header--person header--title

Bachelor Journalistiek

Bachelor Journalistiek

Ben je een nieuwsgierige doorzetter? Kijk je met een open, kritische blik naar de wereld om je heen? Ga je voor die ene krachtige quote en ben je vlot met taal? Dan is de bacheloropleiding Journalistiek iets voor jou.

De focus op de praktijk is daarbij nooit veraf, want vanaf dag één ga je als journalist in spe aan de slag.

De opleiding bestaat uit volgende keuzetrajecten:

Klik op het keuzetraject naar wens om zo het studieprogramma in te kijken.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Opleidingswebsite

Volg de bacheloropleiding Journalistiek op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stuur een e-mail

Vragen over de bacheloropleiding Journalistiek? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Ga er rechtstreeks mee in gesprek of vuur je vragen per e-mail af.

Gerti Wouters

Gerti Wouters

Opleidingscoördinator en lector geschreven pers

Stuur e-mail
Ilse Mestdagh

Ilse Mestdagh

Studentenbegeleider en lector Nederlands

Stuur e-mail
Sander Van Nieuwenhuyse

Sander Van Nieuwenhuyse

Lector sportjournalistiek en audiovisuele media

Stuur e-mail
Karl Vandenberghe

Karl Vandenberghe

Lector televisiejournalistiek

Stuur e-mail 0478/68 27 03
Arno Vanhaverbeke

Arno Vanhaverbeke

Lector sportjournalistiek 

Stuur e-mail
Michel Vermeersch

Michel Vermeersch

Lector radiojournalistiek 

Stuur e-mail
Nicolas Staelens

Nicolas Staelens

Lector algemene vakken 

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Onze alumni zijn volop aan het werk als journalist voor radio, televisie en kranten.  Zij vertellen je in de filmpjes hieronder hoe zij de opleiding ervaren hebben. We tonen je ook reportagewerk van onze tweedejaars voor het vak Eurojournalistiek waarvoor je als een geaccrediteerde journalist naar het Europees Parlement in Straatsburg trekt.

Campus Kortrijk Weide - The Penta

The Penta ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleiding uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie

Contactgegevens:

Sint-Martens-Latemlaan 1B, 8500 Kortrijk
kortrijk@howest.be

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat houdt de opleiding in?

De opleiding Journalistiek leidt je op tot journalist. Een journalist is altijd op zoek naar nieuws en geeft uitleg over dat nieuws aan de lezer, kijker of luisteraar. Om het nieuws te duiden, heeft hij een goede kennis van de maatschappij nodig. Het eerste luik van de opleiding gaat daar dus op in: je krijgt les over politiek, economie, geschiedenis, binnenlands en buitenlands nieuws om inzicht te krijgen in de wereld en het nieuws te begrijpen. We verwachten ook van jou dat je de actualiteit goed opvolgt. In het eerste jaar krijg je wekelijks actualiteitstesten.

Je leert ook hoe je informatie moet opzoeken en hoe je mensen moet interviewen over het nieuws.

Vervolgens breng je het nieuws naar het publiek. Dat doe je met woorden, beelden en geluid. Je leert dus goed schrijven, artikels opbouwen, beelden opnemen en monteren voor foto en video, geluid opnemen en monteren. We leggen je ook stap voor stap uit hoe een goede reportage in elkaar zit.

Dat is het tweede luik van de opleiding: je krijgt voldoende technische kennis om journalistieke producten te maken.

Maar de opleiding is vooral praktijkgericht: je leert niet alles zomaar vak per vak, maar vaak geïntegreerd in realistische opdrachten. Dat start al in week 1 van de opleiding, waarin je aan de slag gaat in de “Newsroom”, een echte redactieomgeving. Want al doende leer je. Je wordt vooral journalist door journalist te zijn.

Geïnteresseerd? Download dan de opleidingsbrochure of kijk op de website van Howest.

Hoelang duurt de opleiding?

De opleiding Journalistiek is een professionele bacheloropleiding en duurt normaal gezien drie jaar, gespreid over zes semesters. Na elk semester is er een evaluatieperiode.

Je kan er ook voor kiezen om de opleiding wat meer te spreiden. Omdat je daarnaast ook werkt, omdat je een bijzonder statuut hebt of omdat je het voor jezelf studeerbaar wil houden. Dat doe je in overleg met de trajectbegeleider. Je kan bijvoorbeeld 40 in plaats van 60 studiepunten per jaar opnemen en de opleiding spreiden over vier jaar.

