Word de productontwerper van de toekomst
Wil jij later betekenisvolle en duurzame producten en diensten ontwerpen die de leefwereld van morgen verbeteren? Denk aan verlichting, grasmaaiers, smart devices, reiskoffers, wearables of keukentools, maar evengoed aan lijnbussen, machines, VR-headsets, rolstoelen en eigenlijk alle producten uit ons dagelijks leven.
In de professionele bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen leren we je alle stappen van het ontwerpproces: van creatief concept over vormgeving en technische uitwerking tot de presentatie van een productieklaar ontwerp. Enkele sleutelbegrippen daarbij zijn circulariteit, creativiteit, materiaalkennis, prototyping en duurzaamheid.
Gaat je interesse uit naar interieurdesign en het ontwerpen van interieurobjecten dan kan je in ons nieuwe keuzetraject interieurdesign interieurconcepten leren uitwerken en bijhorende meubels en objecten leren ontwikkelen. Interesse? Bekijk zeker even deze link.
De praktijk is alomtegenwoordig in deze creatieve opleiding. In de ontwerpstudio’s en prototypingateliers van het Industrial Design Center experimenteer je met hout-, metaal- en textielbewerking, 3D-printen, lasercutten, waterstraalsnijden, thermoforming, lassen, keramiek… Je wordt bovendien uitgedaagd om je concepten te testen met mensen, technisch productieklaar te maken en uit te puren op het vlak van vorm, materialen, kleur en textuur.
Deze opleiding is uniek in België. Howest werd bovendien bekroond tot een van de beste Product Design scholen van de wereld. Ondertussen kan je Industrieel Productontwerpen zowel in het Nederlands als in het Engels volgen.
Keuzetraject met focus op interieurconcepten en bijhorende meubels en objecten.
Deze keuzeminor focust op engineering en productie voor de industrie.
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.
Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster ronden we af in september.
Eerste jaar
Dé ideale vooropleiding voor IPO bestaat niet. De belangrijkste voorwaarde is dat je nieuwsgierig bent naar de uiteenlopende thema’s binnen het Industrieel Productontwerpen.
De eerste drie semesters zijn dan ook voor alle studenten gelijk. Ze leggen de basis van de opleiding en brengen je de skills bij die elke ontwerper moet bezitten. Je krijgt ook je eerste ontwerpmodules.
Tegelijk ontdek je in een aantal andere modules wat je het beste ligt: ben je eerder een vormgever of heb je vooral interesse in de productie van een ontwerp? Het antwoord helpt je bij de keuze van je minor in semester 4.
Opleidingsprogramma IPO
Tweede jaar
Met de keuze voor een van de drie minors leg je je eigen accent en proef je al van de richting die je later uit wil.
Elke minor focust op een andere context:
Aan Howest kan je daarnaast ook een volwaardig keuzetraject Interieurdesign volgen. Dit traject is geen minor en start al in het eerste jaar. Interesse? Neem zeker eens een kijkje in bij de keuzeopties.
Derde jaar
In semester 5 en 6 brengen we alle studenten terug samen en dompelen we ze onder in de realiteit.
In teams vorm je je eigen ontwerpbureau. Samen ontwikkel je nieuwe producten van A tot Z en breng je die ook naar de markt.
Daarnaast maak je in het laatste jaar ook intensief kennis met het werkveld en rond je binnen een bedrijf je stage en je bachelorproef af.
Waar kan je later terecht?
Met je diploma Industrieel Productontwerpen kan je in bijna elke sector aan de slag: verlichting, machinebouw, interieur, ontwerpbureaus... Je werkt er in multidisciplinaire teams samen met R&D-managers, designers, techneuten en experts uit andere vakgebieden. Je kan uiteraard ook als zelfstandig ontwerper aan de slag.
De functies waar wij je voor klaarstomen, zijn zeer uiteenlopend. Onderstaand lijstje geeft een selectie van mogelijke beroepen:
- productontwerper
- industrieel vormgever
- werkvoorbereider
- materiaaldeskundige
- productiebegeleider
- visualisator
- CAM-programmeur
- prototyper
- standenbouwer
- (re)designer
- CAD-tekenaar
- mechanisch ontwerper
94% van onze afgestudeerden werkt als ontwerper in een maakbedrijf, een ontwerpbureau of in een eigen studio. Met hun creaties halen ze zeer regelmatig awards binnen in binnen- en buitenland.
