Jouw toekomst

Welke jobs wachten op je?

Ontdek de job van enkele van onze alumni in deze video's:

 

Als energiemanager ga je op zoek naar innovatieve oplossingen om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Vaak kom je terecht in een bedrijf of bij de overheid, maar ook particulieren kunnen je inschakelen als zelfstandig energieadviseur of energie-expert.

Enkele mogelijke werkplekken na de opleiding Energiemanagement:

 • Grote bedrijven: je concentreert je 100% op het energieverbruik door je werkgever en op de optimalisatie ervan. In eerste instantie voer je quick wins door via tijdelijke metingen. Op langere termijn werk je een efficiënt energiemanagementsysteem uit op basis van de ISO 50001-norm. Als energiemanager volg je de nieuwste technologieën van dichtbij en implementeer je slimme en creatieve energiebesparende maatregelen. Zo lever je een reële bijdrage aan het verlagen van de energiekosten.
 • Voedingsindustrie: je optimaliseert de bedrijfsprocessen van groenteverwerkende bedrijven (zeer talrijk in West- en Oost-Vlaanderen). Groenten wassen, versnijden en invriezen vraagt heel veel energie en is een belangrijke kost voor deze kmo’s. Met jouw energiebesparende maatregelen verlaag je de globale energiefactuur. Denk bijvoorbeeld aan de recuperatie van warmte uit de stoom waarmee groenten gewassen worden.
 • Energieconsultant: als externe energiedeskundige adviseer je bedrijven over mogelijke verbeteringen. Nadat je de huidige situatie in kaart hebt gebracht, bereid je een kant-en-klaar dossier voor dat de klant zelf kan uitvoeren. Voorbeeldprojecten zijn de relighting van de productiehal of energie-audits van bepaalde afdelingen.
 • De openbare sector: je werkt de plannen uit voor de energiebesparende renovatie van scholen, gemeentehuizen of ziekenhuizen. Die gebouwen voldoen vaak niet langer aan de normen op het vlak van isolatie, verlichting, verluchting, … De energiemanager wordt de komende jaren dus een belangrijke partner voor hun aanpassing.
 • Studie- of architectenbureaus: je werkt het energieluik uit van een nieuwe woning of renovatie. Bij het zoeken naar energiezuinige oplossingen staat het comfort van de bewoners centraal.
 • Energieleveranciers: zit je liever aan de bron? Dan kan je aan de slag bij een energieleverancier. Ook zij onderzoeken continu hoe ze efficiënter energie kunnen opwekken.
 • Je eigen bedrijf: zit het ondernemersbloed in je vingers, dan kan je je eigen bedrijf oprichten om advies te geven aan particulieren of kleine bedrijven

Stage bij bedrijven met faam

In het laatste semester van je opleiding loop je stage in een bedrijf keuze. Je werkt er ook aan je bachelorproef.

Tijdens de stage (van 13 weken) werk je actief mee als energiemanager en werk je concrete oplossingen uit. Zo leer je het echte bedrijfsleven kennen. Veel van onze alumni kregen na hun stage een contract aangeboden. Zocht je een vlotte overgang naar het professionele leven?

Tijdens je stageperiode werk je ook aan je bachelorproef. Daarbij onderzoek je een energievraagstuk binnen je stagebedrijf. De uiteindelijke bedoeling is om advies te geven over de oplossingen die het bedrijf het best kan uitvoeren.
Hier liepen studenten Energiemanagement al stage:

 • Alpro (Wevelgem)
 • Van Marcke (Kortrijk)
 • Stad Kortrijk
 • Stad Brugge
 • Total (Ertvelde)
 • Urban Crops Solutions (Waregem)
 • Mountains of the Moon University (Oeganda)
 • Balta (Sint-Baafs-Vijve)
 • 7c Solarparken (Gent)
 • Leiedal (Kortrijk)
 • Cras (Waregem)
 • Snowball (Harelbeke)
 • Energietechnieken (Diksmuide)
 • Blozoen Europe (Wevelgem)
 • Agristo (Wielsbeke)
"Voorbeeldbedrijven stages Energiemanagement"

Junior Energiemanager van het jaar 2022

Op donderdag 20 oktober 2022 is Senne Vanderplaetse, alumnus van Howest Energiemanagement, verkozen tot Junior Energy Manager of the Year. Met zijn bachelorproef rond de energetische optimalisatie van het HVAC-systeem van het hoofdkantoor van Van Marcke haalde Senne het van de drie andere finalisten. Howest levert zo al de vierde winnaar op vijf edities van deze award.  

