header--person header--title

Bachelor Toegepaste Architectuur

Bachelor Toegepaste Architectuur

Ben je geboeid door de combinatie van architectuur en het bouwen zelf? Ben je technisch aangelegd en praktisch ingesteld? Zie je vele uren computer(teken)- werk eerder als een uitdaging dan als een obstakel? En ben je niet bang van deadlines en feedback?

Dan is de bachelor Toegepaste Architectuur je op het lijf geschreven.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Opleidingswebsite

Volg de bacheloropleiding Toegepaste Architectuur op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stuur een e-mail

Vragen over de bacheloropleiding Toegepaste Architectuur? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Brugge Station – BST1

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contactgegevens:

Rijselstraat 1, 8200 Brugge
+3250682666
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Voorkennis

Moet ik voorkennis hebben voor deze opleiding?

Nee, alle vakken en programma’s worden van nul aangeleerd. Startende studenten komen uit verschillende voortrajecten, zowel uit ASO, TSO als KSO en er zijn ook trajecten voor studenten die via VDAB de opleiding volgen.

Heb ik veel wiskunde nodig?

In sommige modules wordt basiswiskunde toegepast, maar we starten steeds van nul. Een goed begrip van basismeetkunde (stelling van Pythagoras en goniometrie) is geen overbodige luxe, maar ook dat lichten we op het gepaste moment toe.

Moet ik goed kunnen tekenen?

We tekenen niet met de hand, alles gebeurt met aangeleerde softwarepakketten.

Moet ik uit een architectuur-/bouwrichting komen om deze opleiding aan te kunnen?

Enige affiniteit met architectuur en/of bouwen is mooi meegenomen, maar het is geen absolute vereiste. De lessen zijn erop gericht je alles aan te leren zonder voorkennis. Het spreekt wel voor zich dat je interesse hebt om later in de bouwsector te werken.

Moet ik creatief zijn voor deze opleiding?

Van een bachelor Toegepaste Architectuur verwachten we dat je een context kan analyseren en interpreteren en een gebouw/ruimte/volume kan organiseren en vormgeven in die context. Hier is dus ruimtelijk inzicht en analytisch vermogen voor nodig. Creatieve insteken worden gestimuleerd, maar zijn niet noodzakelijk.

Elk jaar wordt tijdens een internationale projectweek op een alternatieve wijze met een actueel thema geëxperimenteerd. Die week ga je in groep creatief om met materialen, concepten, ideeën en wordt je creatieve geest gevoed met inspiratiesessies van architecten, buitenlandse professoren, kunstenaars, …

Tijdens je opleiding

Komt er veel computerwerk bij kijken?

De computer wordt jouw beste vriend (lees: je zal vele uren achter je scherm doorbrengen).

Zal ik vaak maquettes moeten maken?

Dit is beperkt, een maquette wordt niet verwacht bij elke atelieropdracht.

Hoe verlopen de lessen?

De lessen worden zeer praktisch aangepakt en je wordt stapsgewijs opgevolgd. De reële praktijksituatie wordt zoveel mogelijk gesimuleerd tijdens ateliers in beperkte groepen, waar je de opgedane kennis steeds praktisch toepast. Je werkt zowel individueel als in groep, telkens met de ondersteuning van een coach.

Hoe verloopt een doordeweekse dag in de opleiding?

De lessen gaan steeds door in blokken van 2 uur en worden ingepland tussen 8u15 en 17u45. Springuren vermijden we zoveel mogelijk. Bij het opstellen van het lessenrooster streven we naar een halve vrije dag per week om taken te maken en de leerstof te verwerken.

Zijn buitenlandse ervaringen mogelijk?

Onze opleiding draagt internationalisering hoog in het vaandel. We stimuleren onze studenten op dit vlak op verschillende manieren:

  • Internationale projectweek
  • Internationale studiereizen en pilootreizen
  • Internationale uitwisselingen
Is een buitenlandse stage mogelijk?

Dat kan zeker. In het verleden zijn al heel wat studenten voor hun stage naar het buitenland getrokken.

Hoe wordt de modulestructuur opgebouwd?

De architectuurprojecten (georganiseerd in ateliers) vormen de kapstok van de opleiding. Daarnaast wordt in 3 aansluitende pijlers leerstof aangeleerd en opgebouwd die stelselmatig wordt toegepast in de architectuurprojecten. De complexiteit en schaal van die architectuurprojecten neemt gaandeweg toe. De opdrachten worden zo opgebouwd dat elke courante bouwmethode, gebouwtype en fase in het bouwproces aan bod komt. Zo ben je zeer goed voorbereid om het werkveld in te duiken.

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Modeling. Hierbij bouwen we virtueel het gemaakte ontwerp aan de hand van gespecialiseerde software. Praktisch leer je eerst eenvoudige gebouwen modelleren in 3D. Gaandeweg leer je deze modellen verder uitwerken en detailleren om vervolgens informatie over deze gebouwen te kunnen presenteren en te delen/vergelijken met andere bouwpartners. Goeie BIM-skills maken je onmisbaar in de huidige bouwwereld.

Wat na je opleiding?

