header--person header--title

Bachelor Ergotherapie

Bachelor Ergotherapie

Werk je graag creatief en actief met mensen? Wil je samen op zoek gaan naar oplossingen op maat voor wonen/zorgen, leren/werken en spelen/vrije tijd? Dan is Ergotherapie iets voor jou!

In deze opleiding word je een expert in het begeleiden van kinderen, volwassenen en ouderen met fysieke, psychische of cognitieve problemen.

De opleiding bestaat uit volgende keuzeminoren:

Klik op de keuzeminor naar wens om zo het studieprogramma in te kijken.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Inkijk cursusmateriaal Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Ergotherapie op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Bekijk onze infosessie

In dit korte filmpje wordt toegelicht wat het beroep ergotherapie inhoudt en waar onze opleiding voor staat.

Bekijk infosessie

Stel je vraag

Een vraag over de opleiding Ergotherapie? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Kortrijk Weide - The Penta

The Penta ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleiding uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie

Contactgegevens:

Sint-Martens-Latemlaan 1B, 8500 Kortrijk
+32 56 24 12 11
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waarom zou ik kiezen voor Ergotherapie?

Werk je graag creatief en actief met mensen? Wil je samen op zoek gaan naar oplossingen op maat voor wonen/zorgen, leren/werken en spelen/vrije tijd? Dan is Ergotherapie iets voor jou! In deze opleiding word je een expert in het begeleiden van kinderen, volwassenen en ouderen met fysieke, psychische of cognitieve problemen.

Hoe is het curriculum opgebouwd?

Via een mix van theorie, praktijklessen, projecten en stages krijg je de zes beroepsrollen onder de knie. De beroepsrollen geven de verschillende dimensies van het beroep weer. Als ergotherapeut ben je namelijk naast behandelaar ook handelingsdiagnosticus, gezondheidswerker, onderzoeker, manager en innovator. In onze brochure vind je het volledige curriculum terug.

Wat zijn de belangrijkste vakken in het eerste jaar?

In jaar 1 ligt de focus op het zelf actief opbouwen van kennis en inzichten. Kennisvakken zoals biomedische basiskennis (9 SP in semester 1 en 6 SP in semester 2), humane wetenschappen (6 SP in semester 1), pathologie (3 SP in semester 1) en grondslagen (3 SP in semesters 1 en 2) hebben een groot aandeel. Uiteraard is er ook al ruimte om de kennis toe te passen in eenvoudige, afgebakende situaties waarbij je nog sterk ondersteund en begeleid wordt door de lectoren (analyse van handelen, basisvaardigheden en de keuzeminoren). Ten slotte maak je via werkveldbezoeken, opdrachten en een eerste stage kennis met de authentieke beroepscontext. 

Is specifieke voorkennis vereist?

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor de opleiding Ergotherapie. De basiskennis uit de humaniora (ASO, TSO) en gemotiveerd zijn, volstaan. Als je twijfelt over je wetenschappelijke voorkennis, kan je deelnemen aan onze instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten. In deze instapcursus herhalen we de basiskennis fysica, biologie en chemie. Die kennis is noodzakelijk voor de wetenschappelijke vakken binnen de opleiding. Studenten met een ASO-diploma hebben in het middelbaar al de nodige wetenschappelijke achtergrond gekregen. Bijgevolg heeft deze cursus voor hen geen meerwaarde. De instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten gaat door in de week van 14 september. Inschrijven voor de instapcursus kan vanaf 9 mei.

Hoe ziet een typische lesweek eruit in het eerste jaar?

Het academiejaar wordt opgesplitst in twee jaarhelften: jaarhelft 1 van half september tot eind januari en jaarhelft 2 van februari tot eind juni. Elke jaarhelft bestaat uit 12 weken onderwijsactiviteiten en 4 weken examenperiode. In het eerste jaar heb je gemiddeld 22 uur les per week, telkens tussen 8u30 en 18u. De lessen worden maximaal georganiseerd op 4 dagen, met een minimum aan springuren. Bovendien zorgt een vaste structuur over de lesweken heen ervoor dat een vak altijd op dezelfde dag gegeven wordt. Bekijk onze academische kalender en een voorbeeldlessenrooster

Wanneer gaan de examens door?

Het academiejaar wordt opgesplitst in twee jaarhelften: jaarhelft 1 van half september tot eind januari en jaarhelft 2 van februari tot eind juni. Na 12 weken onderwijsactiviteiten gaat de examenperiode van start: 4 weken in januari en 4 weken in juni. Examenroosters worden steeds 6 weken voor de start van de examens bekendgemaakt en ter goedkeuring voorgelegd aan de studenten.

