Bachelor Mixed Experience Design (MXD)

Bachelor Mixed Experience Design
"Als creatieve Mixed Experience Designer ontwikkel je inspirerende ruimtelijke concepten, visuele identiteiten en totaalbelevingen op maat. Die werk je van A tot Z uit voor evenementen, beursstanden, festivals, immersieve tentoonstellingen, interactieve installaties of pretparken."

What’s in a name?

Mixed Experience Design is een unieke bacheloropleiding met een focus op spatial design. Vrij vertaald: het creatief vormgeven van een binnen- of buitenruimte met het oog op het creëren van een boeiende visitor journey of brand experience. Deze ontwerpdiscipline gaat verder dan traditioneel ontwerpen, vanuit de ambitie om bezoekers een (immersieve) totaalbeleving te bezorgen.

Wat leer je?

Je leert hoe je een creatief idee kan vertalen in een verbluffend ruimtelijk concept en een unieke visuele identiteit. Die ruimte kan de binnenkant of de buitengevel van een gebouw zijn, maar ook een evenement, een festival, een beurs, een pretpark of een dierentuin. Uit jouw creatieve geest stromen in ieder geval de meest verrassende ruimtelijke belevingen. De invulling van de ruimte baseer je op een verhaal, sociale interactie en een mix van sound, video, foto, motion, graphic design, 2D en 3D.

In deze supercreatieve bachelor ga je helemaal phygital. Deze samentrekking van physical en digital verwijst naar het samensmelten van de offline- en de onlinewereld. Jouw ruimtelijke ontwerpen zijn dan ook gebaseerd op een mix van fysieke elementen en digitale technologieën waarmee je een totaalbeleving creëert in de fysieke wereld. Denk aan projecties op gebouwen, het podium van Tomorrowland of een museumconcept dat alle zintuigen triggert.

Voor wie?

Ben je een creatieve doener met een open mind? Ben je benieuwd hoe je met een ruimtelijk en visueel ontwerp een totaalbeleving kan creëren? Durf je dromen en out-of-the-box denken, maar hou je tegelijk in het achterhoofd dat je concept ruimtelijk en financieel realiseerbaar moet zijn? 

Wil je later met een mix van software en grafische tools digitale content maken, zoals foto, grafische designs, motion, video, 2D en 3D? En zo inspirerende concepten ontwikkelen voor events, expo’s, festivals of beurzen? 

Dan is de designgerichte bacheloropleiding Mixed Experience Design (MXD) iets voor jou!

Waar kom je later terecht?

Als bachelor Mixed Experience Design kan je als creatieve geest in tal van boeiende sectoren aan de slag.

  • Events, festivals, expo’s: het concept achter Tomorrowland uit je creatieve geest laten stromen? Een immersieve beleving creëren tijdens een museumbezoek? Of een volledig evenement uitwerken in het teken van een inspirerend verhaal? De wereld van events en de culturele sector worden al snel je biotoop.
  • Communicatie en reclame: als concept artist werk je een visuele identiteit en ruimtelijke concepten uit die de boodschap van een bedrijf of merk ondersteunen en kracht bijzetten. Denk aan de combinatie van grafisch design, video, foto of 3D-effecten.
  • Toerisme en citymarketing: als ontwerper van ruimtelijke belevingen vertrek je van wat een bezoeker kan overtuigen om te kiezen voor een bepaalde experience. Je doelgroep omvat bezoekers van evenementen, expo’s en musea, maar ook toeristen, citytrippers of pretparkbezoekers.
  • Stage & Scene Design: een podium, decor of set aankleden en visueel invullen? Als Mixed Experience Designer selecteer je daarvoor uit de batterij aan technieken om een ruimtelijke beleving te creëren: licht, video, projecties, muziek, levensgrote (statische of bewegende) visuals…
  • Architectuur: als creatief lid van een architectenbureau breng je met jouw ideeën een gebouw, een gevel of zelfs een hele stad tot leven!

Onze troeven

  • Uniek in België: Mixed Experience Design is niet alleen een unieke, designgerichte opleiding, het is ook een unieke combinatie van ten eerste conceptuitwerking en storytelling, ten tweede de vertaling van ideeën in een ruimtelijk ontwerp en ten derde de visuele uitwerking van content voor de invulling ervan.
  • Praktijkgericht: de verschillende ateliers bouwen voort op de theoretische basis. Je krijgt volop kansen om te experimenteren en je ideeën en concepten uit te werken in de praktijk, zodat je later zelfstandig ruimtelijke belevingen kan ontwerpen.
  • Nauw contact met de sector: met gastlessen van ervaringsdeskundigen uit het werkveld, bezoeken aan inspirerende concepten en concrete voorbeelden uit de praktijk kom je doorheen de volledige opleiding in contact met de sector.
  • Persoonlijke vorming: je leert werken met alle digitale ontwerptools, grafische software en technologieën om je concept te visualiseren en vorm te geven. Maar tegelijk ontwikkel je je eigen identiteit, stijl en (kritische) mening. 
  • Internationale insteek: in het derde jaar kan je op Erasmus of kan je je stage in het buitenland doen. We tonen je daarnaast heel wat internationale voorbeelden waarbij een inspirerende ruimtelijke beleving werd gecreëerd. Je skills zijn ook internationaal inzetbaar en we maken een buitenlandse studiereis.

