Bachelor Industrieel Productontwerpen

Bachelor Industrieel Productontwerpen
"Word jij de productontwerper van de toekomst?"

Wil jij mee vormgeven aan betekenisvolle en duurzame producten voor een snel veranderende wereld? Wil je later een job ‘on the edge’, waarbij je producten en diensten zal ontwerpen vanuit je voeling met de allernieuwste technologie, circulaire economie, jouw aangewakkerde creativiteit en je betrokkenheid met maatschappelijke uitdagingen en menselijke behoeften?

Deze bachelor is uniek in België en bieden we ook in het Engels aan vanaf academiejaar 2022. Ook Nederlandstalige studenten kunnen hieraan deelnemen.

De opleiding IPO is uniek in Vlaanderen en brengt je ook volop in contact met het werkveld, niet in het minst tijdens je stage en je bachelorproef in het laatste jaar. Je loopt dan eerst zes weken mee in een bedrijf en bedenkt in het laatste semester samen een concrete oplossing voor een ontwerpvraag.

Helemaal afgestemd op de maakindustrie experimenteer je als IPO-student in de ‘mini factory’ van het Industrial Design Center met hout-, metaal- en textielbewerking, 3D-printen, lasercutten, waterstraalsnijden, thermoforming, lassen, keramiek,… Het gebouw daagt je bovendien uit om je concepten te testen met mensen, technisch productieklaar te maken en uit te puren op het vlak van vorm, materialen, kleur en textuur.

We leren je alle stappen van het ontwerpproces: van creatief concept, naar vormgeving en technische uitwerking, tot de presentatie van een duurzaam en productieklaar ontwerp. Als ontwerper werk je gebruikersgericht, weet je veel van materialen en techniek en kom je inventief uit de hoek. Je gaat in onze ontwerpstudio’s en prototyping ateliers aan de slag met actuele ontwerptools en technologie. Praktijkvakken zijn een heel belangrijk onderdeel van de opleiding.

We leiden je dus op om een brede waaier aan producten te kunnen ontwerpen. Als industrial designer kan je niet alleen grasmaaiers, smart devices, reiskoffers, wearables of keukentools creëren, maar evengoed lijnbussen, machines, VR-headsets, rolstoelen, … 

Dé ideale vooropleiding voor IPO bestaat niet. We leggen daarom in de eerste 3 semesters een brede basis. De belangrijkste voorwaarde is dat je nieuwsgierig bent naar deze uiteenlopende thema’s.

De eerste drie semesters zijn voor alle studenten gelijk. Ze leggen de basis van de opleiding en brengen je de skills bij die elke ontwerper moet bezitten. Je krijgt ook je eerste ontwerpmodules. Tegelijk ontdek je in een aantal andere modules wat je het beste ligt: ben je eerder een vormgever of heb je vooral interesse in de productie van een ontwerp? Het antwoord helpt je bij de keuze van je minor in semester 4. Met de keuze voor één van de drie minors leg je je eigen accent en proef je al van de richting die je later uit wil.

Elke minor focust op een andere context: 

 • De industrie (Design for Industry), 
 • De eindgebruiker (Design for Identity) 
 • De maatschappij (Design for Impact).

In het keuzetraject Interieurdesign kan je je specialiseren in ruimtelijk ontwerp: je ontwerpt niet alleen interieurs, maar ook alle objecten die er deel van uitmaken. Je gaat voluit voor je eigen stijl én voor duurzaamheid & ecologie. Naast technische kennis en vaardigheden op vlak van materialen, productie en constructie en zet je de meest moderne ontwerptools (o.a. VR) in om je ideeën te realiseren. Als je dit keuzetraject kiest, start je hiermee vanaf jaar 1.

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Industrieel Productontwerpen

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Een ontwerper werkt samen in multidisciplinaire teams met R&D managers, designers, techneuten en experten uit andere vakgebieden. Met je diploma IPO kun je in bijna elke sector aan de slag.

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Industrieel Productontwerpen? We helpen je graag verder!

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157682087676933

Enkele projecten

Co-ownership

Academiejaar:2020-2021

Eén van de kernconcepten van onze opleiding is het “co-ownership”.Het IPO docententeam geeft tijdens de opleiding trapsgewijs meer mede-eigenaarschap en verantwoordelijkheden aan de studenten, zowel op het individuele vlak, of dat van het leren zelf (internal co-ownership), als op het sociale vlak of dat van de IDC community en infrastructuur (external co-ownership).

Zo zijn in 1IPO de opdrachten en lessen nog duidelijk vakgebonden. Dit evolueert in 3IPO naar een ontwerpbureau waar je als professional met enkele teamgenoten samenwerkt aan verschillende projecten, met docenten en over de vakken heen.
 

2_bureaus 3IPO.jpg

XPO

Academiejaar:2020-2021

Al onze laatstejaars doen een eindwerk bij een zelfscheppend bedrijf in Vlaanderen of ver daarbuiten. Het eindwerk is dan ook de kers op de taart van elke IPO. Jaarlijks stellen onze afstudeerders hun producten tentoon tijdens onze XPO. Ben je benieuwd? Bekijk ze online of in levende lijve op de expo die jaarlijks plaats vindt tijdens de laatste week van juni tot de eerste week van september in het Industrial Design Center. *

* hou bij een bezoekje wel rekening met de Howest IDC zomersluiting van half juli tot half augustus.