Om je goed voor te bereiden op de eerste examens krijg je na de herfstvakantie twee proefexamens: biomedische basiskennis 1 en grondslagen 1. Deze proefexamens tellen niet mee, maar helpen je om kennis te maken met de manier van examineren. Zo weten jullie ook hoever jullie staan.

Bekijk onze academische kalender

Heb ik een laptop nodig?

Tijdens de opleiding heb je een basislaptop nodig om met de Office-tools (Outlook, Word, PPT, Teams, ...) en in een webbrowser aan de slag te kunnen. Je kan je eigen laptop gebruiken of je kan er één bestellen via het laptopproject van Howest (€ 595).

Meer info

Welke studiekosten komen kijken bij de opleiding Ergotherapie?
  • Eigen laptop of laptop via het laptopproject van Howest: € 595
  • Inschrijvingsgeld: forfaitair deel (afhankelijk van tarief: € 111,90 of € 245,20) + kost per studiepunt (afhankelijk van tarief: € 4,30 of € 11,70 per SP) + extra studiekost inclusief softwarepakket (€ 86 per academiejaar)
  • Handboeken: € 334 in jaar 1, € 119 in jaar 2 en € 0 in jaar 3
  • Alle studiemateriaal wordt digitaal aangeboden. Veel studenten kiezen ervoor om de powerpoints af te drukken. Dit kan op de campus aan volgende tarieven: A4 zwart/wit € 0,03/pagina; A4 kleur: € 0,3/pagina; 
  • Opleidingsgebonden externe activiteiten: in het eerste jaar verblijf je 2 dagen extern met overnachting in het kader van de keuzeminor en 3 dagen extern met overnachting in het kader van de module Basisvaardigheden 2 (€ 150). In het tweede en derde jaar sta je zelf in voor de vervoerskosten van een aantal bezoeken en projecten (€ 150).
  • Andere: vervoerskosten stage, vervoer van en naar de campus, kot, internationaliseringsactiviteiten, ... 

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Hoeveel keer en hoe lang loop ik stage tijdens de opleiding?

Tijdens je opleiding ga je vanaf het eerste jaar op stage in het werkveld. In semester 2 loop je 8 dagen stage, in semester 3 10 dagen, in semester 4 18 dagen, in semester 5 39 dagen en in semester 6 47 dagen. Tijdens de stages is het de bedoeling dat je de verworven kennis, vaardigheden en attitudes toepast in het werkveld. Tijdens de eerste twee stages ligt de focus op de rol van Gezondheidswerker en Manager. Vanaf de derde stage verschuift de focus naar de rol van Behandelaar en Handelingsdiagnosticus. Tijdens de laatste stage staat het evidence-based werken binnen het autonoom ergotherapeutisch behandelen centraal en profileer je je als toekomstige ergotherapeut. 

Moet ik zelf een stageplaats zoeken?

Voor elke stageperiode kan je een stageplaats kiezen uit onze lijst van stageplaatsen. Als student geef je je top vier door en op basis hiervan wijzen we de stageplaatsen toe. Je kiest zelf bij welke doelgroep (personen met fysieke beperkingen, ouderdomsgerelateerde problemen, ontwikkelingsstoornissen en psychische problemen) je je stage loopt. We verwachten wel dat je op het einde van de opleiding stage hebt gelopen bij de vier belangrijkste doelgroepen van een ergotherapeut. 

Wat maakt de opleiding Ergotherapie aan Howest uniek?

Ergotherapie aan Howest heeft net dat tikkeltje meer. In het eerste jaar kan je kiezen tussen twee unieke minors: Experience & Challenge en Wellbeing & Coaching. In het tweede jaar doorloop je de major Assistive Technology for (every)one (AT 4E1). Ook deze is uniek in Vlaanderen. Het is jouw voorbereiding op de ergotherapie en de gezondheidszorg van morgen. Meer info over deze unieke modules kan je vinden in onze brochure en op onze website.

Is Ergotherapie een praktijkgerichte opleiding?

Ergotherapie is zeker een praktijkgerichte opleiding. Je loopt niet alleen stage in het werkveld, maar neemt ook deel aan practica waar je onder leiding van ervaren praktijklectoren de nodige vaardigheden verwerft. Hiervoor werkt de opleiding Ergotherapie intens samen met verschillende werkveldpartners. Vanaf september 2020 maken we volop gebruik van het skills lab Ergotherapie in onze nieuwe campus The Penta.

Een greep uit de vele projecten waar je tijdens je opleiding actief aan meewerkt: het gezelschapsspel Monopoly aanpassen aan de noden en wensen van ouderen met cognitieve problemen, een ergonomische verschoonhulp voor een peuterjuf ontwerpen, een reminiscentiewandeling voor ouderen en hun familie vanuit het woonzorgcentrum ontwikkelen, een fietsroute voor personen met een motorische beperking uittekenen, ... Al je ergotherapeutische kennis en vaardigheden pas je toe in boeiende en concrete werkveldgerelateerde opdrachten. Als je afstudeert, heb je meteen een mooi portfolio op zak. 