De verkiezing van de Junior Energy Manager is een initiatief van Energik (Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie), in samenwerking met AP Hogeschool en Howest. De award zet talentvolle, jonge energiemanagers in de kijker die duurzame oplossingen bedenken voor de energievraagstukken van vandaag en morgen. Voor de winnaar is een geldprijs van 1000 euro weggelegd.

Optimalisatie van HVAC systeem van Van Marcke

Winnaar Senne Vanderplaetse studeerde in juni van dit jaar af als bachelor Energiemanagement aan Howest. In zijn bachelorproef bestudeerde hij hoe het verwarmings- en koelingssysteem van het hoofdkantoor van Van Marcke in Aalbeke energetisch geoptimaliseerd kon worden. Hij bracht daarvoor eerst de opbouw, de regelstrategie, data uit metingen en comfortproblemen in kaart. Die analyse vormde de basis van een hydraulisch simulatiemodel. Bij iedere wijziging van dit model werd de impact op het vlak van energieverbruik en comfort bepaald en daarna vertaald in een optimalisatie van de regeling van het HVAC-systeem. “Sennes bachelorproef leverde mooie resultaten op, zeker omdat het om een nieuw gebouw ging: 41% minder pompenergie en een efficiëntieverhoging van 13% bij de warmtepompen. Goed voor een totale besparing van 18%. Concreet daalt ons verbruik met 50 MWh per jaar, of het verbruik van 14 gezinnen”, aldus Tom Prinzie, Technical Manager bij Van Marcke.

Stageplek wordt werkplek

Na zijn stage en bachelorproef kon Senne meteen aan de slag bij Van Marcke. Stagebegeleider Tom Prinzie: “Als HVAC Calculator past hij vandaag zijn ervaring van zijn stage en eindwerk toe op het volledige gebouwpatrimonium van ons bedrijf: meer dan honderd winkels en kantoren verspreid over heel België. Doordat de opleiding Energiemanagement van Howest dicht bij de realiteit staat en lokale praktijk combineert met het globale energiethema, was Senne onmiddellijk inzetbaar bij ons. De samenwerking met Howest is voor Van Marcke dus een duidelijke win-win.”

Kennisdeling als basis voor bekroning

“Ik was toch wat verrast toen ik gisterenavond als winnaar uit de bus kwam”, aldus de kersverse Young Energy Manager of the Year. “Deze prijs mag dan wel een persoonlijke prijs zijn, het is even goed een bekroning voor het volledige engineeringteam van Van Marcke. Hun kennisdeling en ondersteuning hebben, samen met de coaching van Howest, van mijn bachelorproef een succes gemaakt. Dat ik er uiteindelijk deze titel mee heb behaald, heeft wellicht te maken met het actuele karakter van mijn onderzoek en misschien nog meer met de conclusie van mijn eindwerk. Niemand had echt verwacht dat er ook bij een nieuw gebouw nog zoveel energie bespaard kon worden. Vandaag trek ik de methodologie dus met veel enthousiasme door naar de andere gebouwen van Van Marcke. Die zijn bovendien gemiddeld een stuk ouder, waardoor het besparingspotentieel er wellicht nog groter zal zijn.”

Junior Energiemanager van het jaar 2020

Jasper Dejonckheere, alumnus van Howest Energiemanagement, is verkozen tot Junior Energy Manager of the Year 2020. Met zijn bachelorproef rond de optimale benutting van zonne-energie voor de bedrijfsactiviteiten haalde Jasper het van de drie andere finalisten. Howest levert zo al de derde winnaar op vier edities van deze award.

De verkiezing van de Junior Energy Manager is een initiatief van koepelorganisatie Energik, Engie en Fluvius, in samenwerking met AP Hogeschool en Howest. De award zet talentvolle, jonge energiemanagers in de kijker die duurzame oplossingen bedenken voor de energievraagstukken van vandaag. Voor de winnaar is een geldprijs van 1000 euro weggelegd.