3_industrialisatie.jpg3_industrialisatie (2).jpg

Prototyping

Academiejaar:2020-2021

“Prototyping” is niet alleen de kernactiviteit in het IDC, het is ook de naam van de professionele vakbeurs van Howest en Kortrijk XPO. Deze beurs brengt professionals, ontwerpbureaus en producenten van vooruitstrevende materialen en technieken zoals additive manufacturing, virtual reality, lasercutting, bij elkaar. Ook onze ontwerpstudenten begeven zich op de beursvloer. Niet enkel om nieuwsgierig deze beurs te verkennen, maar vooral om in enkele leuke designsprints, een aantal prototyping technieken te demonstreren aan de bezoekers.

4_prototyping beurs (2).JPG
5_prototyping 2017_46 (3).JPG

MyMachine

Academiejaar:2020-2021

Tijdens je studie Industrieel Productontwerpen maak je niet alleen je eigen dromen, maar ook deze van kinderen waar! MyMachine, het alombekende project waarin ‘droommachines’ bedacht door lagere schoolkinderen werkelijkheid worden, doet een beroep op onze IPO studenten voor een eerste prototype.

6_mymachine.JPG

IPO goes international

Academiejaar:2020-2021

Met scholen

Af en toe krijg je ook les van buitenlandse gastsprekers of werk je samen met internationale studenten in thematische ontwerpweken (Intensive Program). Ook internationale summerschools of ontwikkelingssamenwerking via zuidstages of –projecten zijn mogelijk. Daarnaast studeren er elk semester buitenlandse studenten op onze campus.

Check de site van het IP!

Elders studeren en werken

De wereld ligt aan je voeten. Wie wil, kan tijdens zijn opleiding IPO studeren in een buitenlandse designschool of stage lopen in een buitenlands bedrijf. Studeren in één van onze partnerscholen is mogelijk vanaf het tweede jaar.

Je kan een semester school lopen  bij een van onze vele Europese partnerscholen, zoals Mid Sweden University (Zweden), Hogeschool Rotterdam (Nederland) ... Of bij een van de overzeese partners, zoals Appalachian State University (North Carolina), DeTao (Shanghai) ...

Studiereizen

Academiejaar:2020-2021

Elk jaar trekken we er met onze tweede- en derdejaars op uit om inspiratie op te doen bij ontwerpers in het buitenland. Tijdens de studiereizen in Europa (Instanbul, Milaan, Göteborg en Berlijn) en de VS (Seattle, Chicago en San Francisco) bezochten we o.a. Boeing, Nintendo, IDEO, Teague, Minimal, Smart Design, BMW Motorrad, Volkswagen, HP, Vitra en Grundig. In Tokyo bezochten we zowel wereldspelers als Panasonic, Canon als plaatselijke arts & crafts. In 2019 trokken we richting China voor cultuur en bedrijfsbezoeken in Shanghai en Beijing! 

8_Tokyo.jpg

Bedrijfsprojecten

Academiejaar:2020-2021

Tijdens je opleiding werk je vaak en intensief samen met bedrijven en opdrachtgevers, al vanaf het eerste jaar werk je voor echte klanten zoals Dreamland, Decathlon, bpost, Ridley, Extremis,.. Naast de theorie verwerk je in kleine designteams heel wat labo’s en projecten. Al onze ontwerpstudenten lopen stage in kmo’s en multinationals in binnen- of buitenland. We bezoeken bedrijven en beurzen en in de ontwerpweken laten we onze studenten coachen door grote en bekende designers. Al je ontwerpvaardigheden pas je toe in boeiende en concrete opdrachten voor bedrijven. Als je afstudeert, heb je meteen een mooie portfolio op zak.

Bedrijven waar we regelmatig mee samenwerken zijn Dreamland, Aveve, Ahrend, Cras, Decathlon, bpost, Savic, Symo, Ridley, Dymo, Metafox, Televic, Barco, Renson, Recticel, ...

DSC_3787_1_1.jpg

Industrial Design Center 2.0

Academiejaar:2020-2021

Studeren en werken doe je in het Industrial Design Center (IDC). Dit is de thuis van elke IPO met toffe ontwerpstudio’s, werk- en rustplekken. Afgelopen jaar groeiden we van 2000 m2 naar maar liefst 3400 m2. Het IDC is als het ware een mini-factory waar studenten en afgestudeerden hun eigen producten in productie kunnen brengen. Daarnaast vind je er tal van labs voor al jouw ontwerpuitdagingen:

 • een eigentijds prototyping atelier hout, metaal en kunststof
 • een FABlab met 3D printers, lasercutters en CNC machines
 • een keramiek en composiet lab
 • een hybrid prototyping lab vol arduino’s en slimme snufjes.
 • een fotografiestudio
 • een UX studio
 • een materialenbibliotheek en textiel atelier
 • een shop met prototyping en tekenmaterialen

Het Industrial Design Center is echter meer dan een gebouw. Het is een biotoop waar studenten, docenten, onderzoekers en bedrijven elkaar ontmoeten.

