Jouw toekomst

Welke jobs wachten op je?

Als energiemanager ga je op zoek naar innovatieve oplossingen om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Vaak kom je terecht in een bedrijf of bij de overheid, maar ook particulieren kunnen je inschakelen als zelfstandig energieadviseur of energie-expert.

Enkele mogelijke werkplekken na de opleiding Energiemanagement:

 • Grote bedrijven: je concentreert je 100% op het energieverbruik door je werkgever en op de optimalisatie ervan. In eerste instantie voer je quick wins door via tijdelijke metingen. Op langere termijn werk je een efficiënt energiemanagementsysteem uit op basis van de ISO 50001-norm. Als energiemanager volg je de nieuwste technologieën van dichtbij en implementeer je slimme en creatieve energiebesparende maatregelen. Zo lever je een reële bijdrage aan het verlagen van de energiekosten.
 • Voedingsindustrie: je optimaliseert de bedrijfsprocessen van groenteverwerkende bedrijven (zeer talrijk in West- en Oost-Vlaanderen). Groenten wassen, versnijden en invriezen vraagt heel veel energie en is een belangrijke kost voor deze kmo’s. Met jouw energiebesparende maatregelen verlaag je de globale energiefactuur. Denk bijvoorbeeld aan de recuperatie van warmte uit de stoom waarmee groenten gewassen worden.
 • Energieconsultant: als externe energiedeskundige adviseer je bedrijven over mogelijke verbeteringen. Nadat je de huidige situatie in kaart hebt gebracht, bereid je een kant-en-klaar dossier voor dat de klant zelf kan uitvoeren. Voorbeeldprojecten zijn de relighting van de productiehal of energie-audits van bepaalde afdelingen.
 • De openbare sector: je werkt de plannen uit voor de energiebesparende renovatie van scholen, gemeentehuizen of ziekenhuizen. Die gebouwen voldoen vaak niet langer aan de normen op het vlak van isolatie, verlichting, verluchting, … De energiemanager wordt de komende jaren dus een belangrijke partner voor hun aanpassing.
 • Studie- of architectenbureaus: je werkt het energieluik uit van een nieuwe woning of renovatie. Bij het zoeken naar energiezuinige oplossingen staat het comfort van de bewoners centraal.
 • Energieleveranciers: zit je liever aan de bron? Dan kan je aan de slag bij een energieleverancier. Ook zij onderzoeken continu hoe ze efficiënter energie kunnen opwekken.
 • Je eigen bedrijf: zit het ondernemersbloed in je vingers, dan kan je je eigen bedrijf oprichten om advies te geven aan particulieren of kleine bedrijven

Stage bij bedrijven met faam

In het laatste semester van je opleiding loop je stage in een bedrijf keuze. Je werkt er ook aan je bachelorproef.

Tijdens de stage (van 13 weken) werk je actief mee als energiemanager en werk je concrete oplossingen uit. Zo leer je het echte bedrijfsleven kennen. Veel van onze alumni kregen na hun stage een contract aangeboden. Zocht je een vlotte overgang naar het professionele leven?

Tijdens je stageperiode werk je ook aan je bachelorproef. Daarbij onderzoek je een energievraagstuk binnen je stagebedrijf. De uiteindelijke bedoeling is om advies te geven over de oplossingen die het bedrijf het best kan uitvoeren.
Hier liepen studenten Energiemanagement al stage:

 • Alpro (Wevelgem)
 • Van Marcke (Kortrijk)
 • Stad Kortrijk
 • Total (Ertvelde)
 • Urban Crops Solutions (Waregem)
 • Bart Tommelein (Vlaams ministerie van Energie)
 • Mountains of the Moon University (Oeganda)
Stageplaatsen Energiemanagement

Junior Energiemanager van het jaar

IMG_20171019_202524.jpg

In 2017 werden de eerste junior energiemanagers verkozen. Asha Vanderbauwhede van Howest was een van de twee laureaten.

Over de award
De Junior Energy Manager of the Year-award wordt uitgereikt door Energik, een koepelorganisatie die bedrijven ondersteunt rond het thema ‘Energie’. De winnaars mogen de titel een jaar lang dragen en krijgen een geldprijs ter waarde van 500 euro, geschonken door Engie. Voor de eerste editie waren 2 van de 5 finalisten van Howest.

