Overslaan en naar de inhoud gaan

Dankzij Virtual Production (VP) is er geen noodzaak meer om alle decors voor video of film fysiek op te bouwen. Met dit onderzoek wil Howest een duurzame onderzoekslijn opzetten rond VP en tegelijk ook in het werkveld de hindernissen wegnemen om ermee aan de slag te gaan.

De koepelterm Virtual Production verwijst doorgaans naar de integratie van fysieke en digitale platformen binnen een real-time film- of video-omgeving. Bij Virtual Production worden deze platformen gecombineerd om virtuele decors en omgevingen te creëren tijdens het opnameproces. Dit biedt aanzienlijke voordelen voor de flexibiliteit en creativiteit in producties, aangezien er geen noodzaak is om alle decors fysiek te bouwen of de productiecrew naar verschillende locaties te verplaatsen. Recent kreeg Howest DAE budget om de greenkey studio in The Level om te bouwen naar een Virtual Production studio, die operationeel zal zijn vanaf academiejaar 2024-2025.

Virtual Production biedt aanzienlijke voordelen voor de flexibiliteit en creativiteit in producties, aangezien er geen noodzaak is om alle decors fysiek te bouwen of de productiecrew naar verschillende locaties te verplaatsen.


Met dit onderzoek streven we ernaar om een duurzame onderzoekslijn op te zetten rond deze nieuwe state-of-the-art Virtual Production-technologie en tegelijk in het werkveld de hindernissen weg te nemen om met VP aan de slag te gaan. Zo willen we Howest positioneren als een toonaangevend Europees kenniscentrum voor de entertainmentindustrie en een lerend netwerk opbouwen. Bovendien beschouwen we de integratie van VP in het curriculum van Howest als een belangrijke prioriteit, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de moderne film- en entertainmentindustrie.