Bachelor Journalistiek

Howest journalistiek
"Je bent nieuwsgierig, gedreven en een doorzetter?
Je droomt ervan om journalist te worden?"

Betogers leggen het verkeer lam. Het WK voetbal brengt het land in feestroes. Je zit op de eerste rij van de Parijse modeweek of je legt een minister het vuur aan de schenen over de nieuwe besparingsplannen. Je zit er middenin! Je kijkt met een open, kritische blik naar de wereld om je heen. Je bent een nieuwsgierige doorzetter. Je wil je lezers, luisteraars of kijkers vertellen wat er in de wereld écht gebeurt. Want jij bent hun extra paar ogen en oren.

Of je nu voor de geschreven pers wilt werken, of voor radio of televisie, of je bent nieuwsanker voor een grote zender, of je gaat liever regionaal aan de slag: je valt altijd op je pootjes.

Je bent vlot met taal. Je luistert actief naar je gesprekspartner. Je pikt op het juiste moment in. Je kan die ene goede quote versieren. Is dit de journalist die je wil zijn? Dan zit je goed bij de opleiding Journalistiek van Howest. Wij willen onze kennis en ervaring graag met je delen! Ons opleidingsprogramma neemt je stap voor stap mee in een boeiend verhaal.

Vanaf dag een ga je als journalist in spe aan de slag. Je ontplooit je talenten. Je leert de fijne kneepjes van het vak. Aan het eind van de rit ben je een journalist: klaar voor je eerste job!

Met het nieuwe en unieke keuzetraject sportjournalistiek kan je je trouwens verdiepen in de sportverslaggeving. Je behoudt een stevige basisopleiding maar kleurt die in met de passie voor sport!

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Journalistiek

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

De dag dat je je diploma in de hand hebt, slaak je een zucht van opluchting. Maar dan begint het pas echt goed. Als bachelor in de Journalistiek kun je natuurlijk aan de slag bij één van de vele media.

Onze troeven

Je kiest voor journalistiek howest omdat ... je met 1 lector op 10 studenten intensief en in kleine groepen begeleiding krijgt.

Meet & greet

Heb je nog vragen? Aarzel niet om jouw vraag te stellen aan Gerti Wouters, opleidingscoördinator van de opleiding.

Go international

Tijdens je studie krijg je talrijke mogelijkheden om je opleidingsprogramma een internationale dimensie te geven. De voorbije academiejaren trokken studenten Journalistiek voor studie, projecten of stages naar onder andere Washington (VS), Istanboel (Turkije), Aarhus (Denemarken), Tours (Frankrijk), Tilburg (Nederland) en zelfs Oeganda. Ontplooi je kansen door een internationale ervaring!

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157690850621410

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - The Penta

Je krijgt les op de gloednieuwe campus The Penta. Die ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleidingen uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie. 

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 1B
8500 Kortrijk
+32 56 28 70 00
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat houdt de opleiding in?

De opleiding Journalistiek leidt je op tot journalist. Een journalist is altijd op zoek naar nieuws en geeft uitleg over dat nieuws aan de lezer, kijker of luisteraar. Om het nieuws te duiden, heeft hij een goede kennis van de maatschappij nodig. Het eerste luik van de opleiding gaat daar dus op in: je krijgt les over politiek, economie, geschiedenis, binnenlands en buitenlands nieuws om inzicht te krijgen in de wereld en het nieuws te begrijpen. We verwachten ook van jou dat je de actualiteit goed opvolgt. In het eerste jaar krijg je wekelijks actualiteitstesten.

Je leert ook hoe je informatie moet opzoeken en hoe je mensen moet interviewen over het nieuws.

Vervolgens breng je het nieuws naar het publiek. Dat doe je met woorden, beelden en geluid. Je leert dus goed schrijven, artikels opbouwen, beelden opnemen en monteren voor foto en video, geluid opnemen en monteren. We leggen je ook stap voor stap uit hoe een goede reportage in elkaar zit.

