header--person header--title

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Wil je werken met de nieuwste technologieën om DNA-mysteries te ontrafelen? Ben je geïntrigeerd door de werking van nicotinepleisters of bloedmeters? En droom je sowieso van experimenteren en analyseren in een lab?

Kies dan voor de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie, een brede opleiding die je als wetenschappelijk medewerker helemaal klaarmaakt voor de boeiende biomedische uitdagingen van de 21e eeuw.

De opleiding bestaat uit volgende afstudeerrichtingen:

Klik op de afstudeerrichting naar wens om zo het studieprogramma in te kijken.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Opleidingswebsite

Volg de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stuur een e-mail

Vragen over de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan de opleidingscoördinator

De opleidingscoördinator staat voor je klaar. Ze antwoordt met plezier op je specifieke vragen. Vuur je vragen per e-mail af.

Mieke Demeyere

Mieke Demeyere

Opleidingscoördinator en trajectbegeleider

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contactgegevens:

Rijselstraat 5, 8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Welke vooropleiding moet ik hebben?

Onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie komen uit diverse (wetenschappelijke) richtingen, zowel ASO als TSO (soms ook KSO).

Ik volgde een TSO-opleiding in het middelbaar (zoals Gezondheids- en welzijnswetenschappen (GWW) of Sociale en technische wetenschappen (STW)). Heb ik genoeg voorkennis?

Studenten met een gelijkaardige voorkennis hebben in het verleden met succes het diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie behaald. Veel hangt uiteraard af van je motivatie, inzet en capaciteiten.

Hoe bereid ik me het best voor?

In september worden er instapcursussen georganiseerd om de praktische skills in het lab wat te oefenen. Wil je daarnaast ook graag je kennis algemene chemie opfrissen, dan kan je onze digitale bijspijkercursus doornemen. Naast een korte herhaling van de theoretische principes, kan je aan de slag gaan met heel wat oefeningen. Je kan je hiervoor inschrijven vanaf 16 augustus (na je inschrijving voor onze opleiding) door te mailen naar blt@howest.be.

Wanneer start het academiejaar?

Je kan dit terugvinden op de site van Howest (welkom nieuwe student). Het academiejaar start steeds met een kick-off week. In deze week geven we je een rondleiding in de gebouwen, krijg je algemene uitleg over de werking van onze opleiding, kom je via een leuke activiteit in contact met tweede- en derdejaarsstudenten van onze opleiding, kan je je boeken en het labmateriaal aankopen ... Kortom, na deze week ben je volledig klaar voor je studie bij ons.
 

Kan ik alle materiaal via de hogeschool zelf aankopen?

Inderdaad, tijdens de kick-off week (de week voor de start van het academiejaar) wordt er op de campus een boekenverkoop georganiseerd en kan je het labmateriaal aankopen. Het enige wat je nog zelf moet aankopen, is de labojas. Deze heb je nodig vanaf de eerste lesweek. Schaf deze dus zeker aan voor de start van het academiejaar. De labojas moet voldoen aan volgende voorwaarden: autoclaveerbaar zijn, lange mouwen hebben en een lang model zijn (geen heupmodel). De cursussen worden via het elektronische leerplatform aangeboden en kunnen indien gewenst aan een voordelig tarief op school afgedrukt worden.

Zijn er veel studenten die pendelen?

De grote meerderheid van onze studenten pendelt (bus, trein, fiets of auto). Onze campus ligt op wandelafstand van het station van Brugge. De andere groep zit op kot in Brugge (privékoten of in accommodatie van Howest).

Hoe groot zijn de klasgroepen?

De practica (dit zijn laboratoriumoefeningen) worden steeds in een kleine groep (maximum 20 studenten) georganiseerd, zodat persoonlijke feedback en opvolging mogelijk is. Ook tijdens de werkcolleges worden de studenten in kleinere groepen opgedeeld om optimale leer- en werkomstandigheden te creëren.

Hoeveel uren zijn er gemiddeld per week? Zijn er veel springuren?

Afgezien van de middagpauze van een uur, proberen we het aantal springuren tot een absoluut minimum te beperken. Gemiddeld heb je 24 uur les per week, al kan dat variëren door de verschillende practica.

Is de theorie zwaar?

Studeren aan een hogeschool is uiteraard een stuk veeleisender dan studeren in het middelbaar. We streven naar een zo groot mogelijk evenwicht tussen de evaluatie van de theorie enerzijds en van de practica anderzijds. In een labo ‘kunnen’ werken is immers zeer belangrijk.

De theorie helpt de student om meer inzicht te krijgen in de werking van het labo en in de principes van de uitgevoerde testen. Er is geen wiskunde als aparte module in het opleidingsprogramma voorzien. Chemisch rekenen komt wel aan bod. Indien nodig helpen we je graag verder met een bijspijkercursus rekenen.

Is er binnen de opleiding voldoende persoonlijke begeleiding?