* Mixed Experience Design is een keuzetraject van de bachelor Toegepaste Architectuur.

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 25 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we je via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.
 

Jouw toekomst

De bacheloropleiding Mixed Experience Design leidt je op tot een veelzijdige creatieveling die als geen ander inspirerende ruimtelijke concepten en totaalbelevingen kan creëren.

Go international

Je kan een deel van het laatste jaar in het buitenland studeren of kiezen voor een internationale stage.

Drie pijlers

We leren je ideeën omzetten in totaalbelevingen via drie pijlers: branding, conceptuitwerking en storytelling, de vertaling in een ruimtelijk ontwerp en het creëren van content voor de visuele invulling ervan.

Brugge als inspiratie

Mixed Experience Design richten we in in Brugge, waar het bruist van de initiatieven vol ruimtelijke beleving. Ook het MaM en de nieuwe campus in aantocht zijn sterke Brugse troeven.

Meet & greet

Heb je nog vragen over de bacheloropleiding Mixed Experience Design? Neem dan zeker contact op met Marie Astaes of Jochen Matthys.

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Getuigenissen

"Tomorrowland, een Belgische parel. Het concept en de uitwerking zijn een bron van inspiratie voor elke Mixed Experience Designer."

Tomorrowland

"Tomorrowland, een Belgische parel. Het concept en de uitwerking zijn een bron van inspiratie voor elke Mixed Experience Designer."

Tomorrowland

Bachelor Mixed Experience Design (MXD)

Zomer 2005, een legendarisch moment in de geschiedenis van De Schorre. Tomorrowland schiet als een nooit eerder gezien paddenstoelhuisje uit de grond en voor het eerst wordt het recreatiedomein in Boom omgetoverd tot een magische sprookjeswereld waarin elektronische muziek centraal stond. Zo’n tienduizend bezoekers uit binnen- en buitenland zakken dat eerste jaar af naar De Schorre om topdeejays als Sven Väth, Armin van Buuren en Justice aan het werk te zien. Mixed Experience Design bestond in 2005 nog niet, maar de basis voor het concept en voor de uitwerking van het ruimtelijke en visuele ontwerp had binnen deze opleiding gelegd kunnen worden.

Wat in 2005 begon als het verhaal van twee Belgische broers, is de afgelopen achttien jaar uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat mensen uit alle hoeken van de wereld met elkaar verbindt. Het bedrijf achter Tomorrowland ‒ We Are One World ‒ is vandaag een wereldwijd entertainmentmerk en mediahuis. Naast de festivals – waaronder ook een digitaal festival – en concerten zijn er ondertussen ook het kleding- en accessoirelabel TML by Tomorrowland, One World Radio, de Tomorrowland Foundation met Music & Arts Schools in India en Nepal, de dj- en producerschool Tomorrowland Academy, het platenlabel Tomorrowland Music, MESA Restaurant, Terra Solis en Tomorrowland Fiction. 

Alle verhalen worden geschreven, ontworpen en uitgerold in de kantoren in het hartje van Antwerpen en het atelier in Schelle. We Are One World telt ondertussen bijna tweehonderd vaste medewerkers die elke dag met veel passie unieke verhalen creëren en naar de wereld brengen. 

Tomorrowland brengt in 2023 zijn creatieve storytelling naar nieuwe hoogtes. Als onderdeel van de introductie van het festivalthema van volgende zomer is er eind januari ook een nieuwe digitale ervaring voor iedereen die zich preregistreert. Als kers op de taart maakt een gloednieuw fantasyboek zijn opwachting. Dit boek werd de afgelopen twee jaar geschreven en vertelt het volledige verhaal van ‘Adscendo’, een belangrijke eerste mijlpaal in het fictieproject van Tomorrowland… 
 

"We werken graag met mensen die onze passie voor het creëren van unieke belevingen delen en die visionair kunnen en durven denken bij het uitwerken van ruimtelijke concepten."

Selma Olga Pina Wick & Philipp Schroth

"We werken graag met mensen die onze passie voor het creëren van unieke belevingen delen en die visionair kunnen en durven denken bij het uitwerken van ruimtelijke concepten."

Selma Olga Pina Wick & Philipp Schroth

Bachelor Mixed Experience Design (MXD)

Met unieke ruimtelijke concepten vertellen we verhalen die inspireren, verrassen of mensen aan het denken zetten. Zo creëren we lichtpuntjes in hun leven. We zijn er namelijk van overtuigd dat de kracht van een idee de wereld kan veranderen. Met onze installaties toveren we dan ook een lach op het gezicht van de bezoekers, triggeren we hun geest en raken we hun hart.

