header--person header--title

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Het onderwijs verandert elke dag. Scholen, klassen, leerlingen … Iedereen is anders. Als praktijkleerkracht leer je je vak aan klasgroepen waarin diversiteit centraal staat. Binnen het Educatief Graduaat in het Secundair Onderwijs focussen we op de vaardigheden die een praktijkleerkracht nodig heeft om les te geven aan heel uiteenlopende leerlingengroepen.

We werken innovatief en praktijkgericht rond de ontwikkeling van een krachtige leeromgeving en zetten in op samenwerkend leren. We denken na over de rol van leerkracht en hoe die het verschil kan maken voor elke leerling. Maar bovenal ligt de focus op liefde voor het vak.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Opleidingswebsite

Volg de graduaatsopleiding Secundair Onderwijs op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stuur een e-mail

Vragen over de graduaatsopleiding Secundair Onderwijs? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Ga er rechtstreeks mee in gesprek of vuur je vragen per e-mail af.

Eva Hüwels

Eva Hüwels

Opleidingscoördinator, trajectbegeleider & lector

Stuur e-mail 0475/637209
Mario Van der Vurst

Mario Van der Vurst

Locatieverantwoordelijke, lector & trajectbegeleider (Oudenaarde)

Stuur e-mail 0473/83 86 43
Joke De Bruyne

Joke De Bruyne

Stagecoördinator & lector
(Brugge)

Stuur e-mail
Bauke Vermeesch

Bauke Vermeesch

Lector
(Oudenaarde)

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contactgegevens:

Rijselstraat 5, 8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Campus Oudenaarde

In de Fortstraat vind je de nieuwe Howest-campus. Vlak bij de Schelde en op wandelafstand van het station volg je les in goed uitgeruste lokalen, voorzien van alle moderne lesmaterialen. De campus bevindt zich in de gebouwen van het GO!- atheneum Oudenaarde, met heel wat vaklokalen die beschikbaar zijn voor praktijklessen.

Contactgegevens:

Fortstraat 47, 9700 Oudenaarde
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Kan ik deze opleiding volgen?

Je kan starten met de opleiding als je …

  • diploma uit het secundair onderwijs (of getuigschrift 2de jaar 3de graad) overeenstemt met de expertise van de nuttige beroepservaring is 3 jaar nuttige beroepservaring vereist.
  • diploma uit het secundair onderwijs (of getuigschrift 2de jaar 3de graad) niet overeenstemt met de expertise van de nuttige beroepservaring is 5 jaar nuttige beroepservaring vereist.
  • 5 jaar nuttige beroepservaring hebt zonder diploma (je moet dan slagen voor de instapproef)
Welke vakken zal ik volgen in de opleiding? Welke voorkennis heb ik nodig?

Om je voorkennis en praktijkervaring in kaart te brengen, hebben we een volledige opstapmodule van 15 studiepunten ingericht. Hierin zullen we alle belangrijke vaardigheden om deze studie goed te kunnen aanvatten grondig inoefenen en aanleren.

We starten in de eerste semester met ICT-vaardigheden: je leert de basis om met een computer te werken, ontdekt het leerplatform, leert stapsgewijs hoe je taken indient, feedback krijgt, je Howest-mail raadpleegt …
Vanuit de studentenvoorzieningen wordt ook extra ondersteuning gegeven indien nodig (bijvoorbeeld bij dyslexie, visuele of auditieve beperking …)

De opleiding bestaat uit vier pijlers. Binnen ‘Ik als lerende’ leer je je eigen sterktes ontdekken en verken je voor het eerst het werkveld. ‘Ik als leerkracht in de klas' draait rond het verwerven van didactische competenties om een krachtige leeromgeving te ontwerpen voor je latere leerlingen, met oog voor diversiteit. Pijler drie luistert naar de naam ‘Ik als leerkracht in de school’: daarin gaat de aandacht naar samenwerking, communicatie met anderen en de bredere rol van leerkracht. Ten slotte is er ‘Ik als leerkracht in de praktijk’, waarin je zelf voor de klas staat en taken opneemt in een school.

Doorheen de opleiding leer je hoe je zelf een krachtige leeromgeving creëert. We vertrekken vanuit de theorie, maar schakelen zo snel mogelijk over naar de praktijk - in kleine groepjes, via observatiestage en uiteindelijk de eindstage.

Kan ik de opleiding combineren met werk en gezin?

We maken samen met jou een traject op maat, zodat je de opleiding maximaal kan combineren met werk en/of gezin. We bekijken hierbij:

  • Het aantal vakken dat je opneemt per jaar
  • De mogelijke lesmomenten (avond, dag, weekend)
  • Afstandsonderwijs als optie

Verandert er iets in je persoonlijke situatie tijdens de opleiding (nieuwe job, gezinsuitbreiding, ziekte …)? Dan kan het traject aangepast worden, zodat je kansen om de opleiding optimaal af te werken gaaf blijven.
 

Hoelang duurt de opleiding?

De opleiding omvat 90 studiepunten. Dat betekent dat je de opleiding in 1,5 jaar kan afwerken als je 30 studiepunten per semester opneemt (wat neerkomt op voltijds studeren). Dat raden we bijgevolg alleen aan als je effectief voltijds kan studeren. Informeer bij VDAB naar de mogelijkheden, die ook financieel interessant kunnen zijn.

Wie de opleiding combineert met werk en/of gezin raden we aan de opleiding te spreiden over drie jaar. Dan neem je 15 studiepunten per semester op.

We bekijken graag met jou de mogelijkheden en stellen samen een gepersonaliseerd traject op indien dat nodig zou blijken.

Ik geef al les in het secundair onderwijs, moet ik dan ook stage doen?