Dat is het tweede luik van de opleiding: je krijgt voldoende technische kennis om journalistieke producten te maken.

Maar de opleiding is vooral praktijkgericht: je leert niet alles zomaar vak per vak, maar vaak geïntegreerd in realistische opdrachten. Dat start al in week 1 van de opleiding, waarin je aan de slag gaat in de “Newsroom”, een echte redactieomgeving. Want al doende leer je. Je wordt vooral journalist door journalist te zijn.

Geïnteresseerd? Download dan de opleidingsbrochure of kijk op de website van Howest.

Hoelang duurt de opleiding?

De opleiding Journalistiek is een professionele bacheloropleiding en duurt normaal gezien drie jaar, gespreid over zes semesters. Na elk semester is er een evaluatieperiode.

Je kan er ook voor kiezen om de opleiding wat meer te spreiden. Omdat je daarnaast ook werkt, omdat je een bijzonder statuut hebt of omdat je het voor jezelf studeerbaar wil houden. Dat doe je in overleg met de trajectbegeleider. Je kan bijvoorbeeld 40 in plaats van 60 studiepunten per jaar opnemen en de opleiding spreiden over vier jaar.

Zijn talen belangrijk in de opleiding?

Journalistiek is geen talenopleiding. Uiteraard moet je als journalist de boodschap duidelijk en correct kunnen overbrengen en daarvoor is een goede kennis van het Nederlands belangrijk. We begeleiden hierin van het eerste tot het laatste jaar.

Frans en Engels zijn in België en wereldwijd belangrijke talen. Je hoeft geen producten te maken in die talen, maar je dient ze wel te begrijpen om informatie te vinden over bepaalde onderwerpen (buitenlands (sport)nieuws bijvoorbeeld) of om interviews te doen met mensen die geen Nederlands spreken.

Waar vind ik werk?

Afgestudeerden vinden werk in de brede media- en communicatiesector. Ze werken voor kranten, radio-, web- en televisieredacties, maar ook voor productiehuizen, socialmediabureaus of op de communicatiedienst van overheden en bedrijven. Een aantal studenten kiest er ook voor om na de bacheloropleiding verder te studeren en via een schakeljaar een master te behalen.

Heb ik voorkennis nodig van bepaalde vakken?

De opleiding Journalistiek sluit aan bij het secundair. De helft van onze studenten komt uit ASO, de andere helft uit TSO en een minderheid uit BSO. Er is geen verschil in slaagkansen tussen ASO en TSO, omdat de opleiding praktijkgericht is. Dankzij de goede studentenbegeleiding kunnen ook BSO-studenten slagen. Uiteindelijk heb je het zelf grotendeels in de hand: regelmatig studeren, de lessen volgen, de leerstof goed begrijpen en alle taken maken zijn de belangrijkste voorwaarden om te slagen.

Moet ik zelf materiaal aankopen?

Je hebt een laptop nodig en liefst een goede smartphone. Al het andere materiaal (fototoestel, camera, montageapparatuur, opnameapparatuur) kan je uitlenen (zie ook de vraag "Hoeveel kost de opleiding?").

Hoeveel kost de opleiding?

Naast het inschrijvingsgeld - dat varieert volgens inkomen en studiebeurs - heb je een laptop nodig. Heb je al een laptop? Dan kan je die gebruiken. Heb je er geen? Dan kan je er een kopen via ons laptopproject. We raden het toestel van 1.350 euro aan, waarmee je later ook zelf zal kunnen monteren.

Daarnaast zijn er de handboeken (380 euro), software (170 euro) en tot slot de uitstappen (65 euro in het eerste jaar). In het tweede jaar kosten de handboeken nog 240 euro, in het derde jaar slechts 30 euro. De software moet je jaarlijks betalen. In het tweede jaar ga je op studiereis naar het Europees Parlement in Straatsburg (300 euro) en in het derde jaar gaat het richting de Balkan (700 euro).

