt. 

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT)

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Met dit populaire profiel heeft merendeel van onze studenten al werk voor ze effectief afstuderen! Anderen kiezen dan weer om verder te studeren voor een masterdiploma of starten hun eigen bedrijf op!

Onze troeven

Nieuwe technologieën beheersen, doe je niet enkel door naar gepassioneerde docenten te luisteren. Daarom worden de theorielessen steeds gekoppeld aan praktijklabo’s.

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Multimedia en Creatieve Technologie? We helpen je graag verder!

Go international

Er zijn heel veel kansen voor MCT-studenten om hun vleugels uit te slaan. We onderhouden de contacten met onze buitenlandse partners goed en MCT-studenten blijken uitstekende ambassadeurs!

Onderzoek en dienstverlening

Sizing Servers Lab is een onafhankelijk toegepast IT onderzoekslab verbonden aan MCT. Het lab heeft tot doel bedrijven realistisch, praktische advies te verlenen rond bepaalde IT onderzoeksonderwerpen d.m.v. het begeleiden van real-life bedrijfscases.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157665146166807

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - Gebouw A

De campus ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. Die ideale locatie combineren we met aangename leslokalen, persoonlijke begeleiding en hightechinfrastructuur op de campus. In Kortrijk biedt Howest innovatieve opleidingen. Die vibe, die creativiteit, die zoektocht naar innovatie, die voel je op alle campussen in de stad.

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 2B
8500 Kortrijk
+32 56 24 12 11
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Heb ik voorkennis nodig om aan de opleiding te starten?

Nee. Ons team past unieke onderwijsmethodes toe, aangepast aan jouw voorkennis. Het enige dat belangrijk is, is dat je aanwezig bent in de les en daarna de zaken waar je moeite mee hebt, inoefent. Aangezien Multimedia and Creative Technologies (MCT) je opleidt tot een professional die reallife IT-projecten kan realiseren, is weken niets doen en pas intens beginnen blokken in de laatste weken voor de examens geen goede optie. De lessen bijwonen en elke week je praktische skills bijwerken, zijn dus zeer belangrijk.

Welke basis aan wiskunde heb ik nodig? Hoe zwaar is de wiskunde?

Dit hangt sterk af van het gekozen keuzetraject (https://mct.be/programma/). Over het algemeen heb je met 3 à 4 uur wiskunde een goede basis. In de opleiding Multimedia and Creative Technologies gaat het vooral om het toepassen van wiskunde, niet om dé wiskunde. Wil je een van de AI-keuzetrajecten volgen, dan moet je wel enige interesse hebben in bijvoorbeeld statistiek. In dat geval is 5 uur wiskunde of meer aangeraden, maar ook hier geldt: passie en regelmatig oefenen zijn veel belangrijker dan voorkennis!

Wat is het inhoudelijk verschil tussen Multimedia and Creative Technologies en andere IT-opleidingen?

Andere IT-opleidingen zoals Toegepaste Informatica behoren tot het studiegebied van Handelswetenschappen & bedrijfskunde. Ze gaan dus altijd dieper in op business management en richten zich dus eerder op hoe grote ondernemingen IT gebruiken.

Multimedia and Creative Technologies behoort tot het domein van Industriële wetenschappen en Technologie. Vooral dat laatste woord is belangrijk: 'Agile' en creatief technologie inzetten, zit diepgeworteld in het DNA van de opleiding. Met andere woorden: MCT'ers worden opgeleid om creatief nieuwe technologie te implementeren in ondernemingen die veel sneller schakelen met methodes zoals SCRUM in start-ups, scale-outs, kmo's.

Niets is vervelender voor een MCT'er dan te horen “als je die verbetering moet doorvoeren, dan zal je toch eerst door procedure X moeten gaan om norm Y te halen en drie levels van bazen moeten overtuigen”. MCT'ers hebben een Vlaamse versie van de Silicon Valley-geest: ze zijn 'game changers' die coole technologie zo snel mogelijk 'in the wild' willen zien.

Wat is het verschil tussen Multimedia and Creative Technologies en andere IT-opleidingen op het vlak van onderwijs en einddoel?

Wij geloven dat onze studenten 'uitvinders', 'creatievelingen met een technologische hoek af' ('the IoT Generation') zijn. Het ultieme einddoel van de opleiding Multimedia and Creative Technologies is dan ook de realisatie van projecten. Niet één dag per week of in 'een vak zoals er wel meer zijn', maar tijdens een intense periode van 5 tot 6 weken, waarin je eerst alleen en daarna in groep, de nieuwste technologie uitprobeert en tot leven laat komen. Tijdens de projectweken focus je enkel en alleen op het uitvoeren van je project en ontdek je gaandeweg je sterktes en zwaktes.

Vanaf het tweede jaar krijg je teamopdrachten van kleine en grote bedrijven die de 'MCT Silicon Valley spirit' willen binnenhalen in hun bedrijf. Zij vragen je groepje om nieuwe technologieën om te zetten in een werkend proof of concept-project (https://mct.be/projecten/).

Hoe groot zijn de lesgroepen?

In het eerste jaar heb je ongeveer 30 procent theorie. Dan zit je uitzonderlijk eens samen met 130 tot 180 andere studenten. De meeste lessen krijg je echter in groepen van 20 tot 28 studenten. Hoe verder in de opleiding, hoe meer dat het geval is.

