Instaptoets lerarenopleiding

Sinds academiejaar 2017 is er de verplichte, niet-bindende instaptoets voor alle studenten die een lerarenopleiding willen aanvatten. Deze toets heeft tot doel jou als aankomende student-leerkracht een spiegel voor te houden over je startcompetenties. Denk je eraan om te kiezen voor de lerarenopleiding, dan kun je pas inschrijven als je deze instaptoets hebt vervolledigd.

Welke competenties worden getoetst?

howest illustraties_programma cropped.png
De instaptoets peilt vooral naar talige competenties, omdat die in alle lerarenopleidingen van groot belang zijn. Daarnaast peilt de instaptoets naar je studievaardigheden en motivatie, wat belangrijke graadmeters voor studiesucces zijn.

Waar kan ik de instaptoets vinden en invullen?

howest illustraties_cursusmateriaal cropped.png

Je kan de instaptoets online maken. Ga naar www.onderwijskiezer.be en klik op ‘Instaptoets lerarenopleiding’. Meld je aan en lees de instructies. Leg de nodige onderdelen van de instaptoets af.

Het invullen van de toets kun je waar en wanneer je wilt. Je dient wel een ID-lezer bij de hand te hebben. Heb je geen ID-lezer ? Geen nood, ook op de campus kun je langskomen om de instaptoets in te vullen. Neem hiervoor contact op met het studentensecretariaat campus Sint-Jorisstraat.

Als je alle onderdelen van de instaptoets hebt gemaakt, kan je een bewijs van deelname downloaden. Dit dien je in op het studentensecretariaat, wanneer je je inschrijft. Het bewijs van deelname is een jaar geldig.

Wat als mijn resultaten op de instaptoets minder goed zijn dan verwacht? Mag ik dan de lerarenopleiding aanvatten?

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

De instaptoets is dan wel verplicht; je wordt niet afgerekend op je resultaat voor deze test. De instaptoets test maar een aantal competenties die je nodig hebt om te starten met de lerarenopleiding. Er zijn nog heel wat andere competenties die je als leerkracht in opleiding moet bezitten, die je moet verwerven tijdens de opleiding. De instaptoets zegt dus niet alles over jouw slaagkansen in de lerarenopleiding. De resultaten geven je wel een aanwijzing over jouw sterktes en werkpunten.

Ook al zijn jouw resultaten minder goed dan verwacht, je persoonlijke motivatie en inzet in combinatie met onze stapsgewijze begeleiding binnen de opleiding kunnen echter het verschil maken. Heb je twijfels? Blijf hier niet mee zitten en neem contact op met de opleiding. We helpen jou graag verder.