De winnende bachelorproef
De jury gaat voor deze award op zoek naar innoverende bachelorproeven. Die van Asha Vanderbauwhede (21) was er zo een. Voor het kabinet-Tommelein deed ze onderzoek naar de meest efficiënte en kostenbesparende manier van batterijopslag voor zonnepanelen. “Mijn stage gaf me inzicht in het wettelijke kader van het energiebeleid en bracht me in heel wat bedrijven. Dat mijn eindresultaten meegenomen worden in de verdere uitrol van de beleidsplannen is natuurlijk mooi meegenomen”, vertelt onze alumnus. Na haar studies kon ze trouwens meteen aan de slag als projectingenieur bij Callens & EMK in Waregem .

“Ik koos voor Energiemanagement omdat ik de ecologische voetafdruk van bedrijven wilde helpen verlagen. Zo kon ik mijn steentje bijdragen aan het milieu.”

 

European Master in Sustainable Energy System Management (SESyM)

De European Master in Sustainable Energy System Management (SESyM) is een initiatief van EUREC (association of European Renewable Energy Research Centres) samen met een consortium van hoger onderwijsinstellingen met name de Hanzehogeschool Groningen (NL), de Hogeschool West-Vlaanderen (BE), de Universiteit van Zaragoza (SP) en de Universiteit van Pisa (IT). EUREC heeft een belangrijke stem in Europa omtrent het onderzoek naar duurzame energie en het aanreiken van advies omtrent het heel actuele energievraagstuk. Binnen deze opdracht wordt ook de European master SESyM aangeboden om mensen klaar te stomen een actieve rol te spelen in het domein van energietransitie. Dit is immers een transdisciplinaire aangelegenheid geworden waar zowel technologische, economische, juridische als sociale en milieukundige uitdagingen centraal staan. In deze professioneel gerichte master worden studenten opgeleid om een innovatief energie business plan te ontwerpen, evalueren en implementeren. Via realistische en authentieke bedrijfscasussen en projecten kan je vanuit systeembenadering duurzame energie uitdagingen aanpakken. 

Het programma bestaat uit 3 semesters (core – specialisation (keuze) – thesis) van telkens 30 studiepunten. De opleiding telt in totaal 90 studiepunten en staat open voor studenten met een (professioneel) bachelordiploma uit de volgende studiedomeinen: Bedrijfskunde en Economie (vb. bedrijfsmanagement, netwerkeconomie, …), Natuurwetenschappen, Ingenieurswetenschappen, Sociale wetenschappen, Politieke wetenschappen, Architectuur, … Toelating gebeurt op basis van een motivatiedossier (CV, motivatiebrief, referentiebrief werkgever/hoger onderwijsinstelling), …) en bewijs van voldoende Engelse taalbeheersing (IELTS 6,5 of gelijkwaardig).
 
Het feit dat dit een European masteropleiding is, betekent dat de student gedurende het opleidingstraject in minimum 2 Europese landen moet gestudeerd hebben.

Het core semester (Sept – Jan) bevat de basis inzake economie en business concepten om innovatieve energieprojecten te ontwerpen en implementeren, alsook de wettelijke kaders en technische aspecten van de energiebusiness. Dit semester wordt aangeboden in Groningen (Hanzehogeschool). In het tweede semester (specialisation) kan de student kiezen tussen Zaragoza, Kortrijk (Howest) of Groningen, elk met een eigen thema. Howest biedt in deze context het semester ‘Sustainable Energy & ICT’ aan. Het thesis semester kan zowel in een bedrijf als in een onderzoeksinstelling in Europa gevolgd worden.
Via dit aanbod kan elke student volgens talent en interesse zelf zijn/haar traject samenstellen.
 
Na 1,5 jaar (3 semesters) wordt het masterdiploma door de Hanzehogeschool Groningen uitgereikt. Deze masteropleiding is overheidsgefinancierd zodat enkel het Nederlandse inschrijvingsgeld dient betaald te worden (niet EU-studenten betalen een verhoogd studiegeld). Deze masteropleiding is ook in Vlaanderen automatisch erkend.
 
Deze masteropleiding is professioneel gericht zodat je na een professionele bacheloropleiding deze opleiding, na het voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, zonder bijkomend schakelprogramma kan volgen en je bijgevolg in 1,5 jaar na je professionele bacheloropleiding een masteropleiding op zak hebt!
 
Inschrijving en meer info

 

Opleiding / Dienst