1_rendering-nieuwbouw_low.jpg

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - Industrial Design Center (IDC)

Het IDC is ideaal gelegen op een boogscheut van het station. Het is het open kenniscentrum van Howest waar de industrie, onderzoekers en studenten elkaar ontmoeten, maken en co-creëren. In het IDC, de grootste makerspace van België, kan je naar hartenlust experimenteren met alle mogelijke technieken, je ontwerpen uittesten en technisch productieklaar maken. De ateliers kijken uit op een groene omgeving en het aangename terras brengt de studenten gezellig samen rond de vuurschaal of barbecue. De boog kan nu eenmaal niet altijd gespannen staan …

Contact details:

Marksesteenweg 58
8500 Kortrijk
+32 56 24 12 68
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat is de ideale vooropleiding voor Industrieel Productontwerpen?

Helaas, die bestaat eigenlijk niet. Of beter, elke vooropleiding heeft raakvlakken! We raken technische, artistieke, wetenschappelijke en menskundige topics aan. Uit bijna elke vooropleiding hebben we studenten. Voor het ene vak kan je dus een voorsprong hebben, terwijl je voor een ander vak een groentje bent! In het curriculum voorzien we ‘portfoliomodules’. Die ondersteunen je in de overstap naar het hoger, je studiemethodiek en het ontdekken van je sterktes en zwaktes. Naast vooropleiding zijn je motivatie en andere interesses even belangrijk! De slaagkansen zijn voor de meeste vooropleidingen ongeveer gelijk.

Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?

Elke module bevat theoretische bouwstenen en toepassingsgerichte praktijklessen. Industrieel Productontwerpen is vooral een praktische opleiding met ongeveer twee derde labs, atelier of consult. Een derde van onze lessen is dus theoretisch, gaande van ergonomie, technologie, geschiedenis van de vormgeving tot productietechnieken. Het curriculum bevat geen talen meer. Wiskunde leren we aan en passen we toe in de lessen technologie en engineering. Door deze aanpak verdien je het hele jaar door punten en blijft ook de examenperiode een haalbare en aangename periode!

Is deze opleiding haalbaar voor mij?

We hebben nagenoeg evenveel studenten uit TSO, ASO, KSO en BSO. De ene twijfelt over schetsvaardigheid, de andere over computerskills. Sommigen studeren makkelijk veel nieuwe leerstof, anderen hebben een voorsprong in techniek. We proberen maximaal in te spelen op deze verschillen en vertrekken van ieders voorkennis. In elke module beginnen we vanaf nul, al ligt de snelheid hoger dan in het middelbaar. In de ‘portfoliomodules’ begeleiden we elke student individueel doorheen zijn of haar traject. We proberen competentiegericht te werken. Dat betekent dat we samen in kaart brengen hoe je gebruik kan maken van je voorsprongen of hoe je achterstanden kan aanpakken. Bepaalde modules geven we ook op verschillende snelheden, afhankelijk van je voorkennis. Of we voorzien extra video- of zelfstudiemateriaal. Vanaf het tweede jaar kies je de minor die best bij je profiel als ontwerp(st)er past. Je moet er uiteindelijk van uitgaan dat elke bacheloropleiding even complex is en haalbaar moet zijn voor de meeste studenten na het middelbaar. Vooral je inhoudelijke interesse en inzet zijn dus doorslaggevend. We zoeken ‘manusjes-van-alles’. Ben jij zo een creatieve duizendpoot?

Hoe groot zijn de klasgroepen?

In onze opleiding werken we voor een groot deel met labo-, consult- en feedbacklessen. Daarom zijn de klasgroepen beperkt tot een 20-tal studenten. Theorie geven we aan grotere groepen in een auditorium.

Wanneer moet ik een keuzetraject kiezen?

Hoewel elke student Industrieel Productontwerpen een even goede ontwerper is, gaat niet iedereen hetzelfde type producten ontwerpen. Ligt je interesse meer in engineering en het productietechnische? Kies je vooral voor het duurzame of methodische? Ligt je passie bij designobjecten en vormgeving? Dat soort accenten leg je in het ‘minor semester 4‘. Sommige studenten kiezen de opleiding Industrieel Productontwerpen specifiek voor een van de drie minoren ‘Design for Industry’, ‘Design for Identity’ of ‘Design for Impact’. Anderen ontdekken pas later waar hun interesse ligt. Deze keuze moet je uiteindelijk pas definitief maken halverwege 2IPO, waar we begeleiding in de portfoliolessen. 

Wat zijn de werkvormen van de opleiding?

Voor gedetailleerde info over het curriculum neem je best een kijkje in de brochure of op de opleidingspagina howest.be/IPO. Over het algemeen kan je stellen dat we in Industrieel Productontwerpen veel werkvormen afwisselen. De theorie laten terugkomen in de praktijklabs vinden we ook heel belangrijk.

