Overslaan en naar de inhoud gaan

Word een uitblinker in financiën, verzekeringen én vastgoed!

  • Ben je sociaal en open-minded?
  • Ben je kritisch en nauwkeurig aangelegd?
  • Ben je klantgericht en commercieel?
  • En wil je vanuit jouw passie je klanten adviseren en beschermen met betrekking tot hun vermogen.

Dan is de afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement iets voor jou. 

Mix van specialisaties

Je krijgt sowieso inzicht in de verschillende sectoren en leert de knepen van het vak om een echte specialist te worden: je weet precies welke risico’s een klant loopt, hoe hij zijn beleggings- en financieringsportefeuille best samenstelt, welke verzekeringen voor hem aangewezen zijn, hoe hij kan investeren in vastgoed en hoe hij zijn vermogen optimaal opbouwt en overdraagt naar een volgende generatie.

In het tweede jaar kan je naast het algemene traject Allround Advisor ook kiezen voor een van de drie keuzetrajecten en zo kennismaken met een van de specialisaties:

  • Financial Advisor: je verdiept je in beleggingen en financiële analyse
  • Real Estate Advisor: je doet kennis op in de verschillende stromingen van de vastgoedsector
  • Insurance Advisor: je brengt de risico’s van je klant in kaart en gaat op zoek naar de gepaste verzekering

Klaar voor de toekomst

Met je analytische skills en je commerciële flair groei je uit tot een persoonlijke consultant en vertrouwenspersoon. Je hebt een kritische geest, beschikt over een flinke dosis creativiteit en kan zelfstandig werken. Je volgt de trends in je sector op de voet, je bent klaar voor de toekomst en digitale innovatie schrikt je niet af.

Financiën en Verzekeringen_advies
Allround Advisor
Keuzetraject

Een stevige basis in zowel financiën als verzekeringen en vastgoed.

Financial Advisor
Keuzetraject

Je verdiept je in beleggingen en financiële analyse.

Real Estate Advisor
Keuzetraject

Je doet kennis op in de verschillende stromingen van de vastgoedsector.

Insurance Advisor
Keuzetraject

Je brengt de risico’s van je klant in kaart en gaat op zoek naar de gepaste verzekering.

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeld van een lesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student Bedrijfsmanagement essentieel zijn.

Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit de afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen.

Tegelijk maak je in het eerste jaar al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar komt de nadruk te liggen op de specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein.

Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar je eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor je eerste job!

Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt. Daar ligt dan ook de nadruk op in het laatste jaar.

De voorbereiding op het werkveld vullen we aan met specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Foto studente met computer

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Met een diploma 'Bedrijfsmanagement - afstudeerrichting Financiën & Verzekeringen' heb je de commerciële competenties, de gespecialiseerde kennis en digitale skills om een mooie carrière uit te bouwen.

Banken en verzekeraars, vastgoedkantoren, bedrijven en overheidsinstellingen zijn voortdurend op zoek naar dergelijke professionele bachelors.

Beroepen als relatie- en/of vermogensbeheerder of kantoordirecteur, verzekeringsagent of -makelaar, corporate finance specialist, beleggingsadviseur en/of beursanalist, vastgoedmakelaar-bemiddelaar of syndicus, projectontwikkelaar en financial planner behoren tot je mogelijkheden. 

Ook verzekeringsmaatschappijen, grote makelaarskantoren, revisoren- en accountancykantoren en bedrijven die hun verzekeringen intern uitbouwen, doen graag een beroep op jou. Je kan er werken als accountmanager, inspecteur, schadebeheerder, riskmanager of compliance officer.

Wil je mee nadenken over het ontwerpen van nieuwe innovatieve diensten of producten? Dan is productmanager misschien wel iets voor jou.  

Wil je je eigen kantoor opstarten? Het diploma Financiën & Verzekeringen is erkend om in de financiële en verzekeringssector als zelfstandige aan de slag te gaan. Wie vastgoedmakelaar wil worden, heeft met dit diploma een stapje voor om de BIV-stage tot een goed einde te brengen. 

Goed om weten: Howest is erkend als extern examencentrum voor het behalen van het attest kredietbemiddeling. 

Verder studeren?

