Onze troeven

"Opleiding lager onderwijs: de troeven"

Focus op de praktijk

DSC09970.JPG

De beste leermethode? Handen uit de mouwen! Want door te doen zet je theorie om in de praktijk en kom je in contact met de verschillende doelgroepen én het werkveld. Bij Howest krijg je alle ruimte om dingen uit te proberen en zo al doende je vaardigheden te versterken. Uiteraard moet je dat niet op eigen houtje doen: ons lectorenteam en de partners uit het netwerk staan klaar om je maximaal te ondersteunen.

Een groot deel van je opleiding bestaat uit begeleide ateliers en stages in partnerscholen, waarin je over verschillende semesters heen stapsgewijs vertrouwd geraakt met het takenpakket van een leerkracht.  Heel concreet krijg je vanaf de start (twee)wekelijks de kans om de in modules opgedane kennis in de praktijk uit te testen.

In het laatste jaar kan je zelfs stage volgen in methode- of buitengewoon onderwijs of in ‘alternatieve’ omgevingen zoals ziekenhuisscholen, educatieve centra of bibliotheken. Deze praktijkervaring buiten de onderwijssector maakt jouw professionele kansen zo groot mogelijk.

Stapsgewijze begeleiding en coaching

DSC06824.JPG

Begeleiding staat binnen onze opleiding lager onderwijs centraal. Vanaf de start willen we zicht krijgen op jouw basiskennis, vaardigheden en verwachtingen, om daar vervolgens op verder te bouwen. Die begeleiding verloopt stapsgewijs, zodat je op een haalbaar tempo nieuwe inhoud kan verwerken en vaardigheden aanscherpen.

Extra begeleiding nodig? Hiervoor kan je altijd aankloppen bij: 

  • het lectorenteam;
  • onze specifieke studie-, taal-, bachelorproef- en stagecoaches; 
  • onze monitoraten, voor specifieke vragen rond inhouden van een module;
  • de opleidingsmentor;
  • de talentcoach.

Oog voor onderwijsinnovatie

DSC06878.JPG

Tijdens je opleiding maak je kennis met (internationale) innovatieve projecten binnen het lager onderwijs, bijvoorbeeld rond STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) en co-teaching. Je leert hier kritisch en onderzoekend naar kijken en je wordt er waar mogelijk bij betrokken.

Verder leer je werken met educational technology als digitale schoolborden en VR/AR. Door met zo’n open vizier naar de onderwijssector te kijken, houden we de vinger aan de pols van verschillende trends én maken we non-stop werk van een innovatief curriculum

.

Pluralistische kijk

DSC06912.JPG

Als pluralistische school wil Howest je grondig voorbereiden op een start in alle onderwijsnetten. Daarom houden we binnen de opleiding lager onderwijs de focus op het werkveld zo breed mogelijk en stimuleren we je om een netwerk uit te bouwen over de onderwijsnetten heen. Dat verruimt je blik én verhoogt je tewerkstellingskansen.

Pluralisme vullen we verder in met een module ‘zingeving’: hierbinnen kan je zowel het attest rooms-katholieke godsdienst als niet-confessionele zedenleer voor basisonderwijs halen – voor dat laatste moet je evenwel nog een stuk van het postgraduaat na de opleiding afwerken. Met als (het in Vlaanderen unieke) alternatief ‘filosoferen met kinderen’.

Binnen de moduule zingeving ga je in interactie met de lectoren en sta je stil bij de keuzes die je maakt. Kern van dit alles: een open, gezonde en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen stimuleren

Internationale kansen

BAKO China From within.png

Studie of stage in het buitenland? Sowieso een verrijking. Wij stimuleren dit bijgevolg graag, mede via ons ruime netwerk van internationale partners binnen en buiten Europa. Daarnaast organiseren we vanuit Howest inspiratiereizen naar China, India en de VS, waarbij je gedurende twee weken wordt ondergedompeld in de samenleving en dus ook het (lager) onderwijs ter plaatse. 

Instroommogelijkheden

DSC08280.JPG

Ben je reeds een opleiding in het hoger onderwijs begonnen en wil je de stap naar de lerarenopleiding zetten? Geen enkel probleem. Ga in gesprek met onze trajectbegeleider en bekijk samen wat mogelijk is.

 

Doorstroommogelijkheden

DSC08280.JPG

Omdat de bacheloropleidingen kleuter-, lager en secundair onderwijs intensief samenwerken hebben, worden voor jou mooie doorstroomkansen gecreëerd.

Heb je ook ambities om leerkracht voor een andere doelgroep te worden? Dat kan, via onze lerarenopleiding kan je in vier jaar tijd twee bachelordiploma’s halen. Heb je al een diploma bachelor onderwijs, of een masterdiploma in combinatie met een graduaat educatieve wetenschappen? Dan kun je via een verkort traject van één jaar kleuteronderwijzer of leerkracht secundair onderwijs worden. 

 

Studeren op afstand

DSC04214.JPG

Omdat wij de verkorte opleiding lager onderwijs in afstandsmodus aanbieden, kan je die perfect combineren met een job. Studeren op afstand is uiteraard geen sinecure, dus daarom ondersteunen we je hierin maximaal.

Onder meer via afstandsvriendelijk cursusmateriaal, online coachingmomenten en de mogelijkheid van een stage op de eigen werkplek (indien je al werkt in een lagere school).

Extra informatie nodig? Neem dan gerust contact op met onze opleiding, of geef onze trajectbegeleider een seintje.