Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs
"Kleuteronderwijs: grote impact op de allerkleinsten"

Kleuteronderwijs in een notendop? Heel sterk aanwezig zijn in het leven van kinderen. Want je brengt hen dagelijks in verwondering, prikkelt hun creativiteit en werkt op die manier actief mee aan hun ontwikkeling. Anders gezegd: mede dankzij jouw inzet en enthousiasme kunnen kleuters groeien op motorisch, sociaal en emotioneel vlak. Bestaat er iets mooiers?

Bachelor kleuteronderwijs: what’s in it for me?

De opleiding kleuteronderwijs is in de eerste plaats praktijkgericht: al vanaf het eerste semester breng je theorie in de praktijk via leerrijke stages. Hierdoor ontdek je al snel je kwaliteiten en sterktes, ontwikkel je inzichten en vaardigheden, en ervaar je hoe bijzonder het is om kleuters te betoveren. Bovendien maak je kennis met vernieuwende onderwijsmethodes én krijg je de kans een stage- en/of studiesemester in het buitenland te volgen.

Waar kan je later aan de slag?

Na een bachelor kleuteronderwijs aan Howest kan je in alle onderwijsnetten aan het werk. Gewoon, buitengewoon of methodeonderwijs? Allemaal perfect mogelijk. En dat is nog niet alles, want ook in culturele en educatieve centra verwelkomen ze je maar al te graag. Kortom: keuze genoeg!

Doorstroommogelijkheden?

Omdat de bacheloropleidingen Kleuter-, Lager en Secundair Onderwijs intensief samenwerken hebben, worden voor jou mooie doorstroomkansen gecreëerd.

Heb je ook ambities om leerkracht voor een andere doelgroep te worden? Dat kan, via onze lerarenopleiding kan je in vier jaar tijd twee bachelordiploma’s halen. Heb je al een diploma bachelor onderwijs, of een masterdiploma in combinatie met een graduaat educatieve wetenschappen? Dan kun je via een verkort traject van één jaar kleuteronderwijzer of leerkracht secundair onderwijs worden.

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met onze opleiding.

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Als bachelor kleuteronderwijs kan je heel wat kanten uit: niet alleen binnen verschillende onderwijsnetten, maar ook in sectoren daarbuiten liggen kansen voor jou.

Onze troeven

De opleiding kleuteronderwijs biedt je verschillende voordelen. Niet alleen verrijk je de wereld van kleuters, je verruimt ook de blik op de jouwe!

Meet & greet

Kleuteronderwijs studeren is de keuze maken om een échte impact op de allerkleinsten te hebben. Als dat geen mooie ambitie is!

Onderzoek en dienstverlening

Kleuteronderwijs is een opleiding waarin je al heel snel je kwaliteiten en vaardigheden ten dienste kan stellen van anderen.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157680446860390

Waar heb ik les?

Campus Brugge Centrum

Campus Brugge Centrum bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Sint-Jorisstraat 71
8000 Brugge
+32 50 33 32 68
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waarom moet ik een instaptoets maken?

Zo kunnen we je verder op weg helpen!

Voor je aan een lerarenopleiding kan beginnen, vul je verplicht een instaptoets in. Het doel van deze toets is om zicht te krijgen op je startcompetenties, je studievaardigheden en je motivatie. Op die manier weet je vooraf wat je sterktes en ontwikkelpunten zijn. De resultaten zijn er dus vooral om je te helpen zodat je eventueel kan beslissen om aan te sluiten bij een differentiatietraject voor wiskunde, Frans en/of Nederlands.

Een excellente studentenbegeleiding is wat Howest vooropstelt. We besteden dan ook heel wat aandacht aan het leren kennen van onze studenten.

Hoe ziet mijn lesrooster eruit?

Het lesrooster ziet er elke week anders uit. 

We starten ten vroegste om 8u30 en sluiten ten laatste af om 17u45. Uiteraard heb je elke week ook wat vrije momenten waarin je kan ontspannen, cursussen studeren of (groeps)taken uitwerken.

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Waarom kiezen jullie voor een 6-wekenstructuur in het eerste jaar?

Het zorgt voor een vlotte overgang van het secundair naar het hoger onderwijs én hierdoor kunnen we je in het begin van de opleiding beter ondersteunen op het vlak van plannings- en studievaardigheden. 

In het eerste jaar leg je om de zes weken een examen af van een beperkt aantal modules. Hierdoor kan je intensief bezig zijn met de leerstof. De theorie wordt direct omgezet naar de praktijk. 

Voor de praktijkgerichte modules maken we een uitzondering op de 6-wekenstructuur. 

Hoe ziet mijn stage eruit?

We kiezen bewust voor een lintstage. Zo kan je geleidelijk aan wennen aan én proeven van het werkveld. 

Al in de eerste weken draai je mee op een basisschool. Op je allereerste stagedag word je al ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van het onderwijs. Je verkent alle facetten van de job van leerkracht. In de lintstage krijg je de ruimte om te proberen, fouten te maken, te reflecteren en opnieuw te proberen. Al doende versterk je immers je vaardigheden. Naarmate de opleiding vordert, wordt het aandeel stage steeds groter. Hierdoor raak je voldoende vertrouwd met het volledige takenpakket van de leerkracht. 