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Kan ik een semester in het buitenland studeren (Erasmus)?

De opleiding zet volop in op internationalisering. Al in het eerste jaar kom je tijdens de International Days in contact met buitenlandse lesgevers van onze partnerscholen en krijg je getuigenissen van studenten die zelf in het buitenland studeerden of er stage liepen. In het tweede jaar ga je op studiereis naar het Europees Parlement in Straatsburg en in het derde jaar naar de Balkan (Bosnië en Servië), waar je samenwerkt met studenten van een lokale universiteit. In bepaalde lessen zit je ook samen met studenten van over de hele wereld die het internationale semester van de opleiding volgen. Je kan ook buddy worden van een buitenlandse student.

Maar de klap op de vuurpijl is uiteraard zelf een semester aan een van onze partnerscholen in het buitenland studeren (Erasmus). Onze opleiding heeft in Europa een uitgebreid netwerk in Frankrijk, Italië, Spanje, het VK, Oostenrijk, Portugal, Zweden, ... Maar ook de VS, India en Zuid-Afrika zijn mogelijk. In het tweede jaar krijg je hier uitgebreid uitleg over. Verder kan je ook je stage doen bij een buitenlands (media)bedrijf zoals de BBC of in een ontwikkelingsproject (radio maken in Oeganda bijvoorbeeld).

Ik heb al een andere hogere studie achter de rug. Kan ik een verkort studietraject volgen?

Wie al een bachelordiploma Communicatiemanagement, Grafische technieken of Audiovisuele technieken heeft, of een Masterdiploma Geschiedenis, Politieke wetenschappen of een andere master op aanvraag, kan instromen in het verkorte traject van één jaar.

Als je al een andere bacheloropleiding tot een goed einde bracht, kan je instromen in het tweede jaar. Je wordt dan vrijgesteld van het volledige eerste jaar. Afhankelijk van de studierichting die je eerder volgde, kan je ook nog vrijstellingen krijgen voor Frans en Engels in het tweede jaar. Als je dus al een diploma hoger onderwijs hebt, omvat je studietraject tussen de 120 en 60 studiepunten (in plaats van 180).

Meer Informatie: mail hiervoor naar gerti.wouters@howest.be.

Ik probeerde al een andere hogere studie, maar maakte die niet af. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Hiervoor maak je een afspraak met de trajectbegeleider van de opleiding (filiep.vanhonacker@howest.be). Breng je rapporten en de (link naar de) ECTS-fiches mee van de vakken waarvoor je een vrijstelling wil aanvragen. Op basis daarvan wordt je persoonlijke studietraject opgesteld met de verdiende vrijstellingen.

Wat houdt de opleiding Sportjournalistiek in?

In ons keuzetraject 'Sportjournalistiek' maak je kennis met verschillende soorten sportverslaggeving. Internationaal gekende gastdocenten zoals Renaat Schotte (Sporza), Sammy Neyrinck (Sporza), Guillaume Maebe (Het Nieuwsblad) en Hans Vandeweghe (De Morgen) geven praktijkgerichte lessen over sportactualiteit. Door samenwerkingen met KV Kortrijk, E3 BinckBank Classic, Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem krijg je meteen de kans om sportverslaggeving vanop de eerste rij actief te ontdekken.

In het tweede jaar zet het keuzetraject in op een multimediale aanpak waarin je reportages leert afwerken met de smartphone en een sportradioprogramma maakt. Dankzij tips en tricks van de gastdocenten leer je zelf een sportwedstrijd becommentariëren. In het laatste jaar schakelen we nog een versnelling hoger en breng je live verslag uit van een wedstrijd via verschillende kanalen. Een zelfgekozen praktijkstage stoomt je helemaal klaar voor het werkveld.

Wat is het verschil tussen een professionele bachelor en een academische master Journalistiek?