Voor onze klanten ontwikkelen we belevingsruimtes die overtuigen door hun meeslepende verhaal en hun magical touch. Daarvoor putten we out of the box uit onze kennis en skills op het vlak van storytelling, design, technologie, bezoekersstromen, architectuur en scenografie. We werken daarbij graag met mensen met dezelfde passie voor het creëren van unieke belevingen die de ogen van het publiek doen oplichten. Die medewerkers hebben uiteraard ervaring met schetsen, illustreren en het gebruik van digitale ontwerptools, maar nog belangrijk is dat ze visionair kunnen en durven denken bij het uitwerken van concepten, de vertaling ervan in een ruimtelijk ontwerp en de invulling met digitale en visuele content.
 

Nu aan de slag bij ...

Steiner Sarnen Schweiz (Zwitserland)

"Een verhaal vertellen aan de hand van technologie, dát is onze sterkte."

Bob Van Cleemputte

"Een verhaal vertellen aan de hand van technologie, dát is onze sterkte."

Bob Van Cleemputte

Bachelor Mixed Experience Design (MXD)

Bij CREATE.eu creëren we verbluffende belevingen en brengen we verhalen tot leven met behulp van de nieuwste multimediatechnologie. Zo ontwerpen we interactieve, multimediale installaties voor events, musea, pretparken of lichtfestivals. Een verhaal vertellen aan de hand van technologie, dát is onze sterkte. Om onze uitdagende projecten in binnen- en buitenland te realiseren, hanteren we een one-stop-showaanpak: van concept over contentcreatie tot hardware-installatie. Daarvoor kunnen we rekenen op een multidisciplinair team van designers, developers, AV engineers en creatieve geesten

In de toekomst hopen we daar uiteraard ook breed inzetbare talenten uit de bachelor Mixed Experience Design aan toe te voegen.

Nu aan de slag bij ...

Founder Create.eu

"Voor het ontwerpen van ruimtelijke belevingen is een algemene kennis nodig van uiteenlopende vakken."

Nicolas Wybaillie

"Voor het ontwerpen van ruimtelijke belevingen is een algemene kennis nodig van uiteenlopende vakken."

Nicolas Wybaillie

Bachelor Mixed Experience Design (MXD)

Bailleul Ontwerpbureau zoekt naar boeiende vormen om kennis te delen met een divers publiek. We ontwerpen tentoonstellingen en bezoekerscentra die de nieuwsgierigheid prikkelen en creëren binnen- en buitenbelevingen die verwondering wekken. We rekenen hiervoor op een heel divers team van productontwikkelaars, grafische en multimediale ontwerpers, architecten, taalkundigen, historici en organisatietalenten. Die kruisbestuiving maakt onze ontwerpen sterker. 

Het is ook wat de opleiding Mixed Experience Design biedt: een multidisciplinaire waaier aan vaardigheden. Want voor het ontwerpen van ruimtelijke belevingen is een algemene kennis nodig van uiteenlopende vakken. Zo kan je verhalen, plaatsen en mensen samenbrengen, mét respect voor onze wereld. 

Uit deze opleiding hopen we de komende jaren toekomstige collega’s te zien stromen. We kijken alvast uit naar creatieve samenwerkingen en geesten!
 

Nu aan de slag bij ...

Ontwerper / Art Director bij Bailleul Ontwerpbureau

"Een goed interieurontwerp is voor ons doorweven van branding en storytelling. Het integreert bovendien ook motion design 3D-elementen."

Jan Verbelen

"Een goed interieurontwerp is voor ons doorweven van branding en storytelling. Het integreert bovendien ook motion design 3D-elementen."

Jan Verbelen

Bachelor Mixed Experience Design (MXD)

King George is een allround creatief bureau dat met een mix van rock-‘n-roll en perfectionisme streeft naar totaalbeleving in zijn concepten. Daarom zijn we al lang overtuigd dat de 360 gradenaanpak tot de beste projecten leidt. Hoe meer stappen je in handen hebt – van initieel concept over strategie en storytelling tot ontwerp en uitvoering – hoe beter het resultaat.

Een opvallende beursstand, een herkenbare brand met een sterk verhaal, een interactieve videoproductie… Overal vervaagt de lijn tussen 2D en 3D. Een goed interieurontwerp moet voor ons doorweven zijn van branding en storytelling, maar ook motion design 3D-elementen zijn niet meer weg te denken. Als deze aparte afdelingen perfect verweven worden, kunnen we onze creaties naar een nog hoger niveau tillen. 

Bij King George kunnen we steeds gemotiveerde profielen gebruiken die ruimtelijk én visueel kunnen denken.
 

Nu aan de slag bij ...

Art Director & Head of Studio bij King George

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Volg ons