Zijn talen belangrijk in de opleiding?

Journalistiek is geen talenopleiding. Uiteraard moet je als journalist de boodschap duidelijk en correct kunnen overbrengen en daarvoor is een goede kennis van het Nederlands belangrijk. We begeleiden hierin van het eerste tot het laatste jaar.

Frans en Engels zijn in België en wereldwijd belangrijke talen. Je hoeft geen producten te maken in die talen, maar je dient ze wel te begrijpen om informatie te vinden over bepaalde onderwerpen (buitenlands (sport)nieuws bijvoorbeeld) of om interviews te doen met mensen die geen Nederlands spreken.

Waar vind ik werk?

Afgestudeerden vinden werk in de brede media- en communicatiesector. Ze werken voor kranten, radio-, web- en televisieredacties, maar ook voor productiehuizen, socialmediabureaus of op de communicatiedienst van overheden en bedrijven. Een aantal studenten kiest er ook voor om na de bacheloropleiding verder te studeren en via een schakeljaar een master te behalen.

Heb ik voorkennis nodig van bepaalde vakken?

De opleiding Journalistiek sluit aan bij het secundair. De helft van onze studenten komt uit ASO, de andere helft uit TSO en een minderheid uit BSO. Er is geen verschil in slaagkansen tussen ASO en TSO, omdat de opleiding praktijkgericht is. Dankzij de goede studentenbegeleiding kunnen ook BSO-studenten slagen. Uiteindelijk heb je het zelf grotendeels in de hand: regelmatig studeren, de lessen volgen, de leerstof goed begrijpen en alle taken maken zijn de belangrijkste voorwaarden om te slagen.

Moet ik zelf materiaal aankopen?

Je hebt een laptop nodig en liefst een goede smartphone. Al het andere materiaal (fototoestel, camera, montageapparatuur, opnameapparatuur) kan je uitlenen (zie ook de vraag "Hoeveel kost de opleiding?").

Hoeveel kost de opleiding?

Naast het inschrijvingsgeld - dat varieert volgens inkomen en studiebeurs - heb je een laptop nodig. Heb je al een laptop? Dan kan je die gebruiken. Heb je er geen? Dan kan je er een kopen via ons laptopproject. We raden deze van 1350 euro aan, waarmee je later ook zelf zal kunnen monteren.

Daarnaast zijn er de handboeken (380 euro), software (170 euro) en tot slot de uitstappen (65 euro in het eerste jaar). In het tweede jaar kosten de handboeken nog 240 euro, in het derde jaar slechts 30 euro. De software moet je jaarlijks betalen. In het tweede jaar ga je op studiereis naar het Europees Parlement in Straatsburg (270 euro) en in het derde jaar gaat het richting de Balkan (700 euro).

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Kan ik een semester in het buitenland studeren (Erasmus)?

De opleiding zet volop in op internationalisering. Al in het eerste jaar kom je tijdens de International Days in contact met buitenlandse lesgevers van onze partnerscholen en krijg je getuigenissen van studenten die zelf in het buitenland studeerden of er stage liepen. In het tweede jaar ga je op studiereis naar het Europees Parlement in Straatsburg en in het derde jaar naar de Balkan (Bosnië en Servië), waar je samenwerkt met studenten van een lokale universiteit. In bepaalde lessen zit je ook samen met studenten van over de hele wereld die het internationale semester van de opleiding volgen. Je kan ook buddy worden van een buitenlandse student.

Maar de klap op de vuurpijl is uiteraard zelf een semester aan een van onze partnerscholen in het buitenland studeren (Erasmus). Onze opleiding heeft in Europa een uitgebreid netwerk in Frankrijk, Italië, Spanje, het VK, Oostenrijk, Portugal, Zweden, ... Maar ook de VS, India en Zuid-Afrika zijn mogelijk. In het tweede jaar krijg je hier uitgebreid uitleg over. Verder kan je ook je stage doen bij een buitenlands (media)bedrijf zoals de BBC of in een ontwikkelingsproject (radio maken in Oeganda bijvoorbeeld).

Ik heb al een andere hogere studie achter de rug. Kan ik een verkort studietraject volgen?

