header--person header--title

Bachelor Verpleegkunde

Bachelor Verpleegkunde

Heb je een zorgend karakter? Staat levens redden op je bucket list? Word je blij van sociaal contact? En wilde je altijd al weten hoe ons lichaam in elkaar steekt? Dan is verpleegkunde iets voor jou!

Wij stomen je klaar om zieke kinderen, volwassenen én ouderen weer beter te helpen worden. Met je hart, je hoofd én je handen.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Verpleegkunde op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stel je vraag

Een vraag over de opleiding Verpleegkunde? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Vuur je vragen per e-mail af.

Sven Vereecke

Sven Vereecke

Opleidingscoördinator

Stuur e-mail
Kaat Cornelis

Kaat Cornelis

Coördinator brugopleiding en trajectbegeleider

Stuur e-mail
Sabine De Gryse

Sabine De Gryse

Lector

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contactgegevens:

Rijselstraat 5, 8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat is simulatieonderwijs en wat is de meerwaarde ervan?

Tijdens de simulaties ervaar je realistische situaties in een veilige omgeving. Je kan en mag fouten maken. Je wordt er zelfs niet op geëvalueerd! Zo ben je maximaal voorbereid op het professioneel handelen in het werkveld. Voor de simulaties maken we zoveel mogelijk gebruik van échte mensen, de simulatiepatiënten. Zo leer je niet enkel ‘handelen’ in de praktijk. Je leert ook communiceren in complexe en moeilijke situaties. 

Waarom duurt de opleiding 4 jaar?

Volgens de Europese regelgeving moet een student verpleegkunde 2300 uur stage lopen. Om hieraan te voldoen, besliste ons land om de opleiding in elke hogeschool 4 jaar te laten duren. Het voordeel van dit vierde jaar is dat je extra tijd krijgt om alle verschillende uitdagingen in de job van verpleegkundige te leren kennen. De job is immers meer dan ‘verpleegtechnische handelingen’ of ‘klinisch redeneren’. Ook leidinggevende vaardigheden, teamcoaching, administratief inzicht en wetenschappelijk onderzoek komen uitgebreid aan bod. 

Moet ik een eindwerk maken?

Aan het eind van elke bacheloropleiding wordt een bachelorproef gemaakt als afstudeerproject. Dit is noodzakelijk om aan te tonen dat je alle competenties behaalde. Bij ons omvat de bachelorproef een verbeterproject. Dat wil zeggen dat je vanuit een probleem op de afdeling waar je stage loopt, vertrekt en hierover literatuur opzoekt. Je maakt een literatuurstudie die het probleem en de oplossing theoretisch beschrijft. Met deze literatuurstudie ga je vervolgens aan de slag om een meting uit te voeren en ten slotte een oplossing te bieden voor het probleem op het werkveld.  

Wat is de zorgvakantie en waarom organiseren jullie dat?

De zorgvakantie is een vakantie die georganiseerd wordt door studenten van het derde jaar Verpleegkunde in samenwerking met Samana. Je plant een midweek voor mantelzorgers en zorgbehoevenden in Ter Duinen. Daar sta je in voor de zorg op zich en voor alle activiteiten. Binnen dit opleidingsonderdeel leer je dus onder begeleiding een volledige afdeling met reële zorgsituaties organiseren en coördineren en maak je kennis met samenwerken in een zorgteam. Tijdens deze week oefen je ook je verdiepende communicatie met mantelzorgers en zorgbehoevenden.

Hoeveel uur les krijg ik per week?

Je krijgt ongeveer 24 uur les per week. De lessen zijn een afwisseling van theorie, praktijk en studiebezoeken. Ze zijn steeds aansluitend met een maximum van 6 uur per dag. Springuren zijn er dus niet. Je hebt met andere woorden genoeg ruimte om de leerstof bij te houden. 

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Welke vooropleiding sluit het best aan bij de opleiding Verpleegkunde?

Alle vooropleidingen sluiten goed aan bij de opleiding Verpleegkunde. Je zal in een klas terechtkomen met een leuke mix van studenten met verschillende vooropleidingen uit het ASO en TSO.
 

Kan ik een vak opnemen uit de masteropleiding Verpleegkunde?

Je kan vanaf het tweede jaar een vak opnemen uit het eerste jaar van de masteropleiding Verpleegkunde aan de Universiteit Gent. Zo kan je tijdens je bacheloropleiding tot 15 studiepunten afwerken uit de master Verpleegkunde.  

Wat is het verschil tussen HBO5 Verpleegkunde en de bacheloropleiding Verpleegkunde?