Zonne-energie optimaal benutten

Winnaar Jasper Dejonckheere studeerde in het academiejaar 2019-2020 af als bachelor Energiemanagement aan Howest met een bachelorproef rond het optimale gebruik van zonne-energie voor de bedrijfsactiviteiten. Concreet maakt hij voor het Waregemse bedrijf Cras Woodgroup een analyse van de werking van de bestaande zonne-installatie en creëerde hij een extra opbrengst van meer dan 5% door de installatie van een PID-box. Hij maakte ook twee investeringsanalyses om de zonne-opbrengst meer te benutten en het eigenverbruik te verhogen: een batterijopslagsysteem en heftrucks op hernieuwbare energie.

Actief zoeken naar duurzame energieoplossingen

Vandaag is Jasper aan de slag bij Ceratec. “Als projectleider Energy Solutions pas ik er de kennis uit de opleiding Energiemanagement elke dag toe. Ik onderzoek er de mogelijkheden om meer hernieuwbare energie in te zetten en voer er energiestudies uit op basis van grote hoeveelheden data van bedrijven. Die analyses moeten leiden tot een betere energie-efficiëntie. De geldprijs die ik met deze titel in de wacht heb gesleept, zet ik trouwens ook opzij om mijn eigen woning energie-efficiënt te maken.”

Junior Energiemanager van het jaar 2018

Winnaars Energiemanager van het jaar 2018

Op donderdag 25 oktober 2018 werden Patricia Van Malderen en Jan Geeraerts van Carrefour uitgeroepen tot de eerste Energiemanagers van het Jaar. Howest-student Arne Seurinck werd dan weer Junior Energiemanager van het Jaar. De titels zijn een gemeenschappelijk initiatief van Energik en Vlaanderens twee energiemanagementopleidingen van Howest en Artesis Plantijn-hogeschool Antwerpen.

Energiebeheer wordt een steeds belangrijker item in het bedrijfsleven. Niet alleen zijn ondernemingen bewuster bezig met duurzaamheid en klimaatuitstoot; ook vanuit kostenoverwegingen gaat veel meer aandacht naar energiemanagement. Vorig jaar namen twee hogescholen, Howest en AP Hogeschool, het initiatief om de Junior Energiemanager van het Jaar in het leven te roepen. Studenten konden hun eindwerk indienen en op die manier de jury overtuigen van de maatschappelijke impact ervan.

Dit jaar werd de award voor de tweede keer uitgereikt. Laureaat dit jaar werd Howest-student Arne Seurinck uit Kuurne. Arne haalde het van vijf andere finalisten. Hij maakte in het kader van zijn bachelorproef een energiestudie voor het bedrijf Total. Het gaat om een geheel aan maatregelen waardoor het bedrijf op jaarbasis kan besparen op haar energiefactuur. Na het maken van zijn bachelorproef kon Arne ook als jobstudent aan de slag bij Total om een deel van zijn plan in de praktijk om te zetten. Arne wordt bekroond met een geldprijs van €1000, geschonken door Engie en Eandis.

Junior Energiemanager van het jaar 2017

IMG_20171019_202524.jpg

In 2017 werden de eerste junior energiemanagers verkozen. Asha Vanderbauwhede van Howest was een van de twee laureaten.

Over de award
De Junior Energy Manager of the Year-award wordt uitgereikt door Energik, een koepelorganisatie die bedrijven ondersteunt rond het thema ‘Energie’. De winnaars mogen de titel een jaar lang dragen en krijgen een geldprijs ter waarde van 500 euro, geschonken door Engie. Voor de eerste editie waren 2 van de 5 finalisten van Howest.

De winnende bachelorproef
De jury gaat voor deze award op zoek naar innoverende bachelorproeven. Die van Asha Vanderbauwhede (21) was er zo een. Voor het kabinet-Tommelein deed ze onderzoek naar de meest efficiënte en kostenbesparende manier van batterijopslag voor zonnepanelen. “Mijn stage gaf me inzicht in het wettelijke kader van het energiebeleid en bracht me in heel wat bedrijven. Dat mijn eindresultaten meegenomen worden in de verdere uitrol van de beleidsplannen is natuurlijk mooi meegenomen”, vertelt onze alumnus. Na haar studies kon ze trouwens meteen aan de slag als projectingenieur bij Callens & EMK in Waregem .

“Ik koos voor Energiemanagement omdat ik de ecologische voetafdruk van bedrijven wilde helpen verlagen. Zo kon ik mijn steentje bijdragen aan het milieu.”

 

Postgraduaat Energiemonitoring en Energietransitie

Bedrijven en overheden investeren meer en meer in meetinfrastructuur. Dit zijn essentiële bouwstenen om de opstart van Industrie 4.0, de nieuwe data gedreven industriële revolutie, mogelijk te maken.