Dagonderwijs
IPO start in september, maar er zijn ook instapmogelijkheden in februari. Je volgt dan een aangepast studietraject met 2 modules uit semester 1 in zelfstudie. Het aangepaste traject heeft, net als het modeltraject, een looptijd van 3 jaar.
IPO bieden we aan in 2 talen: Nederlands en Engels. Inhoudelijk zijn er geen verschillen tussen de 2 programma’s.
Een flexibele wissel van IPO naar Interieurdesign, of omgekeerd, – zonder verschil in studievoortgang – is perfect mogelijk tot en met de start van semester 2 van de beide opleidingen.
Verkort traject
Heb je al een bacheloropleiding op zak? Dan kom je misschien voor bepaalde vrijstellingen in aanmerking. Sommige bachelors kunnen de studietijd bij IPO een semester inkorten (bv. ontwerp- en productietechnologie, industrieel ontwerpen, grafische en digitale media, modetechnologie, productontwikkeling, interieurvormgeving).
Omgekeerd kan ook: omwille van een specifieke situatie (combinatie werk, gezin, sport)… kan IPO ook langer in de tijd gespreid worden in een individueel traject.
Kwaliteitsvolle opleiding
Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.
In 2020 werd de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.
Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Industrieel Productontwerpen aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
IPO Bootcamps en webinars
Wil je graag weten hoe het er in Industrieel Productontwerpen aan toe gaat? Kom naar een bootcamp of volg één van onze webinars! Ze geven een voorproefje van de manier van werken binnen de opleiding en je maakt kennis met ons Industrial Design Center, de lectoren en een aantal toekomstige medestudenten.
De IPO bootcamps zijn ideaal om van de sfeer in onze opleiding en in het Industrial Design Center te komen proeven. Na wat info over de opleiding ga je zelf aan de slag in ons atelier. Tijdens een praktijksessie doorloop je een eenvoudig ontwerpproces en kom je tot een snel prototype.
De IPO bootcamps gaan door op woensdagnamiddag 14 februari, 8 mei of 4 september 2024, telkens van 13u30 tot 17u30.
- Contactpersoon: ipo [at] howest.be (ipo[at]howest[dot]be)
- Locatie: Howest / Industrial Design Center
Vooraf inschrijven is verplicht.
Op woensdag 14 februari om 15u00 kan je online kennismaken met onze campus, manier van lesgeven en al je vragen stellen tijdens een online webinar.
Dit webinar is ook voor toekomstige internationale studenten en gaat dus door in het Engels. Vooraf inschrijven is niet nodig.
Ook op woensdag 8 mei kan je online kennismaken met IPO en al je vragen stellen aan onze lectoren en studenten. Dit webinar gaat door om 10u00.
Ook deze editie van het webinar gaat door in het Engels. Je hoeft je niet vooraf in te schrijven.
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Internationale mogelijkheden
Kijk je graag over de grenzen heen? Dan krijg je daar tijdens de opleiding Industrieel Productontwerpen aan Howest zeker de kans toe. Tijdens studiereizen doe je inspiratie op bij ontwerpers in Europa, de VS en Azië en bezoek je gerenommeerde bedrijven als Lenovo of Boeing. Af en toe krijg je ook les van buitenlandse gastsprekers of werk je samen met internationale studenten in thematische ontwerpweken.
In het laatste jaar kan je een semester studeren aan een buitenlandse designschool of je stage in een buitenlands bedrijf doen.
Uniek in Vlaanderen
Howest is de enige Vlaamse hogeschool waar je de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen kan volgen. Bovendien heb je de mogelijkheid om het volledige programma in het Engels te volgen, samen met internationale studenten van over de hele wereld.
Kortrijk is bovendien een van de UNESCO Cities of Design. Dat merk je aan de vele creatieve opleidingen op onze campus én in de stad.
Hands-on
In onze ontwerpstudio’s en prototypingateliers ga je aan de slag met actuele ontwerptools, technologie en allerhande machines. In deze moderne, goed uitgeruste omgeving krijg je alle mogelijkheden om aan echte cases uit de industrie te werken.
Je leert er een product op de juiste manier te ontwerpen en te prototypen. En je scherpt er je skills aan op het vlak van CAD, schetsen, grafisch ontwerpen, elektronica en VR.
Tijdens je stage in het laatste jaar loop je eerst zes weken mee in een bedrijf en bedenk je in het laatste semester samen een concrete oplossing voor een ontwerpvraag.
