Onze troeven

Toekomstgericht

toekomstgericht.jpg

Energiemanagement speelt in op de toekomstige noden van de maatschappij. Meer dan eender welke andere opleiding. Heel veel organisaties – en (productie)bedrijven in het bijzonder – kunnen vandaag niet meer om dit thema heen. Als energiemanager word je een van de spilfiguren binnen de organisatie, met een duidelijke meerwaarde die zich direct in de financiële cijfers vertaalt.

Na drie jaar Energiemanagement heb je uitzicht op een beroep met toekomst en op een grote werkzekerheid. De komende jaren zullen namelijk alleen maar meer bedrijven een energiemanager nodig hebben. Vergelijk het met de intrede van de kwaliteitszorg in de jaren 90 en van de milieuzorg begin deze eeuw.

 

Een brede basis

In deze opleiding maak je kennis met alle aspecten van energiemanagement. We bezorgen je een brede technische basis, maar ook economie en management komen aan bod. Zo kan je na drie jaar aan de slag in heel wat sectoren. Om je een zo ruim mogelijke kennis bij te brengen, rust het programma op vijf pijlers. 

ENM beeld6.jpg

Elektrotechnische systemen
Een diepgaande kennis over elektriciteit, elektrotechnische systemen en elektronische sturingen vormt de absolute basis. In het tweede en derde jaar komen ook smart buildings en smart grids uitvoerig aan bod.

Datacaptatie & automatisering
De energiemanager komt met enorme hoeveelheden data in contact. De geautomatiseerde verwerving en verwerking van deze gegevens is dus van groot belang. Deze pijler draait verder rond big data, interfacing, sensoren en industriële netwerken.

Warmte- en stromingsleer

Energieoverdracht is hét sleutelwoord van deze pijler. In eerste instantie buigen we ons over de puur elektrische energieomzetting. Maar je ontdekt ook hoe fluïda en warmte energie kunnen overdragen. En verder? WP, WKK, HVAC: eenvoudige afkortingen, maar wel met gesofisticeerde mogelijkheden …

Management & communicatie

Je onderzoek heeft een reeks energiebesparende maatregelen opgeleverd? Zeer goed, maar kan je ze ook aan de man brengen? In deze pijler leer je hoe je in team een project realiseert en hoe je de resultaten aan het management presenteert.

Integratie
Van de aparte vakken naar de werkelijke praktijk. Stap voor stap breng je de energetische huishouding en de bijhorende financiële stromen in kaart. Daarna ga je op zoek naar optimalisaties. Een boeiende manier om kennis te maken met je latere werkveld.

 

Persoonlijke begeleiding

DSC09933.JPG

De bachelor Energiemanagement is een erg praktische opleiding.
Die praktijk baseren we niet op algemene situaties, maar op concrete, persoonlijke projecten. Je eigen woning bijvoorbeeld. Zelf voorstellen doen en actief meedenken zijn dus zeer belangrijk. Een opdracht waarbij wij je helpen met persoonlijke begeleiding en projecten afgestemd op de student.

Energielabo

Energiemanagement-Energielabo.jpg

Op de Howest-campus in Kortrijk staat een zeer modern energielabo. Dit lokaal wordt enkel gebruikt door de studenten Energiemanagement. Je zal er dus regelmatig vertoeven om praktische opdrachten uit te voeren. Met de speciale opstellingen leer je de praktijk dus hands-on aan. Zo vind je er vier soorten vloerverwarming, een verluchtingsgroep, zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak . Elke opstelling bevat heel wat sensoren en meetpunten als basis voor je analyses.

Onze opleiding werkt ook nauw samen met Labo Lemcko van UGent. We kunnen er terecht om waarheidsgetrouwe simulaties te maken van het elektriciteitsverbruik in een straat met 18 woningen.

 

Opleiding / Dienst