Als je al een andere bacheloropleiding of een master tot een goed einde bracht, kan je instromen in het tweede jaar. Je wordt dus vrijgesteld van het volledige eerste jaar. Afhankelijk van de studierichting die je eerder volgde, kan je ook nog vrijstellingen krijgen voor Frans en Engels in het tweede jaar. Als je dus al een diploma hoger onderwijs hebt, omvat je studietraject tussen de 120 en 108 studiepunten (in plaats van 180).

Ik probeerde al een andere hogere studie, maar maakte die niet af. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Hiervoor maak je een afspraak met de trajectbegeleider van de opleiding (gerti.wouters@howest.be). Breng je rapporten en de (link naar de) ECTS-fiches mee van de vakken waarvoor je een vrijstelling wil aanvragen. Op basis daarvan wordt je persoonlijke studietraject opgesteld met de verdiende vrijstellingen.

Wat houdt de opleiding Sportjournalistiek in?

In ons keuzetraject 'Sportjournalistiek' maak je kennis met verschillende soorten sportverslaggeving. Internationaal gekende gastdocenten zoals Renaat Schotte (Sporza), Sammy Neyrinck (Sporza), Guillaume Maebe (Het Nieuwsblad) en Hans Vandeweghe (De Morgen) geven praktijkgerichte lessen over sportactualiteit. Door samenwerkingen met KV Kortrijk, E3 BinckBank Classic, Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem krijg je meteen de kans om sportverslaggeving vanop de eerste rij actief te ontdekken.

In het tweede jaar zet het keuzetraject in op een multimediale aanpak waarin je reportages leert afwerken met de smartphone en een sportradioprogramma maakt. Dankzij tips en tricks van de gastdocenten leer je zelf een sportwedstrijd becommentariëren. In het laatste jaar schakelen we nog een versnelling hoger en breng je live verslag uit van een wedstrijd via verschillende kanalen. Een zelfgekozen praktijkstage stoomt je helemaal klaar voor het werkveld.

Wat is het verschil tussen een professionele bachelor en een academische master Journalistiek?

De bachelor Journalistiek is een opleiding van drie jaar. Met dit professionele bachelordiploma ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding doe je de noodzakelijke kennis en vaardigheden op (zoals goed schrijven, teksten opbouwen, filmen en monteren) om als journalist aan de slag te gaan.

De academische master vereist een bachelordiploma en duurt minimum een jaar. Deze afstudeerrichting geeft je een grondig inzicht in de maatschappelijke rol van de journalistiek. Zo gaat er aandacht naar het functioneren van redacties en de selectie van nieuwsbronnen.

Kan ik de handboeken en ander cursusmateriaal inkijken?

Doordat scholen momenteel gesloten zijn, kan dat voorlopig niet. We hopen echter eind juni of begin juli nog een infodag te houden, waarop je het cursusmateriaal zal kunnen inkijken.

Krijgen we veel opdrachten gedurende het jaar?

De opleiding Journalistiek is een praktijkgerichte bacheloropleiding. We gaan ervan uit dat doen de beste manier om te leren is. Uiteraard krijg je ook vakken waarvoor je vooral moet studeren en basiskennis opdoen, zeker in het eerste semester. Maar je krijgt ook veel taken en opdrachten. Naarmate de opleiding vordert, heb je steeds minder examens en meer praktijk. Het motto van de opleiding is dan ook "Journalist worden door journalist te zijn".

Hoeveel uren les heb ik per week?

Gemiddeld heb je 20 uur les per week. Op deze website vind je ook een voorbeeld van een lessenrooster. We proberen vakken zo goed mogelijk samen te zetten zodat je niet voor twee uur naar school moet komen en elke week een vrije dag hebt. Er zijn echter weken waarin dat niet lukt, omdat ook gastsprekers en journalisten uit het werkveld les komen geven. Zij komen niet op geregelde uren, maar wanneer ze vrij zijn. Soms spelen we ook in op de actualiteit en organiseren we een specifieke les. Het is dus belangrijk om dagelijks het lessenrooster op wijzigingen te controleren.

Wanneer beginnen de lessen volgend academiejaar?

Het eigenlijke lesjaar start op 21 september. Die week starten we met ons Bootcamp, een week vol workshops waarin je kennismaakt met diverse aspecten van de journalistiek, de docenten en je medestudenten.

In de week van 14 september vindt de kick-off plaats. Die week is er een onthaaldag waarop je kennismaakt met de school, het leerplatform en de opleiding. De onthaaldag is niet verplicht, maar wel aanbevolen om de week erna vlot te kunnen starten.

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.