De bachelor Journalistiek is een opleiding van drie jaar. Met dit professionele bachelordiploma ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding doe je de noodzakelijke kennis en vaardigheden op (zoals goed schrijven, teksten opbouwen, filmen en monteren) om als journalist aan de slag te gaan.

De academische master vereist een bachelordiploma en duurt minimum een jaar. Deze afstudeerrichting geeft je een grondig inzicht in de maatschappelijke rol van de journalistiek. Zo gaat er aandacht naar het functioneren van redacties en de selectie van nieuwsbronnen.

Krijgen we veel opdrachten gedurende het jaar?

De opleiding Journalistiek is een praktijkgerichte bacheloropleiding. We gaan ervan uit dat doen de beste manier om te leren is. Uiteraard krijg je ook vakken waarvoor je vooral moet studeren en basiskennis opdoen, zeker in het eerste semester. Maar je krijgt ook veel taken en opdrachten. Naarmate de opleiding vordert, heb je steeds minder examens en meer praktijk. Het motto van de opleiding is dan ook "Journalist worden door journalist te zijn".

Hoeveel uren les heb ik per week?

Gemiddeld heb je 20 uur les per week. Op deze website vind je ook een voorbeeld van een lessenrooster. We proberen vakken zo goed mogelijk samen te zetten zodat je niet voor twee uur naar school moet komen en elke week een vrije dag hebt. Er zijn echter weken waarin dat niet lukt, omdat ook gastsprekers en journalisten uit het werkveld les komen geven. Zij komen niet op geregelde uren, maar wanneer ze vrij zijn. Soms spelen we ook in op de actualiteit en organiseren we een specifieke les. Het is dus belangrijk om dagelijks het lessenrooster op wijzigingen te controleren.

Wanneer beginnen de lessen volgend academiejaar?

Het eigenlijke lesjaar start op 19 september. Die week starten we met ons Bootcamp, een week vol workshops waarin je kennismaakt met diverse aspecten van de journalistiek, de docenten en je medestudenten.

In de week van 12 september vindt de kick-off plaats. Die week is er een onthaaldag waarop je kennismaakt met de school, het leerplatform en de opleiding. De onthaaldag is niet verplicht, maar wel aanbevolen om de week erna vlot te kunnen starten.

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"Hét grote pluspunt bij Howest is de bereikbaarheid van je docenten. Ze zijn er echt voor jou."

Gretel Coorevits

"Hét grote pluspunt bij Howest is de bereikbaarheid van je docenten. Ze zijn er echt voor jou."

Gretel Coorevits

Bachelor Journalistiek

Ik beleefde een leuke tijd tijdens de opleiding Journalistiek van Howest. De relatief kleine klasjes zorgen ervoor dat je makkelijk je medestudenten leert kennen. Hét grote pluspunt bij Howest is de bereikbaarheid van je docenten. Ze zijn er echt voor jou. Toen ik in het tweede jaar wegens een medische ingreep meerdere weken afwezig was, gaf mijn docent me zelfs enkele bijlessen. Hoewel ik heel sociaal ben, leerde ik bij Howest over de drempel te stappen om mensen aan te spreken wanneer ik het wil. Bij deze opleiding leer je niet enkel in boeken, je stapt de wereld in en oefent in de praktijk. Tijdens je stage begint dan het echte werk. Na de opleiding ben je klaar voor het werkveld of je kunt verder studeren.

Wist je dat ...

Gretel is afgestudeerd in 2017.
KV Kortrijk-watcher voor Het Nieuwsblad en intussen nog bezig met een Master.

"De docenten journalistiek zijn enthousiast en geven les met passie."

Steffi Verheye

"De docenten journalistiek zijn enthousiast en geven les met passie."

Steffi Verheye

Bachelor Journalistiek

De keuze om aan Howest Journalistiek te studeren was snel gemaakt. Howest biedt immers als enige school het keuzetraject sportjournalistiek aan en ik had al veel positieve reacties gehoord. Nu ik mijn eerste semester heb afgerond kan ik me hier alleen maar bij aansluiten De docenten journalistiek zijn enthousiast en geven les met passie. Die passie geven ze door aan hun studenten.