De meer methodische ontwerpmodules vertrekken vaak vanuit een probleem. Andere modules zijn meer op het aanleren van skills of software gericht. Heel wat van onze opdrachten zijn ook projectmatig, meestal met echte bedrijfsopdrachten, waar je individueel of in team rond moet werken. Deze teams kunnen ook multidisciplinair zijn. Je werkt dan samen met studenten uit andere opleidingen die complementair zijn met ontwerpen. De rol van de docent is hier eerder om te coachen. 

In het laatste jaar krijg je niet meer echt ‘les’.  Je werkt als een heuse start-up en vormt samen met enkele medestudenten een heuse ontwerpstudio waarin je de hele week werkt voor enkele echte klanten.

Hoe kan ik me voorbereiden? Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak?

We organiseren bootcamps in het begin en aan het einde van de zomervakantie. Tijdens deze tweedaagse workshops maak je kennis met onze manier van werken, het ontwerpproces en je toekomstige klasgenoten. Hier al eens ‘proeven’ kan je ook helpen bij het maken van je keuze voor Industrieel Productontwerpen. En je leert er vanaf de start wat je sterke of zwakke punten zullen zijn wanneer je voor deze bachelor kiest. Inschrijven kan op howest.be/instapcursussen.

Hoeveel kost deze studie?

Naast het gewone inschrijvingsgeld is een krachtige laptop de grootste investering. We bouwen ook veel prototypes, al doen we dit vaak met restmaterialen. Tekengerief en een gereedschapskoffer kopen we in groep aan. Verder maken we nog een paar kleine uitstappen en een studiereis.

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Zal ik gemakkelijk werk vinden?

We zien dat heel wat van onze afgestudeerden snel aan de slag kunnen in de R&D-afdeling van een maakbedrijf, een job vinden in een ontwerpbureau of starten als freelance designer. IPO'ers zijn gegeerde profielen voor zowel machinebouwers als meubelfabrikanten, zowel bij grote spelers als kleine kmo's. 94% van onze meer dan 1000 afgestudeerden werkt als ontwerper, en dat is een heel hoog cijfer. Ontwerpers, techneuten, tekenaars en creatievelingen komen niet voor niets regelmatig voor bij de knelpuntberoepen.

Kan ik op Erasmus?

Ongeveer één student op drie vertrekt voor een kortere of langere periode naar het buitenland. Ze voeren een project uit met een buitenlandse partnerschool, volgen een semester les in het buitenland of lopen stage in een buitenlands ontwerpbureau of ontwikkelingsland. 

Ook de thuisblijvers ervaren de internationale context tijdens internationale projectweken en door Engelstalige klasgenoten. Tot slot kan je mee op studiereis naar Sjanghai, Tokio, San Francisco, Göteborg of Milaan. Geen verplichting, wel een aanrader!

Werken jullie met Windows of Apple?

Onze opleiding en het Howest-netwerk is in principe gericht op Windows. We adviseren nieuwe studenten bij de aankoop van een laptop dan ook te kiezen voor een Windows-toestel. Je kan echter ook op Apple werken als je altijd al een Mac-gebruiker was. Dat werkt in principe even goed. Je moet je Mac dan wel dual-boot installeren, dus ook Windows voorzien. Werkte je nooit eerder op een Apple, maakt dan nu zeker niet de overstap. Het is namelijk heel wat complexer om die voor CAD en het werken in ons netwerk te configureren.

Zijn er faciliteiten voor werkstudenten, functiebeperkingen, topsporters, …?

Onze opleiding is een boeiende mix van speciale vogels! Combineer je met werken? Heb je problemen met taal? Ben je minder mobiel? Neem je deel aan de Olympische Spelen? We houden rekening met ieders mogelijkheden. Sommige faciliteiten, zoals voldoende examentijd, zijn zelfs standaard. Heb je een van deze statuten? Dan helpen onze docenten, trajectbegeleiders en onze dienst Studentenvoorzieningen je graag verder.

Kan ik nog verder studeren na Industrieel Productontwerpen?

In eerste instantie willen we je opleiden tot bachelor Industrieel Productontwerpen. Maar in die drie jaar werken we ook aan je persoonlijke identiteit, interesses en abstractievermogen. Ongeveer één student op vijf heeft na Industrieel Productontwerpen de smaak te pakken en wil nog verder studeren. Dit kan in een aanvullende bachelor (sommige studenten kiezen bijvoorbeeld nog voor een verkorte opleiding meubelontwerp of kunststoffen).

In eigen huis vind je de masteropleiding Industrieel Ontwerpen aan UGent. Of je kan kiezen voor een master architectuur of productontwikkeling, in binnen- en buitenland;  

Ook een postgraduaat is mogelijk. Zo kan je aan Howest een masterclass combineren met deeltijds werken, volg je onze start-up school of spring je in een andere hogeschool over naar een opleiding ‘brand and packaging’.

Waar kan ik het werk bekijken van studenten?

Op howest.be/IPO en deze infodagpagina vind je de links naar onze socialmediakanalen en onlineplatformen. Hou deze in het oog! We posten er heel het jaar door werk van studenten. Onze studenten gebruiken ook zelf vaak onze hashtags #howestipo #ipolife en #iportfolio op platformen als instagram en pinterest.

In principe voorzien we ook een expo van eindwerken en kan je ons vinden op verschillende beurzen zoals Interieur of de Kortrijk Creativity-week. Al is dat in coronatijden wat moeilijker.