Als bachelor in de verpleegkunde ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren, het coördineren en het optimaliseren van de zorg. Je hebt hiervoor een grondige kennis nodig van het menselijk lichaam, de ziektebeelden en de geneesmiddelen. Je moet communicatief sterk zijn en met verschillende disciplines kunnen samenwerken. Je moet kritisch zijn en de zorg wetenschappelijk kunnen onderbouwen en verbeteren.

Als HBO5-verpleegkundige ligt de focus vooral op het uitvoeren van kwaliteitsvolle zorg.

Hoe word ik ondersteund tijdens mijn studies?

In de opleiding Verpleegkunde houden we aan Howest nauw contact met elke student tijdens zijn groeitraject tot bekwame verpleegkundige. Dit doen we enerzijds via thematische workshops, anderzijds krijg je een persoonlijke mentor en word je minstens één keer per jaar uitgenodigd voor een individueel gesprek, waarop we je kwaliteiten, knelpunten en groeipunten tijdens de opleiding bespreken.

Je mentor volgt je gedurende de volledige vier jaar op. Zo is een vlotte overstap naar het hoger onderwijs mogelijk en word je tijdens de opleiding in je professioneel en persoonlijk groei- en leerproces gestimuleerd en ondersteund tot een volwaardige bachelor in de verpleegkunde.

Naast de persoonlijke mentor zijn ook alle andere lectoren zeer aanspreekbaar. Ook zij begeleiden je op een laagdrempelige manier tijdens je studies.

Kan ik stage lopen in het buitenland?

Dat kan vanaf het derde jaar. Dit kan via onze partnerhogescholen (binnen of buiten Europa) ofwel als free mover. Aangezien we voldoende partners hebben verspreid over Europa en in het Zuiden, raden we vooral de eerste optie aan.

Je loopt dan stage op een of meerdere ziekenhuisafdelingen, een health center of binnen de thuiszorg. Bij aanvang van het academiejaar geven we je hier voldoende informatiesessies over. Een stage in het buitenland is dus mogelijk, maar niet verplicht. Zelfs ná je opleiding kan je nog een buitenlandse stage doen. 

Is er financiële ondersteuning voor stage in het buitenland?

Je kan beurzen aanvragen. Voor een stage in samenwerking met een Europese partnerhogeschool kan je de Erasmusbeurs aanvragen. Deze aanvraag dien je tijdig te doen. Hetzelfde geldt voor de stages in het Zuiden. Hiervoor kan je een beurs aanvragen bij de Provincie en bij Vlir-UOS. Daarnaast kan je zelf sponsoracties organiseren om een financieel duwtje in de rug te krijgen (standje op kerstmarkt, koekjesverkoop, spaghettiavond, …). 

Ik wil naar het buitenland, maar niet te lang. Kan dat?

Dat kan. Een stage in het buitenland duurt doorgaans 2 à 3 maanden. Vind je dat wat lang, dan kan je kiezen voor een kortlopende mobiliteit. Die varieert tussen 1 en 3 weken. Vanaf het tweede jaar kan je via partnerhogescholen (of ook weer als free mover) kiezen om aan dergelijke projecten mee te doen. Voorbeelden zijn: Intensive Course in Kajaani (Finland), China from within, India from within, kortlopende missies via Revive vzw (Ethiopië, Madagaskar).

Ik wil liever niet naar het buitenland. Kan de opleiding mij verplichten?

Howest streeft ernaar dat elke student een internationale ervaring opdoet. De opleiding Verpleegkunde volgt deze visie. Die internationale ervaring kan je echter ook ‘at home’ opdoen. Met andere woorden: de opleiding biedt voldoende vrijblijvende alternatieven ‘on campus’, waardoor je niet naar het buitenland moet.

Voorbeelden van dergelijke ‘at home initiatieven’ zijn: health@world, international virtual journal clubs of een gastles door een buitenlandse spreker. Enkel de studiereis is een verplicht onderdeel binnen het curriculum. Deze studiereis duurt twee dagen en gaat doorgaans naar Amsterdam (onder voorbehoud). 

Hoeveel stage loop ik in totaal? En op welke diensten?

Op het einde van de vierjarige opleiding zal je in totaal 2300 uur stage gelopen hebben. De stage wordt ingepland vanaf het tweede semester van de eerste opleidingsfase (= 1e jaar).

Tijdens de eerste drie opleidingsfasen dienen je in 7 zorgdomeinen stage te lopen: algemene medische geneeskunde, algemene chirurgische geneeskunde, kinderverzorging en pediatrie, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, thuisverzorging en kritieke zorg.

In de vierde opleidingsfase loop je stage in een domein naar keuze. 

Waar loop ik stage en hoe word ik begeleid?