Je hebt al een bachelordiploma op zak, maar je wil je toch nog verder verdiepen in een extra domein? Je bent op zoek naar een extra troef om je profiel te boosten? Je wil alles te weten komen over finance, verzekeringen of vastgoed? Dat kan!

Via een verkort traject van de opleiding Bedrijfsmanagement Financiën & Verzekeringen, ontpop je je tot Financial Advisor, Insurance Advisor of Real Estate Advisor.

Daarnaast kan je binnen onze hogeschool nog een bijkomende bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een verkort traject. Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken die bij elke afstudeerrichting terugkomt, kan je in een zeer korte periode (1 tot 1,5 jaar) een tweede bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen.

Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen en kan je toch nog die master halen waar je misschien al zo lang van droomt.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je (in 3 jaar) volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20 tot 24 uur les per week. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je al een andere opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? Dan kunnen we een traject op maat van jouw situatie uitwerken.

Contacteer hiervoor lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys), trajectbegeleider van de opleiding Bedrijfsmanagement.

At home

Een bachelordiploma Bedrijfsmanagement – Financiën & Verzekeringen halen terwijl je werkt? Dat kan aan Howest! Ben je aan het werk of werkzoekend én minimum 21 jaar, dan kom je in aanmerking om afstandsonderwijs te volgen.

Meer info bij veerle.wanzeele [at] howest.be (Veerle Wanzeele).

Verkort traject

Heb je al een Syntra-diploma van verzekeringstussenpersoon, krediet- en/ of beleggingsadviseur of adviseur vermogens- en successieplanning en ga je nu voor een volwaardig professioneel bachelordiploma?

Dan krijg je vrijstellingen en volg je een verkort traject dat je flexibel kan spreiden over verschillende semesters.

Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Word een consultant met een brede kijk

Je krijgt een brede bedrijfseconomische basis en groeit uit tot een allround consultant in de domeinen finance, insurance en real estate. Jouw troef als adviseur is net dat je een helikopterview hebt op het totaalbeeld van de klant.

Door een sterke focus op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, je enthousiasme voor ondernemerschap en je skills als allround consultant, ben je gegeerd door het werkveld.

Be the next generation of Finance

Wil jij ook de ultieme sprong wagen in Finance? Dat kan!

Onze studenten nemen elk jaar deel aan de Fin Competition, ze gaan de strijd aan met andere teams om de toekomst van Finance vorm te geven.

Heel wat netwerkmogelijkheden

Met onze studenten trekken we er elk jaar op uit. We leren de sector van binnen en van buiten kennen en gaan op ontdekking in verschillende bedrijven: KBC Bank en Verzekeringen, Callant Verzekeringen & Financieel Advies, Dewaele Vastgoedgroep, Durabrik, NNEK Vermogensopbouw…

Studenten krijgen de kans om te netwerken op verschillende events in onze sector: BZB-congres, Vivium Digital Awards, Finance Avenue…

Als werkzoekende kan je onder bepaalde voorwaarden gratis instappen in de opleiding via VDAB. Je geniet dan van volgende voordelen:
  • Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studie
  • Het inschrijvingsgeld en kosten voor leermateriaal worden terugbetaald
  • Je komt in aanmerking voor een verplaatsings- of kinderopvangvergoeding
  • Je leert een knelpuntberoep aan

Vragen of meer informatie? Neem dan contact op met %20randy.lamiere [at] howest.be (Randy Lamiere).

Extra informatie en voorwaarden

In 2015 voerde het FSMA een wettelijk statuut in voor de zogenaamde 'tussenpersonen in kredietbemiddeling'. Je kan het examen in kredietbemiddeling afleggen aan Howest Brugge.

Extra informatie en voorwaarden

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

    Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

    Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

    Laptops
    The Level

    Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

    Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

    Evy Schacht
    Howest Alumna 2021

    Overtuigd? Schrijf je in!

    Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

    Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

    Schrijf je in

    Studenten in pauze met koffie op de campus

    FAQ

    Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. Wij staan elke weekdag voor je klaar tussen 9u en 17u. Stel andere vragen aan deze contactpersoon:

    Veerle Wanzeele

    Veerle Wanzeele

    Lector

    Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

    Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

    Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

    Financiën & Verzekeringen aan Howest is een boeiende opleiding vol afwisseling en doorspekt met praktijk. Je staat zelf aan het stuur en bepaalt welke richting je uit wil: financieel, verzekeringen of vastgoed of een combinatie ervan. We gaan er prat op dat je een degelijk pakket aan kennis meekrijgt en een rugzak vol soft skills zodat jij als new young professional het verschil kan maken. 

    De opleiding Financiën & Verzekeringen is heel gevarieerd. Naast een brede bedrijfseconomische basis focussen we op 4 specialisaties: bank en beurs, verzekeringen en risk, vastgoed en financial planning. Je leert van alles wat en de mix van deze domeinen zorgt ervoor dat je jouw inzichten heel snel kan toepassen in de praktijk.

    Bovendien krijg je les van specialisten, staan er vaak commerciële trainingen, bedrijfsbezoeken en gastsprekers op het programma en werk je heel vaak samen met de bedrijfswereld. Al tijdens je opleiding werk je aan reële dossiers, los je vraagstukken voor de sector op en geef je advies. Je staat met één voet in de praktijk en bewijst dus echt al je meerwaarde! 

    Wie Financiën & Verzekeringen studeert, maakt kennis met een mix van specialisaties: bank en beurs, verzekeringen en risk, vastgoed en financial planning. Je krijgt inzicht in de sector en leert de knepen van het vak om een echte specialist te worden: je weet precies welke risico’s een klant loopt, hoe hij zijn beleggings- en financieringsportefeuille best samenstelt, welke verzekeringen voor hem aangewezen zijn, hoe hij kan investeren in vastgoed en hoe hij zijn vermogen optimaal opbouwt en overdraagt naar een volgende generatie.

    Met je analytische skills en je commerciële flair ben je een persoonlijke consultant en vertrouwenspersoon. Je volgt de trends in je sector op de voet en bent klaar voor de toekomst: smart contracts, cryptocurrencies, blockchain en artificiële intelligentie schrikken je niet af. 

    Vooropleiding speelt op zich niet zo’n grote rol, de 'goesting' is belangrijker. We starten van nul en bouwen geleidelijk aan kennis op. Voor wie twijfelt, bieden we instapcursussen aan. 

    Neen, we zetten eerder in op cijfervaardigheid. ASO- en TSO-studenten kunnen dit zeker aan en er is een instapcursus als je twijfelt.

    Het diploma Financiën & Verzekeringen aan Howest is erkend door de FSMA, zowel voor bank als voor verzekeringen, en geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs). 

    Dat betekent dat je geen bijkomende examens meer moet afleggen, je dient enkel nog één jaar relevante werkervaring aan te tonen voor je je erkenningsnummer kan aanvragen om als zelfstandige in deze sector aan de slag te gaan. 
    Daarnaast kan je tijdens je opleiding ook al het attest Kredietbemiddeling behalen, zodat je een stapje voor hebt op de arbeidsmarkt. 

    Ja, dat kan! Na het behalen van je bachelordiploma kan je de BIV-stage aanvatten en het examen voor vastgoedmakelaar-bemiddelaar en/of vastgoedmakelaar-syndicus afleggen. 

    Dat kan inderdaad. Met je diploma Financiën & Verzekeringen op zak, kan je je verder verdiepen in een ander specialisatietraject binnen Financiën & Verzekeringen door de modules van die specialisatie te volgen en 15 studiepunten extra op te nemen. 

    Er is zeker nog voldoende vraag naar jong afgestudeerden met een diploma Financiën & Verzekeringen. Niet alleen je grondige kennis van de financiële sector, maar ook je digitale skills en knowhow zorgen ervoor dat je klaar bent voor de veranderende arbeidsmarkt. Door de trends op de voet te volgen en je te verdiepen in innovaties zoals smart contracts, blockchain, digital platforms en AI ben je klaar voor de toekomst!

    De verzekeringstussenpersoon is een knelpuntberoep. De sector zoekt verschillende profielen: er is niet alleen nood aan commerciële talenten, maar ook back-office staan er heel wat vacatures open. Verdiep je je graag in dossiers en geef je graag advies, dan is een job in de verzekeringssector zeker iets voor jou!