Bekijk zeker ook eens ons eindwerkenportfolio en onze ateliers op www.industrieelontwerpers.be!

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"Liveable products: een positief verhaal met CEBU."

Sep Verboom

"Liveable products: een positief verhaal met CEBU."

Sep Verboom

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Designer van het jaar 2020, een titel die al 15 jaar wordt toegekend door Knack Weekend en de Biennale Interieur!

Ik wilde op ontwikkelingsstage omdat ik geen zin had om een zoveelste trap of gadget te ontwerpen. In Cebu op de Filippijnen kreeg ik de kans om een project rond innovatief afvalbeleid te starten. Bij lokaal onderzoek viel op dat goedkope en daardoor populaire elektrische ventilatoren gauw op de vuilnisbelt belandden. Milieubewustzijn is in vele armere wijken helaas niet doordrongen, hierrond werken vond ik dus enorm interessant. Samen met de lokale bevolking ontwierp ik lampen uit de beschermkappen van die oude ventilatoren. Ik merkte al gauw dat de mensen daar veel creatiever zijn, ze worden ertoe gedwongen door de verschillende uitdagingen waarmee ze te maken krijgen.

Na mijn afstuderen wilde ik het project professionaliseren om duurzaamheid te garanderen. Door lokale ambacht te betrekken, blijven we de tewerkstelling in de wijken stimuleren.

Nu, drie jaar later, loopt de productie op volle toeren en schijnen de lampen hun plaatsje op de markt te hebben ingenomen. Daarnaast ging het nieuwe project “ROPE hope” van start. Hiervoor werken we samen met arme havengemeenschappen. Zij overleven door oude scheepstouwen te ontmantelen en tot nieuw touw te spinnen. Door deze gewonnen touwen te verwerken tot meubilair steunen we deze communities.

Met “Livable products” werk ik aan mijn droom: een familie of platform bieden voor ontwerpers die streven naar meer ontwerp met herbruikte materialen. Ik merk dat er een ruimere interesse is rond verantwoord materiaalgebruik, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Herbruikte materialen hebben nog vaak te kampen met een slecht imago, alsof ze onaantrekkelijk of van inferieure kwaliteit zouden zijn. We moeten af van dat woord “gerecycleerd” en herbruikbare materialen zien als een volwaardige grondstof. 

Een ontwerper heeft veel verantwoordelijkheid in de keuze van zijn grondstoffen bij het creëren van een product. Enkel rekening houden met de vormgeving of verkoopbaarheid is niet meer van deze tijd. Ik heb het uiteraard niet alleen over ontwikkelingslanden, ook bij ons hebben we nog veel te leren. Ik blijf hierop inzetten en hoop dat de industrie volgt.

Wist je dat ...

Sep is 25 jaar en runt zijn eigen studio Boomin Sep. Hij studeerde af in 2012 en legt zich sindsdien toe op zijn sociaal geïnspireerde ‘Livable Products’.

"Als studente Industrial Design in Duitsland kwam ik op Erasmus naar België"

Jara Freund

"Als studente Industrial Design in Duitsland kwam ik op Erasmus naar België"

Jara Freund

Bachelor Industrieel Productontwerpen

De sfeer op de campus, de invulling van de opleiding IPO en de begeleiding die ik als uitwisselingsstudent kreeg, deden me na dat semester besluiten om een extra jaar te blijven en mijn bachelor in Kortrijk af te werken. Vandaag ben ik terug in mijn geboortestad Frankfurt, maar ik nam wel heel wat bagage mee uit Kortrijk. Niet in het minst de hands-on aanpak van de opleiding. Het doel was altijd via onderzoek, testen en prototyping te komen tot een product dat een concrete oplossing bood, niet vrijblijvend iets leuks te ontwerpen zonder nut. Aan Howest leerde ik ook samenwerken in teams met uiteenlopende persoonlijkheden. Dat is dagelijkse kost in mijn job. En uiteraard was het ook zeer interessant om te zien hoe in het buitenland naar productdesign wordt gekeken. 

Nu aan de slag bij ...

Braun

"Ver van huis kwam in een omgeving terecht waar ik me snel thuis voelde en waar ik de vrijheid kreeg om te creëren"

Robrecht Lambrechts

"Ver van huis kwam in een omgeving terecht waar ik me snel thuis voelde en waar ik de vrijheid kreeg om te creëren"

Robrecht Lambrechts

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Waarom ik als Leuvenaar helemaal naar Kortrijk kwam om te studeren? Omdat mijn bezoek aan Howest destijds een enorme indruk op me maakte. Ik kon haast niet geloven dat al die visualisaties en prototypes van de studenten kwamen. Jaren later ben ik nog altijd overtuigd van mijn keuze. Ver van huis kwam in een omgeving terecht waar ik me snel thuis voelde en waar ik de vrijheid kreeg om te creëren. Beetje bij beetje bouwde ik een portfolio op, met stageplek in een designstudio in New York als absolute hoogtepunt. De designstudio die ik vandaag run, ligt volledig in het verlengde van IPO: we zijn geen conceptuele ontwerpers, maar denken van bij de allereerste schets na over materialen, onderdelen en productietechnieken. Die hands-on aanpak wordt enorm gewaardeerd door de industrie. 