Wat zijn de mogelijkheden na de bachelor Toegepaste Architectuur?

Na de bachelor Toegepaste Architectuur kan je verschillende richtingen uit.

  • Wil je beginnen werken? Dan kan je meteen aan de slag bij architectenbureaus, studiebureaus, aannemersbedrijven, visualisatiestudio’s, overheden, ...
  • Wil je verder studeren? Dan kan je een van onze graduaatsopleidingen volgen, een schakelprogramma volgen naar de master Architectuur of Industrieel Ingenieur Bouwkunde.
Zal ik gemakkelijk werk vinden?

Ja, je diploma biedt je veel werkzekerheid. Toegepaste Architectuur leidt namelijk naar een knelpuntberoep. Ongeveer de helft van de studenten krijgt een job aangeboden op de stageplaats.

Mag ik als bachelor Toegepaste Architectuur optreden als architect?

Nee. Je kan na je studies Toegepaste Architectuur wel via een schakelprogramma een verkort traject voor de master Architectuur volgen. Dat is in België het enige diploma dat toegang geeft tot het beroep van architect.

Praktisch

Hoeveel studenten zitten in de opleiding?

De opleiding Toegepaste Architectuur telt in totaal zo'n 300 studenten, waarvan ongeveer 120 in het eerste jaar. Je krijgt echter nooit les in één grote groep. Hoorcolleges worden over het algemeen georganiseerd in twee groepen, praktijklessen gaan door in kleinere groepen van zo'n tien studenten per coach.

Moet ik een nieuwe computer kopen?

De minimumvereisten van je laptop kan je via deze link raadplegen. Deze vereisten zijn belangrijk voor het gebruik van de software. Voldoet je huidige laptop niet, dan kan je via Howest een passend toestel aanschaffen.

Is dit een dure opleiding?

De opleiding kan als iets duurder beschouwd worden doordat je een voldoende krachtige laptop nodig hebt en plannen en posters moet afdrukken.

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Tot wanneer kan ik inschrijven?

Je kan inschrijven tot 1 november. Na deze datum dien je een ‘aanvraag laattijdige inschrijving’ in. Maar het spreekt voor zich dat je best inschrijft vóór de kick-offweek en de daaropvolgende eerste lesweek.

Kan ik de opleiding volgen met een verlicht individueel opleidingstraject (IOT)?

Ja, maar door een strikte volgtijdelijkheid van het opleidingsprogramma is het aantal mogelijkheden eerder beperkt.

Kan ik de opleiding in afstandsonderwijs volgen?

Aangezien we in de opleiding zeer veel praktijkgerichte opdrachten echt persoonlijk en individueel begeleiden en coachen, kan je deze opleiding niet in afstandsonderwijs volgen.

Ik heb het topsportstatuut of ben werkstudent. Is deze opleiding dan haalbaar?

De opleiding vraagt veel werkijver en een grote inzet. Als student met een specifiek statuut (werkstatuut, topsport, politiek, …) kan je steeds faciliteiten aanvragen. Hiervoor kan je terecht bij de talentcoach van de campus.

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Zij-instromers

Ik heb al een diploma Interieurvormgeving. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Met dit diploma kan je een verkort traject van 117 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de modules Analyseren S3 en Analyseren S4. Bijkomend volg je wel Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.

Ik heb al een diploma Bouwkundig Tekenaar. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Met dit diploma kan je een verkort traject van 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan het bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de module Bouwmanagement S3. Bijkomend volg je wel Analyseren S1 binnen de pijler Analyseren en Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.

Ik heb al enkele vakken van een andere opleiding gevolgd. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Je kan vrijstellingen aanvragen als je al een bachelordiploma Bouw of Vastgoed hebt of voor enkele modules al credits behaald hebt in de Academische bachelor Architectuur. Vrijstellingen kunnen wel enkel verleend worden bij overeenstemming van inhouden en bereikte competenties en bij overeenstemming van het aantal credits met de studiepunten van de modules waarvoor je een vrijstelling aanvraagt.

Kan ik vrijstellingen aanvragen op basis van vakken die ik al in het middelbaar kreeg? (bouwconstructies, AutoCAD, Office, …)

Neen, op basis van een diploma secundair onderwijs kan je geen vrijstellingen aanvragen voor je studie in het hoger onderwijs.

Kan ik starten in februari?

Ja kan je in februari inschrijven voor Toegepaste Architectuur, maar enkel voor een beperkt aantal modules: Analyseren 2 (6 SP), Detailleren 2 (6 SP) en Bouwmanagement 2 (3 SP). Wel willen we hierbij de kanttekening maken dat je, afhankelijk van je vooropleiding, voor de module Detailleren 2 eventueel een achterstand zal hebben voor de partims Bouwcomfort en Bouwconstructie. Als je inschrijft voor dit individuele opleidingstraject (totaal 15 SP), zal je het volgende academiejaar nog altijd gewoon starten in het eerste jaar, met een verlicht studietraject. In totaal zal je je studie dan spreiden over 3,5 academiejaren. Je persoonlijke traject stel je samen met je trajectbegeleider op.