header--person header--title

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

Werk je graag met kinderen en droom je ervan om later zelf in de klas staan? Ben je creatief, enthousiast en geduldig? En verlang je ernaar om je leerlingen mee te nemen op ontdekkingstocht en op een leuke manier bij te dragen aan hun ontwikkeling?

Kies dan voor een praktische lerarenopleiding aan Howest.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Inkijk cursusmateriaal Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Kleuteronderwijs op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stel je vraag

Een vraag over de opleiding Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Vuur je vragen per e-mail af.

Kenneth Devos

Kenneth Devos

Contactpersoon opleiding Kleuteronderwijs - lector Pedagogiek

Stuur e-mail
Leen Van der Stock

Leen Van der Stock

Trajectbegeleider - stagecoördinator - lector Wereldoriëntatie

Stuur e-mail
Frederik De Laere

Frederik De Laere

Coördinator internationalisering

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Brugge Centrum

Campus Brugge Centrum bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contactgegevens:

Sint-Jorisstraat 71, 8000 Brugge
+32 50 33 32 68
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waarom moet ik een instaptoets maken?

Zo kunnen we je verder op weg helpen!

Voor je aan een lerarenopleiding kan beginnen, vul je verplicht een instaptoets in. Het doel van deze toets is om zicht te krijgen op je startcompetenties, je studievaardigheden en je motivatie. Op die manier weet je vooraf wat je sterktes en ontwikkelpunten zijn. De resultaten zijn er dus vooral om je te helpen zodat je eventueel kan beslissen om aan te sluiten bij een differentiatietraject voor wiskunde, Frans en/of Nederlands.

Een excellente studentenbegeleiding is wat Howest vooropstelt. We besteden dan ook heel wat aandacht aan het leren kennen van onze studenten.

Hoe ziet mijn lesrooster eruit?

Het lesrooster ziet er elke week anders uit. 

We starten ten vroegste om 8u30 en sluiten ten laatste af om 17u45. Uiteraard heb je elke week ook wat vrije momenten waarin je kan ontspannen, cursussen studeren of (groeps)taken uitwerken.

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Waarom kiezen jullie voor een 6-wekenstructuur in het eerste jaar?

Het zorgt voor een vlotte overgang van het secundair naar het hoger onderwijs én hierdoor kunnen we je in het begin van de opleiding beter ondersteunen op het vlak van plannings- en studievaardigheden. 

In het eerste jaar leg je om de zes weken een examen af van een beperkt aantal modules. Hierdoor kan je intensief bezig zijn met de leerstof. De theorie wordt direct omgezet naar de praktijk. 

Voor de praktijkgerichte modules maken we een uitzondering op de 6-wekenstructuur. 

Hoe ziet mijn stage eruit?

We kiezen bewust voor een lintstage. Zo kan je geleidelijk aan wennen aan én proeven van het werkveld. 

Al in de eerste weken draai je mee op een basisschool. Op je allereerste stagedag word je al ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van het onderwijs. Je verkent alle facetten van de job van leerkracht. In de lintstage krijg je de ruimte om te proberen, fouten te maken, te reflecteren en opnieuw te proberen. Al doende versterk je immers je vaardigheden. Naarmate de opleiding vordert, wordt het aandeel stage steeds groter. Hierdoor raak je voldoende vertrouwd met het volledige takenpakket van de leerkracht. 

Ik maak me zorgen over de moeilijkheidsgraad van de lerarenopleiding. Is een bepaalde vooropleiding nodig?

Neen, onze opleiding blinkt uit door de uitstekende studentenbegeleiding. Beschik je over een gezonde portie motivatie en doorzettingsvermogen, dan vinden we samen vast een antwoord op heel wat uitdagingen die op je pad komen. 

We bieden een aantal faciliteiten als je een leerstoornis hebt. Zo kan je gebruikmaken van voorleessoftware bij het maken van een aantal examens. De lectoren zijn steeds aanwezig op de campus. Aarzel dus niet om je bezorgdheden te delen en je vragen te stellen. Een traject op maat kan je samen met de trajectbegeleider uitwerken.  

Kan ik een internationale ervaring opdoen?

Zeker! Een greep uit het aanbod: Utrecht, Rotterdam, Noorwegen, China, India, Zambia, Zuid-Afrika, …  

Kijk je graag naar onderwijs over de grenzen heen? Daar krijg je daar tijdens je lerarenopleiding aan Howest zeker de kans toe. We zijn ervan overtuigd dat studeren of stage lopen in het buitenland een absolute verrijking is. Daarom promoten we internationale mobiliteit sterk onder onze studenten. 

Welk muziekinstrument moeten we leren spelen?

Gitaar, maar speel je zelf al een begeleidingsinstrument, dan kan je ook dit in de opleiding inzetten.

In de lessen ‘muzisch experimenteren’ leer je een aantal akkoorden spelen op een akoestische gitaar. Eens je dit onder de knie hebt, zal je vlot een repertoire aan kinderliedjes kunnen spelen. Je hebt hiervoor geen specifieke voorkennis nodig, maar voldoende oefenen doorheen het jaar is de boodschap.

Kan ik later werken in alle onderwijsnetten?

Uiteraard! Laat je niets anders wijsmaken. Howest is een pluralistische hogeschool met een breed netwerk aan stagescholen. 

We houden de focus op het werkveld zo breed mogelijk zodat je later terecht kan in alle onderwijsnetten. We stimuleren ook een open en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen. In de module ‘zingeving’ kan je kiezen om het attest rooms-katholieke godsdienst te behalen, een deel van het postgraduaat Niet-confessionele zedenleer opnemen of als alternatief ‘filosoferen met kinderen’ (uniek in Vlaanderen) volgen. 

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten en het laptopproject aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie

Het laptopproject

Elke student aan Howest heeft een laptop nodig met legale software die door de opleiding aanbevolen wordt.

Meer informatie