Meters om energiestromen te registreren zijn vaak de eerste bijkomende meetinfrastructuur waarin bedrijven investeren.

Uiteraard is het meten op zich al een goeie zaak! Vaak ontbreekt echter de kennis en ervaring om die data verder zinvol en efficiënt in de organisatie te gebruiken.

 • Hoe moeten de grote hoeveelheden data verwerkt worden?
 • Hoe kunnen de procesindicatoren die het energieverbruik bepalen relevant toegewezen worden aan de beschikbare energiedata?
 • En hoe kunnen de zo verkregen datasets gebruikt worden voor visualisatie, analyse en besluitvoering?

Dit postgraduaat wil de cursisten de kennis meegeven om data te visualiseren in dashboards om de energietransitie te faciliteren.  

Alle details kan je nalezen op de pagina van het postgraduaat Energiemonitoring en Energietransitie

European Master in Sustainable Energy System Management (SESyM)

De European Master in Sustainable Energy System Management (SESyM) is een initiatief van EUREC (association of European Renewable Energy Research Centres) samen met een consortium van hoger onderwijsinstellingen met name de Hanzehogeschool Groningen (NL), de Hogeschool West-Vlaanderen (BE), de Universiteit van Zaragoza (SP) en de Universiteit van Pisa (IT). EUREC heeft een belangrijke stem in Europa omtrent het onderzoek naar duurzame energie en het aanreiken van advies omtrent het heel actuele energievraagstuk. Binnen deze opdracht wordt ook de European master SESyM aangeboden om mensen klaar te stomen een actieve rol te spelen in het domein van energietransitie. Dit is immers een transdisciplinaire aangelegenheid geworden waar zowel technologische, economische, juridische als sociale en milieukundige uitdagingen centraal staan. In deze professioneel gerichte master worden studenten opgeleid om een innovatief energie business plan te ontwerpen, evalueren en implementeren. Via realistische en authentieke bedrijfscasussen en projecten kan je vanuit systeembenadering duurzame energie uitdagingen aanpakken. 

Het programma bestaat uit 3 semesters (core – specialisation (keuze) – thesis) van telkens 30 studiepunten. De opleiding telt in totaal 90 studiepunten en staat open voor studenten met een (professioneel) bachelordiploma uit de volgende studiedomeinen: Bedrijfskunde en Economie (vb. bedrijfsmanagement, netwerkeconomie, …), Natuurwetenschappen, Ingenieurswetenschappen, Sociale wetenschappen, Politieke wetenschappen, Architectuur, … Toelating gebeurt op basis van een motivatiedossier (CV, motivatiebrief, referentiebrief werkgever/hoger onderwijsinstelling), …) en bewijs van voldoende Engelse taalbeheersing (IELTS 6,5 of gelijkwaardig).
 
Het feit dat dit een European masteropleiding is, betekent dat de student gedurende het opleidingstraject in minimum 2 Europese landen moet gestudeerd hebben.

Het core semester (Sept – Jan) bevat de basis inzake economie en business concepten om innovatieve energieprojecten te ontwerpen en implementeren, alsook de wettelijke kaders en technische aspecten van de energiebusiness. Dit semester wordt aangeboden in Groningen (Hanzehogeschool). In het tweede semester (specialisation) kan de student kiezen tussen Zaragoza, Kortrijk (Howest) of Groningen, elk met een eigen thema. Howest biedt in deze context het semester ‘Sustainable Energy & ICT’ aan. Het thesis semester kan zowel in een bedrijf als in een onderzoeksinstelling in Europa gevolgd worden.
Via dit aanbod kan elke student volgens talent en interesse zelf zijn/haar traject samenstellen.
 
Na 1,5 jaar (3 semesters) wordt het masterdiploma door de Hanzehogeschool Groningen uitgereikt. Deze masteropleiding is overheidsgefinancierd zodat enkel het Nederlandse inschrijvingsgeld dient betaald te worden (niet EU-studenten betalen een verhoogd studiegeld). Deze masteropleiding is ook in Vlaanderen automatisch erkend.
 
Deze masteropleiding is professioneel gericht zodat je na een professionele bacheloropleiding deze opleiding, na het voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, zonder bijkomend schakelprogramma kan volgen en je bijgevolg in 1,5 jaar na je professionele bacheloropleiding een masteropleiding op zak hebt!
 
Inschrijving en meer info