Wegwijs op de SID-in beurs.  10 tips voor een jungleproof bezoek.

Wegwijs op de SID-in beurs. 10 tips voor een jungleproof bezoek.

Wegwijs op de SID-in beurs. 10 tips voor een jungleproof bezoek.

Help ik heb een studiekiezer! Wat nu? Begin bij de SID-in beurs.

Op zaterdag 28 januari kan je als ouder, samen met jouw studiekiezer de SID-in beurs bezoeken in Kortrijk. 

Dit mag je verwachten: In Kortrijk Expo vind je per Vlaamse hogeschool of universiteit een beursstand. Je kunt er praten met medewerkers en lesgevers die info geven over de opleidingen die ze aanbieden. Je kunt ook informatie inwinnen omtrent sociale voorzieningen, studietoelagen, het huren van een kot enz. Omtrent dat laatste vraag je voor Howest naar de collega’s van Stuvo.

1. Plan je bezoek

Bij het binnenkomen ontvang je een grondplan. Indien niet, vraag er dan naar of download het vanop de SID-in website. Bekijk een overzichtslijst van de scholen die aanwezig zijn. Je vindt Howest vlak naast het onthaal, op standnummer 15.

2. Persoonlijke code op zak 

Bij elke beursstand die je bezoekt, zal de studiekiezer gevraagd worden om de persoonlijke code te scannen. Wellicht heeft jouw zoon of dochter al een code via de secundaire school aangemaakt. Dubbelcheck nog even voor je vertrekt. Nog geen code? Dan kan dit bij aankomst aangemaakt worden op de beurs.

3. Registreer vooraf 

Een beursbezoek is volledig gratis. De studiekiezer dient zich vooraf te registreren (ouders hoeven dit niet te doen).

Meer info op de SID-in pagina

4. Informeer op niveau van het studiedomein

Nog helemaal geen idee welke richting het uit moet? Dan is het handig om met iemand te praten die even kan inzoomen op de verschillende studiedomeinen. Bekijk voor Howest het aanbod voor het studiedomein Bedrijf & Organisatie, Design & Technologie of Mens & Welzijn.  

‘Ik wist dat ik iets wou doen met mensen, maar dat is zo breed. Toen ik het aanbod zag bij Bedrijf & Organisatie was het duidelijk dat dat bij mij zou passen. Ik hou van talen en cultuur, maar het was niet bij me opgekomen om Toerisme en Recreatiemanagement te overwegen. Door de verschillende opleidingen van dichterbij te bekijken, ben ik helemaal fan geworden van deze opleiding.’

5. Stel vooraf een vragenlijst op

Vele opleidingen worden aan meerdere instellingen aangeboden. Vraag bij de informanten waar de school in kwestie het accent legt. Dat brengt jou tot een shortlist van scholen die je nog wenst te bezoeken tijdens infodagen. Inspiratie voor jouw vragenlijst

Journalistiek kun je aan verschillende scholen volgen. Ik vond het moeilijk om te weten voor welke school ik moest kiezen. Toen bleek dat je aan Howest Sportjournalistiek kon volgen. Dat was voor mij een schot in de roos.’

6. Neem je tijd

Je zal beslist opleidingen opmerken waar je nog nooit van hebt gehoord of waar je je weinig bij kunt voorstellen, maar die wel interessant klinken. Met voldoende tijd kun je even luisteren naar een korte pitch van één van de informanten. Misschien krijgt de toekomst van jouw zoon of dochter hier een onverwachte wending? 

‘Ik botste op de opleiding Netwerkeconomie. Ook al had ik niet meteen echt zin in veel economie, de naam triggerde mij. Het bleek uiteindelijk om een superboeiende opleiding te gaan, met vele invalshoeken, nieuwe inzichten, variatie … echt iets voor mij.’

7. Kies wijs, maar laat het hart ook spreken

Er komt veel kijken bij studeren aan het hoger onderwijs. De (nieuwe) stad waar jouw studiekiezer gaat studeren is daarbij niet onbelangrijk. Lees hier alvast wat Kortrijk te bieden heeft.

‘Ik had altijd gedacht dat ik naar zo’n typische studentenstad zou trekken. Het leek me avontuurlijk en vooral erg fun. Het is uiteindelijk Kortrijk geworden en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Vrienden maak je eigenlijk gewoon overal en Kortrijk is super charming.’ 

8. Noteer nu al de infodagen in jouw agenda

Elke school organiseert na de SID-in beurs een reeks aan infomomenten. Je kunt er praten met lectoren en studenten, maar ook de campussfeer opsnuiven (niet onbelangrijk!).

Meer info over de Howest-infodagen

‘Ik wist niet goed of ik voor een Bachelor Communicatie dan wel een Graduaatsopleiding Marketing- en Communicatiesupport moest kiezen, maar tijdens een live gesprek op de SID-in beurs werd veel duidelijk. Het was vooral tijdens een campusbezoek en een gesprek met de studenten dat het glashelder geworden is.’

9. Laat jouw studiekiezer proeflessen volgen op de campus

Wist je trouwens dat studiekiezers aan Howest ook lessen kunnen meevolgen? Houd onze Proefstuderen pagina in de gaten. Elke opleiding opent tijdens het krokusverlof haar aula’s en leslokalen voor laatstejaars uit het secundair onderwijs. 

10. Keep calm

Laatste tip: blijf kalm. Hoewel een studiekeuze maken erg stressvol kan zijn, het heeft geen zin om jouw studiekiezer te pushen. Inschrijven aan Howest kan tot medio oktober. Dat is trouwens voor de meeste scholen het geval.

We zien je graag op 28 januari in Kortrijk Expo en erna op onze campus!