Bachelor Industrieel Productontwerpen

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Droom je ervan om je eigen producten te ontwerpen? Heb je interesse in design, technologie, 3D-printing, materialen en prototyping? Kom je graag inventief en creatief uit de hoek? Dan is de unieke bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen (IPO) je op het lijf geschreven.

Gaandeweg leren we je alle stappen van het ontwerpproces: van creatief concept over vormgeving en technische uitwerking tot de presentatie van een duurzaam ontwerp dat klaar is voor productie.

De opleiding bestaat uit volgende keuzetrajecten:

Klik op het keuzetraject naar wens om zo het studieprogramma in te kijken.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Inkijk cursusmateriaal Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stel je vraag

Vragen over de opleiding Industrieel Productontwerpen? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Vuur je vragen per e-mail af.

Ronald Bastiaens

Ronald Bastiaens

Opleidingscoördinator

Stuur e-mail
Bieke Masselis

Bieke Masselis

Trajectbegeleidster zij-instromers

Stuur e-mail

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Kortrijk Weide - Industrial Design Center (IDC)

Het IDC is ideaal gelegen op een boogscheut van het station. Het is het open kenniscentrum van Howest waar de industrie, onderzoekers en studenten elkaar ontmoeten, maken en co-creëren. In het IDC, de grootste makerspace van België, kan je naar hartenlust experimenteren met alle mogelijke technieken, je ontwerpen uittesten en technisch productieklaar maken. De ateliers kijken uit op een groene omgeving en het aangename terras brengt de studenten gezellig samen rond de vuurschaal of barbecue. De boog kan nu eenmaal niet altijd gespannen staan…

Contactgegevens:

Marksesteenweg 58, 8500 Kortrijk
+32 56 24 12 68
industrialdesigncenter@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat is de ideale vooropleiding voor Industrieel Productontwerpen?

Helaas, die bestaat eigenlijk niet. Of beter, elke vooropleiding heeft raakvlakken! We raken technische, artistieke, wetenschappelijke en menskundige topics aan. Uit bijna elke vooropleiding hebben we studenten. Voor het ene vak kan je dus een voorsprong hebben, terwijl je voor een ander vak een groentje bent! In het curriculum voorzien we ‘portfoliomodules’. Die ondersteunen je in de overstap naar het hoger, je studiemethodiek en het ontdekken van je sterktes en zwaktes. Naast vooropleiding zijn je motivatie en andere interesses even belangrijk! De slaagkansen zijn voor de meeste vooropleidingen ongeveer gelijk.

Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?

Elke module bevat theoretische bouwstenen en toepassingsgerichte praktijklessen. Industrieel Productontwerpen is vooral een praktische opleiding met ongeveer twee derde labs, atelier of consult. Een derde van onze lessen is dus theoretisch, gaande van ergonomie, technologie, geschiedenis van de vormgeving tot productietechnieken. Het curriculum bevat geen talen meer. Wiskunde leren we aan en passen we toe in de lessen technologie en engineering. Door deze aanpak verdien je het hele jaar door punten en blijft ook de examenperiode een haalbare en aangename periode!

Is deze opleiding haalbaar voor mij?

We hebben nagenoeg evenveel studenten uit TSO, ASO, KSO en BSO. De ene twijfelt over schetsvaardigheid, de andere over computerskills. Sommigen studeren makkelijk veel nieuwe leerstof, anderen hebben een voorsprong in techniek. We proberen maximaal in te spelen op deze verschillen en vertrekken van ieders voorkennis. In elke module beginnen we vanaf nul, al ligt de snelheid hoger dan in het middelbaar. In de ‘portfoliomodules’ begeleiden we elke student individueel doorheen zijn of haar traject. We proberen competentiegericht te werken. Dat betekent dat we samen in kaart brengen hoe je gebruik kan maken van je voorsprongen of hoe je achterstanden kan aanpakken. Bepaalde modules geven we ook op verschillende snelheden, afhankelijk van je voorkennis. Of we voorzien extra video- of zelfstudiemateriaal. Vanaf het tweede jaar kies je de minor die best bij je profiel als ontwerp(st)er past. Je moet er uiteindelijk van uitgaan dat elke bacheloropleiding even complex is en haalbaar moet zijn voor de meeste studenten na het middelbaar. Vooral je inhoudelijke interesse en inzet zijn dus doorslaggevend. We zoeken ‘manusjes-van-alles’. Ben jij zo een creatieve duizendpoot?

Hoe groot zijn de klasgroepen?

In onze opleiding werken we voor een groot deel met labo-, consult- en feedbacklessen. Daarom zijn de klasgroepen beperkt tot een 20-tal studenten. Theorie geven we aan grotere groepen in een auditorium.

Wanneer moet ik een keuzetraject kiezen?

Hoewel elke student Industrieel Productontwerpen een even goede ontwerper is, gaat niet iedereen hetzelfde type producten ontwerpen. Ligt je interesse meer in engineering en het productietechnische? Kies je vooral voor het duurzame of methodische? Ligt je passie bij designobjecten en vormgeving? Dat soort accenten leg je in het ‘minor semester 4‘. Sommige studenten kiezen de opleiding Industrieel Productontwerpen specifiek voor een van de drie minoren ‘Design for Industry’, ‘Design for Identity’ of ‘Design for Impact’. Anderen ontdekken pas later waar hun interesse ligt. Deze keuze moet je uiteindelijk pas definitief maken halverwege 2IPO, waar we begeleiding in de portfoliolessen. 

Wat zijn de werkvormen van de opleiding?