Wij hebben een nauwe samenwerking met het werkveld en kiezen voor een kwaliteitsvolle stagebegeleiding. Daarvoor zetten we op de stageplaatsen unieke projecten op die inzetten op een sterke begeleiding van de student door de mentor en de stagebegeleider.

Aangezien wij focussen op een krachtige stageomgeving houden we, in de mate van het mogelijke, rekening met de woonplaats van de student.

Wat komt er allemaal aan bod in de vakken biomedische wetenschappen?

In de vakken biomedische wetenschappen worden de basisbegrippen anatomie en fysiologie, biochemie, celleer en weefselleer besproken. Daarnaast komen de anatomie en de fysiologie van de verschillende stelsels van het lichaam (bewegingsstelsel, nieren- urinewegen, maagdarmstelsel, hart, bloedvaten en bloedsomloop, huid, lymfestelsel en immuniteit, ...) aan bod.

Verder gaan we in op de basisbegrippen microbiologie en infectieziekten en de basisbegrippen farmacologie (inleidende begrippen, farmacokinetiek en farmacodynamiek).

Heb ik voorkennis nodig voor sommige vakken?

Eigenlijk heb je geen voorkennis nodig. De handboeken die je gebruikt voor biomedische wetenschappen bieden een heel goede ondersteuning als je weinig voorkennis hebt van bijvoorbeeld de basisbegrippen van biochemie, celleer en weefselleer. We organiseren ook een instapcursus voor wie weinig of geen kennis heeft van biochemie (of voor wie het erg lang geleden is).

Tijdens het academiejaar organiseren we bovendien monitoraten. Daarin bespreken we al je vragen. Er is dus voldoende mogelijkheid tot ondersteuning om eventuele achterstand bij te werken (naast de mogelijkheden tot vraagstelling tijdens de lessen, het discussieforum op het leerplatform,...)

Is deze opleiding (met de vakken biomedische wetenschappen) niet te zwaar voor mij?

Voor deze opleiding is er geen voorkennis vereist. Er zijn voor alle vakken meerdere ondersteuningsmogelijkheden (vragen tijdens de les, linken naar ondersteunende filmpjes, studiewijzer met alle nodige praktische informatie, discussieforum op leerplatform, monitoraten, voorbeeldexamenvragen, zelfevaluatietests). Voor de ‘grote’ vakken wordt de leerstof soms opgesplitst.

De examens voor biomedische wetenschappen gaan bijvoorbeeld door in januari en in juni, maar er worden ook 2 deelexamens gepland in november en in april. Tijdens de deelexamens wordt een deel van leerstof reeds getest, waardoor het pakket in januari en in juni beperkt wordt. 

Waarom zou ik Verpleegkunde aan Howest volgen?

Wij zijn er als opleiding van overtuigd dat je moet kiezen voor de school waar je je goed bij voelt. Uiteraard heeft de opleiding Verpleegkunde aan Howest een aantal troeven.

Zo staan wij voor een persoonlijke benadering waarbij we je maximaal willen ondersteunen in het behalen van je diploma. Daarnaast zorgen we voor een krachtige leeromgeving waarin we verschillende werkvormen creatief inzetten om kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden.

Het klinisch redeneren staat in onze opleiding centraal waardoor we ook tegemoetkomen aan de wensen van het werkveld. Met een diploma van Howest zien alle werkgevers je zeer graag komen!  

Hebben jullie ook een brugopleiding Verpleegkunde?

Howest biedt ook een brugopleiding Verpleegkunde aan. Die duurt 2,5 jaar (of 150 studiepunten). Binnen de brugopleiding vertrekken we heel vaak vanuit de ervaringen die je als verpleegkundige al hebt.

Deze ervaringen koppelen we aan de theorie. De lessen van de brugopleiding gaan in het eerste jaar door op dinsdag, in het tweede en derde jaar worden de lessen op donderdag gepland (telkens van 8u15 tot 17u45). De examens gaan door in januari en in mei/juni.

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender van de brugopleiding Verpleegkunde vind je via deze link.

Kan ik de stage van de brugopleiding in mijn eigen werkveld lopen?

Stage in je eigen werkveld kan, mits die voldoet aan enkele voorwaarden:

  1. je hebt een leidinggevende die je kan begeleiden en beoordelen
  2. je hebt contacten met patiënten en je verleent verpleegkundige zorg
  3. je werkt samen met collega’s
  4. je werkt minimaal 180 uur per semester
Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten en het laptopproject aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie

Het laptopproject

Elke student aan Howest heeft een laptop nodig met legale software die door de opleiding aanbevolen wordt.

Meer informatie