Tijdens de projectweken werk je bovendien intens samen in groepjes van drie tot vier studenten.

Telt het lessenrooster veel springuren?

Nee, de lessen gaan zo goed als altijd door tussen 8u30 en 17u45. Bij het opstellen van het lessenrooster proberen we altijd één dag per week 'lesvrij' te houden (en als dat niet lukt, twee halve dagen. Een voorbeeldlessenrooster vind je hier.

Waar vind ik een kot in Kortrijk?

Op kotwest.be vind je een ruim aanbod aan studentenkoten in Kortrijk. Over het algemeen krijg je in Kortrijk meer kwaliteit voor je geld dan in vele andere studentensteden.

Hoe ver ligt de campus van het station?

Ongeveer 1,2 km volgens Google Maps. We testen het zelf iedere dag: te voet heb je ongeveer 12 tot 15 minuten nodig.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Getuigenissen

"Met behulp van Howest International kwam ik terecht op de plaatselijke afdeling van imec."

Perrine De Brabant

"Met behulp van Howest International kwam ik terecht op de plaatselijke afdeling van imec."

Perrine De Brabant

Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT)

Ik keek van bij het begin uit naar de stage in het laatste jaar. Dat ik daarvoor uiteindelijk naar Taiwan kon, maakte de ervaring compleet. Met behulp van Howest International kwam ik terecht op de plaatselijke afdeling van imec. Daar ontwikkelde ik samen met een medestudent uit Brugge een webapplicatie voor de 3D-camera van imec zelf. Dankzij de goede begeleiding ter plaatse en de supervriendelijke collega’s verliep mijn stage helemaal naar wens. Ik kon er uiteraard terugvallen op mijn kennis uit onze opleiding, maar ik kwam er ook met veel nieuwe technologieën in aanraking. Het maakte de stage extra uitdagend en interessant, net als de prachtige cultuur, de adembenemende natuur en de vriendelijke mensen op deze unieke bestemming.

"Het projectwerk en de verschillende keuzetrajecten waren destijds ook de voornaamste redenen waarom ik voor MCT koos."

Jonas Boecquaert

"Het projectwerk en de verschillende keuzetrajecten waren destijds ook de voornaamste redenen waarom ik voor MCT koos."

Jonas Boecquaert

Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT)

Ik werk momenteel als Data Engineer bij ML6, een topper binnen het AI-domein. Daar krijg ik de kans om te werken met de nieuwste technologieën en met echte experts in hun vakgebied. Dat ik nu bij ML6 aan de slag ben, heb ik volledig te danken aan mijn opleiding MCT (keuzetraject Smart Tech & AI). We leerden er volledige projecten zelfstandig uitwerken en bouwden zeer veel kennis op, waardoor we perfect voorbereid waren op het echte werk. Het projectwerk en de verschillende keuzetrajecten waren destijds ook de voornaamste redenen waarom ik voor MCT koos. In de eerste drie semesters kan je zo ontdekken waar je interesses liggen en daarna het traject kiezen dat daar het beste bij aansluit

"Na een bezoek aan beide scholen was de keuze snel gemaakt: MCT aan Howest, met keuzetraject Smart Tech & AI Creator."

Annelyn Pyck

"Na een bezoek aan beide scholen was de keuze snel gemaakt: MCT aan Howest, met keuzetraject Smart Tech & AI Creator."

Annelyn Pyck

Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT)

Als kind was ik al gefascineerd door technologie. Toen ik twaalf was, schreef ik mijn eerste website. Deze zag er niet uit, maar bereikte toch zijn doel: geld ophalen om dieren te helpen. In die tijd wou ik uitvinder worden. Toen ik ontdekte dat je daar niet echt voor kan studeren, koos ik voor het domein dat het dichtst in de buurt kwam: Internet of Things. Er waren maar twee opties: Kortrijk of Brussel. Na een bezoek aan beide scholen was de keuze snel gemaakt: MCT aan Howest, met keuzetraject Smart Tech & AI Creator. De leerkrachten vertelden er vol passie over hun beroep. Kortrijk is ook een veilige en gemoedelijke stad. Grappig genoeg ben ik nu toch in Brussel terechtgekomen bij een van de grootste spelers ter wereld in AI, maar gelukkig is de job meer dan de moeite waard

"Het programma van MCT sprak me onmiddellijk aan, in het bijzonder het keuzetraject Web App Developer"

Ben Vanpoucke

"Het programma van MCT sprak me onmiddellijk aan, in het bijzonder het keuzetraject Web App Developer"

Ben Vanpoucke

Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT)

Na een .net cursus in avondschool stond mijn besluit vast: ik wou mij hier verder in verdiepen. Het programma van MCT sprak me onmiddellijk aan, in het bijzonder het keuzetraject Web App Developer. Voor het eerste jaar had ik wel wat schrik. Zou ik het wel aankunnen om sensoren te connecteren en om er goed mee te kunnen werken? Uiteindelijk bleken deze lessen best leuk. We leerden de laatste nieuwe technologieën en werden ondersteund om zelf research te doen. Zo leerden we werken met de hololens, Azure Cloud en Artificial Intelligence. Het mooie aan MCT is dat we allemaal een brede basis binnen het IoT-verhaal krijgen, maar tegelijk heeft ieder van ons een specialisatie.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Volg de bacheloropleiding Multimedia & Creative Technologies op sociale media