Voor gedetailleerde info over het curriculum neem je best een kijkje in de brochure of op de opleidingspagina howest.be/IPO. Over het algemeen kan je stellen dat we in Industrieel Productontwerpen veel werkvormen afwisselen. De theorie laten terugkomen in de praktijklabs vinden we ook heel belangrijk.

De meer methodische ontwerpmodules vertrekken vaak vanuit een probleem. Andere modules zijn meer op het aanleren van skills of software gericht. Heel wat van onze opdrachten zijn ook projectmatig, meestal met echte bedrijfsopdrachten, waar je individueel of in team rond moet werken. Deze teams kunnen ook multidisciplinair zijn. Je werkt dan samen met studenten uit andere opleidingen die complementair zijn met ontwerpen. De rol van de docent is hier eerder om te coachen. 

In het laatste jaar krijg je niet meer echt ‘les’.  Je werkt als een heuse start-up en vormt samen met enkele medestudenten een heuse ontwerpstudio waarin je de hele week werkt voor enkele echte klanten.

Hoe kan ik me voorbereiden? Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak?

We organiseren bootcamps in het begin en aan het einde van de zomervakantie. Tijdens deze tweedaagse workshops maak je kennis met onze manier van werken, het ontwerpproces en je toekomstige klasgenoten. Hier al eens ‘proeven’ kan je ook helpen bij het maken van je keuze voor Industrieel Productontwerpen. En je leert er vanaf de start wat je sterke of zwakke punten zullen zijn wanneer je voor deze bachelor kiest. Inschrijven kan op howest.be/instapcursussen.

Hoeveel kost deze studie?

Naast het gewone inschrijvingsgeld is een krachtige laptop de grootste investering. We bouwen ook veel prototypes, al doen we dit vaak met restmaterialen. Tekengerief en een gereedschapskoffer kopen we in groep aan. Verder maken we nog een paar kleine uitstappen en een studiereis.

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Zal ik gemakkelijk werk vinden?

We zien dat heel wat van onze afgestudeerden snel aan de slag kunnen in de R&D-afdeling van een maakbedrijf, een job vinden in een ontwerpbureau of starten als freelance designer. IPO'ers zijn gegeerde profielen voor zowel machinebouwers als meubelfabrikanten, zowel bij grote spelers als kleine kmo's. 94% van onze meer dan 1000 afgestudeerden werkt als ontwerper, en dat is een heel hoog cijfer. Ontwerpers, techneuten, tekenaars en creatievelingen komen niet voor niets regelmatig voor bij de knelpuntberoepen.

Kan ik op Erasmus?

Ongeveer één student op drie vertrekt voor een kortere of langere periode naar het buitenland. Ze voeren een project uit met een buitenlandse partnerschool, volgen een semester les in het buitenland of lopen stage in een buitenlands ontwerpbureau of ontwikkelingsland. 

Ook de thuisblijvers ervaren de internationale context tijdens internationale projectweken en door Engelstalige klasgenoten. Tot slot kan je mee op studiereis naar Sjanghai, Tokio, San Francisco, Göteborg of Milaan. Geen verplichting, wel een aanrader!

Werken jullie met Windows of Apple?

Onze opleiding en het Howest-netwerk is in principe gericht op Windows. We adviseren nieuwe studenten bij de aankoop van een laptop dan ook te kiezen voor een Windows-toestel. Je kan echter ook op Apple werken als je altijd al een Mac-gebruiker was. Dat werkt in principe even goed. Je moet je Mac dan wel dual-boot installeren, dus ook Windows voorzien. Werkte je nooit eerder op een Apple, maakt dan nu zeker niet de overstap. Het is namelijk heel wat complexer om die voor CAD en het werken in ons netwerk te configureren.

Zijn er faciliteiten voor werkstudenten, functiebeperkingen, topsporters, …?

Onze opleiding is een boeiende mix van speciale vogels! Combineer je met werken? Heb je problemen met taal? Ben je minder mobiel? Neem je deel aan de Olympische Spelen? We houden rekening met ieders mogelijkheden. Sommige faciliteiten, zoals voldoende examentijd, zijn zelfs standaard. Heb je een van deze statuten? Dan helpen onze docenten, trajectbegeleiders en onze dienst Studentenvoorzieningen je graag verder.

Kan ik nog verder studeren na Industrieel Productontwerpen?

In eerste instantie willen we je opleiden tot bachelor Industrieel Productontwerpen. Maar in die drie jaar werken we ook aan je persoonlijke identiteit, interesses en abstractievermogen. Ongeveer één student op vijf heeft na Industrieel Productontwerpen de smaak te pakken en wil nog verder studeren. Dit kan in een aanvullende bachelor (sommige studenten kiezen bijvoorbeeld nog voor een verkorte opleiding meubelontwerp of kunststoffen).

In eigen huis vind je de masteropleiding Industrieel Ontwerpen aan UGent. Of je kan kiezen voor een master architectuur of productontwikkeling, in binnen- en buitenland;  

Ook een postgraduaat is mogelijk. Zo kan je aan Howest een masterclass combineren met deeltijds werken, volg je onze start-up school of spring je in een andere hogeschool over naar een opleiding ‘brand and packaging’.

Waar kan ik het werk bekijken van studenten?

Op howest.be/IPO en deze infodagpagina vind je de links naar onze socialmediakanalen en onlineplatformen. Hou deze in het oog! We posten er heel het jaar door werk van studenten. Onze studenten gebruiken ook zelf vaak onze hashtags #howestipo #ipolife en #iportfolio op platformen als instagram en pinterest.

In principe voorzien we ook een expo van eindwerken en kan je ons vinden op verschillende beurzen zoals Interieur of de Kortrijk Creativity-week. Al is dat in coronatijden wat moeilijker.
 

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie