header--person header--title

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Heb je altijd al willen weten hoe je mensen kan motiveren om hun gedrag duurzaam te veranderen in het kader van een gezondere levensstijl? Werk je graag met mensen en zit je niet graag stil?

In de bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen leren we je inspelen op de gezondheidszorg van de toekomst: preventief in plaats van curatief.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Inkijk cursusmateriaal Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stel je vraag via e-mail of chat

Een vraag over de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen? We beantwoorden graag je vraag via e-mail of chat.

Stuur e-mail Start chat

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Ga er rechtstreeks mee in gesprek of vuur je vragen per e-mail af.

Evelyne Lagrou

Evelyne Lagrou

Opleidingscoördinator

Stuur e-mail 0486/88 77 21
Nele Huys

Nele Huys

Coördinator afstandsonderwijs

Stuur e-mail
Sigrid Van den Branden

Sigrid Van den Branden

Coördinator internationalisering

Stuur e-mail
Anse Vanhouwaert

Anse Vanhouwaert

Lector & mentor

Stuur e-mail
Fien Waeterloos

Fien Waeterloos

Lector

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Hoe ervaren onze studenten de opleiding Toegepaste gezondheidswetenschappen? Kom het snel te weten via dit filmpje!

Campus Brugge Centrum

Campus Brugge Centrum bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contactgegevens:

Sint-Jorisstraat 71, 8000 Brugge
+32 50 33 32 68
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Toegepaste watte?

Ben je gebeten door preventie en een gezonde levensstijl? Dan is Toegepaste Gezondheidswetenschappen iets voor jou. Als enige hogeschool in Vlaanderen stoomt Howest je klaar tot een professionele gezondheidscoach. Toegepaste Gezondheidswetenschappenis dus een unieke en innovatieve opleiding die je een brede waaier aan vaardigheden aanleert om de gezondheid en levenskwaliteit van individuen, groepen of organisaties te optimaliseren. Met andere woorden: wij inspireren, empoweren en coachen je zodat jij dat later met anderen kan doen. Motiverende gesprekstechnieken, netwerken en projectwerk vormen hierbij de belangrijkste pijlers. 

Welke vakken krijg ik allemaal?

Deze driejarige opleiding vertrekt vanuit een holistisch perspectief. We zetten dus in op voeding en beweging, maar gaan ook dieper in op mentaal welzijn, seksuele gezondheid, roken of alcohol. Je krijgt hierbij een flinke dosis gesprekstechnieken, en je wordt opgeleid om projecten uit te werken die de gezondheid van mensen moeten verbeteren. Binnen de opleiding word je opgeleid in vijf beroepsrollen: gezondheidscoach, professional, projectwerker, netwerker en reflector. Een overzicht van de vakken die je in elk van deze beroepsrollen zal krijgen, vind je in volgend overzicht.

Krijg ik veel praktijklessen?

Van bij de start vullen we de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan met veel praktijk. Waar de theorie in het begin nog de bovenhand haalt, wordt het praktische luik steeds groter naarmate de opleiding vordert. Ook de inhoud van de praktijk evolueert. Eerst oefen je de theorie vooral in de veilige klascontext, maar al snel ga je projectmatig samenwerken met het werkveld en zet je zelfstandig een gezondheidsbevorderend project op. We sluiten de opleiding af met een stage in een authentieke beroepscontext. Je groeit daarbij in je rol als gezondheidscoach en projectwerker én je leert als netwerker ook bruggen bouwen tussen de verschillende zorgprofessionals in het werkveld. Voor veel van de acties, projecten of campagnes die je later zal opzetten, zal je namelijk samenwerken met zorginstellingen, bedrijven, steden of ziekenfondsen.  

Hoeveel studenten zitten in een klas? En hoeveel uur les krijgen we?

In het eerste jaar zitten ongeveer vijftig studenten. Meestal hebben jullie samen les, maar om bepaalde vaardigheden in te oefenen (gesprekstechnieken bijvoorbeeld), splitsen we de groep op in kleinere groepen. Gemiddeld heb je zo’n 20 uur les per week, al kan dit al eens variëren. 

Wanneer ga ik op stage?

In het tweede jaar krijg je tijdens een korte kijkstage al voeling met het werkveld en ontdek je in welke sector je later het liefst aan de slag wil.

Je opleiding sluit je af met een stage van ongeveer drie maanden. In het verleden hebben we met veel stageplaatsen succesvol samengewerkt, maar je bent steeds vrij om zelf een stageplaats voor te stellen.  

Kan ik op stage naar het buitenland? Zijn er nog andere internationale mogelijkheden?

Zeker en vast! Al tijdens het eerste jaar krijg je de kans om mee te gaan op Summerschool en in het laatste jaar kan je een semester in het buitenland studeren. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om je eindstage in het buitenland te doen. Hiervoor hebben we heel wat samenwerkingen met buitenlandse stageplaatsen in Spanje, Nederland, Ethiopië, Gambia, India, Zuid-Afrika, Estland, de Filipijnen, … 

Waar vind ik later werk?

Met je bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen op zak kan je in een zeer divers werkveld terecht. De rode draad is echter altijd dezelfde: anderen aanzetten tot een gezonde levensstijl en een effectieve gedragsverandering.

Zit het ondernemen je in het bloed? Dan kan je aan de slag als zelfstandig gezondheidscoach, maar ook steeds meer bedrijven, scholen en lokale besturen dragen vitaliteit, gezondheid en preventie hoog in het vaandel. Daarnaast zijn toegepaste gezondheidswetenschappers aan het werk bij mutualiteiten, CLB’s, woonzorgcentra, revalidatiecentra, wijkgezondheidscentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg. Vast staat dat deze opleiding je voorbereidt op een beroep met toekomst. De aandacht voor gezondheid en welzijn is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de vraag vanuit het werkveld.  

Kan ik met dit diploma aan de slag als preventieadviseur?

Je bachelordiploma Toegepaste Gezondheidswetenschappen geeft je rechtstreeks toegang tot het postgraduaat Preventieadviseur niveau 2. In één extra jaar kan je dit attest behalen, als een mooie aanvulling op je basisdiploma!

Kan ik later als zelfstandige aan de slag?

Ja! Als bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen word je automatisch lid van de door de overheid erkende Vlaamse Vereniging voor Gezondheidscoaches (VVGC). De VVGC ijvert samen met de mutualiteiten voor een vorm van terugbetaling van de diensten van een gezondheidscoach.

Bovendien hebben we tijdens de opleiding heel wat aandacht voor ondernemerschap, en krijg je zelfs de mogelijkheid om tijdens je eindstage je eigen onderneming uit te bouwen. Op die manier willen we je de best mogelijke start laten nemen als zelfstandige.  

Wat is het verschil tussen Toegepaste Gezondheidswetenschappen en andere opleidingen zoals Sport en Bewegen of Voedings- en dieetleer?

In de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen leiden we je op tot een professional die gezondheid vanuit een zeer brede visie zal benaderen. Je zal mensen, groepen en organisaties coachen in het aannemen van een gezonde levensstijl, en hierbij bekijk je gezondheid heel breed. We focussen zowel op fysieke als mentale en sociale gezondheid. Thema’s zoals voeding, beweging, stress, roken, alcoholgebruik of seksualiteit komen dus aan bod.

Als toegepaste gezondheidswetenschapper word je een generalist op het vlak van gezondheid in het algemeen, terwijl je in andere opleidingen zoals Sport en Bewegen of Voedings- en dieetleer eerder een specialist in één aspect van gezondheid wordt. 

Moet ik ook een bachelorproef schrijven?

Absoluut, al zal je dit niet onder deze benaming, maar wel onder de noemer 'Gezondheidsbevorderend project' terugvinden in het opleidingsprogramma. We kiezen er bewust voor om je in het kader van je bachelorproef een project uit te laten voeren in samenwerking met het werkveld. Onmiddellijk met de voeten in de praktijk dus. 

Heb ik voorkennis nodig?

Neen, een diploma secundair onderwijs is voldoende, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen als je van bij de start een ruime interesse in gezondheid hebt. 

Ik heb al een bachelordiploma behaald. Kan ik instappen in een verkort traject?

Zeker en vast! Heb je al een bachelor- of masterdiploma, dan kom je sowieso in aanmerking voor een verkort traject. Dat verkorte traject is toegankelijk voor bachelors uit een van de volgende opleidingen: 

  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Ergotherapie: verkort traject van 111 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Sport en Bewegen: verkort traject van 76 studiepunten, bij voorkeur gespreid over anderhalf jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Sociaal Werk: verkort traject van 111 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Toegepaste Psychologie: verkort traject van 118 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Voedings- en dieetleer: verkort traject van 114 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 

Heb je een ander bachelordiploma, maar wil je toch de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen starten? Ook dat kan! In overleg met de trajectbegeleider bekijken we voor welke vakken je een vrijstelling kan aanvragen. Op die manier stellen we samen een traject op maat op. Een verkort traject Toegepaste Gezondheidswetenschappen kan je volgen in dag- of afstandsonderwijs. 

Kan ik de opleiding ook in afstandsonderwijs volgen?

Zeker! Wil je werken en studeren combineren, dan tekenen we een afstandstraject op maat uit. Hierbij verwachten we niet dat je elke dag naar de les komt, maar voorzien we een aantal contactmomenten op school, aangevuld met onlinecoaching door onze docenten. Interesse in dit traject? Neem dan contact op via tgw-home@howest.be

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten en het laptopproject aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie

Het laptopproject

Elke student aan Howest heeft een laptop nodig met legale software die door de opleiding aanbevolen wordt.

Meer informatie