header--person header--title

Bachelor Multimedia en Communicatietechnologie

Bachelor Multimedia en Communicatietechnologie

Ben je gebeten door innovatie en de nieuwste technologie? Wil je de applicaties van het internet van morgen ontwikkelen? Klinken artificial intelligence, augmented reality, user interfaces, Big Data, Internet of Things of zelfrijdende auto’s je als muziek in de oren? Dan is de bachelor MCT je op het lijf geschreven.

Nadat je een brede IT-basis hebt gekregen, groei je vanaf het vierde semester uit tot een specialist in jouw gekozen uitstroomprofiel.

De opleiding bestaat uit volgende keuzetrajecten:

Klik op het keuzetraject naar wens om zo het studieprogramma in te kijken.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Multimedia en Communicatietechnologie op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stel je vraag

Een vraag over de opleiding Multimedia en Communicatietechnologie? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan vandaag voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Ga er rechtstreeks mee in gesprek of vuur je vragen per e-mail af.

Johan De Gelas

Johan De Gelas

Opleidingscoordinator

Stuur e-mail
Esli Heyvaert

Esli Heyvaert

Keuzetraject Smart Tech & AI

Stuur e-mail
Marie Dewitte

Marie Dewitte

Keuzetraject AI Engineer

Stuur e-mail
Simon Coudeville

Simon Coudeville

Keuzetraject Web App Developer

Stuur e-mail
Tom Decavele

Tom Decavele

Keuzetraject IOT Infrastructure Engineer

Stuur e-mail 056/24 12 48
Wouter Gevaert

Wouter Gevaert

AI@home

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Kortrijk Weide - Gebouw A

De campus ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. Die ideale locatie combineren we met aangename leslokalen, persoonlijke begeleiding en hightechinfrastructuur op de campus. In Kortrijk biedt Howest innovatieve opleidingen. Die vibe, die creativiteit, die zoektocht naar innovatie, die voel je op alle campussen in de stad.

Contactgegevens:

Sint-Martens-Latemlaan 2B, 8500 Kortrijk
+32 56 24 12 11
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Heb ik voorkennis nodig om aan de opleiding te starten?

Nee. Ons team past unieke onderwijsmethodes toe, aangepast aan jouw voorkennis. Het enige dat belangrijk is, is dat je aanwezig bent in de les en daarna de zaken waar je moeite mee hebt, inoefent. Aangezien Multimedia en Communicatietechnologie (MCT) je opleidt tot een professional die reallife IT-projecten kan realiseren, is weken niets doen en pas intens beginnen blokken in de laatste weken voor de examens geen goede optie. De lessen bijwonen en elke week je praktische skills bijwerken, zijn dus zeer belangrijk.

Welke basis aan wiskunde heb ik nodig? Hoe zwaar is de wiskunde?

Dit hangt sterk af van het gekozen keuzetraject (https://mct.be/programma/). Over het algemeen heb je met 3 à 4 uur wiskunde een goede basis. In de opleiding Multimedia en Communicatietechnologie gaat het vooral om het toepassen van wiskunde, niet om dé wiskunde. Wil je een van de AI-keuzetrajecten volgen, dan moet je wel enige interesse hebben in bijvoorbeeld statistiek. In dat geval is 5 uur wiskunde of meer aangeraden, maar ook hier geldt: passie en regelmatig oefenen zijn veel belangrijker dan voorkennis!

Wat is het inhoudelijk verschil tussen Multimedia en Communicatietechnologie en andere IT-opleidingen?

Andere IT-opleidingen zoals Toegepaste Informatica behoren tot het studiegebied van Handelswetenschappen & bedrijfskunde. Ze gaan dus altijd dieper in op business management en richten zich dus eerder op hoe grote ondernemingen IT gebruiken.

Multimedia en Communicatietechnologie behoort tot het domein van Industriële wetenschappen en Technologie. Vooral dat laatste woord is belangrijk: 'Agile' en creatief technologie inzetten, zit diepgeworteld in het DNA van de opleiding. Met andere woorden: MCT'ers worden opgeleid om creatief nieuwe technologie te implementeren in ondernemingen die veel sneller schakelen met methodes zoals SCRUM in start-ups, scale-outs, kmo's.

Niets is vervelender voor een MCT'er dan te horen “als je die verbetering moet doorvoeren, dan zal je toch eerst door procedure X moeten gaan om norm Y te halen en drie levels van bazen moeten overtuigen”. MCT'ers hebben een Vlaamse versie van de Silicon Valley-geest: ze zijn 'game changers' die coole technologie zo snel mogelijk 'in the wild' willen zien.

Wat is het verschil tussen Multimedia en Communicatietechnologie en andere IT-opleidingen op het vlak van onderwijs en einddoel?

Wij geloven dat onze studenten 'uitvinders', 'creatievelingen met een technologische hoek af' ('the IoT Generation') zijn. Het ultieme einddoel van de opleiding Multimedia en Communicatietechnologie is dan ook de realisatie van projecten. Niet één dag per week of in 'een vak zoals er wel meer zijn', maar tijdens een intense periode van 5 tot 6 weken, waarin je eerst alleen en daarna in groep, de nieuwste technologie uitprobeert en tot leven laat komen. Tijdens de projectweken focus je enkel en alleen op het uitvoeren van je project en ontdek je gaandeweg je sterktes en zwaktes.

Vanaf het tweede jaar krijg je teamopdrachten van kleine en grote bedrijven die de 'MCT Silicon Valley spirit' willen binnenhalen in hun bedrijf. Zij vragen je groepje om nieuwe technologieën om te zetten in een werkend proof of concept-project (https://mct.be/projecten/).

Hoe groot zijn de lesgroepen?

In het eerste jaar heb je ongeveer 30 procent theorie. Dan zit je uitzonderlijk eens samen met 130 tot 180 andere studenten. De meeste lessen krijg je echter in groepen van 20 tot 28 studenten. Hoe verder in de opleiding, hoe meer dat het geval is.

Tijdens de projectweken werk je bovendien intens samen in groepjes van drie tot vier studenten.

Telt het lessenrooster veel springuren?

Nee, de lessen gaan zo goed als altijd door tussen 8u30 en 17u45. Bij het opstellen van het lessenrooster proberen we altijd één dag per week 'lesvrij' te houden (en als dat niet lukt, twee halve dagen. Een voorbeeldlessenrooster vind je hier.

Waar vind ik een kot in Kortrijk?

Op kotwest.be vind je een ruim aanbod aan studentenkoten in Kortrijk. Over het algemeen krijg je in Kortrijk meer kwaliteit voor je geld dan in vele andere studentensteden.

Hoe ver ligt de campus van het station?

Ongeveer 1,2 km volgens Google Maps. We testen het zelf iedere dag: te voet heb je ongeveer 12 tot 15 minuten nodig.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten en het laptopproject aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie

Het laptopproject

Elke student aan Howest heeft een laptop nodig met legale software die door de opleiding aanbevolen wordt.

Meer informatie