Nu aan de slag bij ...

Raak Design Studio

"Vandaag ontwerp ik binnen- en buitenmeubels voor Vincent Sheppard"

Janwit Changsura

"Vandaag ontwerp ik binnen- en buitenmeubels voor Vincent Sheppard"

Janwit Changsura

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Mijn eerste kennismaking met IPO was eerder toevallig, toen de infobrochures van de persen rolden in de drukkerij waar ik werkte. Ik was wel creatief, maar met een grafisch programma had ik nog nooit gewerkt. Het is slechts een van de aspecten die in de opleiding aan bod komt. In drie jaar word je klaargestoomd tot een ‘nearly young professional’ met heel wat mogelijkheden. Vandaag ontwerp ik binnen- en buitenmeubels voor Vincent Sheppard. Die fotografeer ik ook en ik maak ook video’s om onze producten in de markt te zetten. Een afwisselend takenpakket dus, geheel naar het beeld van de invulling van de opleiding. Met mijn stageproject haalde ik overigens een Cera-Award, en ik was heus niet de enige IPO-student die met een innovatieve oplossing in de prijzen viel.  

Nu aan de slag bij ...

Vincent Sheppard

"Ik zocht een praktijkgerichte opleiding en vond in Industrieel Productontwerpen het perfecte antwoord"

Jeffrey Huyghe

"Ik zocht een praktijkgerichte opleiding en vond in Industrieel Productontwerpen het perfecte antwoord"

Jeffrey Huyghe

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Vanaf dag één was ik verkocht! Ik zocht een praktijkgerichte opleiding en vond in Industrieel Productontwerpen het perfecte antwoord. In die drie jaar kreeg ik een zeer goed inzicht in de technische kant en de vormgeving van producten, maar ook in het volledige verhaal erachter. Wat een consument vanzelfsprekend vindt, is namelijk het gevolg van heel veel research, testen en bijsturen. Dat ondervind ik elke dag bij Modular. Ik doorloop er het hele proces, van idee over concept en vormgeving tot de effectieve engineering. Zo wordt een product echt je kindje. Omdat mijn interesse verder gaat dan verlichting, werk ik sinds een jaar ook als zelfstandig ontwerper, net als veel van mijn medestudenten. IPO’ers staan namelijk bekend als problem solvers die zelfstandig kunnen werken en een frisse kijk op de zaken hebben. Dat merk ik ook aan onze stagiairs.

Nu aan de slag bij ...

Modular

"Helemaal uit het verre Limburg zakte ik af naar Kortrijk om er de opleiding Industrieel Productontwerpen te volgen."

Mattice Boets

"Helemaal uit het verre Limburg zakte ik af naar Kortrijk om er de opleiding Industrieel Productontwerpen te volgen."

Mattice Boets

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Geen evidente keuze, maar wel een waar ik volledig achter stond en sta. Dat ik in 2017 de GIP Awards, een organisatie van Howest, had gewonnen, speelde uiteraard ook mee. In deze opleiding krijgen we alle kansen om ons als designer te ontwikkelen en krijgen we de vrijheid om onze eigen stijl en visie in onze ontwerpen te integreren. Dat onze ontwerpen vaak baanbrekend zijn, bewijzen de vele awards die we al tijdens onze studies binnenhalen. Zelf heb ik al een gouden en bronzen A’ Design Award op zak, de grootste designwedstrijd ter wereld. Nu ik in het derde jaar zit, sta ik vol ongeduld te trappelen om op stage te vertrekken naar Londen, bij de wereldbekende designer Ross Lovegrove.

"Mijn honger naar meer materialenkennis en ontwerptechnieken bleef echter groot"

Hannelore Demey

"Mijn honger naar meer materialenkennis en ontwerptechnieken bleef echter groot"

Hannelore Demey

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Twee jaar geleden studeerde ik af als interieurvormgeefster. Mijn honger naar meer materialenkennis en ontwerptechnieken bleef echter groot. Na een bootcamp in de zomervakantie schreef ik me dan ook in voor IPO. Intussen zit ik in het tweede jaar en ben ik vele schuimmodellen, CAD-tekeningen, schetsen en ontwerpen rijker. In die twee jaar heb ik enorm veel bijgeleerd. Mijn materialenkennis is uitgebreid, de machines van het machinepark zijn geen vreemde voorwerpen meer voor mij en het atelier is zowat mijn tweede thuis geworden. De combinatie tussen theorie en praktijk is ook perfect in evenwicht. Dat maakt deze opleiding zo boeiend. Ondertussen denk ik al volop na over een mogelijke stageplaats. Laat dat derde jaar maar komen!

"Lego, knutselen, tekenen, mijn vader helpen, … Als kind was ik altijd bezig met mijn handen."

Milan Degraeve

"Lego, knutselen, tekenen, mijn vader helpen, … Als kind was ik altijd bezig met mijn handen."

Milan Degraeve

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Nadat ik in het middelbaar meer theorievakken had gehad dan me lief was, wilde ik aan de hogeschool weer creatief aan de slag kunnen. Na de bootcamp schreef ik me dan ook in voor IPO. Mijn theoretische achtergrond uit industriële wetenschappen (sterkteleer en logisch denken bijvoorbeeld) bleek nu wel zijn nut te bewijzen. Maar ik werd vooral nog creatiever en ruimdenkender. In deze richting krijgt iedereen de kans om zichzelf te zijn en zijn eigen creaties te ontwerpen. Dat maakt van deze richting zo’n sterke richting!

Nu aan de slag bij ...

Milan Degraeve

"Met een beperkte bagage aan kennis, maar met veel enthousiasme besloot ik ervoor te gaan."

Nathaphon Sulimphumi

"Met een beperkte bagage aan kennis, maar met veel enthousiasme besloot ik ervoor te gaan."

Nathaphon Sulimphumi

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Met een BSO-opleiding houtbewerking had ik niet meteen het profiel van een fervente student. Toch wilde ik liever niet in de bouw gaan werken, maar verder studeren in een richting waar ik mijn creativiteit kwijt zou kunnen. Toegepaste Architectuur leek me wel wat, maar IPO sprak me nog meer aan. Na een bootcamp in augustus was ik helemaal verkocht. Met een beperkte bagage aan kennis, maar met veel enthousiasme besloot ik ervoor te gaan. Het eerste jaar was er een met vallen en opstaan, maar dankzij de uitstekende begeleiding is het gelukt. Gelukkig maar, want ik voel me hier uitstekend. De sfeer op de campus is de max! En in het eerste jaar mochten we heel veel met onze handen werken. Het ideale huwelijk dus tussen mijn creatieve geest en mijn vooropleiding.

"Druk, maar superaangenaam. Zo omschrijf ik mijn opleiding meestal."

Hannes Hebben

"Druk, maar superaangenaam. Zo omschrijf ik mijn opleiding meestal."

Hannes Hebben

Bachelor Industrieel Productontwerpen

"Die drukte creëer ik overigens voor het groot deel zelf. Het Industrial Design Center is zowat mijn biotoop geworden. Vaak ben ik er tot ’s avonds laat machines, materialen en producten aan het testen. Niet omdat het moet, maar omdat ontwerpen nu eenmaal het liefste is dat ik doe. Dat is altijd al zo geweest. Het verschil is dat ik aan Howest ‘op professioneel niveau’ leer ontwerpen. We doen research naar de producten die de wereld nodig heeft, creëren daarna een oplossing en testen uiteindelijk of ons ontwerp wel stevig genoeg is en de juiste eigenschappen heeft om in de winkel te belanden. Daar kan ik me uren in verliezen. Ik heb dan ook nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. "

"Van masterclasser naar innovator in de onderneming. Over product ontwerpen tot een design proces aansturen."

Ruth Decorte & Matthias Willockx

"Van masterclasser naar innovator in de onderneming. Over product ontwerpen tot een design proces aansturen."

Ruth Decorte & Matthias Willockx

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Ruth

Waarschijnlijk heeft iedere Belg weleens aan een tafel van Metafox gezeten of gestaan, zonder het te beseffen. Metafox maakt functioneel meubilair: kantoortafels, receptietafels, dat soort dingen. Heel kwalitatief materiaal, alleen: de nadruk lag altijd op functioneel, met als gevolg dat Metafoxmeubels meestal onder een tafelkleed verborgen werden. Mijn taak die ik via de masterclass bij Metafox kreeg, was onderzoek doen naar vernieuwing van dat projectmeubilair. Om het een nieuw elan te geven.

Of dat gelukt is? Wel, ik mocht na de masterclass vast in dienst treden, het zal dus wel niet zo slecht zijn geweest zeker? (lacht)

Wat ik bij de masterclass geleerd heb, maar wat ook wel in mijn persoonlijkheid zit, zijn goede people-skills. Ik denk dat ik mijn successen daar voor een groot deel aan te danken heb. Bij Metafox maken we alles nog zelf, van ontwerp tot afwerking. Je kunt dus niet zomaar met een ashy ontwerp komen aanzetten en er van uit gaan dat het wel los zal lopen. Nee, als productontwerper in een KMO moet je constant schakelen tussen productie en verkoop. Je moet echt langsgaan bij arbeiders die het product zullen maken, de productievoorbereiding, planning,... én je moet de vertegenwoordigers zover krijgen om eens dat andere product uit het gamma voor te stellen bij klanten, enzovoort.

Analytisch nadenken is ook belangrijk. Je niet neerleggen bij de instructies van de klant, maar verder denken: waarom wil die klant dat? En is er geen betere oplossing? Vaak blijkt dan dat het alternatief dat je kunt bieden, veel beter klopt. We kregen ooit de vraag voor een superingewikkelde constructie om de klaptafels op te heffen. Daar hadden we in mee kunnen gaan, en dan hadden we dat gigantische geval laten lassen. Met wat extra denkwerk kon ik een lichte, eenvoudige constructie bedenken, waar de klant heel tevreden over was.