Ik maak me zorgen over de moeilijkheidsgraad van de lerarenopleiding. Is een bepaalde vooropleiding nodig?

Neen, onze opleiding blinkt uit door de uitstekende studentenbegeleiding. Beschik je over een gezonde portie motivatie en doorzettingsvermogen, dan vinden we samen vast een antwoord op heel wat uitdagingen die op je pad komen. 

We bieden een aantal faciliteiten als je een leerstoornis hebt. Zo kan je gebruikmaken van voorleessoftware bij het maken van een aantal examens. De lectoren zijn steeds aanwezig op de campus. Aarzel dus niet om je bezorgdheden te delen en je vragen te stellen. Een traject op maat kan je samen met de trajectbegeleider uitwerken.  

Kan ik een internationale ervaring opdoen?

Zeker! Een greep uit het aanbod: Utrecht, Rotterdam, Noorwegen, China, India, Zambia, Zuid-Afrika, …  

Kijk je graag naar onderwijs over de grenzen heen? Daar krijg je daar tijdens je lerarenopleiding aan Howest zeker de kans toe. We zijn ervan overtuigd dat studeren of stage lopen in het buitenland een absolute verrijking is. Daarom promoten we internationale mobiliteit sterk onder onze studenten. 

Welk muziekinstrument moeten we leren spelen?

Gitaar, maar speel je zelf al een begeleidingsinstrument, dan kan je ook dit in de opleiding inzetten.

In de lessen ‘muzisch experimenteren’ leer je een aantal akkoorden spelen op een akoestische gitaar. Eens je dit onder de knie hebt, zal je vlot een repertoire aan kinderliedjes kunnen spelen. Je hebt hiervoor geen specifieke voorkennis nodig, maar voldoende oefenen doorheen het jaar is de boodschap.

Kan ik later werken in alle onderwijsnetten?

Uiteraard! Laat je niets anders wijsmaken. Howest is een pluralistische hogeschool met een breed netwerk aan stagescholen. 

We houden de focus op het werkveld zo breed mogelijk zodat je later terecht kan in alle onderwijsnetten. We stimuleren ook een open en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen. In de module ‘zingeving’ kan je kiezen om het attest rooms-katholieke godsdienst te behalen, een deel van het postgraduaat Niet-confessionele zedenleer opnemen of als alternatief ‘filosoferen met kinderen’ (uniek in Vlaanderen) volgen. 

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"Je krijgt les in kleine klassen van een uitstekend lectorenteam waar je altijd terechtkan met vragen."

Chloë Cornelis, Doro Minne & Vince Vande Velde

"Je krijgt les in kleine klassen van een uitstekend lectorenteam waar je altijd terechtkan met vragen."

Chloë Cornelis, Doro Minne & Vince Vande Velde

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

Aan Howest kom je terecht in een unieke setting, het gebouw alleen al creëert meteen een gezellige sfeer. Je krijgt les in kleine klassen van een uitstekend lectorenteam waar je altijd terechtkan met vragen. Die twee elementen zorgen voor een heel persoonlijke aanpak. Met het nieuwe concept van lijnstage zet Howest nog meer in op praktijkgerichte werking in de kleuterklas. Zo ontwikkel je heel snel je eigen stijl van en groei je zienderogen door het opdoen van
ervaringen. Verder zorgen heel wat praktijkgerichte opdrachten ervoor dat je je als creatieve duizendpoot kan uitleven.

"De ‘liefde’ voor het vak hebben de verschillende lectoren mij tijdens de opleiding op een geëngageerde manier kunnen bijbrengen. "

Silke Vanden Bilcke

"De ‘liefde’ voor het vak hebben de verschillende lectoren mij tijdens de opleiding op een geëngageerde manier kunnen bijbrengen. "

Silke Vanden Bilcke

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

Ik ben afgestudeerd aan de lerarenopleiding howest en sta nu in de derde kleuterklas van basisschool ‘De Sprong’. Mijn keuze voor kleuteronderwijs was een welberekende gok. Achteraf gezien gelukkig ook de juiste beslissing voor mij. Nu sta ik met hart en ziel in de klas. Ik hou ik ervan om kinderen te enthousiasmeren met nieuwe en uitdagende materialen.

De ‘liefde’ voor het vak hebben de verschillende lectoren mij tijdens de opleiding op een geëngageerde manier kunnen bijbrengen. De kennismaking met het werkveld en de verschillende stages zorgen ervoor dat je voldoende praktijkervaring opdoet, wat een absolute must is.

De opleiding mag je niet onderschatten. De voorbereidingen voor stage en het maken van de taken vergen heel wat tijd en een nodige dosis doorzettingsvermogen. Maar dat is achteraf gezien zeker de moeite waard!

De gebouwen van Howest hebben een ziel waar een gemoedelijke sfeer heerst. Iedereen kent iedereen en ook bij de lectoren en het personeel staat de deur altijd open.
Ikzelf heb een super toffe studententijd gehad tijdens mijn drie jaar in Howest. Ik raad de opleiding bachelor kleuteronderwijs daarom ook aan iedereen aan.

Deze opleidingen zijn misschien ook iets voor jou?

Volg de bacheloropleiding Kleuteronderwijs op sociale media