Voor wie al lesgeeft is het Leraar-in-Opleiding (LIO)-traject de beste keuze. We stellen dan een flexibel studieprogramma op maat op, waarbij je de praktijkoefeningen en stage in je eigen lesopdracht kan doen, zodat je geen extra stage moet lopen. De theorievakken volg je samen met de andere studenten. 
Start je met de opleiding en vind je ondertussen werk in het onderwijs? Dan kan je traject nog altijd aangepast worden naar een LIO-traject.

Kan ik vakken in afstandsonderwijs volgen? Hoe ziet de evaluatie van de vakken eruit?

Alle theorievakken, op ‘communicatie en overleg’ na, kan je in afstandsonderwijs volgen. Dat betekent dat je alleen naar een intakemoment en examen moet komen. De leerstof verwerken en opdrachten maken doe je thuis, op momenten die voor jou passen. Je wordt hierbij niet aan je lot overgelaten: bij vragen over leerstof, opdrachten, examen … kan je altijd terecht bij de lector.

Alle vakken zijn praktijkgericht - ook de theorievakken, die een (rechtstreekse) link naar de onderwijsrealiteit hebben. Elk vak duurt een semester. Dat betekent examens in januari en juni. Voor elk vak dat je volgt, krijg je bij de start concrete informatie over de verplichte opdrachten en duiding over een (mogelijk) examen. 
Sommige vakken worden permanent geëvalueerd. Dus geen examen, wel doorheen het semester opdrachten en oefeningen waarop je regelmatig feedback ontvangt.

Welke vakken kan ik geven met mijn diploma? Kan ik vrijstellingen aanvragen?

Op de website van Onderwijs Vlaanderen kan je nu al opzoeken welke vakken je kan geven met je diploma.

Vrijstellingen aanvragen kan uiteraard, als je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt hier algemene informatie over de procedures.

De trajectbegeleider van de opleiding kan je bij dit alles verder helpen:

 

 

Wat na mijn opleiding?

Zoals je misschien weet, is (praktijk)leraar secundair onderwijs een knelpuntberoep. Je hebt na het behalen van je diploma trouwens niet alleen lesbevoegdheid in het secundair onderwijs, maar ook in heel wat andere onderwijsvormen en beroepsvelden.

Wanneer en waar starten? Meer weten?

Je kan starten aan onze opleiding in september en februari, op onze campus in Brugge (Rijselstraat) of Oudenaarde (Fortstraat). Om je programma beter vorm te geven, maak je het beste een afspraak met de trajectbegeleider.

Meer weten?
Meer informatie over de opleiding vind je hier, maar je kan ook mailen naar eva.huwels@howest.be of mario.van.der.vurst@howest.be.

Hoe ziet mijn lesrooster eruit als ik de opleiding deeltijds volg?

DEELTIJDS STUDEREN: CONTACTONDERWIJS (AVOND)

Semester 1 - Campus Brugge & Oudenaarde

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag            
Namiddag            
Avond Mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid 
(wekelijks)
    Pedagogisch-didactische initiatie (wekelijks)

Basisvaardigheden
ICT-vaardigheden

(afwisselend per week)
   

Semester 2 - Campus Brugge

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag            
Namiddag            
Avond   Didactische competenties algemeen*
(2 weken les, 1 week lesvrij)
Werkveld-verkenning 
(3 sessies)
Klas-management 
(tweewekelijks)
   

Semester 2 - Campus Oudenaarde

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag           Klas-management 
(tweewekelijks)
Namiddag            
Avond     Didactische competenties algemeen*
(2 weken les, 1 week lesvrij)

Werkveld-verkenning 
(3 sessies)
     

De vakken met * kan je in afstand volgen.

DEELTIJDS STUDEREN: CONTACTONDERWIJS (COMBINATIE DAG EN AVOND)

Semester 1 - Campus Brugge & Oudenaarde

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag            
Namiddag            
Avond Mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid 
(wekelijks)
    Pedagogisch-didactische initiatie (wekelijks)

Basisvaardigheden
ICT-vaardigheden

(afwisselend per week)
   

Semester 2 - Campus Brugge

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag     Didactische competenties algemeen*
(2 weken les, 1 week lesvrij)
     
Namiddag            
Avond     Werkveld-verkenning 
(3 sessies)
Klas-management 
(tweewekelijks)
   

Semester 2 - Campus Oudenaarde

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag           Klas-management 
(tweewekelijks)
Namiddag     Didactische competenties algemeen*
(2 weken les, 1 week lesvrij)
     
Avond     Werkveld-verkenning 
(3 sessies)
     

De vakken met * kan je in afstand volgen.

Hoe ziet mijn lesrooster eruit als ik de opleiding voltijds volg?

Semester 1 - Campus Brugge (Campus Oudenaarde nog te bepalen)

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag     Didactische competenties algemeen*
(2 weken les, 1 week lesvrij)
    Klas-management 
(tweewekelijks)
Namiddag Communicatie en overleg 
(2 weken les, 1 week lesvrij)
         
Avond Mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid 
(wekelijks)
  Werkveld-verkenning 
(3 sessies)
     

Semester 2 - Campus Brugge (Campus Oudenaarde nog te bepalen)

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Voormiddag            
Namiddag Vakdidactisch atelier 1 (wekelijks)   ICT in de onderwijspraktijk (5 sessies vanaf eind oktober)      
Avond Infosessie vakdidactische stage 1 (eenmalig)     Klas-management
(tweewekelijks)

Leerlingen-begeleiding (tweewekelijks)

Onderwijs en maatschappij 
(tweewekelijks)
   

De vakken met * kan je in afstand volgen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.