Ook de richting zelf bevalt me. Je krijgt vanaf dag een de mogelijkheden om als journalist aan de slag te gaan bij Quindo, het mediaplatform dat samenwerkt met Howest. Ik had nooit verwacht dat ik halverwege het eerste semester Sportjournalistiek al kleppers als Fabian Cancellara, Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke zou interviewen. Het motto van de richting luidt dan ook: Journalist wordt je door het te zijn.  Praktijkgericht vanaf dag één.

Ik heb er altijd al van gedroomd sportjournaliste te worden. Het is hard werken, maar het enthousiasme van de docenten en de mogelijkheid om op eigen kracht te oefenen, zorgen ervoor dat die droom beetje per beetje waar wordt.

"Maar ook de confrontatie met de nieuwe generatie journalisten, en tegelijk ook nieuwsconsumenten, is erg boeiend."

Stijn Vercruysse

"Maar ook de confrontatie met de nieuwe generatie journalisten, en tegelijk ook nieuwsconsumenten, is erg boeiend."

Stijn Vercruysse

Bachelor Journalistiek

Aan journalisten in spe lesgeven over waar je elke dag mee bezig bent is confronterend. Je wordt verplicht stil te staan bij de technieken en bronnen die je dagelijks gebruikt, de gewoontes en automatismen die je hebt ontwikkeld, en de mechanismen die elke dag tot reportages en journaalstukken leiden. Dat is voor mij erg boeiend, vooral na 17 jaar in het vak.

Maar ook de confrontatie met de nieuwe generatie journalisten, en tegelijk ook nieuwsconsumenten, is erg boeiend. De manier waarop we nieuws tot ons nemen en produceren is de laatste tijd razendsnel veranderd en het is interessant te zien hoe de studenten daar vandaag mee omgaan.

Als journalist krijg ik vaak de vraag om over mijn werk te vertellen, en dat doe ik graag. Maar écht fijn is het om daarover te vertellen aan een groep studenten die (min of meer) hetzelfde werk.

Nu aan de slag bij ...

VRT als journalist en bij Howest als lector

"Je luisteraar vastgrijpen én vasthouden is de grote uitdaging."

Steffy Merlevede

"Je luisteraar vastgrijpen én vasthouden is de grote uitdaging."

Steffy Merlevede

Bachelor Journalistiek

Wie sportjournalist wil worden denkt misschien niet meteen aan de radio. Ik wil jullie heel graag via mijn gastlessen de liefde voor dat medium doorgeven. Op geen enkel ander platform wordt de emotie die sport met zich meebrengt zo zinderend weergegeven. Je luisteraar vastgrijpen én vasthouden is de grote uitdaging. Het gaat om zo veel meer dan pure sportkennis.

Nu aan de slag bij ...

VRT als radiojournalist en bij Howest als lector

"Dankzij de praktijkgerichte opleiding, had ik bij mijn sollicitatie een streepje voor op andere kandidaten. "

Timmy Van Assche

"Dankzij de praktijkgerichte opleiding, had ik bij mijn sollicitatie een streepje voor op andere kandidaten. "

Timmy Van Assche

Bachelor Journalistiek

Met Howest koos ik voor een veelzijdige opleiding. Ik studeerde televisie, maar door de crossmediale aanpak, werk ik nu toch voor de grootste krant van Vlaanderen. In
 de media moet je tegenwoordig van alle markten thuis zijn. Dankzij de praktijkgerichte opleiding, had ik bij mijn sollicitatie een streepje voor op andere kandidaten. De krant kon me namelijk direct op pad sturen.

Nu aan de slag bij ...

Het laatste Nieuws als journalist

"Voor de leeuwen gegooid worden, maar goed gecoacht tot een finaal product komen."

Jens Lemant

"Voor de leeuwen gegooid worden, maar goed gecoacht tot een finaal product komen."

Jens Lemant

Bachelor Journalistiek

Komaan gasten, we gaan eens 82 uur radio maken voor het goede doel!” En zo deden we het ook. Een van de vele opdrachten tijdens mijn opleiding Journalistiek aan Howest. Voor de leeuwen gegooid worden, maar goed gecoacht tot een finaal product komen. Niet altijd even perfect, maar het doe-proces was de grootste leerschool. Je wordt er journalist door er journalist te zijn en er niet alleen over te praten. Drie jaar opleiding met fijne collega’s, lectoren die je vrienden konden zijn én een huiselijke sfeer. Dat is Journalistiek aan Howest. Ik raad het iedereen aan die houdt van avontuur en alle vormen van media. Het was voor mij de bevestiging van wat ik wilde worden. En de opleiding kneedde me deels tot wie ik ben geworden.

Nu aan de slag bij ...

Radio 2 als reporter-presentator

"In de praktijkgerichte opleiding Journalistiek leerde ik zelfstandig werken."

Jochen Coorevits

"In de praktijkgerichte opleiding Journalistiek leerde ik zelfstandig werken."

Jochen Coorevits

Bachelor Journalistiek

In de praktijkgerichte opleiding Journalistiek leerde ik zelfstandig werken. Na mijn stage op de sportredactie van Het Nieuwsblad bleef ik er acht jaar actief als freelancer. Ik volgde onder meer Club Brugge, Zulte Waregem en Moeskroen als clubwatcher. Ik was ook aan de slag tijdens het Vlaamse wielervoorjaar. In juni 2018 begon ik ook freelance als eindredacteur op de nationale redactie van Gazet van Antwerpen. Sinds april 2020 ben ik er in vaste dienst als eindredacteur. Omdat ik het schrijven niet definitief vaarwel wilde zeggen, kan je tegenwoordig mijn schrijfsels vinden op de sportbladzijdes van de Krant van West-Vlaanderen.

Nu aan de slag bij ...

Gazet van Antwerpen als Sportjournalist

"Fouten maken kan, zolang je er maar uit leert."

Sander Van Nieuwenhuyse

"Fouten maken kan, zolang je er maar uit leert."

Sander Van Nieuwenhuyse

Bachelor Journalistiek

De aanpak van Howest was de perfecte leerschool voor de praktijk. Fouten maken kan, zolang je er maar uit leert. De vele praktijklessen zorgden ervoor dat ik nog tijdens mijn laatste jaar de kans kreeg om als freelance journalist te beginnen bij de regionale televisiezender Focus & WTV.

Ik besloot om nog verder te studeren aan UGent en combineerde mijn master EU-Studies met freelanceopdrachten voor Focus-WTV. Howest zorgde zowel voor een goede basis in het werkveld als voor mijn universitaire studies.

Nu aan de slag bij ...

VRT en Focus & WTV als freelancejournalist

"Ik koos voor Journalistiek aan Howest omdat het een heel praktijkgerichte opleiding is."

Lies Vandenberghe

"Ik koos voor Journalistiek aan Howest omdat het een heel praktijkgerichte opleiding is."

Lies Vandenberghe

Bachelor Journalistiek

Ik koos voor Journalistiek aan Howest omdat het een heel praktijkgerichte opleiding is. Zo leerde ik er zelf monteren, presenteren en filmen. Daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van voor mijn huidige job bij VTM NIEUWS. Als ik één raad kan meegeven aan toekomstige journalisten, dan is het om zo snel mogelijk in de journalistiek te werken tijdens je studies. Zelf heb ik vanaf mijn eerste jaar geschreven voor de Krant van West-Vlaanderen. Je kunt alleen maar groeien door het te doén én door fouten te maken.  Zoek in je laatste jaar ook een goede stageplaats,  waar je écht iets kunt bijleren. Wees niet bang om naar de andere kant van België te rijden en voor een nationale televisiezender, radio of krant te werken. Je wordt pas een goede journalist wanneer je uit je comfortzone komt. En wees na je studies niet bang om te freelancen. Ik heb vorig jaar die stap gezet en ik heb daar nog geen minuut spijt van. Als je jong en flexibel bent én je wilt hard werken, dan staat er je een mooie carrière als journalist te wachten.

Nu aan de slag bij ...

VTM NIEUWS en VTM-magazine Royalty als journalist en bij Qmusic en JOE fm als nieuwslezer

"Een ware ervaring!"

Nathanja Louage

"Een ware ervaring!"

Nathanja Louage

Bachelor Journalistiek

Tijdens mijn opleiding Journalistiek ben ik tweemaal op Erasmus kunnen vertrekken, zowel voor studie als voor stage. Beide ervaringen waren een enorme verrijking, voor mijn studies maar ook voor mijzelf. 

Het was niet altijd makkelijk om zowel een buitenlands studiesemester als een buitenlandse stage te combineren en ook nog een bachelorproef radio te maken, maar met wat goede moed en hulp van de docenten ben ik er toch in geslaagd.
Eerst richting Frankrijk voor een semester studie aan de Ecoles de Journalisme, daarna naar Groot-Brittannië voor een stage bij BBC Voices in Norwich . Die combinatie zorgde ervoor dat zowel mijn Frans als Engels verbeterde en dat ik werd gepubliceerd in het buitenland.
Een ware ervaring dus. 

Wist je dat ...

Stagegever BBC Voices over Nathanja: “Nathanja wierp zich op tot een onschatbaar lid van ons team. Ze slaagde erin om een project van de grond te krijgen dat we al lang wilden realiseren: een wekelijkse video voor op onze website. Ons publiek is er dol op.” Well done, Nathanja!

"Samen met een medestudent mocht ik de debatten in het Europees Parlement in Straatsburg leiden."

Regisha Carton

"Samen met een medestudent mocht ik de debatten in het Europees Parlement in Straatsburg leiden."

Regisha Carton

Bachelor Journalistiek

Wat ik fantastisch vind aan studeren aan Howest, is alle praktijkervaring die je opdoet tijdens de drie jaar opleiding, zowel op vrijwillige basis als binnen het curriculum. Eén van die ervaringen, die ik persoonlijk het leukste vond, was het Europaproject.  We trokken met de klas vier dagen naar het Europees Parlement in Straatsburg en voor ieder medium was er een opdracht voorzien: voor print een artikel dat gepubliceerd werd in de Krant van West-Vlaanderen, voor radio een reportage en voor televisie een reportage die uitgezonden werd op Focus-WTV. Op twee van de vier reportages ging een debat met Europarlementsleden vooraf.  Samen met een medestudent mocht ik die debatten leiden. Een debat leiden, in een professionele televisiestudio, live-on-tape opgenomen, en dat allemaal als tweedejaars mogen meemaken, daar kan een journalistiekstudent alleen maar van dromen.

"Maar als het virus écht in je bloed zit, dan is de passie voor het vak sterker."

Nicolas De Brabander

"Maar als het virus écht in je bloed zit, dan is de passie voor het vak sterker."

Nicolas De Brabander

Bachelor Journalistiek

Sportjournalist worden. Het was al vroeg mijn ambitie en het werd intussen mijn droomjob. Via het keuzetraject sportjournalistiek treden jullie misschien in mijn voetsporen. Maar let op: de weg naar droomjob is soms hobbelig en in het weekend zal je meer op de perstribune zitten dan op een feestje of op café. Maar als het virus écht in je bloed zit, dan is de passie voor het vak sterker.  En net die passie geef ik jullie ook door in mijn gastlessen. Tot dan?

Nu aan de slag bij ...

Proximus11 en Play Sports als Sportjournalist en commentator en Howest als lector

Volg de bacheloropleiding Journalistiek op sociale media