Waaruit bestaat de persoonlijke aanpak van de opleiding Ergotherapie aan Howest?

Als opleiding kiezen we voor een persoonlijke aanpak waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Bij de start krijgt iedere student een coach toegewezen die je persoonlijk begeleidt doorheen de opleiding. In het begin word je eerder ondersteund bij het (leren) studeren, geleidelijk aan verschuift de ondersteuning naar de ontwikkeling van zelfsturing. Als professional in wording sta je zelf aan het roer van je leerpad.

Daarnaast is er een laagdrempelige relatie tussen student en lector. We maken er echt werk van om elke student persoonlijk te leren kennen. Werkcolleges en praktijklessen organiseren we daarom in kleine groepen. Op die manier kan je gemakkelijk vragen stellen, zowel tijdens de lessen als erbuiten, online of offline.

Biedt de opleiding kansen tot internationalisering?

Vanaf het tweede jaar kan je deelnemen aan internationale studiereizen en projecten. Je kan ook mee op de studiereis ‘China or India from within’. In het laatste jaar kan je kiezen voor een stage in het buitenland. Dat kan over de hele wereld. Uiteraard staat Howest je bij in de zoektocht naar een kwalitatieve stageplaats die de nodige garanties biedt voor een goede omkadering.

Waar kom ik later terecht?

Met deze opleiding kan je heel wat kanten uit. Als ergotherapeut werk je met kinderen, volwassenen en ouderen met fysieke, psychische of cognitieve problemen. In ziekenhuizen, voorzieningen voor ouderen, de thuiszorg, centra voor ambulante revalidatie, multifunctionele centra, psychiatrische centra, scholen of beschutte woonvormen. Ook met nieuwere doelgroepen zoals vluchtelingen en gedetineerden gaan ergotherapeuten aan de slag. Vast staat dat je als afgestudeerde ergotherapeut breed inzetbaar bent en vlot de weg naar de arbeidsmarkt vindt.

Kan ik nog verder studeren na deze opleiding?

Na deze opleiding kan je perfect een bijkomend bachelordiploma halen. Denk aan de bachelor Lager Onderwijs, Sport & Bewegen of Toegepaste Gezondheidswetenschappen.

Je kan aan Howest ook je kennis verdiepen, bijvoorbeeld tijdens het specialisatietraject MakeAbility: DIY-AT skills van de opleiding Ergotherapie. Daarnaast kan een schakeljaar tot een masterdiploma leiden. De master Ergotherapeutische Wetenschap of de master Gezondheidsvoorlichting en -bevordering zijn bijvoorbeeld perfect haalbaar na de bachelor Ergotherapie.
 

Ik heb al een bachelordiploma op zak met biomedisch-sociale bagage. Kan ik vrijstellingen krijgen om de bachelor Ergotherapie aan Howest te starten?

Beschik je al over een bachelordiploma Sport en Bewegen, Sociaal Werk, Orthopedagogie of Toegepaste Psychologie, dan kan je je dankzij een verkort traject met vrijstellingen in 2 jaar tot ergotherapeut ontwikkelen. Je loopt vanaf semester 2 stage om aan te tonen dat je de ergotherapeutische kennis, vaardigheden en attitudes kan toepassen in het werkveld. Deze opleiding kan je volgen via dagonderwijs. Voor andere diploma’s of verworven credits, contacteer Eveline Van Cauwenberghe, trajectbegeleider van de opleiding. Meer info over de verkorte trajecten kan je hier vinden. 

Kan ik als werkstudent de bacheloropleiding Ergotherapie volgen?

Onze opleiding is een bacheloropleiding van 180 studiepunten (minimum 3 jaar) en wordt enkel als voltijds dagonderwijs georganiseerd (en niet als afstandsonderwijs).

Een individueel traject voor werkstudenten is uiteraard mogelijk, maar onze opleiding blijft een voltijdse dagopleiding, waarin je ook 1000 uur stage moet lopen (5 stages in totaal). In de realiteit zien we dan ook dat werkstudenten op een bepaald moment deeltijds gaan werken of loopbaanonderbreking nemen om deze opleiding af te werken. Als werkstudent heb je wel de mogelijkheid om je stage over een langere periode te spreiden. Daarnaast kan je bepaalde opdrachten of examens verplaatsen. Heel wat vakken kan je ook vlot zelfstandig verwerven. Nog vragen? Contacteer Eveline Van Cauwenberghe, trajectbegeleider van de opleiding.
 

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten en het laptopproject aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie

Het laptopproject

Elke student aan Howest heeft een laptop nodig met legale software die door de opleiding aanbevolen wordt.

Meer informatie