Sterke link met het werkveld
Je werkt vaak en intensief samen met bedrijven. Tijdens labo’s, projecten en op stage pas je al je ontwerpvaardigheden toe in concrete opdrachten voor de maakindustrie. Daarnaast bezoek je beurzen en bedrijven en in de ontwerpweken word je gecoacht door designers uit het werkveld.
Als je afstudeert, heb je niet alleen een diploma, maar ook al een mooi portfolio op zak. Volkswagen, B’twin, Samsonite, Orange, P&G, Extremis, Renson, Barco, Inbev, Sioen, maar ook de zorgsector zijn maar enkele van de vele bedrijven en organisaties waar wij al mee hebben samengewerkt. Het draagt ook bij tot de grote jobzekerheid na het behalen van je diploma.
Persoonlijke begeleiding
Aan Howest kennen de lectoren je bij naam. Bij ons geen overvolle aula’s, maar kleinere klasgroepen waar iedere student tot zijn recht komt. Het biedt het grote voordeel dat we je van dichtbij kunnen begeleiden.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Studeren aan Howest als internationale student was één van de beste beslissingen die ik ooit had kunnen nemen in mijn persoonlijke en professionele leven. Ik zou niet zeggen dat het geen uitdaging was, maar het was zeker de moeite waard! Ik kon samenwerken met ontwerpers uit andere landen, leren van lectoren met veel ervaring en kennis en werken met verschillende soorten materialen en processen voor de ontwikkeling van producten.
Als student industrieel productontwerp volgden we de meeste lessen in het IDC, het gebouw dat je tweede thuis wordt. Mijn favoriete klaslokaal was zeker het naaiatelier. Het zat vol met materialen en inspiratie om verschillende soorten producten te ontwerpen. Maar dan is er ook nog de houtwerkplaats met machines die je in je eerste jaar leert gebruiken. Je kunt er in het begin een beetje bang voor zijn, maar alles wordt makkelijker als je er eenmaal mee leert omgaan.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Helaas, die bestaat eigenlijk niet. Of beter, elke vooropleiding heeft raakvlakken! We raken technische, artistieke, wetenschappelijke en menskundige topics aan. Uit bijna elke vooropleiding hebben we studenten. Voor het ene vak kan je dus een voorsprong hebben, terwijl je voor een ander vak een groentje bent! In het curriculum voorzien we ‘portfoliomodules’. Die ondersteunen je in de overstap naar het hoger, je studiemethodiek en het ontdekken van je sterktes en zwaktes. Naast vooropleiding zijn je motivatie en andere interesses even belangrijk! De slaagkansen zijn voor de meeste vooropleidingen ongeveer gelijk.
Elke module bevat theoretische bouwstenen en toepassingsgerichte praktijklessen. Industrieel Productontwerpen is vooral een praktische opleiding met ongeveer twee derde labs, atelier of consult. Een derde van onze lessen is dus theoretisch, gaande van ergonomie, technologie, geschiedenis van de vormgeving tot productietechnieken. Het curriculum bevat geen talen meer. Wiskunde leren we aan en passen we toe in de lessen technologie en engineering. Door deze aanpak verdien je het hele jaar door punten en blijft ook de examenperiode een haalbare en aangename periode!
Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak? We organiseren bootcamps in het begin en aan het einde van de zomervakantie. Tijdens deze tweedaagse workshops maak je kennis met onze manier van werken, het ontwerpproces en je toekomstige klasgenoten. Hier al eens ‘proeven’ kan je ook helpen bij het maken van je keuze voor Industrieel Productontwerpen. En je leert er vanaf de start wat je sterke of zwakke punten zullen zijn wanneer je voor deze bachelor kiest. Inschrijven kan op howest.be/instapcursussen.
In eerste instantie willen we je opleiden tot bachelor Industrieel Productontwerpen. Maar in die drie jaar werken we ook aan je persoonlijke identiteit, interesses en abstractievermogen. Ongeveer één student op vijf heeft na Industrieel Productontwerpen de smaak te pakken en wil nog verder studeren. Dit kan in een aanvullende bachelor (sommige studenten kiezen bijvoorbeeld nog voor een verkorte opleiding meubelontwerp of kunststoffen). In eigen huis vind je de masteropleiding Industrieel Ontwerpen aan UGent. Of je kan kiezen voor een master architectuur of productontwikkeling, in binnen- en buitenland; Ook een postgraduaat is mogelijk. Zo kan je aan Howest een masterclass combineren met deeltijds werken, volg je onze start-up school of spring je in een andere hogeschool over naar een opleiding ‘brand and packaging’.