Zeker en vast. Bovenop het mentoraat, monitoraat, een talent coach, een studiecoach, studentenvoorzieningen … zijn de lectoren steeds bereid om je te helpen. Je bent bij ons geen nummer en de meeste lectoren kennen elke student bij naam. Iedere lector is ook zeer gemakkelijk aanspreekbaar.

Hoeveel examenperiodes zijn er?

Er wordt gewerkt volgens een quadrimestrieel systeem. Dit wil zeggen dat het academiejaar in vier blokken wordt opgesplitst. Per blok krijg je zes weken les en twee weken examens. In die zes weken komen maximaal drie modules aan bod. De examens worden dus mooi gespreid.

Hoe is het studentenleven in Brugge?

Er is een actief studentenleven in Brugge, met een studentenclub die tal van activiteiten organiseert voor en door studenten. Ook vanuit Stuvo worden veel activiteiten opgezet (kerstloop, quiz, schaatsen, voetbalmatch, …).

Kan ik mijn studies combineren met een studentenjob?

Dit is zeker mogelijk, maar houd er rekening mee dat een practicum telkens voorbereid moet worden en dat de resultaten achteraf verwerkt moeten worden. Goed om weten is ook dat de opleiding vier examenperiodes telt.

Word ik geholpen bij de keuze tussen de afstudeerrichtingen Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie en Medische Laboratoriumtechnologie?

Ja, op verschillende momenten. Er wordt een speeddate georganiseerd met afgestudeerden, er is een infosessie en er is zelfs een heuse werkveldverkenningsweek.

Wist je dat de eerste twee jaar gemeenschappelijk zijn en je dus pas voor de start van het derde jaar moet kiezen?

Welke domeinen komen aan bod in Farmaceutische Laboratoriumtechnologie en Medische Laboratoriumtechnologie?

In Farmaceutische Laboratoriumtechnologie (FBT) laten we zoveel mogelijk domeinen aan bod komen. Uiteraard komen zowel de biotechnologie (DNA, genetische manipulatie) als het farmaceutische luik (werken in de apotheek, alsook het maken en analyseren van geneesmiddelen) uitgebreid aan bod, maar ook toxicologie, forensisch onderzoek, bacteriologie, milieuanalyses, voeding, werken met celculturen, proefdieren, eiwitten … Hierdoor heb je later een grote keuze en hoef je nog niet meteen te kiezen voor een specifiek domein. De vijf modules van de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie (MLT) focussen op de grote domeinen die je terugvindt in een klinisch labo: hematologie, klinische chemie, microbiologie, anatome pathologie en moleculaire technieken.

Mag ik zelf een stageplaats kiezen?

Ja, dat kan. We begeleiden iedereen bij de keuze van zijn stageplaats. Op onze website bltstages.howest.be vind je alle geschikte binnen- en buitenlandse stageplaatsen van de afgelopen twintig jaar terug. Op deze site kan je ook ontdekken waar je zoal te werk gesteld kan worden.

Op onze stageplaatsen gaan heel wat van onze afgestudeerden aan de slag. Maar je kan zeker ook zelf nieuwe stageplaatsen voorstellen. Samen gaan we dan na of deze geschikt is.

Kan ik gemakkelijk naar het buitenland?

Wij zetten met onze opleiding hoofdzakelijk in op internationale mogelijkheden voor stage en bachelorproef in het laatste jaar. Gemiddeld 15 tot 20 procent van onze studenten gaat op stage in een labo in Europa of ver daarbuiten, velen van hen met mooie beurzen. Onze opleiding voorziet infosessies over deze mogelijkheden en begeleidt je bij elke stap in het proces: van het aanvragen van je buitenlandse stage tot het verkrijgen van een beurs en je vertrek.

Naast de stages kan je ook deelnemen aan enkele inspiratiereizen (China from within, Howest goes USA, ...). Ook de werkveldverkenning (in het tweede jaar) mag je in het buitenland doen.

Kan ik na de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie nog verder studeren?

Ja. Veel studenten kiezen ervoor om de andere afstudeerrichting bij te studeren (na het FBT-diploma behaal je dan het het MLT-diploma of omgekeerd) of schrijven zich in voor de aansluitende bachelor bio-informatica aan Howest. Aan de universiteit zijn er ook mogelijkheden tot schakelprogramma’s, opgesteld door de verschillende faculteiten van de universiteit.

Vind ik gemakkelijk een job met dit diploma?

De vraag naar laboranten in de gezondheidssector is heel groot. Daarnaast kan je ook aan de slag in voedingsbedrijven (top 5 industrie in West-Vlaanderen), onderzoekslaboratoria in de universiteit of biotechbedrijven, de farmaceutische industrie, …

Wist je dat vorig jaar tussen de 80 en 90 procent van onze (niet verder studerende) afgestudeerden onmiddellijk werk vond én dat 40 procent van hen kon blijven werken op hun stageplaats?

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Hoe ziet een lesrooster en een academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.