Energieprestatiecertificaten (EPC)

Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen en voor bepaalde openbare gebouwen.

Een EPC is niet alleen van belang bij verhuur of verkoop, ook in openbare gebouwen waar veel volk over de vloer komt (zoals overheidsgebouwen, musea, ziekenhuizen, scholen, …) moet het EPC op een zichtbare plaats hangen.

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige type A.
De eigenaar die zijn woning wil verkopen of verkopen, is daarvoor verantwoordelijk. Ook als beroep wordt gedaan op een immobiliënkantoor of een notaris.

Bij verkoop moet het EPC overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar. Bij verhuur moet een kopie van het EPC aan de huurovereenkomst toegevoegd worden.

De opleiding Energiemanagement in Howest heeft de opleiding tot erkend energiedeskundige type A ingebouwd in de opleiding. Howest en één van de docenten zijn erkend om deze cursus te geven aan de studenten. In de toekomst plannen we ook om deze cursus aan te bieden aan externen die energiedeskundige willen worden.
Als de studenten deze module gevolgd hebben, kunnen ze vanaf september 2017 het officieel examen gratis afleggen in Howest ipv betalend in Brussel om deze erkenning te krijgen. Dit zal een mooie meerwaarde zijn op je CV. Of de ideale manier om een eigen bedrijfje te starten in hoofd- of bijberoep.

Interesse of vragen? Contacteer Jurgen Van Ryckeghem

Meer vragen over EPC, neem een kijkje op de website van energiesparen.be