Dat voortdurende in vraag stellen is de ontwerpersmentaliteit die je nodig hebt. Maar zonder de skills om het aan de man te brengen, kom je niet ver. Ik denk dat ik daarom goed op mijn plaats zit bij Metafox. Hier zijn nog veel mogelijkheden.’

 

Matthias

Nadat ik IPO gestudeerd had, wilde ik me echt verdiepen in hoe de cyclus van een product van concept tot industrialisering eruit ziet. Dankzij de masterclass kon ik dat proces meteen echt volgen bij de Belgische multinational Recticel, de Europese marktleider in ontwikkelingen en toepassingen van polyurethaan.

Eén dag per week volgde ik de lessen project management, de rest van de week stond ik op de werkvloer. De masterclass geeft je de gelegenheid om jezelf te kunnen proleren binnen het bedrijf, wat een aardige voorsprong geeft tegenover pas afgestudeerden zonder ervaring.

Ik kwam terecht in het International Development Center van Recticel in Wetteren, waar ik nu drie jaar werk. In een team van honderd mensen gaan we op zoek naar innovatieve applicaties en doen we research naar nieuwe materialen. Intussen heb ik de leiding gekregen over twee projecten, wat heel boeiend en uitdagend is. Als jongste medewerker binnen het team voelt het goed veel vertrouwen en kansen te krijgen.

Bij de opstart van een nieuw innovatieproject beginnen we soms echt vanaf nul: van de chemische ontwikkeling van een nieuw materiaal in functie van het nieuwe concept tot het industrialiseren en productieklaar maken van het product.

Het vertrouwelijk behandelen van informatie tijdens zo’n ontwikkelingsproject is daarbij van heel groot belang om de competitieve voorsprong te behouden. Daarom kan ik niet al te veel prijsgeven over de projecten waar ik momenteel aan bezig ben.

Ik vind werken in zo’n groot bedrijf heel leerrijk en het geeft me veel voldoening. Voor mij is het niet belangrijk dat mijn naam bij het product staat. Een project succesvol uitvoeren levert intern veel appreciatie en erkenning op. Als wij iets produceren gaat het niet over kleine aantallen, maar spreken we vaak over grote hoeveelheden. Vooral de gedachte dat zo’n nieuw product waaraan ik mee ontwikkeld heb, soms heel wijd gecommercialiseerd wordt, geeft me een trots gevoel.

Wist je dat ...

Ruth is 29 jaar en product designer bij Metafox. Ze studeerde af in 2012.

Matthias is 25 jaar en R&D engineer bij Recticel. Hij studeerde af in 2011. Ze ontwerpen producten en managen het design proces in een bedrijf.

"De geboorte van een award-winning product en studio."

Pieter Stichelbaut

"De geboorte van een award-winning product en studio."

Pieter Stichelbaut

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Creativiteit is maar zoveel waard als je er zelf mee wil doen. Voor mij betekent dat dat ik moet ondernemen én dat ik zelf producten wil bedenken. Mijn ouders, grootouders, tantes en nonkels, in mijn familie is iedereen altijd al ondernemer geweest. Ik heb het dus met de paplepel meegekregen en wellicht dat ik er daarom ook geen angst voor heb. Wordt het niks, probeer ik het morgen opnieuw, in een andere markt. 

Met Innodux zijn mijn partner en ik heel low-profile begonnen. Het idee voor de Aesteem, een frameless lichtschakelaar met schuifmechanisme, was er al, maar terwijl het ontwikkeld werd, moest er ook wel geld in het laatje komen. Dus ben ik daarnaast begonnen met een freelance engineeringbureau waarvoor ik door bedrijven ingeschakeld word voor consultancy, second opinions, enzovoort. Als je IPO gestudeerd hebt, ben je een allrounder, je hebt zoveel mogelijkheden. 

Intussen is onze lichtschakelaar klaar, we hebben hem op Interieur 2014 gepresenteerd en hebben er een Henry Van de Velde-award mee gewonnen. Een leuke erkenning van de vernieuwing en afwerking van ons product. Wat er zo vernieuwend is aan de schakelaar? In de eerste plaats de vormgeving, daarmee onderscheidt hij zich van alle concurrenten. We mikken op een hoger marksegment, dat oog heeft voor details als een schakelaar. Verder zijn we ook ingegaan tegen de trend van touchscreens en van swipen en kozen voor een terugkeer naar het authentieke: een ouderwetse klik als je de schakelaar indrukt. Iets dat een gevoel van degelijkheid geeft.

We vragen 200 euro voor deze schakelaar, dan moet je ook een perfect product afleveren waarover je alle controle hebt. Daarom produceren we alles lokaal. Belgisch design wordt immers tot ver buiten onze landsgrenzen als een zeer hoogwaardig kwaliteitskenmerk gezien. Of 200 euro duur is voor zo’n product? Uiteindelijk zijn we in dit segment maar met z’n vijven op de Belgische markt, wij zijn nog geeneens de duurste. Als je weet dat er een markt bestaat voor schakelaars van 400 euro, stelt dat enigszins gerust.

Wist je dat ...

Pieter is 29 jaar en zaakvoerder van Innodux. Hij studeerde af in 2007 en oogstte in 2014 zijn eerste Henry van de Velde label met Aesteem.

Volg de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen op sociale media